qkuk-dhe-qmf-n-euml-lsquo-luft-euml-rsquo-p-euml-r-pacient-euml_hd

Disa orë pritje për një kontroll mjekësore në QKUK

Derisa ka disa prolongime të punëve në ndërtimin e ambulancave specialistike në QKUK, pacientët po shohin “të zitë e ullirit” në hallakamën e njerëzve që po presin me orë për kontrolle specialistike.

Periskopi.com Lajme

Bodrumi në Klinikën e Kirurgjisë është përplot njerëz ditëve të punës. Herët në mëngjes aty mësyjnë qindra pacientë të cilët kanë nevojë për të kryer kontrolle specialistike, shkruan sot, gazeta Zeri.

Korridori i ngushtë në bodrumin e Kirurgjisë mbledh numrin më të madh të ambulancave specialistike pas rrënimit të barakave, objektit të vjetër të ambulancave kur kishte filluar ndërtimi i objektit të ri.

“Këtu ish hallakamë. Erdhëm me ba një vizitë te kirurgu, por siç po e shihni është tmerr gjithçka”, thotë burri rreth të 50-tave që kishte një problem shëndetësor.

Pritje të gjata për një kontroll specialistik

Thotë të ketë ardhur herët në mëngjes, por pavarësisht kësaj ishin disa pacientë të cilët ishin futur jashtë radhës duke bërë që ai të presë me orë.

“Qe disa orë që jam duke pritur. Këtu disa po kanë të njohur dhe po futen në kontroll përmes tyre. Ne që nuk po e njohim askënd po mbesim në pritje”, ka thënë ai.

Tek një karrocë shtyn një qytetar në po atë hapësirë, pacienti mban duart lart nga trishtimi se do të “shkelë” ndonjë pacient./zeri.info/

QKUK-1

Korridoret e QKUK-ut përplot me bërllok (Foto)

Korridoret e Klinikave të QKUK –ut janë përplot me bërllok. Kush e hedh atë bërllok: Vizitorët, pacientët apo dikush nga personeli mjekësor, nuk dihet,por ky bërllok i hasur kudo korridoreve e kthinave të klinikave, lë shije shumë të keqe për institucionin që duhet të jetë shembull për pastërti.

Periskopi.com Lajme

Nevojtarët në QKUK shkojnë për t’u mjekuare e shëruar e jo për të parë e marrë pamje neveritëse nga moskujdesi, njerëzor, në radhë të parë.

Pastërtia e ambientit, edhe të brendshëm, është njëri nga kushtet e BE-së për liberalizimin e vizave.

Edhe me përmbushjen e këtij kriteri duket të jemi shumë larg.
Shikoni këto foto që një lexues i dërgoi në portalin Koha.net.
Dhe thuhet se “Pastërtia, është gjysma e shëndetit”.

Në QKUK nuk është as për së afërmi as kjo gjysmë.

Ndoshta pse ka dështuar një tender për mbajtjen e pastërtisë, me gjasë për shkak të favorizime ose jo të kompanive konkurruese për pastrim të QKUK-së.

qkuk

QKUK-ja pa mantelë sterilë

Në spitalet e Prishtinës ka mungesë të manteleve sterilë që stafi përdor në sallat e operacionit.

Periskopi.com Lajme

KALLXO.com mëson se në QKUK ka mungesë të manteleve sterile të cilët përdoren për ekipet e sallave të operimit.

Mungesa ka pasur për mantele të madhësive të mëdha dhe të mesme.

Këtë e konfirmuan edhe në Shërbimin Spitalor Klinik Universitar të Kosovës, ku thanë se për furnizim me mantele kanë bërë kërkesë që nga 16 shtatori.

“Kërkesat për furnizim nga ana e SHSKUK-së, janë shqyrtuar, aprovuar dhe dërguar me kohë në Agjencionin e Financimit Shëndetësor në Ministri të Shëndetësisë për të gjitha produktet dhe nevojat, derisa kërkesa për furnizim të rregullt me mantilla sterilë (Gown surgical disposable L&M)  nga ana e Barnatores Qendrore të QKUK-së janë proceduar me 16 shtator të këtij viti,” thuhet në përgjigjen e ShSKUK-së për KALLXO.com.

Edhe Spitali Rajonal i Mitrovicës është përballur me mungesa të vazhdueshme.

Në këtë spital kanë kërkuar që të bëhet urgjentisht furnizimi me dorëza ekzaminuese pasi që kanë pasur mungesa edhe në tre mujorin e tretë .

“Kërkesa për furnizim të rregullt me dorëza josterile (S,M.L) nga Barnatorja Spitalore e SP-Mitrovicë për tremujorin e tretë (TM3) janë proceduar me 28 qershor të këtij viti,“ thotë Zyra për Informim e Drejtorit të SHSKUK-së.

Nga ana tjetër, Ministria e Shëndetësisë shpjegoi se të gjitha kërkesat për furnizim me kontrata valide dhe konform planit të veprimit menjëherë pas pranimit nga SHSKUK, shqyrtohen dhe aprovohen nga Departamenti për Shërbime Farmaceutike në AFSH .

Por përderisa SHSKUK-ja thotë se kërkesat për mungesën e dorëzave ekzaminuese dhe manteleve sterile janë dërguar shumë më herët, ministria thotë se ato janë pranuar këtë muaj

Ministria e Shëndetësisë u pyet edhe për mungesat në spitalin e Prizrenit ku edhe aty mungojnë disa produkte mjekësore dhe materiale harxhuese.

“Me datë 15.11.16, kemi pranuar e-mail nga Barnatorja Qendrore e QKUK me kërkesën për sigurim të këtyre artikujve. Menjëherë  kemi kontaktuar OE-të nga të cilët kemi marrë konfirmime se furnizimet do të realizohen dhe sipas informatave që na janë përcjellë, një pjesë e furnizimeve tashmë janë realizuar dhe në ditët në vijim presim te sigurohen edhe artikujt e mbetur,” thuhet në përgjigjen e ministrisë.

Ministria tha se procesi i furnizimit me barna dhe material shpenzues është një proces i vazhdueshëm dhe edhe pse kërkesat procedohen me kohë si nga SHSKUK-ja ashtu edhe nga Agjencioni i Financimit Shëndetësor, mungesat paraqiten si rezultat i faktorëve tjerë-buxhetit të pamjaftueshëm, ose dështimit eventual të ndonjë kompanie në import/transport të artikujve.

arrestime-p-euml-r-prostitucion-dhe-ngacmime-t-euml-femrave_hd

Vjedhje në prakingun e QKUK-së

Policia e Kosovës ka arrestuar një person pasi ai dyshohet se kishte vjedhur një kasetofon dhe baterinë nga një veturë.

Periskopi.com Lajme

Ngjarja ka ndodhur në prakingun e Qendrës Klinike Univeristare të Kosovës (QKUK).

Ndërsa, me urdhër të prokurorit i dyshuari dërgohet në mbajtje

qkuk-prishtine1

QKUK sërish telashe me tenderin e pastrimit

OSHP-ja ka vlerësuar se nga ana e QKUK-së nuk i është dhënë përgjigje justifikuese konsorciumit me ofertë më të ulët për vetëm 8,93 për qind përderisa i është dhënë tenderi operatorit më të shtrenjtë prej mbi 350 mijë eurosh. Andaj, ka kërkuar që tenderi për “Pastrim” të kthehet në rivlerësim

Periskopi.com Lajme

Qendra Klinike Universitare e Kosovës (QKUK) ka vendosur të respektojë vendimin e Organit Shqyrtues të Prokurimit (OSHP) në lidhje me aktivitetin e prokurimit “Pastrimi i hapësirave të brendshme të QKUK-së”.

Ky vendim i OSHP-së ka kthyer në rivlerësim tenderin në lidhje me pastrimin e hapësirave të spitalit më të madh në vend.

“Autoriteti kontraktues në afat prej 10 ditësh duhet ta informojë me shkrim panelin shqyrtues për të gjitha veprimet e ndërmarra lidhur me këtë aktivitet të prokurimit dhe palët tjera në procedurë”, thuhet në vendimin e OSHP-së.

Gjithë kjo ka ardhur pas një ankese në OSHP të konsorciumit “Krasniqi dhe Beni Schaferberger”.

Në QKUK lind foshnja 6.2 kilogramë (Video)

Në Qendrën Klinike Universitare në Prishtinë, ka lindur një foshnje e cila peshon hiç më pak se 6.2 kg.

Periskopi.com Lajme

Nga reparti i gjinekologjisë, bëhet e ditur që gjendja e foshnjës e cila është e gjinisë mashkullore, është në gjendje stabile, derisa ende gjendet nën kujdesin mjekësor, njofton Klan Kosova.

Spital / Ilustrim

Mbi 1 mijë institucioneve private shëndetësore të licencuara për një vit në Kosovë

Sipas rezultateve të dala nga një publikim i Agjencisë së Statistikave të Kosovës, rezulton se numri i përgjithshëm i të punësuarve në shëndetësi në sektorin publik në Kosovë, në vitin 2015, ishte 14 033, prej tyre: mjekë specialistë janë 4 071, ose 21% e stafit; infermierë/e janë 8 520, ose 62%; dhe 1 442, ose 16% e stafit janë staf jomjekësor.

Periskopi.com Lajme

Numri i rasteve të trajtuara me sëmundje malinje ishte 2 469. Numri më i madh i rasteve të trajtuara me sëmundje malinje ishin melanoma dhe neoplazmat malinje të tjera të lëkurës me 464 raste, ose 18.8%, pasuar nga neoplazma malinje e gjirit me 439 raste, ose 16.1%, raporton Periskopi

Në Shërbimi Spitalor Klinik Universitar të Kosovës (ShSKUK) gjatë vitit 2015, ishin 877 266 ditë shërimi në nivel të Kosovës me 160 793 pacientë të shtrirë. Bazuar në raportet e pranuara, të cilat janë të paraqitura, rezulton që janë kryer 39 522 operime në nivel të ShSKUK-së.

Ndërsa, numri i përgjithshëm i vizitave në Qendrat e Mjekësisë Familjare ishte 9 542 233 vizita  shërbime (parametra).

Gjatë vitit 2015, nga të gjitha shërbimet mjekësore në ShSKUK, 39 522 janë operime, kurse gjatësia mesatare e shërimit në ShSKUK është 5.4 ditë për pacientë të shtrirë.

Në QKUK është 6.6 ditë shërimi mesatar për pacient, ndërsa në spitalet e përgjithshme është 4.45 ditë shërimi për pacient. Shfrytëzimi i kapaciteteve është 60.03%.

QKUK-ja ka shfrytëzueshmërinë e kapaciteteve me 65.74%, ndërsa spitalet e përgjithshme kanë shfrytëzueshmërinë me 53.35%.

Në të gjitha spitalet publike të Kosovës janë kryer 22 804 lindje, ku 6 218 lindje janë kryer me operim, ndërsa 16 586 lindje janë kryer në mënyrë normale. Numri i fëmijëve të lindur është 23 025.

Numri i institucioneve private shëndetësore të licencuara ka arritur në 1 062, prej tyre: 25 spitale dhe 1 037 institucione të tjera shëndetësore, si ambulanca, poliklinika etj. Numri më madh i ambulancave të licencuara sipas llojit është 447, ose 28.5% e institucioneve të licencuara janë ambulanca stomatologjike./ Periskopi