Skandal, mbi 100 mijë persona në Kosovë marrin ndihmë sociale

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar “Statistikat e Mirëqenies Sociale për vitin 2016.

Periskopi.com Lajme

Publikimi i Statistikave të Mirëqenies Sociale 2016 ofron të dhëna për skemën e ndihmës sociale, skemën e pensioneve bazike të moshës, të pensioneve kontributpaguese të moshës, të pensioneve për personat me aftësi të kufizuara, skemën për mbështetje materiale për familjet me fëmijë me aftësi të kufizuara të përhershme, skemën e pensioneve për familjet e dëshmorëve, invalidëve të luftës dhe veteranëve të luftës, skemën e pensioneve të Trepçës, skemën e pensioneve për Trupat Mbrojtëse të Kosovës, të Forcës së Sigurisë së Kosovës, skemën e kompensimeve për personat e verbër, të dhëna për numrin e fëmijëve të braktisur etj.

Sipas rezultateve të dala nga ky publikim rezulton se nga skema e ndihmës sociale në vitin 2016 kanë përfituar 26 302 familje me gjithsej 107 575 anëtarë.

Kështu, numri i përfituesve nga pensionet bazike të moshës ishte 120 017; numri i përfituesve nga pensionet kontributpaguese të moshës ishte 41 315; dhe numri i përfituesve nga skema për pensionet për personat me aftësi të kufizuara ishte 19 883. Ndërsa, numri i familjeve që kanë përfituar nga skema për mbështetje materiale familjeve që kanë fëmijë me aftësi të kufizuara ishte 2 737.

Ndërkaq, numri i përfituesve nga skema e pensioneve për familjet e dëshmorëve dhe invalidët e luftës ishte 12 680; numri i përfituesve nga skema e pensioneve për veteranët e luftës ishte 28 207; numri i përfituesve nga pensionet e Trepçës ishte 3 412; numri i përfituesve nga skema e pensioneve të Trupave Mbrojtëse të Kosovës ishte 932; nga skema e pensioneve për Forcat e Sigurisë së Kosovës kanë përfituar gjithsej 218 pensionistë; nga skema për personat e verbër kanë përfituar gjithsej 3 627 persona; ndërsa, numri i fëmijëve të braktisur gjatë vitit 2016 ishte 41. / Periskopi.com

Pritet të kthehen pensionet për familjarët e dëshmorëve në Kosovë

Qeveria nuk është pro vendimit të ndaljes së pensioneve të dyfishta për familjet të cilat janë përfituese të dy skemave pensionale.

Periskopi.com Lajme

Zyrtarë të Qeverisë thonë se kanë përgatitur plotësim ndryshimin e ligjit që do t’i mundësonte një familje përfitimin e dy skemave pensionale, gjë që është e ndaluar me ligjin aktual.

Ministri Arban Abrashi ka thënë se Qeveria po synon që kësaj kategorie t’u mundësohet të jenë përfitues të të dy skemave pensionale pa e shkelur ligjin.

“Jemi drejt finalizimit që të bëjnë plotësim-ndryshimin e Ligjit për skemat penisonale dhe t’i ndajmë pensionet familjare dhe ato individuale, sepse mendojmë se në qoftë se ekziston një pension familjar qoftë për viktimat civile qoftë për dëshmorë, këto janë pensione invalidore dhe i takojnë familjes, ndërsa bartësi i familjes ka të drejtë që të gëzojë edhe pension kontributdhënës”, ka thënë Abrashi.

Qeveria e Kosovës javë më parë ka ndaluar pensionet për familjes që janë përfitues të dy skemave pensionale, kjo i është kërkuar nga Auditori i cili duke interpretuar Ligjin i ka rekomanduar Qeverisë që të ndalë shpërndarjen e pensioneve duke thënë se kjo nuk lejohet me Ligj.

Plotësim-ndryshimi i Ligjit për skemat pensionale do të procedohet në mbledhjen e ardhshme të Qeverisë, e në të cilin mundësohet përfitimi i dy skemave pensionale: asaj individuale dhe kategori e dëmtuar e luftës./Tribuna Channel

Me vendim të kushtetueses: S’ka më pensione për serbët që nuk jetojnë në Kosovë

Ata që nuk jetojnë në Kosovë e as nuk kanë prona në vendin tonë nuk do të mund të marrin më pensione.

Periskopi.com Lajme

Kështu, serbët që merrnin nga dy pensione, edhe në Serbi edhe në Kosovë, këtë të fundit do ta kenë shumë vështirë ta marrin, raporton Periskopi

Por, sado pak që janë ata pensionistë shqiptarë që jetojnë në mërgatë, do t goditen nga ky vendim, vendim të cilin e ka marr edhe Gjykata Kushtetuese.

Këtu përfshihen edhe komunitetet e tjera.

Gjykata Kushtetuese vendosi për rastin KO95/16, kundrejt parashtruesit të kërkesës, deponuar nga ish Ministri Rashiq, përmes së cilës kërkohej vlerësimi “kushtetutshmërisë dhe ligjshmërisë” të nenit 4 të Udhëzimit Administrativ Nr. 07/2015, të MPMS-së.

Pak muaj më parë, deputeti i Listës Serbe në Kuvendin e Kosovës, ish-ministër i Punës dhe Mirëqenies Sociale, Nenad Rashiq, e ka dërguar në Gjykatën Kushtetuese udhëzimin e MPMS-së, i cili do t’i linte pa pensione bazike pensionistët që nuk jetojnë në Republikën e Kosovës, raporton Periskopi

Udhëzimi administrativ që përcakton procedurat dhe dokumentet për marrjen e pensioneve bazike, ka filluar te ndal pensionet bazike për mijëra pensionistë që jetojnë dhe marrin pensione në Serbi dhe vijnë vetëm për të marrë pensione edhe në Kosovë.

Ky hap i MPMP-së, të drejtuar nga ministri Arban Abrashi, është në kuadër të pastrimit të skemave pensionale dhe skemave të tjera, të cilat janë stërngarkuara me shumë parregullsi dhe në kundërshtim me aktet juridike, një pjesë e të cilave kanë ndodhur pikërisht në kohën sa ministër ishte Nenad Rashiq.

Rashiq e ka ngritur këtë çështje edhe në Kuvendin e Kosovës dhe tashmë e ka dërguar atë në Gjykatën Kushtetuese.

Ky hap më herët ishte kundërshtuar edhe nga Lëvizja Vetëvendosje e cila e kishte konsideruar si të drejtuar kundër pensionistëve që jetojnë në mërgatë.

Sipas përllogaritjeve, pjesa dërrmuese e pensioneve që do të ndalen janë për pensionistët që jetojnë dhe marrin pensione ne shtetet fqinje dhe që vijnë në Kosovë vetëm për të tërhequr pensionet, të cilët disi kanë arritur të bëhen pjesë e skemave pensionale të Kosovë.

“Gjatë ditëve në vijim, pasi edhe nxjerrim pasqyrat financiare, do të njoftoj publikun se sa milion kemi kursyer vetëm përmes këtij udhëzimi, dhe siç kam cekur edhe më herët, çka do që kursejmë, do të kthehet në pensione e mirëqenie më të lartë për pensionistët tanë”, thotë Abrashi./Periskopi