mitrovica

Qytetarët e Mitrovicës miliona euro borxh ndaj ujësjellësit

Ministria e Financave ka refuzuar kërkesën e Ujësjellësit të Mitrovicës për ta subvencionuar me 600 mijë euro në emër të mbulimit të shpenzimeve nga mos pagesa e ujit prej qytetarëve të Mitrovicës Veriore.

Periskopi.com Lajme

Këtij ujësjellësi i janë dhënë vetëm 230 mijë euro, pavarësisht se vlera e borxheve të akumuluara nga ajo pjesë tejkalon 12 milionë euro. Po aq borxhe i kanë kësaj kompanie edhe qytetarët e pjesës jugore dhe dy komunat Skenderaj dhe Vushtrri, raporton KTV.

Zyrtarë të saj thonë t’u jenë drejtuar për ndihmë të gjithë drejtuesve të institucioneve, por nga ta kanë marrë vetëm një mbështetje minimale financiare.

Problemet me borxhet nuk i janë zgjidhur kompanisë as në jug të qytetit dhe në dy komunat e tjera që i mbulon Skenderaj dhe Vushtrria.

Në letrën e siguruar nga KTV-ja, Ministria e Zhvillimit Ekonomik ka kërkuar nga Ministria e Financave që të lejojë mjete në vlerë prej 600 mijë eurosh, në mënyrë që të njëjtat të mbulonin obligimet e papaguara nga veriu i Mitrovicës. Mirëpo, kjo ministri ka lejuar vetëm 230 mijë euro që t’i barten si subvencion ujësjellësit.

Kapen 2000 litra naftë gjatë tentim kontrabandës në Mitrovicë

Dogana e Kosovës ka arritur të parandaloj kontrabandimin e 2000 litra naftë në rajonin e Mitrovicës.

Periskopi.com Lajme

Gjatë patrullimeve rutinore njësit e doganës kanë pikasur një automjet te dyshimte te llojit Opel Sintra ngjyrë të gjelbër pa targa i cili po lëvizte me shpejtësi nga drejtimi i Zubin Potokut për në Mitrovicë. Automjeti i dyshimte ka tentuar që të kthehen në rrugë anësore në drejtim të fshatrave por njësit e doganës kanë arritur ta ndalin. Pas ndaljes dhe hapjes së automjeti brenda është gjetur një rezervar postfabrikat i mbushur me derivate te naftës.

  1. Rezervar postfabrikant metalik
  2. Derivate te naftës = Rreth 2000 Litra

Pas përfundimit të rasti vozitësi është shoqëruar dhe është marr në pyetje, derisa mallrat dhe automjeti janë konfiskuar./ Periskopi

foto-1

ff_1796

Marsh i gjelbërt në Mitrovicë

Sot në Mitrovicë janë zhvilluar një sërë aktivitetesh me karakter mjedisor, të cilat synonin të rrisin vetëdijen qytetare dhe institucionale për rëndësinë e trajtimit të çështjes së mbeturinave, dukuri kjo shqetësuese për të rinjtë dhe qytetarët e kësaj komune.

Periskopi.com Lajme

Përmes një marshi simbolik i organizuar prej nxënësve të klubeve të gjelbërta, të themeluara prej GAC në shkollat e qytetit dhe ndihmës së kompanisë publike “Uniteti” është bërë thirrje që të ruhet mjedisi dhe të zvogëlohet ndotja mjedisore që po i bëhet lumit në qytet prej anës së qytetarëve.

Sipas një komunikate të GAC, janë dhënë shembujt më të mirë të kujdesit ndaj mjedisit dhe promovimit të koncepteve mjedisore duke potencuar nisjen e sistemit të ndarjes së mbeturinave të riciklueshme në shkolla dhe amvisëri.

“Nisja dhe zgjerimi i ndarjes së mbetjeve të riciklueshme do të ndikojë në zvogëlimin e sasisë totale të mbeturinave që shkojnë në deponim dhe njëherësh do të kontribojë për përfitim ekonomik për sektorin e margjinalizuar që jetojnë përmes grumbullimit të mbetjeve të riciklueshme”, thuhet në komunikatë.

Aktivitetet janë zhvilluar në kuadër të projektit “Ecofriend- Funksionalizimi i sistemit të ndarjes së mbeturinave të riciklueshme përmes zhvillimit të programit për edukim mjedisor në institucionet arsimore“, i cili përkrahet prej komunës së Mitrovicës dhe GIZ gjerman-SMS project, implementuar prej Green Art Center-Prishtina(GAC).

 

 

Oliver Ivanoviq

Të burgosurit serbë në burgun e Mitrovicës pezullojnë grevën e urisë

Të burgosurit serb në qendrën e paraburgimit në Mitrovicë, pas katër ditësh i dhanë fund sot grevës së urisë, të cilin e filluan pas vendimit që katër nga të arrestuarit të transferoheshin në burgun afër Podujevës.

Periskopi.com Lajme

Gjithashtu pjesë e kësaj greve të urisë ishte edhe, Oliver Ivanoviq të cilët vendosën të ndalonin grevën e urisë pas bisedimeve me Drejtorin e Shërbimit Korrektues të Kosovës, përfaqësues të popullit të Kosovës dhe drejtorin e Qendrës së Paraburgimit në Mitrovicë, shkruan Tanjug.

Të burgosurit ishin në grevë që nga e shtuna,e që sipas tyre kishin frikë se mund të transferoheshin në disa burgje tjera të Kosovës.

Në burg të Podujevës nuk ishte asnjë i burgosur serb, kurse katër serbët të cilët u zhvendosën ishin banorët e parë të nacionalitetit serb këtë qendër të burgimit.

Qendra e Paraburgimit në Mitrovicë ka të vendosur rreth 40 të persona të burgosur.

Ura e Ibrit

Edita Tahiri vazhdon llafet për urën e Ibrit, ajo ende e bllokuar

Ministrja për Dialog, Edita Tahiri, qëndroi dje në Mitrovicë ku mori pjesë në një tryezë të rrumbullakët në lidhje me rëndësinë e dialogut të Brukselit për përmirësimin e jetës së qytetarëve.

Periskopi.com Lajme

Në këtë takim që është i gjashti me radhë, i mbajtur gjatë këtij viti, si një dialog i hapur mes Qeverisë së Kosovës dhe qytetarëve nga të gjitha komunitetet në veri të vendit, shqiptarëve, serbëve dhe boshnjakëve, u diskutua për procesin e zbatimit të marrëveshjeve.

Këto tryeza janë organizuar nga Qendra për Trajnime dhe Studime Gjinore dhe janë mbështetur nga ambasada norvegjeze.

Tahiri, njoftoi për zhvillimet më të fundit në dialog dhe theksoi se shumë shpejtë do të finalizohet zbatimi i disa prej marrëveshjeve të rëndësishme. Ajo po ashtu theksoi se së shpejti do të vendoset sistemi unitar i drejtësisë në veri të vendit, do të hapen zyrat e gjendjes civile dhe regjistrit civil për t’i pajisur qytetarët me dokumente të shtetësisë së Kosovës, do të fillojnë punën një numër i madh zyrash të ministrive dhe agjencioneve që kanë fushëveprimtari lokale.

“Dialogu i Brukselit po mundëson që hap pas hapi të konsolidojmë sovranitetin shtetëror edhe në veri të vendit dhe të normalizojmë gjendjen që është në dobi të qytetarëve të cilët aspirojnë një jetë më të mirë dhe më të sigurtë”, tha ministrja Tahiri.

Ministrja Tahiri po ashtu shprehu kënaqësinë për progresin në revitalizimin e Urës së Ibrit që është i dukshëm dhe konfirmoi se punimet do të kryhen deri më 20 janar 2017 kur edhe hapet ura e Ibrit për qarkullim të lirë dhe të plotë për qytetarët dhe automjetet.

“Tashmë janë hequr të gjitha barrikadat që kanë ekzistuar, diku mbi 20 të tilla, ambienti politik dhe ai i sigurisë është përmirësuar dukshëm”, theksoi ministrja.

Ajo tha se punojmë intensivisht me Bashkimin Evropian dhe së shpejti presim lajme të mira edhe për zbatimin e marrëveshjeve që janë në pritje./ Periskopi

Ura mbi Iber

Veriorët kërcënojnë me kthimin e barrikadave

Përfaqësues të komunave veriore të populluara me shumicë serbe kanë paralajmëruar Prishtinën me ndërprerje të bashkëpunimi, nëse nuk ka ndryshim të qasjes karshi tyre.

Periskopi.com Lajme

Madje në Zubin-Potok kanë kërcënuar edhe me rikthim të barrikadave dhe rritje të pakënaqësisë qytetare. Sebep është alokimi i mjeteve të buxhetit nga kuleta e shtetit për katër komunat veriore, si dhe moszbatimi i “detyrimeve” që dalin nga marrëveshjet e Brukselit për këto komuna, shkruan sot Koha Ditore.

Udhëheqës të Komunës së Zubin-Potokut kanë thënë t’i kenë dërguar Qeverisë së Kosovës paralajmërimin e fundit për shkëputje të marrëdhënieve. Ankesat e tyre janë për reduktim të vazhdueshëm të fondeve për investime kapitale, pengim i shfrytëzimit të fondit për veriun, si dhe moskryerje pagesash qe një vit për 20 pjesëtarët e ish-mbrojtjes civile.

Përmes zëdhënësit të kësaj komune, Srdjan Vuçiniq, ata kanë kërcënuar se “zemërimi” i tyre do të manifestohet edhe me vendosje të barrikadave. Për marrjen e kësaj mase kanë kërkuar përkrahjen edhe të tri komunave të tjera në veri.

veriu i Mitrovices

22 mijë familje të Mitrovicës, refugjatë në qytetin e tyre

Që nga përfundimi i luftës, numri i shqiptarëve që janë shpërngulur nga veriu i Mitrovicës ka arritur në 22 mijë. Shumë familje të dëbuara nga ajo pjesë jetojnë me qira në jug të Mitrovicës, si refugjatë në qytetin e tyre, ndërkohë që kthimin e tyre në banesa dhe prona të veta prej nga janë dëbuar nuk ua lejojnë strukturat komunale të veriut.

Periskopi.com Lajme

Edhe një dimër sikurse edhe 17 të tjerë para tij, shumë familje shqiptare të veriut të Mitrovicës do ta kalojnë nëpër shtëpi të huaja, si refugjatë në qytetin e tyre. Ndonëse kanë banesat e tyre në veri dhe pronat që synonin t’i rindërtonin shtëpitë, atyre nuk u lejohet kthimi atje.

Përveç që nuk u lejohet të kthehen në banesat e veta, aktualisht të uzurpuara nga serbët e veriut të Mitrovicës, shqiptarëve të asaj pjese nuk u lejohet as rindërtimi i shtëpive, të cilat u janë djegur dhe u janë rrënuar gjatë luftës, madje edhe pas lufte, shkruan gazeta ‘Zeri’.

Në këtë mënyrë, mbi 12 mijë shqiptarë të veriut të Mitrovicës, të cilët janë dëbuar në shkurtin e vitit 2000 nga banesat dhe shtëpitë e tyre në pjesën veriore vazhdojnë të jetojnë në jug të Mitrovicës, si dhe në qendrat tjera të Kosovës. Ata janë të detyruar të paguajnë qira, ndonëse jetojnë në kushte jashtëzakonisht të rënda. Disa prej këtyre familjeve jetojnë në ndërtesat e “Trepçës” në Stantërg, të cilat kanë filluar të shemben, por ato janë streha e vetme për shumë familje të dëbuara nga veriu.

Kamioni

‘Avullohet’ malli kontrabandë në Mitrovicë, në prani të Policisë! (Foto)

Pas katër ditësh qëkur një kamion me pije të kontrabanduara nga Serbia ishte lokalizuar nga Policia në veri të Mitrovicës, nuk është arritur që ky mall të dërgohet në terminalin për zhdoganim që ndodhet në jug.

Periskopi.com Lajme

Burime të KosovaPressit bëjnë të ditur se kamioni ka qenë i lokalizuar me shirit të Policisë që katër ditë, ndërsa policët e kanë vëzhguar mallin 24 orë në ditë.

“Dejan Mihajlloviq ka arritur ditë më parë që në prezencë të Policisë ta dëmtojë sistemin e frenave në kamion, për të mos lejuar që kamioni të shkojë në terminal. Ai gjatë natës së mbrëmshme ka arritur po ashtu ta largojë komplet mallin nga kamioni, edhe pse ishte nën mbikëqyrjen e Policisë”, kanë thënë burimet.

Mësohet se gjatë kohës kur po raportojmë, Njësiti i Krimeve Ekonomike i stacionit në veri të Mitrovicës është duke marrë deklarata nga disa policë të cilët dyshohet se kanë lejuar largimin e mallit.

Kontakti me zëvendësdrejtorin e Policisë për rajonin e veriut, Besim Hoti, ka qenë i pamundur.