Valdete Daka

Daka më shumë se ndryshimin e ligjit zgjedhor, kërkon zbatimin e tij (Video)

Kryetarja e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve në Kosovë, Valdete Daka thotë se standardet e zgjedhjeve i minon mungesa e besimit tek ata që i organizojnë.

Periskopi.com Lajme

Për Dakën më shumë se ndryshimi i ligjit zgjedhor ka rëndësi zbatimi i tij si dhe sjellja e partive në zgjedhje.

“Ligjin mund ta ndryshojmë çdo ditë, por jo vetëdijen e njerëzve apo të partive politike”, thotë Daka.

Gjatë intervistës për Zërin e Amerikës, Daka flet për zgjedhjet e jashtëzakonshme në komunën Drenas si dhe deklaratat politike të partive për zgjedhje të parakohshme.

Kryetarja e KQZ-së thotë se institucioni që drejton është i detyruar të zhvillojë zgjedhje kurdo që ato të thirren nga presidenti i republikës.

Ndërkohë Daka kujton ndikimin potencial që mund të ketë në cilësinë e zgjedhjeve afatet e ngushta kohore për përgatitjen e tyre.

Kryetarja e KQZ-së ishte në Uashington DC në kuadër të programit zgjedhor të SHBA.

Trepça

Rrëfimi i minatorit që po i shkakton probleme Ligjit të Trepçës

Ish-minatori Besnik Beqiri u ndje mirë për ish-kolegët e tij kur para disa ditësh Ligji për Trepçën më në fund mori nënshkrimin e presidentit Thaçi.

Periskopi.com Lajme

Por as që i kishte shkuar mendja që rasti i tij, që aktualisht është në Dhomën e Posaçme të Gjykatës Supreme, do të mund ta kthente ligjin në pikën zero, transmeton Koha.net.

Beqiri kishte pësuar lëndim të rëndë në vitin 2013 në flotacionin e Kishnicës, për çka kishte marrë rreth 20 mijë euro nga sigurimi shëndetësor, por pretendon se edhe afër 20 mijë të tjera i kanë mbetur borxh.

Ai nga ekspertë është shpallur 100 % i paaftë për të kryer punë të rënda fizike dhe është vlerësuar t’i jetë zvogëluar aktiviteti i përgjithshëm jetësor në 60%.

Avokati i tij, Sylejman Klinaku, thotë se do të presin përgjigjen e Gjykatës Kushtetuese, por edhe sqarimet nga qeveria, pasi e sheh të palogjikshme që të bëhet bartja e aseteve, por jo edhe e obligimeve të Trepçës.

Por, sipas Besnik Berishës, këshilltar i Kryeministrit Mustafa, Ligji për Trepçën tashmë është konstatuar se është në përputhje me kushtetutën dhe se i njëjti nuk cenon asnjë të drejtë./ KTV

Trepça

Nesër hyn në fuqi Ligji për Trepçën

Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Kadri Veseli, sot, në hollin e Kuvendit, bëri hapjen e ekspozitës “Kristalet e Trepçës”, në të cilën janë ekspozuar minerale të ndryshëm të nxjerrë nga nëntoka e Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Në ceremoni morën pjesë edhe studentë të Universitetit “Isa Boletini” në Mitrovicë.

Ditën e sotme, kryetari Veseli e konsideroi të jashtëzakonshme. Ai tha se tani të gjithë ndihen të lehtësuar, pasi që një gjigant ekonomik dhe krenari e Kosovës, siç është Trepça, tanimë e ka të sigurtë rrugëtimin dhe transformimit e vet, duke u vënë në shërbim të të gjithë qytetarëve të Republikës sonë.

Kreu i Kuvendit tha se që nga dita e nesërme, kur hyn në fuqi Ligji për Trepçën, pasuria e nëntokës së Kosovës nuk do të mbetet më në zgafella, por do të jetë pjesë e të mirave materiale, në shfrytëzim të qytetarëve tanë, raporton Periskopi

“Kosova është jashtëzakonisht e pasur. Pasurinë më të madhe e ka rininë, resursin human të saj. Rinia është ari dhe diamanti i Republikës së Kosovës. Njëkohësisht, Kosova ka resurse të pasura natyrale, të cilat, me forcën e mendjes, duhet të vihen në zhvillim të vendit tonë. Pikërisht ky është edhe mesazhi i kësaj ekspozite në mjediset e Kuvendit”, theksoi kryetari Veseli./ Periskopi

 

Huqja e Edi Ramës – Nuk e di që Kosova nuk ka Ligj për bërllog

Periskopi.com Lajme

Ditë të vështira për gazetat online në Shqipëri

Një nga gazetat kryesore online, Hashtag Albania, është prej disa ditësh e bllokuar. Me kërkesë të Carlo Bolinos, botuesit të një tjetër media, shqiptarja.com, kompania që bën mirëmbajtjen e Hashtag Albania e ka bllokuar atë për shkelje të supozuara të kushteve të shërbimit.

Periskopi.com Lajme

Në një ankesë zyrtare tek kompania amerikane që mirëmban Hashtag Albania, Carlo Bolino pretendon se kjo gazetë ka botuar fotografi të Bolinos pa pasur të drejtën e autorit, si dhe ka publikuar akuza të pavërteta kundër tij.

Hashtag Albania pohon se fotografitë e botuara të zotit Bolino janë botuar me leje të atyre që i kanë bërë fotografitë dhe pretendimi i shkeljes së të drejtave të autorit është i pavërtetë.

Ndërsa për akuzat ndaj Zotit Bolino, Hashtag Albania pohon se ato janë pjesë e një rubrike humori të kësaj gazete të titulluar Inbox dhe qartësisht të shënjuara si të tilla, prandaj nuk mund të diskutohen për vërtetësi faktike të tyre duke qenë se ato janë krijimtari artistike dhe jo raportim gazetaresk.

Çështja është padyshim e ndërlikuar nga ana juridike, aq më tepër që bëhet fjalë për juridiksionin amerikan ku është e regjistruar kompania që mirëmban Hashtag Albania.

Nga ana tjetër, padyshim, që mediat online kanë mëkatet e tyre dhe problemet e tyre me etikën dhe misionin gazetaresk. Këto janë çështje që meritojnë konsiderata etike, profesionale dhe ligjore; meritojnë reflektim dhe reagim.

Por ajo që është shqetësuese sot janë qëndrimet politike të qeverisë, sepse, në këtë situatë e vetmja gjë e qartë janë qëndrimet e pushtetit:

Ka një sulm të vazhdueshëm të paktën verbal prej më shumë se dy vjet nga Kryeministri Rama kundër disa mediave online të cilat janë ndër mediat e pakta që ai nuk kontrollon direkt apo indirekt. Hashtag Albania është një ndër mediat më të spikatura online për kritikat ndaj qeverisë dhe hetimet të aktiviteteve të dyshimta apo të paligjshme të qeverisë. Kjo gjë mund të kuptohet nga fakti se disa herë artikuj të saj kanë qenë objekt i “sqarimeve” nga portali propagandistik i qeverisë transparenca.al.

Qeveria ka marrë haptazi anë në konfliktin ligjor Hashtag Albania–Carlo Bolino: Drejtori i Komunikimit të Kryeministrit Rama në mënyrë joetike dhe joprofesionale ka ripostuar në Tëitter një artikull të Carlo Bolinos ku ky i fundit argumenton qëndrimin e tij kundër gazetave që ai pretendon se i kanë shkelur të drejtat.

Sulmi ndaj Hashtag Albania është vetëm një ndër sulmet apo kërcënimet në rritje kundër disa gazetave online. Sikurse kemi shpjeguar këtu, Exit.al është kërcënuar dy herë me padi gjyqësore për artikuj që kanë nxjerrë në pah veprime të dyshimta në mos të korruptuara të qeverisë dhe kryeministrit Rama.

Neësbomb.al njoftoi para dy ditësh se ka marrë një letër kërcënuese me padi gjyqësore nga një prej firmave kryesore përfituese të tenderave qeveritare gjatë tre viteve të fundit, Atelier 4. Një emision hetues, Publicus, u ndalua pasi mos transmetimit të një nga dokumentarët hetues të tij në lidhje me landfillin e Sharrës dhe vrasjen e të riut Ardit Gjoklaj. Ndërkohë, të gjitha autorët e këtij emisioni dhe dokumentarit të rradhës janë sulmuar në mënyrë personale nga gazeta të tjera onlinë të cilat promovohen nga eksponentë të qeverisë.

Të gjitha këto, sulme në mos të koordinuara janë të inkurajuara nga klima armiqësore që ka krijuar qeveria ndaj mediave online.

Një gjë është e qartë: gazetat online janë një realitet që nuk mund të luftohet aq lehtë sa mendon qeveria dhe aleatët e saj në media.

Trepça

Ligjin për Trepçën duhet ta nënshkruaj Thaçi, problem vendimi i Kushtetueses

Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi mund të nënshkruaj ligjin për Trepçën, edhe para se Gjykata Kushtetuese të jap vendimin e saj, rreth ankesës që Lista Serbe ka bërë për këtë ligj.

Periskopi.com Lajme

Këtë bindje e ka shprehur njohësi i çështjeve juridike Riza Smaka i cili ka thënë se jo domosdoshmërish duhet pritur vendimi i Kushtetueses.

Sipas tij, nëse vendimi i  kësaj të fundit më pas del i kundërt me vendimin e Presidentit, ligji mund të rikthehet përsëri në Kuvend.

Por, ndryshe është shprehur njohësi tjetër i çështjeve juridike, Mazllum Baraliu.

Ai ka thënë se më e mira do ishte që të pritej vendimi i Kushtetueses, ani pse do ishte mirë që ajo të ishte më e shpejt në dhënien e vendimit.

Te verberit / Ilustrim

Qeveria tenton që të verbërve t’ua heqë pensionin e moshës

Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, Persona të Pagjetur dhe Peticione, mbajti sot dëgjim publik lidhur me zbatimin e rekomandimeve nga Raporti për mbikëqyrjen e zbatimit të ligjit nr.04/092 për Personat e Verbër.

Periskopi.com Lajme

Takimi është kryesuar nga deputetja , Lirije Kajtazi , kryetare e Komisionit për të Drejtat e Njeriut… , e cila e hapi diskutimin për të evidentuar mendimet e grupeve te interesit më qëllim të zbatimit sa më mirë të Ligjit për të verbrit .

Grupi punues, duke u mbështetur në të gjeturat faktike , gjatë procesit të mbikëqyrjes së zbatimit te Ligjit, nr.04/L-O92 Për Personat e Verbër , propozoi nxjerrjen e këtyre rekomandimeve:

Rekomandimi 1. Ndryshimi dhe plotësimi i nenit , 7.3 i ligjit . Ky nen, sipas anëtarëve të Komisionit funksional , që e kanë monitoruar zbatimin e Ligjit,  i përjashton personat e verbër nga e drejta e kompensimit nga skemat tjera si : pensionale , kontributdhdhenëse , të pleqërisë dhe sociale, raporton Periskopi

Të ndryshohet dhe plotësohet neni 7.4 i ligjit .Ky nen nuk është plotësisht i qartë , ngase e ka të drejtën e kompensimet material për shoqëruesin e personit të verbër , por nuk i ka përcaktuar kriteret të cilat duhet t’i plotësojë një person për të qenë shoqërues i personit të verbër.

Rekomandimi 2. Të zbatohen dispozitat e neneve : 9.2, 10.2, 10.3, 13.1 , 15 , të ligjit nr. 04/L-092 Për Personat e Verbër . Këto dispozita të ligjit në fuqi , sipas të gjeturave faktike , nuk janë duke u zbatuar ende .

Rekomandimi 3. Te nxirren të gjitha aktet nënligjore nga Qeveria dhe ministritë e autorizuara : MPMS , MSH, MASHT, MF, MI ,në afate prej gjashtë muajve nga dita e miratimit të rekomandimeve nga Kuvendi

Rekomandimi 4. Të nënshkruhet marrëveshja e përbashkët në mes të : MPMS-së, MASHT-it , MSH-së, në bashkëpunim me Shoqatën e Personave tëVerbër , për zbatim të nenit 10.3. të  ligjit , në afat prej gjashtë muajve nga dita e miratimit te rekomandimeve në Kuvend.

Ligji në fjalë nuk u votua për procedim për shkak të seancës plenare në Kuvend… anëtarët u dakorduan që dëgjimi publik të vazhdojë në një takim të radhës.

Në takimin e sotëm të pranishëm ishin përfaqësues nga Ministria e Punës dhe Mirëqenës Sociale (MPMS) , Shoqata e Personave të verbër, Komiteti i Grave të Verbëra të Kosovës. Ndërsa, takimit nuk i janë përgjigjur , Zyra e Kryeministrit dhe Ministria e Arsimit, edhe pse ishin të ftuar për të raportuar lidhur me zbatimin e rekomandimeve nga Raporti për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Personat e Verbër./ Periskopi

 

 

Rexhep Selimi

Selimi: AAK dhe NISMA votuan që Trepça të mos jetë në pronësi të Kosovës

Deputeti i Vetëvendosje, Rexhep Selimi ka treguar dy amendamentet e Grupit Parlamentar të VV-së, të cilat dje u kundërshtuan nga LD, PDK, AAK dhe Nisma.

Periskopi.com Lajme

Ai thotë se ato janë është kundërshtuar që Trepça të jetë Ndërmarrje Publike dhe Trepça të jetë Ndërmarrje Publike Qendrore në Pronësi të Republikës së Kosovës.

Selimi thotë, se VV u ka vënë në dispozicion këto amendamente, por thotë Selimi, dikush ka paturpësinë që ta akuzojë VV-në për kundërshtim të Ligjit të Trepçës.

Lexoni reagimin e plotë të Selimit:

Këto janë vetëm dy nga amandamentet e GP të Lëvizjes VETËVENDOSJE të cilat u kundërshtuan nga shumica e deputetëve të LDK, PDK, AAK dhe NISMA-s.

Për dijeninë e atyre që duan ta dijnë, ata votuan KUNDËR që Trepça të jetë NDERMARRJE PUBLIKE TREPÇA SH.A. (shih andamentin 2 të LVV-së)

Për dijeninë e atyre që duan ta dijnë, ata votuan KUNDËR që Trepça të jetë NDËRARRJE PUBLIKE QENDRORE NË PRONËSI TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS. (shih amandamentin 3 të LVV-së)E, pastaj dikush prej tyre ka paturpësinë që ta akuzojnë Lëvizjen Vetëvendosje se paska qenë kundër Ligjit për Trepçën.

Ne ua vumë në dispozicion amandamentet të cilat Trepçën do ta mbanin si nderrmarrje publike ne pronësi të Republikës së Kosovës. Ata i refuzuan me arrogancë. Ne ua dhamë amandamentet por nuk mumd t’ua japim edhe gjithçka tjetër të nevojshme të cilën ata nuk e paten.

Në këtë seancë kishim rastin që ta benim një ligj që do ta mbronte Trepçën nga kushdo që pretendon ta përvetësojë përveç Republikës së Kosovës. E ardhmja do ta kjartësojë edhe më shumë hilen e këtij pushteti rreth Trepçës.

Trepça

“Trepça” bëhet me Ligj

Me 79 vota PËR, 14 abstenime, asnjë kundër Kuvendi i Kosovës ka miratuar Ligjin e ri për "Trepçën".

Periskopi.com Lajme

Tashmë ajo do të bëhet shoqëri aksionare, me 80% Qeveria dhe 20% punëtorët, raporton Periskopi

Kuvendi i Kosovës ka filluar seancë për këtë çështje në orën 15:00 të së premtes, pas miratimit në lexim të parë, me një pauzë katër orëshe ku në Komisione adekuate janë dërguar mbi 20 amendamente.

Kështu, 2 orë pas mesnatës, apo orët e para të së shtunës, Kosova pas shumë vitesh ka Ligjin për “Trepçën” i cili pritet të hyj shpejt në funksion, raporton Periskopi

Nuk duhet harruar se që nga fillimi edhe në Qeveri dhe në Kuvend, janë Lista Serbe ata që e kanë kundërshtuar këtë Ligj duke thënë se nuk kanë qenë të përfshirë dhe se kanë frikë çfarë do të ndodh me punëtorët serb që punojnë në “Trepça” në veri.

Ndërmarrja “Trepça” për shumë vite ka qenë problematike, madje që nga shpallja e pavarësisë së Kosovës, ajo ka dy drejtor, një në pjesë jugore, dhe një serb në pjesën veriore./ Periskopi

 

 

Kadri Veseli

Veseli beson se vetëm ai e ka mirë sa i përket “Trepçës”

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli, para se të hynin në seancën e Kuvendit të Kosovës, e cila tashmë ka kaluar mesnatën, tha se vendimi është shumë i rëndësishëm për të ardhmen e Trepçës.

Periskopi.com Lajme

Veseli ka folur edhe për qëndrimet e Vetëvendosjes.

“Qëndrimi i Vetëvendosjes është aspak korrekt, që nuk përkon as me qëndrimet e minatorëve. Gabim e ka edhe Lista Serbe edhe Vetëvendosje”, tha ai.

“Dua të them vetëm nga qëndrimet politike, e unë i thërras që ta përkrahin dhe ta votojnë ligjin për Trepçën”, tha Veseli.

AAK ne pritje

AAK në pritje të seancës për Trepçën, edhe pas dy orësh

Grupi parlamentar i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës në këto momente po qëndron ende në Kuvendin e Kosovës.

Periskopi.com Uncategorized

Krejt kjo pasi që Kuvendi ka paralajmëruar seancë tjetër për ligjin mbi Trepçën.

Pal Lekaj në rrjetin e tij social ‘Facebook’, ka postuar një fotografi me anëtarët e grupit parlamentar të AAK-së duke thënë se janë në pritje të ligjit të Trepçës.

Ndonëse kjo seancë ishte paralajmëruar të filloj në orën 20:30, një gjë e tillë ende nuk ka ndodhur.

Fatmir Limaj

NISMA mbështet Ligjin për Trepçën por ka një kërkesë

Kreu i Nismës, Fatmir Limaj për projektligjin për Trepçën në Kuvend është shprehur se aty duhet të saktësohet çështja e aseteve të saj.

Periskopi.com Lajme

Ai ka thënë se ky projektligj në krahasim me atë të para dhjetë muajve është shumë më i mirë, dhe se kritikat kanë pasur efektin e tyre, ndërsa ka theksuar se e mbështet këtë projektligj.

“Nëse kritikat janë të drejta në interes të vendit merren drejt dhe seriozisht atëherë fiton vendi, dhe ky projektligj tani është shumë më ndryshe si ai para dhjetë muajve. E mbështesim këtë projektligj. Trepça nuk është i një regjioni, e një Qeverie me një mandat, por duhet të merren parasysh të gjitha vërejtjet e të gjitha partive politike dhe të përmirësohen të gjitha gjërat e padobishme nga ky projektligj”, ka thënë Limaj.

Ai ka kërkuar që të përcaktohet çështja e aseteve.

“Ajo që ne e kemi të paqartë është çështja e aseteve, ne kërkojmë që saktësisht në këtë projektligj të përcaktohen asetet e Trepçës. Të gjitha asetet të cilat kanë qenë në të kaluarën e Trepçës të kalojnë në këtë ndërmarrje të Trepçës, praktikisht të re”, është shprehur ai.

Limaj ka thënë se duhet të sqarohet edhe çështja e 20 përqindëshit të punëtorëve. Ky 20 përqindësh ai ka thënë se duhet t’iu jepet punëtorëve të viteve 89-të.

“Çështja e punëtorëve. Minatorët e 89-tës edhe në Kishnicë edhe në minierat e tjera duhet të përcaktohet që t’iu jepet 20 përqindëshi. Le të shërbejë ky moment shumë i rëndësishëm për ekonominë e vendit si simbol i krenarisë dhe i shpresës tonë, dhe të krijimit të zhvillimit të vendit. Kosova ka nevojë për investime direkte. Kosova ka nevojë me e ngrit në këmbë Trepçën”, është shprehur Limaj.

Thaçi-Veseli-Mustafa

Tre krerët e lartë të shtetit, shkelin sërish ligjin, dalin njëherësh jashtë shtetit

Në stadiumin “Loro Boriçi” në Shkodër sonte nuk mund të jenë të gjithë fizikisht, por së paku do të jenë me zemër dhe pranë televizionit për të parë ndeshjen Kosovë-Kroaci.

Periskopi.com Lajme

Por ata që nuk e kanë lëshuar një rast të tillë t’iu ikë nga duart janë krerët e shtetit.

Lajmi.net merr vesh se sonte në stadiumin e Shkodrës për të parë këtë ndeshje janë Presidenti i Republikës, Hashim Thaçi, i cili këtë edhe e ka deklaruar më herët, raporton lajmi.net

Por atje sonte janë edhe kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli. E përveç tij, drejt qytetit kryesor të veriut të Shqipërisë ka udhëtuar edhe kryeministri i vendit, Isa Mustafa.

Në anën tjetër, dalja e tre zyrtarëve të lartë të shtetit është kundër Ligjit të Protokollit të Shtetit, pasi praktikisht vendi mbetet pa asnjërin prej zyrtarëve të lartë.

Kjo është e sanksionuar në Ligjin Nr. 03/L-132 për protokollin e Shtetit të Republikës së Kosovës, saktësisht, kreu IV që flet për ceremonialin zyrtar të autoriteteve të larta të shtetit.

Kjo do të thotë se në rast të ndonjë ngjarje të jashtëzakonshme në Kosovë, askush nuk do të jetë në gjendje të japë ndonjë urdhër, pasi kështu parashikohet me ligj.

Në këtë Ligj, në nenin 19, pika 4, saktësisht shkruan se “ Protokolli i Shtetit vihet ne dijeni paraprakisht për çdo lëvizje të personaliteteve kryesore, Presidentit, Kryetarit të Kuvendit dhe Kryeministrit jashtë shtetit. Vizitat bashkërendohen në mënyrë që të mos jenë të tre njëkohësisht jashtë vendit”.

Arsyeja pse Protokolli i Shtetit që funksionin në kuadër të Ministrisë së Punëve të jashtme e që merret me të gjitha përgatitjet e vizitave brenda e jashtë vendit të zyrtarëve të lartë shtetërorë, përfshirë edhe ministrit të Punëve të Jashtme është që vendi të mos mbetet me vakuum institucional.

E kjo nuk është hera e parë që Presidenti, kryeministri e Kryetari i Kuvendit, shkelin këtë ligj.

Kështu kanë vepruar edhe me rastin e ceremonisë së shenjtërimit të Nënë Terezës në Vatikan, javë më parë.

Në atë meshë ishin të pranishëm që të tre, duke e lënë vendin në mëshirën e askujt.

Arian Zeka

Oda Ekonomike Amerikane: Për keqardhje mënyra si u bë Ligji për Trepçën

Qeveria e Kosovës gjatë javës së kaluar me procedurë të përshpejtuar e ka dërguar në Kuvend Ligjin për Trepçën.

Periskopi.com Lajme

Ky ligj pritet të miratohet gjatë ditës së nesërme nga ana e të zgjedhurve të popullit. Por procedimi i kësaj çështje me procedurë të shpejtë në Kuvend ka ngjallur edhe reagime nga deputetët, njohës të çështjeve ekonomike, por edhe të Odës Amerikane që vepron në Kosovë.

Në një prononcim për Gazetën Express, drejtori ekzekutiv i Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, Arian Zeka, ka thënë se është shqetësuese që një ligj kaq i rëndësishëm si ky i Trepçës të vonohet për vite me radhë nga ana e Qeverisë, e në fund të procedohet në Kuvend në mënyrë të përshpejtuar.

Madje Zeka thotë se Ligji për Trepçën po trajtohet nga ekspertë të cilët nuk janë të trajnuar për të dhënë kontribut rreth çështjes së Trepçës.

Është për keqardhje që një ligj kaq i rëndësishëm si ky që pritet të rregullojë çështjen e një ndërmarrje strategjike për zhvillimin ekonomik të vendit vonohet për vite të tëra dhe në fund trajtohet me procedurë të shpejtë, pa diskutim të mirëfilltë publik, posaçërisht me ekspertët e fushës të cilët do të mund të jepnin kontribut të vlefshëm në aspektet teknike të ligjit”, ka thënë Zeka.

E Oda Ekonomike Amerikane edhe më parë ia kishte bërë me dije Qeverisë së Kosovës se ndërrimi i statusit të Trepçës nga ndërmarrja shoqërore në atë publike nuk do t’i zgjidhte problemet e saja.

“Secili iluzion se Trepçës do të mund t’i kthehej nami i dikurshëm me investime të shtetit, do të ishte jo vetëm i pamundur, por edhe i dëmshëm në aspekt të trajtimit të ardhshëm të kësaj ndërmarrje”, ka thënë Zeka për Express.

Ndër të tjerash, drejtori ekzekutiv i Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, Arian Zeka, ka thënë se Ligji për Trepçën duhet të hap mundësinë e përfshirjes së kapitalit privat e sidomos atij të huaj, që do të përkthehej në investime të reja teknologjike dhe rritje te kapaciteteve te prodhimit në këtë ndërmarrje.

Ndërkohë kreu i Kuvendit Kadri Veseli, dje u ka dërguar draftin e projektligjit për Trepçën i cili do të votohet nesër në Kuvend.

E dhoma e Posaçme e Gjykatës Supreme ia kishte zgjatur afatin Qeverisë së Kosovës deri më 2 nëntor të këtij viti, për përgatitjen e planit të riorganizimit për të parandaluar futjen e “Trepçës” në likuidim.

Nga kompleksi i dikurshëm i “Trepçës”, aktualisht në gjendje pune janë vetëm minierat e Stantërgut, Novobërdës dhe ajo që ndodhet në pjesën veriore të Kosovës. Mineralet bruto që nxirren prej tyre shkojnë për eksport, por kostoja nuk arrin të mbulojë as pagat e 2.400 punonjësve, ndaj prej vitesh ato subvencionohen nga qeveria.