Rishfaqet Adem Grabovci, godet koalicionin PDK-LDK

Periskopi.com Video
Haki Abazi

Abazi godet PDK’n: Keni frikën e përçarjes, dëshmuat analfabetizëm politik

Njohësi i çështjeve politike në vend, që është edhe drejtor i "Rockfeller Brothers Fund" Haki Abazi e quan analfabetizëm politik deklaratën e PDK-së të lëshuar nga Konventa e VIII e këtij subjekti që po vazhdon edhe sot.

Periskopi.com Lajme

Abazi thotë se kjo deklaratë tregon më së miri që PDK-ja nuk ka asnjë vizion dhe po jeton në frikën e përçarjes dhe shpërbërjes permanente.

Për Periskopi. com ai thotë se PDK e ka të pamundur të kërkojë drejtësi dhe sistem gjyqësor profesional përderisa barriera kryesore është vet lidershipi i këtij subjekti.

Duke analizuar pikat e shkruara të deklaratës së PDK-së, Abazi shpjegon se çfarë mungon aty.

“Kjo deklaratë është deklarata e analfabetizmit politik. Përbrenda kësaj deklarate mungojnë termat dhe përkushtimet fundamentale të shoqërisë demokratike: Demokraci, Drejtësia, Llogaridhënia dhe Transparenca. Kjo deklarate është e mbushur me fraza hiokritikem të thata dhe me shenja të halucinacioneve politike”, thotë ai për Periskopin

Abazi shkon edhe më tej.

“Nuk ka dokument më përmbledhës për të treguar që PDK nuk ka asnjë vizion dhe po jeton në frikën e përçarjes dhe shpërbërjes permanente. Dhe kjo sikur edhe në plenumet e partive komuniste fillon dhe mbaron me idenë e krijimit të ekultit politik për liderin i cili po jeton nën ankthin e mungesës së kedibilitetit politik dhe asaj që ai dhe miqtë e tij të afërt dijnë për të kaluarën e tyre. E kuptoj që është e pamundur të kërkohet drejtësi dhe sistem gjyqësor profesional përderisa barriera kryesore e drejtësisë janë vete lidershipi i PDK”, thotë Abazi.

Analizon se si në deklaratë flasin për Demarkacionin sikur të mos ishte vet PDK-ja që e ka krijuar atë, bashkë me krizën politike.

“Në deklaratë flitet për koncensusin për demarkacionin sikur të flitet për një planet tjetër dhe jo për faktin që është PDK dhe liderishipi i saj që kanë krijuar demarkacionin dhe krizën politike, parlamentare dhe kushtetuese duke e detyruar Gjykatën Kushtetuese të interpretojë kushtetutën dhe rezultatin e zgjedhjeve në favor të mundësimit të zënies së pozitave kyçe shtetërore të njerëzve që nuk kanë patur asnjë lidhje me jetën publike e aq më pak me vizionin politik e zhvillimor”, thotë Abazi.

Më poshtë është deklarata e PDK-së:

Deklarata e plotë:

 1. PDK i jep mbështetje dhe besim të plotë Kryetarit të saj, Kadri Veselit, dhe strukturave drejtuese të partisë, në avancimin e proceseve që fuqizojnë shtetin dhe forcojnë besimin  në institucionet e vendit.
 2. PDK e vlerëson të rëndësishëm komunikimin e lidershipit të PDK-së me qytetarët e vendit, dëgjimin e shqetësimeve, preokupimeve dhe propozimeve të tyre te vlefshme, të cilat do të inkorporohen në platformën dhe vizionin e PDK-së për të ardhmen e vendit.
 3. PDK mirëpret ardhjen e kuadrove dhe profesionistëve të dëshmuar dhe mbetet e hapur për të gjithë ata që duan t’i bashkohen vizionit të PDK-së dhe sjellin një konkurrencë cilësore dhe  vlerë të shtuar demokratike.
 4. PDK mbështet vizionin e lidershipit për përfaqësim dinjitoz  dhe të barabartë të femrës në strukturat vendimmarrëse të partisë, por edhe në institucionet e vendit.
 5. PDK është e përgatitur për zgjedhjet lokale dhe në bashkëpunim e koordinim të plotë me degët do të nominojë kandidatët më të mirë dhe më profesionalë, të cilët do të dalin fitues në shumicën e komunave të Kosovës.
 6. PDK është e gatshme për zgjedhjet parlamentare, qoftë në afatin e rregullt, por edhe më herët, nëse për këtë ka dakordim nga i gjithë spektri politik.
 7. PDK i jep mbështetje Qeverisë dhe institucioneve tjera të vendit në përmbushjen e  detyrimeve kushtetuese.
 8. PDK i jep mbështetjen e plotë Presidentit të vendit, Hashim Thaçit, në angazhimin e tij për fuqizimin të rolit dhe misionit të ri të FSK-së, edhe përmes ndryshimit të ligjit për FSK-në, dhe e sheh këtë si një hap  të domosdoshëm, i cili i hap rrugë ndërtimit të kapaciteteve të nevojshme të sigurisë, sipas standardeve të NATO-s dhe e shpejton rrugën e integrimit të Kosovës në NATO-s.

PDK e vlerëson se formimi i ushtrisë se Republikës se Kosovës është një hap i domosdoshëm dhe në përputhje të plotë me procesin e Rishikimit            Strategjik të Sektorit të Sigurisë, i  cili është bërë  me mbështetjen dhe miratimin e plotë të partnerëve ndërkombëtarë, veçanërisht të SHBA-ve.

 1. PDK i inkurajon përfaqësuesit e serbëve në Kosovë që të bëhen pjesë konstruktive të këtij procesi dhe të gjitha proceseve me rëndësi për vendin dhe jetën e qytetarëve. Instrumentalizimi i tyre nga Beogradi dhe bojkotimi i institucioneve, mbi të gjitha, është në dëm të interesave të qytetarëve serbë të Kosovës.

 2. PDK shpreh përkushtimin e saj për vazhdimin dhe thellimin e bashkëpunimit me partnerët strategjikë ndërkombëtarë, SHBA-të, Bashkimin Evropian dhe NATO-n.

 3. PDK kërkon nga institucionet që t’i kryejnë obligimet e tyre në raport me procesin e liberalizimit të vizave dhe sa më shpejt t’u mundësohet qytetarëve lëvizja e lirë.

 4. PDK shpreh vullnetin e saj që për çështjen e demarkacionit dhe çështje tjera të interesit nacional të punohet bashkërisht që të arrihet një konsensus institucional dhe të kontribuohet në zgjidhjen e kësaj çështjeje e cila është më shumë se e një partie politike. Ne duhet të tregojmë që jemi të gatshëm të marrim vendime të drejta, demokratike, që mbrojnë interesin nacional, respektojnë fqinjësinë e mirë dhe ruajnë partneritetin ndërkombëtar.

 5. PDK mbështet dialogun si vlerë dhe alternativë e vetme për zgjidhjen e problemeve, por kërkon nga bashkësia ndërkombëtare si ndërmjetësuese e këtij dialogu që të bëjë presionin e duhur ndaj palës serbe që të respektojë marrëveshjet e arritura deri më tash dhe të ndërpresë provokimet e vazhdueshme që e minojnë këtë proces. Provokimet si ai me murin, trenin dhe provokime tjera janë të pajustifikueshme dhe nuk i shërbejnë ndërtimit të raporteve të mira fqinjësore.

 6. PDK kërkon nga partnerët ndërkombëtarë, në radhë të parë BE dhe SHBA, që të bëjnë presion mbi Serbinë për tërheqjen e fletarresteve që kanë motive politike dhe nuk kanë bazë juridike në raport me qytetarët e vendit tonë.

 7. PDK shpreh vendosmërinë dhe angazhohet fuqishëm për sundim të ligjit të luftës të pakompromis kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar dhe dukurive tjera negative në shoqëri.

 8. PDK mbështet institucionet e rendit dhe sigurisë në luftën e vazhduar kundër terrorizmit dhe çdo akti dhe veprimtarie që cenon lirinë dhe sigurinë e qytetarëve të vendit.

 9. PDK ka qenë dhe mbetet një parti e qendrës së djathtë, puna e së cilës ka për qëllim zhvillimin dhe promovimin e vlerave demokratike dhe kushtetuese në Republikën e Kosovës, për të ndërtuar një vend sa më stabil dhe prosperues për brezat e ardhshëm.

 10. PDK angazhohet fuqishëm në zhvillimin ekonomik të vendit në bazë të parimeve dhe vlerave kushtetuese të tregut dhe konkurrencës së lirë.

 11. PDK angazhohet dhe është e vendosur në respektimin, mbrojtjen dhe afirmimin e lirive dhe të drejtave të njeriut pa dallim, si dhe respektimin, mbrojtjen dhe afirmimin e të drejtave të komuniteteve pakicë, në pajtim me kushtetutën dhe konventat ndërkombëtare.

 12. PDK është e vendosur dhe synon të ndërtojë një pluralizëm politik të bazuar në frymën e tolerancës politike dhe bashkëpunimit të gjithmbarshëm të partive politike në të mirë të Republikës së Kosovës.

 13. PDK punon fuqishëm për të mbrojtur vlerat kushtetuese të lirisë, paqes, barazisë, diversiteti etnik dhe shtetit laik e sekular, me qëllim të krijimit të një shteti të sigurt për të gjithë qytetarët.

 14. PDK siguron të gjithë qytetarët e Republikës se edhe më tutje do të vazhdojë dhe do të intensifikojë aktivitetin e saj politik, me qëllim të jetësimit të vlerave të lartpërmendura, krijimit të vendeve të reja të punës, si dhe krijimit të një ambienti social të barabartë dhe të sigurt për të gjithë pa dallim.

 15. PDK falënderon të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës për besimin dhe mbështetjen e dhënë në vazhdimësi për të qeverisur vendin.

 16. PDK zotohet se do te angazhohet për një jetë më të mirë të qytetarëve tanë, për sigurinë e tyre, për kohezion nacional dhe qytetar, për partneritet ndërkombëtar në ndërtimin e Republikës së Kosovës vend të dashur për qytetarët tanë dhe të respektueshëm nga bota demokratike.

 17. PDK angazhohet që Diaspora të ketë së paku tre deputetë në Kuvendin e Republikës së Kosovës.

 18. PDK fton gjithë anëtarësinë e saj dhe çdo qytetar të Republikës së Kosovës për angazhim të përbashkët dhe për fuqizim të PDK-se dhe Republikës së Kosovës.

 

Kadri Veseli s’e synon tash kryeministrinë!

Pamvarësisht se ka me u nominue nga partia e tij, zor se Kadri Veseli ka me pranue, njiherë, me e u ulë në karrigen e kryeministrit. Kosova ka me u përballë me nji situatë të ndjeshme me shpalljen e aktakuzave nga Gjykata Speciale dhe nisjen e procesit gjyqësor. Si kryeministër, ai kish me u gjend mes dy zjarmeve. Në njanën anë, të presionit nga bashkëluftëtarët e akuzuem, e në përgjithësi, të mbështetësve të tyne dhe, në anën tjetër, të atij të viktimave.

Petrit MUSOLLI Opinione

Siç mundet me u parashikue, rastet që kanë me krijue ndjeshmëni ma të naltë te ne, kanë me qenë ato të shqiptarëve të vramë gjatë e pas luftës, sidomos, nisun nga dyshimi, se qenë viktima, kryesisht, vetëm për shkak të bindjeve të tyne politike dhe i kanë takue Lidhjes Demokratike të Kosovës. Shpalimi i rrëfimeve gjatë procesit gjyqësor, ka me nxitë tensione te të dyja palët, te të dëmtuemit si dhe te të akuzuemit e mbrojtësit e tyne. Veseli, në këtë mes, gjendet i atakuem nga të dyja anët!

Simbas nji kalkulimi të thjeshtë politik, Veselit, kish me i konvenue ndërtimi (vazhdimi) i nji Qeverie që përfaqëson të dyja palët dhe menaxhon tensionin në të dy anët. Domethanë, nji Qeveri me të njajtin format sikur të sotshmit. Por, me nji rikonfirmim të fitores së partisë së tij me të në krye dhe, mundësisht, me nji lider tjetër të Lidhjes Demokratike, me të cilin mundet me pasë raporte ma të afërta e kuptueshmëni ma të madhe.

Megjithë reagimin e kundërshtarëve në ‘panatyrshmëninë’ e koalicionit e cilësimin e tij si nji bashkëqeverisje mes ‘xhelatit e viktimës’, megjithatë, efekti i tij, ka me qenë ma i vogël krahasue me lanien e LDK’së pa pushtet. Ky format qeverisës, ndoshta, i përshtatet edhe mendimit të partnerëve ndërkombëtar, në veçanti atij amerikan, për kapërcimin, ma lehtë e ma qetë, të kësaj situate.

Në ndërkohë, ndonji lëvizje me randësi të madhe në proceset integruese të Kosovës nuk pritet me ndodhë (përpos, ndoshta, liberalizimit të vizave), të paktën jo mbrenda këtij tri vjeçari. Gjatë kësaj periudhe kohore, Serbia, mundet me përparue në përafrimin e saj me Bashkimin Europian, të përmbushjes së kritereve për anëtarësim, që nënkupton edhe konfirmimin e normalizimit të marrëdhanieve me Kosovën dhe pajtimin për nji paqe të qëndrueshme. Edhe nëse Serbia zgjedhë tjetër rrugë, Europa e Perëndimi s’kanë me e pritë ma. Cilado të jetë, dikund kah 2020’ta, Kosovës kanë me ju hapë rrugët në proceset integruese dhe të anëtarësimeve në organizata e organizma ndërkombëtar.

Veseli, qysh tash, asht përgatitun për atë kohë, kur pret me ju prie këtyne proceseve në Kosovë. Ai ka hy në politikë me udhëheqë gjatë dhe i peshon mirë situatat politike. Zgjedhjet e kërkueme prej tij, që simbas tana gjasave kanë me u pajtue me u shpall në shtator e zhvillue në tetor, së bashku me ato lokalet, kanë synim ruejtjen e elektoratit para aktakuzave të Gjykatës Speciale dhe konsolidimin rolit të tij në parti e koalicionin e ardhshëm, e jo nisun nga ambicia për postin e kryeministrit, në këto rrethana politike.

Nji LDK e reformueme, me nji tjetër kurs e tjetër mentalitet politik, pa asnji dyshim kish me e zgjue elektoratin e saj të fjetun e inkurajue rininë me votue, besue e përkushtue në ndryshime! Dhe, Po, Amerika njeh e respekton gjendjen faktike në terren! Por, vetëm kur ajo krijohet mbrenda kufijve të lejueshmës!

Opinion i shkruar për GazetaBlic

PDK sot do të marrë një vendim të rëndësishëm!

Konventa dy ditore e PDK’së përfundon sot, e siç ka raportuar gazetametro.net dje, ajo do të mbyllet me nominimin e kryetarit të kësaj partie, Kadri Veselit, për kryeministër.

Periskopi.com Lajme

Konventa e Partisë Demokratike të Kosovës ka nisur dje, e sot do të mbajë edhe ditën e dytë, në të cilën pritet të bëhet publik nominimi i Veselit për të kandiduar për kreun e Qeverisë, e më pas PDK’ja do të mbajë një ceremoni festive me anëtarët e simpatizantët e saj.

Gjatë punimeve të ditës së djeshme në këtë Konventë, PDK’ja ka nxjerrur një deklaratë me të cilat tregon gatishmërinë për të shkuar në zgjedhje të parakohshme.

Ndërkaq, për shkuarjen në zgjedhje zërat janë ngritur pas një acarimi të raporteve të partive në koalicionin qeverisës, LDK-PDK.

Ndryshe, Kadri Veseli erdhi në krye të PDK’së në Konventën e vitit të shkuar të kësaj partie.

Naim Bazajt i shpërblehet rikthimi në PDK, i punësohet vëllai në Postë

Asamblisti i Partisë Demokratike të Kosovës, Naim Bazaj, i cili para disa muajsh ishte larguar nga kjo parti për të garuar për kryetar të Drenasit, e që më pas u tërhoq nga gara, duket se nuk e ka bërë pa ndonjë interes.

Periskopi.com Lajme

Gazeta Blic nga burime të sigurta ka marrë vesh se para disa javësh në Postën e Kosovës është punësuar vëllai i Naim Bazajt, Fitim Bazaj.

Madje, Gazeta Blic e ka siguruar edhe listën e të punësuarve në Postë, ku Fitim Bazaj e mban postin e postierit me orar jo të plotë.

“Para disa javësh është punësuar në Postë, vëllai i Naim Bazajt, Fitimi. Bashkë me të, këto ditë janë punësuar edhe disa njerëz të tjerë të PDK-së”, tha ky burim i Gazetës Blic, brenda Postës së Kosovës.

Gazeta Blic nuk ka arritur që të kontaktoj as me drejtorin e Postës, Sejdi Hoxha e as me Naim Bazajn.

Ndryshe, Naim Bazaj në zgjedhjet e jashtëzakonshme për kryetar të Drenasit, i kishte hyrë garës, madje duke akuzuar rëndë PDK-në.

Mirëpo, i është dashur vetëm një takim me kreun e PDK-së, Kadri Veseli që Bazaj të tërhiqe nga kjo garë, dhe kësisoj ta mbështes kandidatin e partisë më të madhe në vend, Ramiz Lladrovcin.

Ramiz Lladrovci u largua nga konventa e PDK-së, mësojeni arsyen

Kreu i Drenasit, Ramiz Lladrovci sot u pa në punimet e Konventës së VIII të Partisë Demokratike të Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Aty u diskutua për shumëçka por Lladrovci nuk qëndroi gjatë në punimet e saj, raportoi Periskopi

U përfol se mund të ketë qenë arsye vendi ku ia rezervuan të ulet, por deltë mos jetë kjo.

Periskopi mëson se ai prej aty ishte në një varrim.

Madje i kontaktuar nga Periskopi ai e konfirmoi ku ndodhet.

Ishte në varrim e personit më të moshuar që votoi në zgjedhjet e fundit në këtë komunë, që Lladrovci beson se ajo votoi PDK-në.

Madje për të shkroi edhe në rrjetin social, ku shprehu pikëllim dhe ngushëllime për familjen e saj./ Periskopi

PDK e gatshme për zgjedhje dhe kërcënon institucionet e vendit të cilat i udhëheqë

Partia Demokratike e Kosovës ka mbajtur sot punimet e Konventës së VIII, ku është diskutuar për zhvillimet aktuale në vend dhe për platformën e kësaj partie.

Periskopi.com Lajme

 

U lëshua një deklaratë pas kësaj konvente, e cila ishte e mbyllur  për media, përveç fjalimit të kreut të kësaj partie Kadri Veselit, që edhe u transmetua direkt në dy kanale të televizionit publik. Për këtë askush nuk tregoi nëse ishte hapësirë me pagesë apo siç di Veseli , u bë më ndërhyrje në këtë televizion, raporton Periskopi

Në këtë deklaratë me shumë pika, PDK shprehet e gatshme për zgjedhje të parakohshme, përkrahë Hashim Thaçin për transferimin e FSK-së dhe vlerëson se për këtë kanë përkrahjen e  Amerikës.

Jo vetëm kaq, në pikat e tyre ka edhe obligime që u japin institucioneve të vendit. Duket sikur kanë harruar se vet janë udhëheqës të tyre.

E ka pjesë mjaftë të çuditshme në këtë deklaratë. Në shumë pika duket sikur PDK është në opozitë. Kërkojnë nga partnerët ndërkombëtarë të hiqet fletëarrestet e lëshuara nga Serbia, serbëve u thonë se është e dëmshme të mos jenë pjesë e institucioneve të Kosovës, ndërsa për krimin dhe korrupsionin, PDK kërkon që të bëhet luftë e pa kompromis, raporton Periskopi

 

Deklarata e plotë:

 1. PDK i jep mbështetje dhe besim të plotë Kryetarit të saj, Kadri Veselit, dhe strukturave drejtuese të partisë, në avancimin e proceseve që fuqizojnë shtetin dhe forcojnë besimin  në institucionet e vendit.
 2. PDK e vlerëson të rëndësishëm komunikimin e lidershipit të PDK-së me qytetarët e vendit, dëgjimin e shqetësimeve, preokupimeve dhe propozimeve të tyre te vlefshme, të cilat do të inkorporohen në platformën dhe vizionin e PDK-së për të ardhmen e vendit.
 3. PDK mirëpret ardhjen e kuadrove dhe profesionistëve të dëshmuar dhe mbetet e hapur për të gjithë ata që duan t’i bashkohen vizionit të PDK-së dhe sjellin një konkurrencë cilësore dhe  vlerë të shtuar demokratike.
 4. PDK mbështet vizionin e lidershipit për përfaqësim dinjitoz  dhe të barabartë të femrës në strukturat vendimmarrëse të partisë, por edhe në institucionet e vendit.
 5. PDK është e përgatitur për zgjedhjet lokale dhe në bashkëpunim e koordinim të plotë me degët do të nominojë kandidatët më të mirë dhe më profesionalë, të cilët do të dalin fitues në shumicën e komunave të Kosovës.
 6. PDK është e gatshme për zgjedhjet parlamentare, qoftë në afatin e rregullt, por edhe më herët, nëse për këtë ka dakordim nga i gjithë spektri politik.
 7. PDK i jep mbështetje Qeverisë dhe institucioneve tjera të vendit në përmbushjen e  detyrimeve kushtetuese.
 8. PDK i jep mbështetjen e plotë Presidentit të vendit, Hashim Thaçit, në angazhimin e tij për fuqizimin të rolit dhe misionit të ri të FSK-së, edhe përmes ndryshimit të ligjit për FSK-në, dhe e sheh këtë si një hap  të domosdoshëm, i cili i hap rrugë ndërtimit të kapaciteteve të nevojshme të sigurisë, sipas standardeve të NATO-s dhe e shpejton rrugën e integrimit të Kosovës në NATO-s.

PDK e vlerëson se formimi i ushtrisë se Republikës se Kosovës është një hap i domosdoshëm dhe në përputhje të plotë me procesin e Rishikimit Strategjik të Sektorit të Sigurisë, i  cili është bërë  me mbështetjen dhe miratimin e plotë të partnerëve ndërkombëtarë, veçanërisht të SHBA-ve.

 1. PDK i inkurajon përfaqësuesit e serbëve në Kosovë që të bëhen pjesë konstruktive të këtij procesi dhe të gjitha proceseve me rëndësi për vendin dhe jetën e qytetarëve. Instrumentalizimi i tyre nga Beogradi dhe bojkotimi i institucioneve, mbi të gjitha, është në dëm të interesave të qytetarëve serbë të Kosovës.
 2. PDK shpreh përkushtimin e saj për vazhdimin dhe thellimin e bashkëpunimit me partnerët strategjikë ndërkombëtarë, SHBA-të, Bashkimin Evropian dhe NATO-n.
 3. PDK kërkon nga institucionet që t’i kryejnë obligimet e tyre në raport me procesin e liberalizimit të vizave dhe sa më shpejt t’u mundësohet qytetarëve lëvizja e lirë.
 4. PDK shpreh vullnetin e saj që për çështjen e demarkacionit dhe çështje tjera të interesit nacional të punohet bashkërisht që të arrihet një konsensus institucional dhe të kontribuohet në zgjidhjen e kësaj çështjeje e cila është më shumë se e një partie politike. Ne duhet të tregojmë që jemi të gatshëm të marrim vendime të drejta, demokratike, që mbrojnë interesin nacional, respektojnë fqinjësinë e mirë dhe ruajnë partneritetin ndërkombëtar.
 5. PDK mbështet dialogun si vlerë dhe alternativë e vetme për zgjidhjen e problemeve, por kërkon nga bashkësia ndërkombëtare si ndërmjetësuese e këtij dialogu që të bëjë presionin e duhur ndaj palës serbe që të respektojë marrëveshjet e arritura deri më tash dhe të ndërpresë provokimet e vazhdueshme që e minojnë këtë proces. Provokimet si ai me murin, trenin dhe provokime tjera janë të pajustifikueshme dhe nuk i shërbejnë ndërtimit të raporteve të mira fqinjësore.
 6. PDK kërkon nga partnerët ndërkombëtarë, në radhë të parë BE dhe SHBA, që të bëjnë presion mbi Serbinë për tërheqjen e fletarresteve që kanë motive politike dhe nuk kanë bazë juridike në raport me qytetarët e vendit tonë.
 7. PDK shpreh vendosmërinë dhe angazhohet fuqishëm për sundim të ligjit të luftës të pakompromis kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar dhe dukurive tjera negative në shoqëri.
 8. PDK mbështet institucionet e rendit dhe sigurisë në luftën e vazhduar kundër terrorizmit dhe çdo akti dhe veprimtarie që cenon lirinë dhe sigurinë e qytetarëve të vendit.
 9. PDK ka qenë dhe mbetet një parti e qendrës së djathtë, puna e së cilës ka për qëllim zhvillimin dhe promovimin e vlerave demokratike dhe kushtetuese në Republikën e Kosovës, për të ndërtuar një vend sa më stabil dhe prosperues për brezat e ardhshëm.
 10. PDK angazhohet fuqishëm në zhvillimin ekonomik të vendit në bazë të parimeve dhe vlerave kushtetuese të tregut dhe konkurrencës së lirë.
 11. PDK angazhohet dhe është e vendosur në respektimin, mbrojtjen dhe afirmimin e lirive dhe të drejtave të njeriut pa dallim, si dhe respektimin, mbrojtjen dhe afirmimin e të drejtave të komuniteteve pakicë, në pajtim me kushtetutën dhe konventat ndërkombëtare.
 12. PDK është e vendosur dhe synon të ndërtojë një pluralizëm politik të bazuar në frymën e tolerancës politike dhe bashkëpunimit të gjithmbarshëm të partive politike në të mirë të Republikës së Kosovës.
 13. PDK punon fuqishëm për të mbrojtur vlerat kushtetuese të lirisë, paqes, barazisë, diversiteti etnik dhe shtetit laik e sekular, me qëllim të krijimit të një shteti të sigurt për të gjithë qytetarët.
 14. PDK siguron të gjithë qytetarët e Republikës se edhe më tutje do të vazhdojë dhe do të intensifikojë aktivitetin e saj politik, me qëllim të jetësimit të vlerave të lartpërmendura, krijimit të vendeve të reja të punës, si dhe krijimit të një ambienti social të barabartë dhe të sigurt për të gjithë pa dallim.
 15. PDK falënderon të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës për besimin dhe mbështetjen e dhënë në vazhdimësi për të qeverisur vendin.
 16. PDK zotohet se do te angazhohet për një jetë më të mirë të qytetarëve tanë, për sigurinë e tyre, për kohezion nacional dhe qytetar, për partneritet ndërkombëtar në ndërtimin e Republikës së Kosovës vend të dashur për qytetarët tanë dhe të respektueshëm nga bota demokratike.
 17. PDK angazhohet që Diaspora të ketë së paku tre deputetë në Kuvendin e Republikës së Kosovës.
 18. PDK fton gjithë anëtarësinë e saj dhe çdo qytetar të Republikës së Kosovës për angazhim të përbashkët dhe për fuqizim të PDK-se dhe Republikës së Kosovës.

 

Konventa e mbyllur e PDK-së, flasin edhe anëtarë që janë nën hetime

Partia Demokratike e Kosovës ka zhvilluar punimet e Konventës së 8-të të Punës, ku delegatët u kanë vazhduar mandatin organeve drejtuese të partisë deri në përfundim të vitit elektoral.

Periskopi.com Lajme

Edhe pse u thirren mediat, konventa ishte e mbyllur për media pas fjalimit të kryetarit të PDK-së, Kadri Veseli. Ndërkohë, sipas një komunikate të PDK-së, pas një debati të gjerë, anëtarët e Konventës miratuan plotësimin dhe ndryshimin e statutit.

Po ashtu, në këtë komunikatë thuhet se në këtë konventë u lexua dhe aprovua deklarata politike, duke inkorpuruar në të edhe propozimin e kryetarit të PDK-së, Kadri Veseli, që në atë deklaratë të fuqizohet roli i diasporës, duke qenë e përfaqësuar në Kuvendin e Republikës së Kosovës, nga tre deputetë të diasporës.

Kurse, Justina Shiroka Pula, kryetare e Gruas Demokratike,  pohoi se lidershipi i PDK-së, bashkë me kryetarët e degëve, të angazhohet që të zbatohet vendimi i kryetarit dhe strukturave drejtuese të partisë, për rritjen e përqindjes së gruas në kuotën 40 përqind.

Në debatin për zhvillimet politike ndërmjet dy konventave, qëndrimet e tyre i shprehen Ramiz Lladrovci, Safete Hadergjonaj, Halit Selimi, Bujar Cakolli, Selvije Halimi, Xhevdet Smakiqi, Safet Hoxha, Ramiz Shala, Donika Ahmeti, Andin Hoti, Izmi Zekaj, Naim Ismaili, Bislim Zogaj, Shukri Buja, Labinot Smakaj, Arsim Bajrami, Gani Koci.

Veseli tregon çfarë do të bëjnë më Ushtrinë dhe si do ruajnë miqësinë me ShBA’n

Kryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, Kadri Veseli ka thënë në Konventën e 8-të Zgjedhore të PDK-së, se ushtria e Kosovës do të bëhet dhe askush mos t’i fërkojë duart që shteti i Kosovës nuk do të shkojë deri në fund, por gjithashtu askush mos të mendojë që do të prishet miqësia me Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Periskopi.com Lajme

Kryetari i PDK-s Kadri Veseli në konventën e tetë të PDK-s tha se Kosova është dhe do të mbetet shtet i shpresës për të gjithë.

Veseli shtoi se shteti i Kosovës do të jetojë gjithmonë në hartën gjeopolitike. Derisa theksoi se nuk do ta ndal asgjë rrugën e Kosovës drejt integrimit në strukturat euro-atlantike.

Ai tha se do ta bëjnë ushtrinë e Kosovës dhe askush të mos i fërkojë duart se shteti i Kosovës nuk do të shkojë deri në fund dhe miqësia me SHBA-n do të lëkundet.

Veseli para 792 delegatëve, ka theksuar se në ditët e ardhshme ky subjekt do të marrë përgjegjësinë që politikën ta kthejë te qytetari e jo qytetarin kah politika.

“Nuk duhet të presim që punët tona t’i kryejnë të tjerët. Në vitet e fundit është harxhuar kohë dhe energji duke u merr me tensionet e brendshme, duke lënë anash nevojat kryesore të qytetarëve. Kam filluar takimi me qytetar dhe ajo që kam parë është se deklaratat politike nuk reflektojnë në problemet e përditshme që kanë qytetarët tonë”, tha ai.

Deputeti i PDK-së thotë se Qeveria gaboi që pranoi demarkacionin si kusht për viza

Demarkacioni si kusht për liberalizimin e vizave nuk është dashur të pranohet. Kjo sipas deputetit të PDK-së, Besim Beqaj ka qenë e mundur të bëhet nga Qeveria.

Periskopi.com Lajme

Beqaj theksoi se ndonëse si kundërshtim ishte i mundur, ky ishte një lëshim nga Qeveria.

“Unë mendoj se ka qenë gabim i Qeverisë tonë për ta vënë si kusht”, ka thënë Beqaj.

Beqaj thotë se Qeveria kishte mundësi që ta kundërshtonte por nuk e bëri.

“Është mundur dhe besoj se këtu ka qenë lëshim dhe ky lëshim është bërë mbi bazën e ndoshta idesë së mirë se është mirë m’i përcaktu kufijtë dhe është shumë e rëndësishme për ne që t’i përcaktojmë ata kufij”, ka thënë ai.

Beqaj sheh konsensusin politik si zgjidhje të problemeve me të cilat përballet sot vendi.

“Pa hatër-mbetje dhe pa kalkulime politike duhet të bëhen temat e mëdha”, përfundoi ai.

Kur PDK-ja e quante Kelmendin “intelektual me vizion” për zhvillim ekonomik, tani ia përmend produktet serbe

Kur në maj të vitit 2014, biznesmeni Ramiz Klemendi që sapo kishte braktisur Aleancën për Ardhmërinë e Kosovës dhe i ishte bashkuar menjëherë Partisë Demokratike të Kosovës, lideri i atëhershëm i kësaj partie, sot presidenti i vendit, Hashim Thaçi, kishte dalë në një konferencë speciale për media, duke e prezantuar Kelmendin si “intelektual e biznesmen kreativ”.

Periskopi.com Lajme

Thaçi që atë kohë i kishte hyrë “Misionit të Ri” e prezantonte Kelmendin si një “afarist të fuqishëm në nivel rajonal” i cili i bashkëngjitej PDK-së si aset i rëndësishëm që do të zhvillojë ekonominë e vendit.

“Për mua është ditë e veçantë, por dhe për skenën politike të Kosovës, sepse intelektuali, deputeti dhe afaristi më i fuqishëm në Republikën e Kosovës dhe në nivel rajonal, i bashkëngjitet vizionit të PDK-së, vizionit për zhvillim ekonomik, misionit të ri për krijimin e  vendeve të reja dhe rritjes së mirëqenies sociale”, kishte thënë Thaçi në konferencën ku prezantoi biznesmenin Kelmendi.

Më pas Thaçi e kishte cilësuar Kelmendin si një ndër njerëzit e pakët në këtë vend që kanë vizion të qartë për zhvillim ekonomik.

“Kemi vendosur që bashkërisht të jemi në listën fituese, dhemb pas ti jepen të gjitha përgjegjësitë në qeverisjen e ardhshme për zhvillim ekonomik”, kishte thënë Thaçi.

“Kreativiteti dhe mençuria e z.Kelemendit i jep energji të re misionit të ri, misionit fitues”, kishte shtuar për fund ai.

Tri vjet më pas, kur Kelmendi  e la PDK-në pikërisht për shkak se nuk i dha asnjë përgjegjësi, e asnjë post, dhe shkoi tek partia tjetër e koalicionit, LDK-në, ai u godit rëndë nga PDK-ja, përkatësisht nënkryetari i kësaj partie Memli Krasniqi, ministër i Bujqësisë.

Kësisoj, Kelmendi prej njeriut kreativ, intelektual dhe vizionar, u shndërrua për PDK-në në një personalitet të cilin nuk bënë të merret seriozisht.

“Nuk mund të merret seriozisht njeriu që krejt pasurinë e tij e ka krijuar duke bërë biznes me Serbinë, në dëm të ekonomisë së Kosovës”, tha Krasniqi, për Gazetën Express.

Krasniqi, ministria e të cilit ia dha para tre muajsh një grant prej 150 mijë eurosh biznesit pronë e Kelmendit, nuk u ndal me kaq.

“Ai në një anë flet për zhvillim ekonomik në Kosovë e në anën tjetër gjithë biznesin e vet e bën me Serbinë, duke krijuar vende pune atje, në vend se t’i krijojë ato këtu. Para se të flasë dokrra të porositura nga të tjerët, Kelmendi më mirë është të ndalojë importet milionëshe që kompania e tij i bën me Serbinë dhe të fillojë të mbështesë prodhimet e Kosovës, të cilat i ka dëmtuar dhe i dëmton edhe sot”, ka theksuar Krasniqi.

E Kelmendi ia kujtoi Krasniqit faktin sesi e kishin pritur në PDK.

“Memli, jam Ramiz Kelmendi i njëjtë, që gjersa isha në PDK, në konsideratën tënde isha, një punëdhënës i madh dhe i suksesshëm,ekonom i Kosovës dhe rajonit, mbështetës i zhvillimit ekonomik, veçanërisht i projekteve të bujqësisë, isha i përkrahur dhe i respektuar e kështu me radhë”, ka shkruar Kelmendi.

Bahtiri nuk e llogarit si asgjë PDK-në, përmend edhe Serbinë

Kryetari i Mitrovicës Agim Bahtiri, ka thënë se nëse ai do të kandidonte edhe për një mandat të dytë në Mitrovicë, do të fitonte gjithsesi.

Periskopi.com Lajme

“Nëse unë kandidoj, jam fitues i bindshëm. Edhe sikur të kisha Kadri Veselin kandidat, e rrëzoj”.

Këto komente Bahtiri i ka bërë në Info Magazine të Klan Kosovës.

“Kurrë nuk mund të kthehet PDK në Mitrovicë, aq sa kthehet Kosova në Serbi. Ne jemi duke biseduar, AKR nëse shkon me dikë në koalicion, atëherë është fitues”, tha ai.

Elmi Reçica flet për vija të kuqe koalicionesh, thumbon dikë rëndë

Anëtari i Kryesisë së Partisë Demokratike të Kosovës, Elmi Reçica ka thënë se kjo parti do të jetë fituese e zgjedhjeve të ardhshme kurdo që mbahen ato dhe se PDK-ja nuk ka vija të kuqe për asnjë subjekt politik.

Periskopi.com Lajme

“PDK-ja nuk ka vija të kuqe për askënd, nuk ka kufizime siç nuk ka pasur asnjëherë. Por PDK-ja do të del fituese në zgjedhje dhe pastaj do t’i zgjedhë partnerët në bazë të programit”, ka thënë Reçica për lajmi.net.

Ndërsa, duke komentuar deklarimet e disa subjekteve politike për vijat e kuqe me partitë në pushtet, Reçica ka thënë se nuk është në rregull që partitë që nuk e kanë të sigurt hyrjen në Kuvend të flasin për vija të kuqe.

“Besoj që nuk është në rregull që partitë që nuk dihet as nëse do të jenë në Kuvend mandatin e ardhshëm të flasin për vija të kuqe. Një kriter do të duhej të ishte që cilado parti politike që vepron dhe funksionon në Kosovë ta njeh Kushtetutën dhe simbolet shtetërore”, ka shtuar Reçica.

E pabesueshme kënd e kritikon Memli Krasniqi

Nënkryetari i Partisë Demokratike të Kosovës që është edhe ministër i Bujqësisë, Memli Krasniqi, ka goditur rëndë një nga shefat e tij.

Periskopi.com Lajme

E ka me zëvendëskryeministrin Ramiz Kelmendin, i cili tha sot se organizata “Syri i Popullit” ka lidhje me SHIK-un. Kelmendi që dikur ia rrezikonte pozitën Krasniqit, tashmë ka post më të lartë se ai.

Krasniqi e Kelmendi dikur ishin kolegë në parti, por tani Krasniqi ka zgjedhur të rreshtohet në kauzën e Vetëvendosjes për refuzimin e produkteve serbe, vetëm për të sulmuar Kelmendin që duket se e sheh si rival.

Memli Krasniqi ka thënë se Kelmendi krejt pasurinë e tij e ka bërë duke bërë biznes me Serbinë, ndërkohë që i ka bërë thirrje që të ndalë importet nga ky shtet në dëm të Kosovës.

“Ramiz Kelmendi është një parashutist politik, deklaratat e të cilit asnjëherë nuk meritojnë të merren seriozisht. Nuk mund të merret seriozisht njeriu që krejt pasurinë e tij e ka krijuar dukë bërë biznes me Serbinë, në dëm të ekonomisë së Kosovës”, ka thënë Krasniqi në një prononcim për Gazetën Express.

“Ai në një anë flet për zhvillim ekonomik në Kosovë e në anën tjetër gjithë biznesin e vet e bën me Serbinë, duke krijuar vende pune atje, në vend se t’i krijojë ato këtu. Para se të flasë dokrra të porositura nga të tjerët, Kelmendi më mirë është të ndalojë importet milionëshe që kompania e tij i bën me Serbinë dhe të fillojë të mbështesë prodhimet e Kosovës, të cilat i ka dëmtuar dhe i dëmton edhe sot”, ka theksuar Krasniqi.

PDK: Çelaj ende nuk është kandidat për Prishtinën

Sekretari i përgjithshëm i PDK-së në Prishtinë, Bujar Cakolli ka mohuar pretendimet se Lirak Çelaj është votuar që të jetë kandidat në zgjedhjet lokale për Komunën e Prishtinës.

Periskopi.com Lajme

“Ështe e vertetë që kemi pas mbledhjen e radhës ditën e kaluar. Është e vërtetë qe ka një disponim për kandidaturën e Lirak Çelajt, por është spekulim i medias se nuk ka pas ndonjë votim, por ka qenë vetëm një opinion” ka thënë Cakolli, në emisionin Fakt Plus në Tribuna Channel.

Ai ka nënvizuar se komuna e Prishtinës është një komunë potenciale dhe prandaj kandidatura e saj do të jetë edhe në kordinim me kryetarin e PDK-së.

Çfarë po ndodh në PDK? Zenun Pajaziti thotë se demarkacioni nuk është kusht i BE-së

Shefi i grupit parlamentar të PDK-së Zenun Pajaziti ka thënë se marrëveshja e Demarkacionit me Malin e Zi nuk është kërkesë e Bashkimit Evropian si kusht për liberalizimin e vizave.

Periskopi.com Lajme

Këto deklarime Pajaziti i dha në Zona B të Klan Kosovës, teksa shtoi se kufijtë janë përmendur edhe në vitin 2009-të, në çështjet që janë ngritur në ‘’Planin e Ahtisarit’’.

“Nuk mund të gjykohet nëse kjo Qeveri nuk merr vendime. Kjo është një marrëveshje ndërkombëtare.  Çështja në Kosovë e liberalizimit të vizave nuk varet nga qëndrimi im. Opozita nuk mund të hiqet nga ajo që ka bërë. Procesin e pikës kufitare, marrëveshjes së Demarkacionit e kemi neglizhuar të gjithë”, tha ai.

“Në vitin 2009 unë kam qenë pjesë e Qeverisë e ku fare nuk është përmend liberalizimi i vizave. E kemi bërë një udhërrëfyes për detyrat që mund të na ishin dhënë sepse kemi thënë se jemi të gatshëm t’i përmbushin. Kur ka filluar procesi, tek ne (Kosova)  ka pasur disa kritere politike shtesë për liberalizimin. Por kriteret negociohen”, tha Pajaziti

“Atëherë nuk besoj që është parë kaq komplekse kjo ku do të vinte koha që s’do të mund ta ratifikojmë këtë marrëveshje”.

“E para ky kriter nuk është kërkesë e Bashkimit Evropian, ka qenë kërkesë edhe atëherë kur nuk kemi qenë pjesë e udhërrëfyesit, po e them me përgjegjësinë e plotë”.

“Në 2009 më është përmend kufiri dhe kriteret dhe çështjet që ka ngrit Ahtisari në pako. Para se të jetë në udhërrëfyes”.

“Nuk dua të arsyetoj ndoshta mund të kishte diçka më shumë. Nuk dua të jem aq komod e të themi se e kemi kërkuar ne marrëveshjen për Demarkacionin”, ka përfunduar Pajaziti, njofton Klan Kosova.

Elmi Reçica befason me një deklaratë për zgjedhjet

Marrëveshja për Demarkacionin me Malin e Zi kohë më parë solli debat se pikërisht kjo marrëveshje mund të jetë fundi i koalicionit mes PDK-së dhe LDK-së.

Periskopi.com Lajme

Por, një gjë e tillë po mohohet nga të dyja palët, pasi që po konsiderojnë se ky koalicion i ka votat.

Përfaqësues të të dyja subjekteve në koalicion, PDK-së e LDK-së, i hedhin poshtë dyshimet se mos ratifikimi i Demarkacionit mund të qojë vendin në zgjedhje.

Deputeti i Partisë Demokratike të Kosovës, Elmi Recica, në një intervistë për Tribuna Channel, ka thënë se vendi nuk ka pse të shkojë në zgjedhje, por të akordohen partitë e koalicionit për këtë marrëveshje.

Bajram Gecaj , këshilltar i kryeministrit Mustafa dhe njëherësh zv/ministër i Ministrisë së Administrimit të Pushtetit Lokal, ka thënë se koalicioni i ka votat e mjaftueshme që të funksionojë, por që i duhen 2/3 e deputetëve që një marrëveshje e tillë të kalojë.

Deputetët e PDK-së demantojnë ambasadorin amerikan në lidhje me Ushtrinë

Pavarësisht pretendimeve të Ambasadorit të SHBA-së në Kosovë, Greg Delawie, se presidenti Hashim Thaçi dhe kryeparlamentarin Kadri Veseli, nuk janë koordinuar me SHBA-në për transformimin e FSK-së në ushtri, deputetë të PDK-së thonë se Kosova duhet të bëhet me ushtri.

Periskopi.com Lajme

Madje, një pjesë e deputetëve nga radhët e po kësaj partie, demantojnë edhe deklaratën e ambasadorit Delawie, në lidhje me mos koordinimin e Thaçit dhe Veselit me SHBA-në, raporton GazetaBlic.com

Nait Hasani, deputet i Kuvendit të Kosovës nga radhët e PDK-së tha për “Gazeta Blic” se Delawie është i obliguar të thotë një gjë të tillë, por e vërteta është ndryshe sipas Hasanit.

“Nuk është e vërtetë që Thaçi e Veseli nuk kanë koordinim me SHBA-në për transformimin e FSK-së në ushtri, Delawie është i obliguar për ta thënë atë, të gjitha gjerat janë të koordinuara“, tha ai.

Më tej, ai vlerësoi se nisma e Thaçit për shndërrimin e FSK-së në ushtri, duhet të përmbyllet me procedimin e projektligjit për FSK-në, që e mundëson transformimin e saj në ushtri.

“Projektligji për FSK-në duhet të dërgohet në Kuvend dhe të miratohet”, tha Hasani.

Edhe Ganimete Musliu, deputete e Kuvendit të Kosovës nga radhët e PDK-së tha për “Gazeta Blic” se nuk ka kthim mbrapa në rrugën e transformimit të FSK-së, sipas saj çdo shtyrje apo ndryshim në këtë proces vetëm sa do ta komplikojë situatën politike në vend.

“Transformimi i FSK-së ka marrë drejtimin dhe mendoj që nuk ka kthim mbrapa. Çdo ndryshim apo shtyrje e këtij procesi veç sa do e komplikoj situatën politike dhe sigurinë në vend“, ka thënë Musliu.

Ndërkaq në lidhje me deklarimet e ambasadorit Delawie, ajo ka mohuar t’i komentoj ato me arsyetimin se nuk parapëlqen komentimin e deklaratave të të tjerëve.

Sipas procedurave, qeveria duhet të kthej Projektligjin në Kuvend me komentet apo rekomandimet në afatin prej një muaji. Pasi të përmbyllen procedurat e nevojshme, ai më pas vendoset për shqyrtim dhe votim në Kuvend, ndonëse pas reagimeve të para ndërkombëtare, mbetet e paqartë nëse institucionet e Kosovës do të votojnë njëanshëm themelimin e ushtrisë, pa një koordinim dhe përkrahje të plotë nga NATO.

Edhe deputeti i PDK’së kërkon që vendi të shkojë në zgjedhje

Zgjedhjet më nuk po i kërkon vetëm opozita. Edhe deputetë nga Partia Demokratike e Kosovës, po kërkojnë që vendi sa më parë të shkojë në zgjedhje të reja.

Periskopi.com Lajme

 

Deputeti i Partisë Demokratike, Shaip Muja duke e komentuar deklaratën e shefit të Grupit Parlamentar të AAK-së, Pal Lekaj, i cili është i bindur se zgjedhje do të ketë më së largu deri më 15 qershor, tha se ato janë të pashmangshme.

“Kosova duhet të shkojë sa më parë në zgjedhje të parakohshme, sepse kjo qeveri e ka futur vendin në një kolaps të madh”,  tha Muja për Gazetën Blic.

Sipas Mujës puna e zgjedhjeve nuk është duke u bërë  me inat, mirëpo është e domosdoshme.

GazetaBlic ka raportuar edhe me herët për qëndrimet e  deputetëve rreth mbajtjes së zgjedhjeve të parakohshme .Por deri më tash krerët kryesor të partive të koalicionit qeverisës  nuk kanë dalë me ndonjë qëndrim zyrtar.

Aktivitetet e kohëve të fundit të liderit të PDK-së, Kadri Veseli po shihen si fillimi i një fushate elektorale. Ndërkaq, dje është mbledhur edhe Kryesia e LDK-së, ku ndër të tjera është folur edhe për zgjedhjet.

Ushtria thellon dallimet mes partnerëve të koalicionit

Iniciativa e befasishme e presidentit Hashim Thaçi për shndërrimin e Forcës së Sigurisë në Ushtri, përmes ndryshimit të ligjit, ka thelluar dallimet mes partnerëve të koalicionit qeverisës.

Periskopi.com Lajme

 

Në Lidhjen Demokratike të Kosovës nuk janë përcaktuar ende se cili do të jetë qëndrimi i tyre kur projektligji të sillet për votim, ani pse qeveria e ka futur në procedurë të rregullt, shkruan sot Koha Ditore.

LDK-ja vazhdon të jetë e rezervuar për shkak të kundërshtimit të hapur që kanë shprehur aleatët strategjikë të Kosovës, ShBA-ja dhe NATO.

Këta dy akterë kanë kërkuar që mandati i FSK-së të avancojë përmes ndryshimeve kushtetuese, për të cilat nevojiten edhe dy të tretat e votave të komuniteteve pakicë. Për shkak të kundërshtimeve të Listës Serbe, amendamentet e propozuara qysh para dy vjetësh nuk janë hedhur asnjëherë në votim.