shtepia_e_xhafer_deves_dscn1295-696x392

Shtëpia e Xhafer Devës në Mitrovicë i shpëtoi zjarrit, por jo vendimit turpërues të Komunës

Në fund të muajit mars të vitit 2015 shtëpisë monumentale të Xhafer Devës në Mitrovicë iu kishte dhënë flaka, por me gjitha dëmtimet ajo kishte arritur të qëndroj e parrënuar dhe në pritje të renovimit, të cilin e kishte premtuar Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve.

Periskopi.com Lajme

Por atë që nuk arriti ta bëjë zjarri, po dëshiron ta arrij Drejtoria për Inspeksion e Komunës së Mitrovicës, e udhëhequr nga drejtori Naim Hajra i LDK-së.

Kjo mund të shihet nga ky aktvendim i Drejtorisë së Inspeksionit, i cili është nxjerrë më datën 12.07.2016, shkruan Veriu.info.

15073451_1230903003596530_6930283160776590688_n

Ky aktvendim është publikuar nga analisti Nexhmedin Spahiu, i cili në Facebook shkruan: “Ja kush po urdhëron rrënimin e shtëpisë së Xhafer Devës që është monument kulture i mbrojtur me ligj. Një urdhëresë e tillë është vepër penale por prokuroria akoma nuk ka reaguar”.

Përveç këtij statusi, Spahiu në diskutim me komentues thotë: “Tash po shihet kush qëndron pas zjarrvënies së paradokohshme. Kush tjetër pos mafisë së ndërtimit e cila nuk mund të funksionojë pa lidhje me ispektoriat e urbanizëm”.

Shtëpia e Xhafer Devës është nën mbrojtje, pasi që konsiderohet trashëgimi kulturore e Kosovës, gjë që mund të shihet edhe Databazën e Trashëgimisë Kulturore të Kosovës, shkruan Veriu.info

Kujtojmë se shtëpia e Xhafer Devës është e ndërtuar në qendër të qytetit, gjegjësisht në bërthamën e vjetër të qytetit të Mitrovicës, dhe atë mu pranë objekteve dhe institucioneve qendrore të qytetit. Shtëpia u ndërtua në vitin 1930. Shtëpia në fillim të ndërtimit kishte karakter banimi. Pas Luftës së Dytë Botërore, e tërë pasuria e Xhafer Devës ishte konfiskuar nga pushteti i kohës dhe kjo pronë kaloi në pronësi shoqërore. Pas konfiskimit, shtëpia shërbeu si ambulancë, e më vonë si strehimore për familjet e pastrehë. Shtëpia e lartpërmendur, është ndërtuar nga Xhafer Deva, njëri prej personaliteteve më të shquara të këtij rajoni. Xhafer Deva, luajti rol kyq në periudhën kohore 1941–1944, në organizimin dhe mbrojtjen e popullatës shqiptare. Gjatë një periudhe kohore Xhafer Deva ka mbajtur poste kyqe – ishte prefekt i Mitrovicës si dhe Ministër i Punëve të Brendshme në Qeverinë Shqiptare (1943/44). Pas lufte si i përndjekur nga pushteti, emigron në SHBA, ku edhe vdes (1978). Shtëpia ka destinim banimi dhe është me etazhitet B+P+2./Veriu.info/

31_07_2016_5786241_strukturave_paralele_serbe_ne_kosove

Qeveria: Pa shuarjen e plotë të strukturave paralele, nuk ka Asociacion

Zyrtarë të Qeverisë së Kosovës thonë se pa shuarjen e plotë të strukturave paralele nuk do të fillojë hartimi i Statutit për themelimin e Asociacionit të Komunave me Shumicë Serbe. Ndërsa Lista Serbe pret themelimin e menjëhershëm të Asociacionit, pas arritjes së Marrëveshjes për Telekomunikacionin

Periskopi.com Lajme

Pas arritjes së Marrëveshjes për Telekomunikacionin në mes Kosovës dhe Serbisë, ku shteti i Kosovës do të marrë kodin telefonik +383, përfaqësuesit serbë po presin që të fillojë hartimi i Statutit për themelimin e Asociacionit të Komunave me Shumicë Serbe. Mirëpo, krerët e institucioneve vendore thonë se nuk është vetëm Marrëveshja për Telekomunikacionin ajo që do të mundësojë zbatimin e Marrëveshjes për themelimin e AKS-së, por edhe shuarja e plotë e strukturave paralele të Serbisë që vazhdojnë të operojnë ilegalisht në Kosovë.

Ministrja për Dialog në Qeverinë e Kosovës, Edita Tahiri, ka thënë për gazetën “Zëri” se ata do të japin dritën e gjelbër për themelimin e Asociacionit, vetëm kur të bëhet verifikimi i gjendjes në terren se janë shuar të gjitha strukturat paralele.

Ura mbi lumin Iber

Bahtiri thotë se ura mbi lumin Ibër hapet në vitin e ardhshëm

Kryetari i Mitrovicës, Agim Bahtiri ka thënë se punimet për rivitalizimin e urës mbi lumin Ibër janë duke ecur mirë dhe se pret që në fund të janarit ajo të hapet.

Periskopi.com Lajme

Përmes një postimi në llogarinë e tij në Facebook, ai ka deklaruar se faza e betonimit ka përfunduar, ndërsa pritet që të bëhet asfaltimi dhe rregullimi i trotuarave, njofton Klan Kosova.

“Rivitalizimi i Urës mbi lumin Ibër i filluar në gusht po ecën sipas dinamikës së paraparë, ku po punohet pa ndërprerë që punët të kryhen me kohë.

Gatë vizitës që i bëra sot Urës së Ibrit, pashë që ajo ishte betonuar dhe ta vjen faza e asfaltimit dhe rregullimit të trotuareve.

Paralelisht po punohet edhe në hapësirat përreth urës dhe kjo tregon se deri në fund të janarit Ura do të hapet, ashtu siç është edhe afati për kryerjen e punimeve nga kompania e kontraktuar”