Me krejt çka mundën serbët tentuan ta ndalojnë Mustafën që të mos shkojë veri (VIDEO)

Njësia më elitare e policisë zbarkoi kishte zbarkuar në veri.

Periskopi.com Lajme

E këtu në zonën midis Zveçanit e Leposaviqit po e ruan shefin e qeverisë Isa Mustafën, që në rajonin e dominuar nga serbët erdhi goxha me vështirësi.

Në fakt, ceremoninë e inaugurimit të një ure që u financua nga KFOR-i, kryeministri erdhi nga rrugë malore pasi ajo me e shkurta iu ishte bllokuar nga serbët në Rudar.

Këtu te Kryqi i madh, dhjetëra serbë lokalë e bllokuan me krejt çka mundën rrugën që Mustafës t’i pamundësohej kalimi këndej pari.

Por në fakt edhe në vendin ku shefi i qeverisë arriti, veç ishin marrë masa të rrepta sigurie. Derisa fjalimet po vazhdonin situata monitorohej nga njësitet e intervenimit të shpejtë. Veç tyre edhe karabinierët ishin ne gjendje gatishmërie.

Isa Mustafa ne veri

Mustafa thotë se deri në veri e përcolli Policia e Kosovës

Kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa ka mohuar edhe njëherë se iu është ndërprerë rruga nga serbët për të shkuar në ceremoninë e përurimit të urës që lidhë Zveçanin dhe Leposaviqin. Mustafa në një prononcim për RTK ka thënë se tha se nuk ka pasur asnjë pengesë në rrugë.

Periskopi.com Lajme

“Ne nuk kemi pas asnjë pengesë. Jemi vonuar vetëm 10 minuta në vendin qe jemi nisur. Kemi marr pjesë në inaugurimin e urës dhe s’ka pasur asnjë pengesë. Gjatë gjithë kohës kemi qenë nën përcjelljen e Policisë së Kosovës”, ka thënë Mustafa.

Kryeministri i Kosovës po ashtu ka thënë se raportet reale me serbët nuk janë siç duken. Ai ka thënë se situata e sotme nuk mund të quhet edhe si problem ndëretnik.

“Problemi është se ata ende janë nën ndikim të Serbisë dhe Serbia po i mashtron disa liderë serbë në Kosovë. Diçka tjetër flasin në media e ndryshe sillen zakonisht. Ne kemi komunikim të rregullt me kryetarët serbë të veriu dhe ata vijnë në zyrën time pa problem”, ka thënë Mustafa.

Sipas tij, ka qenë krejtësisht jo e drejt mospjesëmarrja e përfaqësuesve të serbëve të veriut në këtë përurim, pasi që sipas tij, kjo urë prej 400 mijë eurosh është në të mirë të të gjithëve që jetojnë atje.

Mustafa, bashkë me zyrtarë të kabinetit të tij, ka qëndruar të premten në veri të Kosovës për të marrë pjesë në ceremoninë e organizuar nga KFOR-i, për hapjen e urës së re të ndërtuar mbi lumin Bistricë, gjegjësisht në mes të komunës së Zveçanit dhe Leposaviqit.

Qëllimi i kësaj ure, më parë është thënë se është, të mbështesë popullatën vendore dhe të përmirësojë mjedisin e qetë dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes në këtë pjesë të Kosovë.

15267721_1179461565453412_3129774645713412503_n 15232174_1179461555453413_5523174790480282651_n 15326621_1179461385453430_3286579748957090465_n 15284178_1179461335453435_2886483108715984571_n 15317916_1179461245453444_5773798678479312601_n 15284190_1179461242120111_908453800420361423_n

KFOR ne veri / ARKIV

Serbët e Veriut ndërpresin komunikimin me KFOR-in, shkak Mustafa

Përfaqësuesit politik të serbëve të veriut të Kosovës kanë ndërprerë komunikimin dhe marrëdhëniet me KFOR-in, thuhet nga kabineti i kryetarit të Mitrovicës veriore Goran Rakiq.

Periskopi.com Lajme

Përfaqësuesit politik serbë të Kosovës dënojnë ashpër instrumentalizmin e KFOR-it I cili sot ka luajtur një rol politik me rastin e Isa Mustafës i cili pa paralajmërim qëndroi në veri dhe për këtë ndërpritet komunikimi dhe bashkëpunimi me KFOR-in, thuhet në deklaratën nga kabineti i Rakiqit, transmeton Tanjug.

Në deklaratë precizohet se përfaqësuesit serbë nga komuna veriore e Mitrovicës, Zveçani, Zubin Potoku dhe Leposaviqi të kenë thënë se “KFOR-i me këtë veprim ka tejkaluar linjën e hollë që e ndan atë nga paqeruajtësit nga okupatori sepse në vend që të shërbejë stabilitetit në vend sot ka qenë faktor destabiliteti”.

Ndryshe sot kryeministri i Kosovës Isa Mustafa ka marrë pjesë në përurimin e urës në Bistricë edhe pse një grup i serbëve kanë bllokuar rrugën në fshatin Rudare por kryeministri ka përdorur rrugë alternative për të shkuar në vendin e ngjarjes.

Shkollat serbe në Kosovë preferojnë vetëm plan-programet e Serbisë

Në mjediset e banuara me shumicë serbe në Kosovë, mësimi edhe më tutje zhvillohet sipas plan-programeve të Serbisë. Kjo mundësohet edhe me ligjet e Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Në territorin e Kosovës, funksionojnë 102 shkolla të nivelit të ulët dhe të mesëm të arsimit, të cilat punojnë sipas plan-programeve serbe. Kjo e drejtë bashkësisë serbe i mundësohet përmes dispozitave të Planit të Ahtisaarit, si dokumenti gjithëpërfshirës, mbi bazën e të cilit është shpallur pavarësia e Kosovës.

Shefi rajonal për arsim i Qeverisë së Serbisë në Kosovë, Predrag Stojçetoviq, thotë se në veri dhe jug të lumit Ibër (nga veriu në jug të Kosovës), funksionojnë 70 shkolla fillore, 32 të mesme, si dhe 14 institucione parashkollore. Ai thotë se Qeveria e Serbisë përkujdeset për arsimin në Kosovë, për aq sa ka mundësi.

Gjendja e arsimit në gjuhën serbe, sipas tij, ndryshon, varësisht vendit dhe zonës ku shtrihen vendbanimet e serbëve.

“Veriu i Kosovës funksionon absolutisht sipas rregullave të sistemit arsimor të Serbisë. Asgjë nuk është as më mirë, e as më keq. Disa shkolla madje mund të jenë në gjendje edhe më të mirë sesa ato në Serbinë qendrore”.

“Në Graçanicë, po ashtu, janë disa shkolla në gjendje mjaftë të mirë. Por, nëpër disa mjedise, në enklava gjendja është më e rëndë, para së gjithash në Osojan, Gorazhdec, Rahovec, si dhe në Gorë, ku kuadrot dhe kushtet janë më të dobëta, krahasuar me pjesët tjera”, thotë Predrag Stojçetoviq.

Në anën tjetër, zëvendësministri i Arsimit në Qeverinë e Kosovës, Usmen Baldzhi, thotë se të drejtat e bashkësisë serbe, krahasuar me komunitetet tjera në Kosovë, janë shumë më të mëdha, dhe kjo vërehet edhe në fushën e arsimit. Por, pavarësisht këtij fakti, nënvizon ai, përfaqësuesit serbë nuk pranojnë të diskutojnë në lidhje me integrimin e tyre në kuadër të sistemit arsimor të Kosovës.

“Sa u përket gjërave tjera, pagave, shpenzimeve materiale, mallrave e shërbimeve, pagesës së energjisë elektrike dhe ngrohjes, që të gjitha bien mbi institucionet e Kosovës, përkatësisht Ministrinë e Arsimit. Pra, për të gjitha komunat, edhe ato në të cilat mësimi vijon në gjuhën serbe”, thekson Baldzhi.

Sipas tij, Ministria e Arsimit në Qeverinë e Kosovës po bën çmos që të integrojë bashkësinë serbe. Në këtë frymë, vijon ai, ishte edhe vendimi i Qeverisë së Kosovës që t’i pranojë diplomat e lëshuara nga Universiteti paralel i Mitrovicës veriore.

Baldzhi thotë se organet gjegjëse të Kosovës po bëjnë çmos të integrojnë edhe sistemin arsimor serb, por për të arritur qëllimin nevojitet përkushtimi edhe i anës tjetër.

Ndërkohë, përfaqësuesi i Qeverisë së Serbisë për sistemin arsimor në Kosovë, Stojçetoviq, thotë se aktualisht nuk ka ndonjë bashkëpunim me organet dhe Ministrinë e Arsimit të Republikës së Kosovës.

“Ne jemi pjesë e sistemit arsimor të Serbisë. Nuk e kemi për obligim që të bashkëpunojmë me Ministrinë e Arsimit të Kosovës dhe se sistemi ynë është i pavarur nga ta”, deklaron Stojçetoviq.

Edhe në lidhje me pagat, ai mendon se ato do të duhej të realizoheshin vetëm përmes buxhetit të Serbisë.

“Të gjithë ata që marrin paga nga sistemi ynë i Ministrisë së Arsimit të Serbisë, nuk do të duhej të merrnin pagë edhe nga Ministria e Arsimit e Kosovës. Por, se a ka të tillë, mendoj se po ka”, thekson Stojçetoviq.

Tutje ai thotë se integrimi i sistemit serb të arsimit në kuadër të sistemit arsimor të Kosovës, do të përcillej me shumë probleme, ngase bëhet fjalë për sisteme të ndryshme.

“Çdo integrim i dhunshëm do të sillte deri te thyerjet, apo ndoshta edhe do të nxiste shpërnguljen e popullatës joshqiptare. Mund të them se kushdo që do të merret me këtë çështje, duhet të tregohet shumë i kujdesshëm, sepse mund të përcillet me pasoja të mëdha“, shprehet Stojçetoviq.

Ndryshe, një komision i pavarur i ngritur në Kosovë në vitin 2010 gjatë një rishikimi që u ka bërë teksteve mësimore në gjuhën serbe, ka konstatuar se këto tekste janë në kundërshtim me Kushtetutën e Kosovës dhe se flasin vetëm për një pjesë të historisë së Ballkanit, nuk promovojnë paqen dhe tolerancën dhe nuk përmendin historinë e popullit shqiptar.

Një shembull i treguar, kishte vënë në pah se në historinë në gjuhën serbe të klasës së shtatë, fëmijët mësojnë se si shqiptarët i kanë sulmuar vazhdimisht serbët me qëllim që t’i shpërngulin nga Kosova dhe se shqiptarët janë prezantuar si plaçkitës të kishave ortodokse. Ndërsa, në historitë për klasat e pesta thuhet se ilirët, (paraardhësit e shqiptarëve), ishin plaçkitës.

Pavarësisht se ishte kërkuar që këto konstatime të hiqen nga librat serbe tëhistorisë, kjo nuk ka ndodhur.

Zëvendësministri Baldzhi thotë se nga një mësim i tillë i historisë, pësojnë më së shumti fëmijët serbë.

“Për shkak të kësaj gjendjeje, më së shumti pëson bashkësia serbe, këta fëmijë, krahasuar me të tjerët, ngase mbesin, si ta them, të vonuar”.

“Ata nuk integrohen, nuk e njohin Kosovën dhe me këtë fakt, ata sikur shkojnë drejt vetizolimit“, thekson ai.

Po ashtu, sipas Baldzhit, në disa mjedise mësohet edhe gjuha ruse, çka nënvizon ai, nuk është se duhet kundërshtuar, por nuk përkon me ambiciet e proklamuara për rrugën pro-perëndimore dhe pro-evropiane.

 

Rrëfehen tre burrat kosovarë që u përdhunuan gjatë luftës nga serbët

Janë 20 mijë gra kosovare që u përdhunuan gjatë luftës, por asnjëherë nuk kishte të dhëna apo të paktën nuk u treguan haptazi se viktima të këtyre akteve barbare ishin edhe burrat.

Periskopi.com Lajme

RTK në emisionin e tyre “Udhëve”, si asnjëherë më parë ka tre burra që rrëfehen për përjetimet e tyre të rënda që iu ndodhën gjatë luftës, e të cilët u bën viktima të përdhunimeve nga policia serbe.

Burri në rastin e parë tregon se ishte vetëm 15 vjeç kur u përdhunua nga tre serbë, ndërsa kishte zgjedhur që të flas më në fund pas 17 vjetësh pasi kishte dëgjuar se nuk ishte i vetmi që kishte përjetuar një gjë të tillë.

“Gjatë luftës s’jam larguar kurrë, në shtëpinë time kanë ardh 3 vetë më kanë kap ma ka shti njoni thikën në fyt, mi kanë lidh edhe kanë fillu” rrëfen rastin viktima e përdhunimit, transmeton lajmi.net.

Ai thotë se deri në vitin 2015 nuk ka folur më askënd për këtë punë, ndërsa në vitin 2015 tregon se kishte shkuar në EULEX për ta njoftuar me rastin.

Në rastin e dytë rrëfehet viktima e dytë e përdhunimit. Ai ishte i martuar dhe kishte fëmijë. Tregon se kishte jetuar në Kroaci por vendosi që të kthehet të luftonte për Kosovën.

Më e tmerrshme në gjithë këtë, ishte fakti se burrë e grua që të dy u përdhunuan në të njëjtën dhomë.

Ai tregon se pasi i ka ndodhur rasti vetëm pas një jave i ka treguar gruas “Oj gru më kanë bo hor”, rrëfen ai.

“Më kanë dhunu forcat serbe gjatë luftës. Fëmija e mi nuk e dinë. Kam problem më shëndet kam stres. Kam dhimbje në mjedis”, rrëfen ai. Ndërsa thotë se përdhunuesit nuk i njeh.

Nga institucione e Kosovës ai pret kujdes respekt për përdhunimet e luftës seksuale në Kosovë, transmeton lajmi.net.

Viktima e tretë duke folur për përdhunimin që iu bë gjatë luftës thotë se 7-8 policë që kishin hyrë në shtëpinë e tij.

“Kanë hyrë brenda, veç me shoqen kam qenë në shtëpi”, thotë ai. Atë moment e përshkruan si një rast të tmerrshëm, ndërsa thotë se kishte shumë turp për këtë që ia bënë.

Për përdhunimin tregon se kurrë s’ka folur me askënd deri më sot.

bozidara-spasic-650x358

Flet urdhërdhënësi i vrasjes së Enver Hadrit: Nuk do të dorëzohem

Familja e aktivistit të vrarë shqiptarë nga Kosova, Enver Hadri, vlerëson se aktgjykimi i gjykatës belge, e cila për vrasjen e tij i dënoi me burg të përjetshëm ish serbët e UDB-së, Bozhidar Spasiqin dhe kriminelët Andrija Drashkoviq dhe Veselin Vukotiq, është fitore e madhe e drejtësisë.

Periskopi.com Lajme

Njëri nga të dënuarit, Bozhidar Spasiq ka thënë për REL-in në gjuhën serbe, se nuk e ka ndërmend të dorëzohet tek autoritetet belge, transmeton lajmi.net.

Organët shtetërore serbe ende nuk kanë marrë kërkesë zyrtare për ekstradimin e tre vrasësve të Enver Hadrit.

Spasiq thotë se nuk ka asnjë informacion zyrtar për këtë rast, kështu që nuk e ka ndërmend t’ju dorëzohet autoriteteve serbe.

“Unë po planifikoj ta padis shtetin belg dhe atë familjen Hadri për shkak të shqetësimit, padisë së rreme, etj”, ka thënë Spasiq.

Spasiq ishte urdhërdhënësi i vrasjes së Hadrit, pasi që ai aso kohe ishte edhe inspektor kryesor i UDB-së, shërbimit informativ jugosllav.

Enver Hadri u vra në vitin 1990 në Belgjikë. Ai ishte aktivist për të drejtat e njeriut dhe angazhohej fuqishëm për pavarësinë e Kosovës.

Ministrja serbe: Nuk kemi marrëveshje për ekstradim në Belgjikë të vrasësve të Enver Hadrit

Ministrja serbe e Drejtësisë, Nela Kuburoviq ka deklaruar sot se Belgjika ende nuk e ka dërguar kërkesën për ekstradimin e tre shtetasve serbë të dënuar për vrasjen e aktivistit kosovar për të drejtat e njeriut dhe aktivistit për pavarësinë e Kosovës, Enver Hadri.

Periskopi.com Lajme

Gjykata në Bruksel dënoi dje tre serbët, ish pjesëtarë të UDB-së, Veselin Vukotiq, Andrija Drashkoviq dhe Bozhidar Spasiq me burgim të përjetshëm për vrasjen e Hadrit në vitin 2005 në komunën belge, Saint-Gilles.

Ajo ka theksuar se nuk ka marrëveshje Serbi – Belgjikë për ekstradimin e shtetasve, kështu që Belgjika, sipas saj, mund të kërkojë vetëm ekzekutimin e vendimit të plotfuqishëm gjyqësor, raporton Radio Evropa e Lirë në gjuhën serbe, transmeton lajmi.net.

“Kjo do të thotë se nëse aktgjykimi belg bëhet i plotfuqishëm, ky shtet mund të kërkojë që Vukotiq, Drashkoviq dhe Spasiq ta kryejnë dënimin në Serbi”, ka thënë Kuburoviq.

Serbët e Kosovës me letërnjoftime ilegale

Serbët e Kosovës, përçveç që nuk e njohin Kosovën si shtet, nuk duan të mbajnë as dokumentet me emblemë të Republikës së Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Edhe pse 90 mijë serbë janë të pajisur me letërnjoftime të Kosovës, ka ende prej tyre, që nuk duan ti largojnë letërnjoftimet ilegale, nga strukturat paralele, shkruan Gazeta Fjala.

“Është me rëndësi të përmendet që mbi 90.000 serbë të Kosovës janë pajisur me letërnjoftime të Republikës së Kosovës, gjë që tregon trendin në rritje të reintegrimit të tyre në sistemin e Kosovës. Mirëpo, ende ka individë që përdorin letërnjoftimet ilegale të lëshuar nga strukturat paralele”, thuhet në raportin e Qeverisë.

Ndërkohë, të njejtit nuk po i njohin as targat e veturave, simbolet shtetërore, e nuk po i respektojnë rrugët legale për vizitat e tyre në Kosovë.

veriu

Kosova ngec me Asociacionin e komunave serbe

Kosova zyrtare po i zbut pritjet që marrëveshja për themelimin e një Asociacioni autonom të Komunave Serbe në Kosovë mund të ndodhë këtë vit.

Periskopi.com Lajme

Megjithë raportimet se Qeveria e Kosovës do të shtyjë përpara krijimin e Asociacionit të Komunave me Shumicë Serbe, zyrtarë të qeverisë kanë konfirmuar për BIRN-in që kjo nuk do të bëhet as sivjet.

Bajram Gecaj, Zëvendës Ministër i Administrimit të Pushtetit Lokal i Kosovës deklaroi se qeveria ka shumë punë para se të mund të realizohet marrëveshja.

Në mes të protestave të vazhdueshme kundër marrëveshjes nga partitë opozitare dhe me bojkotin e Kuvendit nga deputetët serbë, qeveria nuk po ngutet që formalisht të propozojë modelin që do të mund t’i jepte komunitetit serb autonomi në qeverisje lokale.

Megjithëse qeveria formoi një grup punues për ta hartuar statusin e asociacionit serb në korrik, Gecaj tha se nuk janë ndërmarrë hapa në atë drejtim.

Siç kishte raportuar më parë BIRN, marrëveshja e ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian në mes të Serbisë dhe Kosovës e arritur në mes të vitit 2015 parashikoi se statusi i Asociacionit do të hartohej brenda katër muajsh, një afat kohor që skadoi dhjetorin e kaluar.

Por Gecaj tha për BIRN se puna në atë draft mund të marrë më shumë muaj kohë, pasi institucionet e Kosovës janë të nxënë duke punuar në marrëveshjen e telekomunikacionit me Serbinë.

“Puna në draft nuk ka filluar ende. E kishim çështjen e telekomit dhe tash pasi u arrit kjo ne do të presim sinjale, por do të duhen disa muaj”, tha Gecaj.

Marrëveshja e arritur javën e kaluar për telekomin, në mes të Kosovës dhe Serbisë është parë si një hap para për zgjidhjen e statusit të komunave me popullsi shumicë serbe.

Më 6 nëntor, Kosova dhe Serbia u pajtuan që ta lejojnë Unionin ndërkombëtar të Telekomit (ITU), që të alokojë një kod të veçantë telefonik, +383 më 15 dhjetor.

Serbia kishte rezistuar në kohë të gjatë për shkak të qëndrimeve të saj që ti mohojë Kosovës atributet e një shteti të pavarur.

Kosova ka deklaruar pavarësinë në vitin 2008 por Serbia akoma e pretendon pjesë të territorit të saj.

Komisioneri për zgjerim i BE-së, Johanes Han tha se marrëveshja e telekomunikacionit mund të hapë rrugë për progres në Asociacionin e Komunave me Shumicë Serbe.

Një problem tjetër që mund të shkaktojë vonesa, sipas Gecajt, është se parlamentarët serbë momentalisht po i bojkotojnë institucionet serbe për një çështje tjetër, miratimit të ligjit kontrovers për minierën e Trepçës, të cilën Serbia gjithashtu e pretendon si pronë të saj.

“Koha politike nuk është e duhur, pasi kontaktet me Listën Serbe nuk janë aq të mira për shkak të mosmarrëveshjes për Ligjin e Trepçës”, shtoi ai.

Javën e kaluar, mediat kanë raportuar se Lista Serbe, një aleancë e partive serbe, ishte gati të kthehej në Parlament për të mundësuar votat e nevojshme për tu miratuar Asociacionit të Komunave Serbe.

Më 14 nëntor, u tha se votimi për marrëveshjen e komunave mund të jetë një arsye për kthim në Parlament.

Qeveria megjithatë insistoi se çështja e formimit të asociacionit nuk mund të fillojë pa u kthyer Lista Serbe në Kuvend.

Rregullat e marrëveshjes të nënshkruar në Bruksel, në gusht të vitit 2015 përcaktojnë se serbët e Kosovës duhet të kenë mbikëqyrje të plotë në zhvillimin ekonomik, edukim, shëndet, planifikim urban dhe rural, me kontribute buxhetore që vijnë direkt nga Serbia.

Në shkëmbim të kësaj, komunat do të pajtoheshin për integrim të plotë në Kosovë.

Asociacioni do të kishte pushtet të gjerë, duke përfshirë një President, Zëvendës President, Kuvend, Këshill, stemë dhe flamur.

Përderisa qeveria zotohet formalisht që e mbështet idenë, Vetëvendosje ka kundërshtuar fuqishëm marrëveshjen që nga nënshkrimi i saj, shpesh edhe duke hedhur gaz në Parlament.

Partia ka thënë se do të sillet njëjtë nëse ka tentime të reja për procedim të marrëveshjes nga qeveria.

“Përkushtimi ynë politik është bllokimi i procesit para arritjes në Kuvend. Partitë e tjera opozitare janë gjithashtu kundër asociacionit”, tha për BIRN, Glauk Konjufca, Shef i Grupit Parlamentar i Lëvizjes Vetëvendosje.

Një analist politik nga Prishtina, Agon Maliqi, tha se pas  miratimit të marrëveshjes së telekomit me Serbinë , çështja e komunave me siguri do të jetë në tavolinë në Bruksel së shpejti.

Ai tha se partitë shqiptare në qeveri kishin ngadalësuar procesin e vendosjes së asociacionit, duke pritur për një moment më të mirë politik, pasi kjo marrëveshje shkaktoi tension në mes të qeverisë dhe partive opozitare.

“Fakti që institucionet e Kosovës kanë dështuar ta ratifikojnë marrëveshjen për demarkacionin me Malin e Zi është një problem tjetër që mund të shkaktojë vonesa”, theksoi Maliqi.

“Vendosja e Asociacionit është politikisht e vështirë, pasi kjo qeveri nuk mundi të vendosë për demarkacionin [me Malin e Zi], tha ai.

Një zgjidhje e mundshme sipas Maliqit mund të jetë përfshirja e opozitës , Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës (AAK) dhe NISMA-n në procesin e hartimit të statusit.

Kosova Ngec me Asociacionin e Komunave Serbe

Edi Rama zbulon tre gjëra që i trembin serbët

Tre gjëra i trembin qytetarët e Serbisë, sipas kryeministrit Edi Rama, i cili sqaron se çfarë kishte dëgjuar gjatë vizitës në Serbi.

Periskopi.com Lajme

Komentet e tij u bënë gjatë takimit me përfaqësues në Samitin e Diasporës që u zhvillua sot në Tiranë, teksa ai u pyet nga deputeti i Luginës së Preshevës, Riza Halimi nëse do të ketë një qasje të re të qeverisë serbe për zgjidhjen e problemeve të shqiptarëve të Luginës së Preshevës

Rama: Jam shumë mirënjohës shqiptarëve të Luginës së Preshevës që ishin me mua në Beograd. Ne e kemi zgjidhur problemin e njohjes së diplomave. Problemet krijohen nga burokracia. Në Serbi kishte një fjalë që thoshte; serbët i tremben avionëve të NATO-s, tankeve të Rusisë dhe zyrave të shtetit.

Ka edhe më keq nga pikëpamja e administratës dhe zvarritjes së procesit. Nga ana tjetër kemi hyr në proces edhe për çështjen e librave në shqip për shkollën. Ne jemi në ndjekje. Para dhe pas vizitës, ka një komunikim konstat me palën serbe dhe ka shumë më disponim për të diskutuar çështjet e shqiptarëve në Luginën e Preshevës.

Rama zbulon tre gjëra që i trembin serbët

Gotovina merr post publik në Kroaci, serbët në sulm

Ish-gjenerali kroat Ante Gotovina i cili doli i pastër pas një procesi gjyqësor në Hagë për aksionin “Rrufeja”, sot ka marrë një post publik në Kroaci.

Periskopi.com Lajme

Nga sot ai do të jetë këshilltar special i zëvendëskryeministrit dhe ministrit të Mbrojtjes, Damir Krstiçeviq, transmeton koha

Sipas VeçernjeListit, Gotovina formalisht do të jetë përgjegjës për Sistemin e Sigurisë së Atdheut.

Për këtë ka reaguar i pari i Shoqatës së Serbëve të Rajonit, Miodrag Linta.

Ai ka thënë vendimi i Qeverisë së Kroacisë është drejtuar kundër marrëdhënieve të mira fqinjësore midis Serbisë dhe Kroacisë.

Srebrenica

Mohimi i gjenocidit vepër penale në Serbi, por jo për atë të kryer nga serbët

Kodi i ri Penal e Serbisë parasheh dënime me burgim nga pesë muaj deri në gjashtë vjet për ata që mohojnë gjenocidin, që e minimizojnë dhe arsyetojnë gjenocidin dhe krimet e luftës.

Periskopi.com Lajme

Por nuk do të dënohen ata që mohojnë gjenocidin dhe krimet ndaj njerëzimit të kryera në territorin e ish RSFJ-së dhe të cilat janë konfirmuar me aktgjykimet e Tribunalit të Hagës, transmeton Koha.net.

Siç raportojnë mediet e Beogradit, Kodi i ri Penal ka të bëjë me aktgjykimet e gjykatave bendore dhe të Gjykatës Ndërkombëtare në Hagë të themeluar më 2002 sipas Statutit Romak, por edhe me aktgjykimet e Tribunalit të Hagës dhe të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë që ka marrë vendim për gjenocidin në Srbrenicë.

Burg

Hoxha pranon se nuk u respektuan procedurat për transferimin e të burgosurve serbë

Në Qendrën e Paraburgimit në Mitrovicë po vazhdon greva e urisë si shenjë proteste për transferimin e katër të burgosurve serbë që janë dërguar në Burgun e Sigurisë së Lartë në Gërdoc.

Periskopi.com Lajme

Zëvendësministri i Drejtësisë, Nusret Hoxha, ka thënë për agjencinë serbe të lajmeve “Tanjug” se nuk janë respektuar procedurat për transferimin e katër të burgosurve nga një burg në një burg tjetër dhe në mesin e atyre që janë në grevë urie është edhe udhëheqësi i Iniciativës qytetare, Oliver Ivanoviq.

“E gjitha ka filluar të shtunën, kur katër të burgosurit u transferuan në burgun e Sigurisë së Lartë në afërsi të Podujevës. Së pari, kjo është bërë pa paralajmërim, nuk ka pasur as edhe një letër të vetme, nuk ka ekzistuar vula dhe nuk ka asnjë kërkesë”, tha Hoxha, transmeton KP.

Ai tha se sipas ligjit, kërkesa me shkrim për transferim të burgosurve duhet t’i dërgohet drejtorit në këtë rast ushtruesit të detyrës së qendrës së paraburgimit në Mitrovicë.

“Atë e kanë thirrur vetëm dy minuta para se të shkojnë në derë duke i thënë: ‘Ne po vijmë për këta katër të burgosur’”, tha Hoxha.

Zëvendësministri tha se greva e urisë e të burgosurve po vazhdon ndërsa të transferuarit në burgun e Gërdocit, që gjithashtu janë në grevë urie, do t’i vizitojë sot ose nesër.

Kundër këtij transferimi ka dalë edhe avokati Nebojsha Vllajiq. Ai tha për “Tanjug” se burgu i Sigurisë së Lartë është burg dhe jo qendër paraburgimi.

Sipas tij, të transferuarit nga burgu i Mitrovicës nuk janë të dënuar por gjenden në paraburgim.

KUVENDI

Me ndryshimin e numrit të deputetëve në Kuvend përfitojnë pakicat

Përmbyllja e reformës zgjedhore në Kosovë mbetet problematike, ndonëse nevoja për një gjë të tillë është theksuar edhe nga presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, rreth 10 ditë më parë, vlerësojnë njohësit e çështjeve juridike - kushtetuese dhe të zhvillimeve politike në vend.

Periskopi.com Lajme

Presidenti Thaçi, në një tryezë bisedimesh në të cilën pati ftuar partitë politike, institucionet e angazhuara në procesin zgjedhor dhe shoqërinë civile, pati propozuar që Kuvendi i Kosovës të zvogëlojë numrin e ulëseve nga 120 në 100, apo edhe të sigurojë dy ulëse për komunitetet pakicë, përkatësisht për komunitetin kroat dhe atë malazez.

Megjithatë, siç kishte thënë ai, këto ndryshime duhet të ruajnë përfaqësimin aktual të partive shqiptare dhe pakicave, duke ruajtur parimet e përcaktuara me Pakon e presidentit Ahtisaari, si dokumenti gjithëpërfshirës mbi bazën e të cilit ishte shpallur pavarësia e Kosovës.

Profesor Mazllum Baraliu, ekspert i çështjeve juridike kushtetuese, thotë për Radion Evropa e Lirë se për jetësimin e këtyre propozimeve të presidentit Thaçi, nevojiten ndryshimet kushtetuese.

“Ka mundësi që të zvogëlohet ose shtohet numri i deputetëve në Kuvendin e Republikës së Kosovës. Por, për këtë do të duhej një konsensus paraprak, për arsye se janë parametrat konsensual dhe politik të dhënë me propozimin gjithëpërfshirës të Marti Ahtisaarit, i cili, tashmë, me mekanizmat bllokues që janë krijuar në kushtetutën e tanishme, nuk mund të hiqen pa pëlqimin e komuniteteve pakicë”.

“Nuk mund të ndryshohen pa një konsensus gjithëpërfshirës të spektrit politik të Kosovës, duke përfshirë subjektet politike të të gjitha komuniteteve”, tha Baraliu.

Por, analisti i çështjeve politike, Driton Selmanaj nga Demokraci Plus, duke folur për Radion Evropa e Lirë thotë se me Dokumentin gjithëpërfshirës të Ahtisaarit, deputetët e komuniteteve pakicë janë të përcaktuar me numër për secilin komunitet.

Sipas tij, në rast se ulet numri i tyre, kjo nënkupton shkeljen e parimeve të këtij dokumenti. Ai thekson që në rast se ngrihet numri i deputetëve në 122, për të përfshirë edhe nga një deputet të komunitetit kroat dhe atij malazez, kjo do të shënonte përparim në të drejtat e komuniteteve.

Përparim ose diskriminim pozitiv për komunitetet pakicë, siç thotë ai, do të shënohej edhe në rast se ulet numri i deputetëve të Kuvendit të Kosovës në 100, por nëse me këtë rast nuk preket numri i deputetëve të komuniteteve pakicë.

Por, sipas tij, kjo do ta dëmtonte apo diskriminonte përfaqësimin e komunitetit shumicë, të cilit do t’i mbeteshin 80 deputetë ose më pak dhe njëkohësisht do ta vështirësonte marrjen e vendimeve nga Kuvendi.

“E vështirëson, sepse janë disa ligje, që quhen me interes vital, të cilat pa shumicën e komuniteteve në Kosovë nuk mund të kalojnë, nuk mund të ndryshohen, e lërë më ndryshimet kushtetuese. Asnjë amendament kushtetues nuk mund të kalojë pa votën e tyre. Kjo sikur i faktorizon jashtëzakonisht shumë”.

“Është shembull atipik, madje edhe për demokracitë perëndimore. Por, megjithatë, ne duhet të gjejmë formula që të shohim se a mund ta ngrehim numrin në 122 të deputetëve ose të shohim forma tjera. Por, assesi nuk mundemi ta kufizojmë numrin e deputetëve, të cilët janë të përfaqësues nga komunitetet, të cilat janë përcaktuar edhe me pakon e Ahtisaarit, sepse flet me numër”.

Analisti Selmanaj ka shtuar se, megjithatë, cilado qofshin propozimet për reformën zgjedhore, afatet që ka propozuar presidenti Thaçi për përmbyllje të kësaj reforme janë të pamjaftueshme.

“Afatet që zoti Thaçi ka propozuar për të bërë ndryshimet kushtetuese, që është 10 dhjetori, si dhe afati tjetër për reformë të ligjit zgjedhore, që është 5 dhjetori, janë afate jo ambicioze, por janë qesharake për tu menduar që brenda kësaj periudhe mund të realizohet reformë e mirëfilltë, madje duke përfshirë këtu amendamente që lidhen me tematika tjera. Nuk kryhet reforma zgjedhore dhe kushtetuese për dy javë. Madje edhe dy muaj janë pak”.

Zgjedhjet e ardhshme lokale në Kosovë, pritet të zhvillohen në vjeshtën e vitit 2017, kurse ato parlamentare në pranverën e vitit 2018.

Këto të fundit, vazhdojnë të mbeten si opsion që të thirren edhe më herët, si të parakohshme, në rast se për këtë do të vendoste koalicioni aktual qeverisës.

Burgu Gerdoc

Katër të burgosur serbë janë transferuar nga Mitrovica e Veriut në Gërdoc

Katër të burgosur serbë janë transferuar nga Qendra e Paraburgimit të Mitrovicës së Veriut në burgun e sigurisë së lartë, në Gërdoc të Podujevës.

Periskopi.com Lajme

Raportohet se në mesin e të transferuarve është Slobodan Gavriç, i dënuar me 13 vjet burgim për terrorizëm në Kosovë.

Këtë vendim të autoriteteve kosovare ka reaguar Qeveria e Serbisë, nëpërmjet drejtorit të të ashtuquajturës Zyra për Kosovën, Marko Gjuriq.

Ai ka vlerësuar se veprimet e tilla të qeverisë së Kosovës, i shkelin parimet themelore të të drejtave të njeriut.

“Ky veprim ka shkaktuar drejtpërdrejtë tek vendimi i të burgosurve në Qendrën e Paraburgimit në Mitrovicë për të hyrë në grevë urie, nga frika se ata mund të transferohen në një burg në të cilin do të detyroheshin t’iu përgjigjeshin vetëm shqiptarëve,” thuhet në reagim.

Joseph DioGuardi

DioGuardi thotë se Trump i njeh shqiptarët shumë mirë

Joseph DioGuardi, ish-kongresmeni amerikan me origjinë arbëreshe nuk e di me siguri se cili do të jetë qëndrimi i presidentit te ri amerikan, Donald Trump ndaj shqiptarëve.

Periskopi.com Lajme

Duke folur për Vizion Plus ai i përgjigjet shkurtimisht pyetjes se drejtpërdrejtë: Çfarë mendoni se do të ndryshojë dhe si mendoni se do të jenë marrëdhëniet mes presidentit të ri amerikan dhe shqiptarëve në rajon?

“Marrëdhëniet mes shqiptarëve dhe Donald Trump? Kjo mbetet për t’u parë”.

Por DioGuardi diçka shumë të rëndësishme e di më mirë se kushdo tjetër, se si duhet gjetur mbështetja për Shqipërinë e shqiptarët aty ku është më e rëndësishme dhe ku duhet lobuar më fort: Në Kongres.

“Ne nuk na intereson se kush është president. Ne duhet të përdorim fuqinë në Kongres. Këtu nuk funksionon si me Parlamentin në Kosovë, Shqipëri apo Maqedoni ku një parti kontrollon gjithçka. Ne kemi miq në Senat, siç është senatori John McCain. Ai është mik yni. Ne e dimë se tashmë ai do të drejtojë Komitetin e Shërbimit Ushtarak në Senat, që është një komitet shumë i rëndësishëm për të pasur miq pjesëtarë të tij. Dhe në Dhomën e Përfaqësuesve në Kongres ne ende kemi Dana Rohrabacher që ka qenë më i miri dhe ka shërbyer si të ishte një armë automatike. Ne kemi njerëz që nxjerrin fjalët siç dalin plumbat nga një armë automatike, në momentin që kemi nevojë për ta, për një çështje të drejtë. Ne kemi marrë fuqi nga Kongresi, pavarësisht se kush ka qenë president.”

DioGuardi, që ka shërbyer në Dhomën e Përfaqësuesve si republikan, megjithatë është i sigurt për diçka: Presidenti i zgjedhur Trump i njeh shqiptarët, për shkak se mijëra prej tyre punojnë në bizneset e tij në New York, dhe gëzon respekt për ta. Kongresmeni DioGuardi thekson edhe njëherë se nuk ka kurrfarë deklarate të Trump pro serbëve dhe kundër shqiptarëve, duke iu referuar një artikulli të rremë të pak javëve më parë.

“Ai ka shqiptarë që punojnë kudo në ndërtesat e tij në New York. Kështu që unë telefonova ndihmësen e tij personale për ta pyetur se si mund të ketë ndodhur që Donald ta ketë bërë këtë. Por Rona m’u përgjigj: Joe, ne e kemi dëgjuar këtë histori, por nuk ka dalë nga ne. Dikush e ka stisur.  Ky është një artikull telefonatash. Kjo nuk ka dalë nga ne. Siç duket, dikush nga komuniteti sllav në Chicago po përpiqet ta bëjë të duket sikur ne po mbështesim sllavët, por kjo nuk është e vërtetë.”

Serbët presin zhgënjim nga prokurori i Speciales, Schwendiman

Kryetari i Organizatës republikane të familjeve të ushtarëve të arrestuar e të vrarë dhe civilëve të zhdukur, Nedeljko Mitroviq ka thënë se serbët e Kosovës mund të presin zhgënjim nga prokurori i Gjykatës Speciale për krimet e supozuara të luftës ndaj serbëve, David Schwendiman.

Periskopi.com Lajme

Mitroviq thotë kështu duke u nisur nga ajo që Schwendiman ka qenë ish-shef i Prokurorisë për krime lufte në Bosnje dhe Hercegovinë, ku përmend se “ka mbyllur punën e hetimit për krime lufte, me rastin e kolonës së Tuzlës dhe rrugës Dobrovoljaçka, por edhe me hetimin e disa rasteve shumë më pak të ndërlikuara”.

“Njeriu nuk mund ta ndryshojë aq shpejt qëndrimin, qëndrim dhe projekt me të cilin ka ardhur në BeH, sikur tash në Serbi. Do të bëjë gjithçka që të mos bëjë ato që ka paralajmëruar. Koha do të tregojë se serbët që janë dëbuar e vrarë në Kosovë, do të përjetojnë një tjetër zhgënjim”, tha Mitroviq.

Mitroviq më pas vuri në dukje se plani i Schwendimanit për hetimin e krimeve të supozuara të luftës kundër serbëve në Kosovë duhet të kërkojë data shumë specifike dhe emrat e kriminelëve të supozuar, si dhe kushtet e ndjekjes së këtyre rasteve.

“Kurse, le të tregojë se si s’ka prova në Bosnjë dhe si ka qenë praktika e tij e rregullt atje”, ka thënë Mitroviq.

ROSU

Serbët e arrestuar në Mal të Zi ia kanë frikën ROSU-s

Njëri nga 6 serbët e Zubin Potokut të arrestuar në natën e zgjedhjeve në Mal të Zi, në Podgoricë, Vlladimir Bozhoviq, në një rrëfim për medie në Beograd ka thënë se për shkak të shkrimeve në mediet shqiptare dhe për shkak të arsyetimit të arrestimit të tyre, frikësohet se Forcat Speciale ROSU të Policisë së Kosovës do t’i arrestojnë.

Periskopi.com Lajme

Gjashtë serbët e Zubin Potokut të arrestuar një ditë para mbatjejs së zgjedhjeve në Mal të Zi, të shtunen para mesnate, janë liruar, por asnjëri prej tyre nuk është kthyer në Zubin Potok. Ata kanë shkuar në Beograd, siç thonë, edhe nga frika se forcat speciale të Policisë së Kosovës, ROSU do t’u trokasin në derë,shkruan gazeta ‘Zeri’.

Njëri nga 6 serbët e Zubin Potokut të arrestuar një natë para zgjedhjeve në Mal të Zi, në Podgoricë, të cilët pastaj janë liruar, Vlladimir Bozhoviq (21), në një rrëfim për medie në Beograd,  të cilin e përcjellin mediet në veri të Mitrovicës ka thënë se për shkak të shkrimeve në mediet shqiptare dhe për shkak të arsyetimit të arrestimit të tyre frikësohet se forcat speciale të ROSU  të Policisë së Kosovës do t’u trokasin në derë. Sipas tij, kjo frikë ekziston edhe tek familjet e tjera në Zubin Potok, të cilat siç ka thënë ai ,“jetojnë me frikën dhe nën presion të vazhdueshëm”.

Pasaporta e Kosovës

Mbi 26 mijë serbë nga veriu janë pajisur me dokumente të Kosovës

Me gjithë hezitimet, pjesëtarët e komunitetit serb që jetojnë në komunat veriore të Kosovës kohëve të fundit kanë rritur interesimin për t'u pajisur me dokumente të Republikës së Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Sipas autoriteteve lokale në veri, pajisja me dokumente të Kosovës nuk po paraqet më problem dhe temë tabu siç ka qenë para disa viteve.

Adriana Hoxhiq, zyrtare ekzekutive në administratën e Komunës së Mitrovicës Veriore, tha për Radion Evropa e Lirë se qytetarët serbë në veri të Kosovës çdo ditë e më shumë po pajisen me dokumente personale të Republikës së Kosovës.

“Aplikimi për dokumente të Kosovës nuk është më temë tabu për qytetarët e Mitrovicës veriore. Në komunën tonë e kemi qendrën civile, e cila punon në këtë drejtim dhe çdo ditë kemi numër të madh të qytetarëve të cilët lirshëm vijnë dhe aplikojnë për dokumente të cilat u nevojiten”, tha Hoxhiq.

Në anën tjetër, nga Ministria e Punëve të Brendshme është bërë e ditur për Radion Evropa e Lirë se deri më tani në komunat veriore të Kosovës, në Leposaviq, Zubin Potok, Zveçan dhe Mitrovicën e Veriut, me letërnjoftime janë pajisur mbi 26,100 qytetarë, kurse me dokumente të udhëtimit – po në këto komuna – janë pajisur 2,183 persona.

Zonja Hoxhiq deklaroi se në Komunën e Mitrovicës Veriore – jo vetëm qytetarët nga komunat veriore të Kosovës, por edhe ata të komunave të tjera në jug – mund të pajisen me dokumente, si letërnjoftime apo dokumente tjera.

Ajo thekson se qytetarët marrin vendime të pavarura për t’u pajisur me dokumente të Kosovës, duke potencuar se në asnjë rast nuk ka pasur ndonjë shtytje apo ndikim nga dikush që ata të ndërmarrin një vendim të tillë.

“Integrimi veç po ndodh. E kemi pasur procesin e integrimit të policisë, pastaj të mbrojtjes civile dhe besoj që njerëzit e kanë kuptuar që është mirë me i posedu edhe dokumentet e Kosovës. Në përgjithësi nuk janë të imponuara , por njerëzit kanë nevojë thjesht t’i kenë dokumentet. Një pjesë e qytetarëve që aplikojnë për dokumente të Kosovës i kanë pronat e tyre të cilat ndodhen në pjesën jugoret të Kosovës”, tha Hoxhiq.

Qytetarët serbë, ndërkaq, flasin për marrjen e këtyre dokumenteve. Disa thonë se i kanë marrë dokumentet e Kosovës, por ka edhe të atillë që deklarojnë se nuk u nevojiten.

Jelena Markoviq, një qytetare nga veriu i Kosovës, tha për Radion Evropa e Lirë së nuk ka nevojë për dokumentet e Kosovës, pasi që i posedon ato të Serbisë.

“Nuk kam dokumente të Kosovës. Nuk kam nevojë për to, ngase i kam si dokumentet e Serbisë, ashtu edhe ato kroate. Unë i përdori dokumentet serbe. Kur kemi nevojë të udhëtojmë jashtë, pasaporta serbe është e mjaftueshme, sepse nuk ka nevojë për vizë. Kështu që nuk e shoh të nevojshme t’i kem dokumentet e Kosovës”, thekson Jelena Mirkoviq.

Por, një qytetare tjetër nga Mitrovica veriore, Jelena Ilijevska thotë se është pajisur me dokumentet e Kosovës që moti.

“I kam nxjerrë këto dokumente, sepse jetoj në atë territor ku kjo është e domosdoshme. Këto dokumente janë të nevojshme për kërkimin e vendit të punës, për pranimin e të ardhurave personale, si dhe letërnjoftimi i Kosovës ka qenë i domosdoshëm për hapjen e llogarisë bankare, bashkë me kontratën e punës. Kështu që dokumentet e Kosovës janë të nevojshme”, ka thënë kjo qytetare.

Aktualisht, ajo thotë se nuk ka pasaportë, por nëse do t’i nevojitej nuk e sheh si problem që ta marrë pasaportën e Kosovës.

Zyrtarët e institucioneve kanë deklaruar se numri i banorëve serbë që kanë shprehur interesim të pajisen me dokumente të Kosovës është rritur edhe për faktin se ata kanë përfituar nga fondi pensional dhe ndihmat e tjera të skemave sociale.

Autoritetet në Prishtinë kanë deklaruar se numri i qytetarëve serbë që janë pajisur me pasaporta biometrike me simbolet e Republikës së Kosovës ka shënuar rritje që prej rekomandimit të Komisionit Evropian për liberalizim vizash.

Por, liberalizimi i vizave për Kosovën, megjithëkëtë, është ende i paqartë. Kushtet e vëna nga Komisioni Evropian për ratifikimin e marrëveshjes për Demarkacion me Malin e Zi dhe dëshmitë e plota të fuqizimit të luftës kundër korrupsionit nuk janë kryer ende. (REL)

Vuçiq: Serbët në Mal të Zi u arrestuan në bazë të deklaratave të komandantit shqiptar

Kryeministri serb, Aleksandar Vuçiq u deklarua sot gjatë ditës mbi akuzat për terrorizëm ndaj të arrestuarve serbë në Malin e Zi, përfshirë edhe ish-shefin e Xhandarmërisë, Bratisllav Dikiç, duke hedhur dyshime se grupi i serbëve të arrestuar, është bërë bazuar në të dhënat e “komandantit shqiptar Selimaj”.

Periskopi.com Lajme

“Do të doja që burgosja e njerëzve nga Zubin Potoku nuk është e bazuar në dëshmitë e Komandantit shqiptar të Policisë, Selimaj, por frikohem se kemi të dhëna që është ashtu. Prandaj, mendoj që kjo nuk ka qenë arsye serioze. Presim të shohim mos ka diçka tjetër. Por, nëse çdo gjë është e bazuar në deklaratat e Selimajt, e për këtë kemi të dhëna, sepse ai i ka paraqitur policisë malazeze përfaqësuesit të lëvizjes “Ravna Gora” (organizatë çetnike v.j) të cilët në fakt janë armiqtë e mi politik”, ka thënë sot Vuçiq.

Gazeta Insajderi ka pyetur së paku tre zyrtarë të Policisë së Kosovës në lidhje me këtë deklaratë, por asnjëri prej tyre nuk ka treguar se kush është komandanti që i referohet Vuçiq.

Flora Ahmeti, zëdhënëse në rajonin e Prishtinës ka thënë të mos ketë ndonjë informacion lidhur me atë se cilit komandant i referohet kryeministri serb.

Insajderi ka kontaktuar edhe zyrtarin tjetër për informim në Policinë e Kosovës, Daut Hoxha. As ky nuk ka dhënë ndonjë koment mbi këtë deklaratë apo jo.

Ka sugjeruar të kontaktohet zyrtari tjetër për informim në Policinë e Kosovës, për rajonin e Mitrovicës, Besim Hoti.

As ky nuk ka dhënë ndonjë informacion.

“Jo, nuk kam njohuri për një çështje të tillë”, ka shkruar Hoti nëpërmjet një mesazhi telefonik.

Edhe ky ka sugjeruar të drejtohen pyetjet tek zyra për informim.

E në anën tjetër, kryeministri serb, ka vazhduar të flas edhe më tutje për komandantin e Policisë që ai i referohet si “komandant i policisë shqiptare”.

Në ndërkohë, agjencia “KosovaPress” raportoi në burime të veta se në mesin e 20 personave të arrestuar gjatë ditës së diel në Podgoricë, të dyshuar për sulme terroriste në ditën e zgjedhjeve parlamentare të Malit të Zi, gjenden edhe 6 persona nga veriu i Mitrovicës.

“Nëse kjo ka qenë arsyeja, atëherë unë nuk mendoj se ka qenë arsye e fuqishme për fjalë të tilla, ose hajde ta presim ndonjë gjë më tepër se deklaratat e Selimaj”, ka thënë kryeministri serb.

E teksa Vuçiqi pret që të dalë diçka më shumë sesa “dëshmitë e komandant Selimaj”, Policia e Kosovës, vazhdon të heshtë rreth këtyre deklarimeve.