Targa prej letre

Monopol në MPB – marrëveshjen për targat nuk e kanë parë as disa nga zyrtarët me të lartë të saj

Ministria e Punëve të Brendshme e Kosovës nuk ka hapur ende një tender për targat e makinave me regjistrim të Kosovës, e cila do të mundësonte fillimin e zbatimit të marrëveshjes së arritur në Bruksel për qarkullimin e lirë ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Periskopi.com Lajme

E, këtë marrëveshje, madje nuk e kanë parë as zyrtarë të lartë të kësaj ministrie. Vetë zëvendësministri i Punëve të Brendshme, Nehat Mustafa ka thënë se kjo marrëveshje nuk është diskutuar në kabinet, dhe sipas tij, për këtë duhet të kërkojë përgjegjësi edhe kryeministri – shkruan Gazeta Monitor.

“Sa i përket rastit në fjalë, e them me përgjegjësi të plotë se pjesa më e madhe e kabinetit asnjëherë nuk e kemi parë Marrëveshjen për Targat”, ka thënë Nehat Mustafa.

Sipas Mustafës, brenda MPB-së është krijuar një monopol mbi informacionet nga grupe të caktuara, duke shtuar se informacionet asnjëherë nuk shpërndahen tek të gjithë.

“Fatkeqësisht, mënyra e raportimit  dhe debatimit brenda MPB-së është në nivel jo të kënaqshëm, ku grupe të caktuara mbajnë si monopol ekskluziv të tyre informacionet që kanë të bëjnë me çështje të ndryshme”, ka shtuar zëvendësministri Mustafa.

Madje, sipas Mustafës, meqë kjo marrëveshje nuk është përcjellur zyrtarisht, tregon edhe për gjendjen e llogaridhënies në këtë ministri.

“Nuk na është përcjellur zyrtarisht , ashtu siç edhe e do rendi. Prandaj, unë as nuk mund të them se është apo nuk është pjesë e përgjegjësisë së MPB-së apo e Ministrisë për Dialog. Kjo është edhe një dëshmi se llogaridhënia në institucionet tona qeveritare është pika më e dobët”, ka thënë ai.

Bile, për Mustafën, në Ministrinë e Punëve të Brendshme, llogaridhënia nuk ekziston fare.

“Në MPB pothuajse nuk ekziston fare”, ka përfunduar Nehat Mustafa, zëvendësministër në MPB.

Tutje, zëvendësministri Mustafa ua ka bërë me dije udhëheqësve të MPB-së se ai aty përfaqëson partinë më të madhe në vend, dhe se nuk pranon të jetë dekor i grupeve të interesit nga jashtë ministrisë

“Askush nuk duhet ta harroj se unë në MPB përfaqësoj partinë më të madhe politike në vend ,  Partinë Demokratike të Kosovës  dhe rrjedhimisht nuk do të lejoj që të jem dekor I grupeve të ndryshme të interest brenda dhe jasht ministrisë”, ka thënë për fund, Mustafa.

 

 

SIDA

10 raste të reja me HIV/AIDS këtë vit në Kosovë

Përdorimi i shiringës së personit i cili është i infektuar me HIV edhe nga një person tjetër është mënyra më e shpejtë e infektimit me këtë virus.

Periskopi.com Lajme

Kështu u shpreh Edona Deva nga CDF, menaxhere e GF HIV programit në Kosovë në “Rubikon” të KTV-së, transmeton Koha.net.

“Numri i personave që jetojnë me HIV është në rritje falënderuar terapisë shumë efikase ndërsa numri i personave të infektuar me HIV është në ulje. Uljen e ka shkaktuar terapia. Në botë ka paletë të gjerë të intervenimeve apo shërbimeve parandaluese për HIV”, u tha nga ajo.

E sipas zëvendësministrit të Shëndetësisë, Izet Sadiku në Kosovë ka rritje të të infektuarve më HIV. Ai theksoi se këtë vit në Kosovë janë raportuar 10 raste.

“Këtë vit kemi dhjetë raste të infektuar me HIV, numër ky që tregon rritje. Rajoni ka shuam raste të reja, vetëm Shqipëria që në 93-ën ka shënuar rastin e parë mirëpo ka rreth 1000 raste të raportuara”, ka thënë Sadiku.

Ndërsa përfaqësuesi i IKSHPK-së, Ilir Begolli theksoi se instituti po e bën të pamundurën për vetëdijesimin e qytetarëve.

“Instituti e përcjell tërë kohën situatën sa i përket infektimit. Atë parandalues dhe mbajtjen e trajnimeve, mirëpo e ka edhe atë komponentët e diagnostifikimit përfundimtar. Një kompleks i tërë mund të thuhet se është duke u aranzhuar për parandalimin dhe diagnostifikimin”, ka thënë Begolli.

Sa fëmijë kosovarë janë HIV Pozitiv? (Video)

Në QKUK nuk ka ende medikamente për trajtimin e fëmijëve të infektuar me HIV, përkundër se janë dy fëmijë të infektuar.

Periskopi.com Lajme

Sipas zëvendësministrit të Ministrisë së Shëndetësisë, Izet Sadiku mundësitë janë që nga viti i ardhshëm të kenë edhe ato, transmeton Koha.net.

Sadiku në “Rubikon” të KTV-së ka thënë se janë duke u përgatitur për blerjen e barnave për shërimin e fëmijëve të infektuar më këtë virus.

“Nuk kemi barna për fëmijë, për mosha pediatrike. Sipas informatave, pasi personi ka ende dilema deri sa të fillon me terapi, dy fëmijë i kemi jashtë Kosovës që janë jashtë duke u trajtuar dhe të tjerë nuk kemi. Dy i kemi që janë me terapi dhe nuk trajtohen në Kosovë. Prej vitit ardhshëm jemi duke bërë përpjekje që t’i blejmë edhe këto”, ka thënë ai.

 

 

Mbeturina / ilustrim

214 kilogramë mbeturina i grumbullon një prishtinas në vit

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar rezultatet e Anketës së Mbeturinave Komunale (AMK) për vitin 2015.

Periskopi.com Lajme

Rezultatet e AMK-së 2015 tregojnë se sasia e mbeturinave komunale, të grumbulluara në Kosovë për vitin 2015,  ka qenë 319 034 tonë.

Të dhënat e vitit 2015 tregojnë se mesatarja e mbeturinave komunale të grumbulluara ka qenë 177 kg për banor në vi, raporton Periskopi

Për sa u përket rajoneve të Kosovës, vërehet dallim i theksuara ndërmjet rajonit të Prishtinës dhe rajoneve të tjera, si p.sh.: në rajonet e tjera në Kosovë, sasia e mbeturinave komunale të grumbulluara ka qenë 163 kg për banor në vit, ndërsa në rajonin e Prishtinës ka qenë 214 kg për banor në vit.

Në Prishtinë dhe rajonin e saj, grumbullimi i mbeturinave komunale ka qenë  0.59 kg në ditë për banor.

Në rajonet e tjera të Kosovës, sasia e mbeturinave komunale të gjeneruara për banor në ditë ka qenë 0.45 kg.

 

Ndërkaq, në tërë Kosovën, mesatarja e mbeturinave të grumbulluara për banor në ditë, ka qenë 0.48 kg./ Periskopi

 

 

Eksport/ import

Bie eksporti e edhe importi në Kosovë

Të dhënat nga Tregtia e Jashtme në Kosovë tregojnë për një deficit tregtar më të ulët për (-0.2%) në muajin tetor 2016, në raport me periudhën e njëjtë të vitit 2015, gjegjësisht në vlerë prej 214,2 milionë Euro, krahasuar me deficitin prej 214,6 milionë Eurosh ne vitin 2015. Eksporti mbulon importin me 11.2%.

Periskopi.com Lajme

Eksporti i mallrave në muajin tetor 2016 kishte vlerën 27,1 milionë Euro, ndërsa importi 241,3 milionë Euro, ku është një rënie prej (-0.1%) për eksport dhe (-0.2%) për import, krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2015.

Sipas të dhënave të grupeve kryesore të eksportit: 27.7% e përbëjnë produktet minerale; 22.9% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 10.2% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 9.7% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 7.9% e përbëjnë produktet bimore; 4.8% e përbëjnë lëkura dhe artikujt prej tyre; 4.0% e përbëjnë makineritë, pajisjet mekanike dhe elektrike etj.

Ndërsa, sipas të dhënave të grupeve kryesore për import: 12.7% të importit e përbëjnë  ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 12.1% e përbëjnë produktet minerale; 11.7% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 11.7% e përbëjnë makineritë, pajisjet mekanike dhe elektrike; 8.1% e përbëjnë produktet e industrisë kimike; 7.6% e përbëjnë mjetet e transportit; 6.8% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre, etj.

Eksportet e Kosovës në vendet e BE-së arritën në 7,1 milionë Euro, ose rreth 26.6% e eksporteve të përgjithshme, me një rënie prej (-10.3%). Partnerët kryesorë për eksportin e mallrave në BE janë: Gjermania (5.9%), Austria (4.6%), Holanda (4.5%), dhe Bullgaria (3.5%).

Kurse, importet e Kosovës nga vendet e BE-së janë rreth 105,4 milionë Euro, ose 43.7% e importeve të përgjithshme, me një rritje prej 2.2%. Importet me pjesëmarje më të lartë janë nga: Gjermania (12.0%), Italia (7.2%), Greqia (4.2%), Polonia (3.0%), etj.

Ndërkaq, eksportet e Kosovës me vendet e CEFTA-s, në muajin tetor 2016, arritën në 15,2 milionë Euro, ose 56.3% e eksporteve të përgjithshme, me një rritje prej 26.1%. Ndërsa, partnerë kryesorë për eksport nga vendet e CEFTA-s ishin: Serbia (22.0%), Maqedonia (13.4%), Shqipëria (12.9%) dhe Mali i Zi (5.4%).

Ndërsa, importet nga vendet e CEFTA-s në muajin tetor 2016, arritën në 67,8 milionë Euro, ose 28.1% e importeve të përgjithshme, ku kishte një rënie prej (-1.1%). Kurse, vendet me pjesëmarjre më të lartë për import ishin: Serbia (14.2%), Maqedonia (6.0%), Shqipëria (4.3%) dhe Bosnje e Hercegovina (3.0%).

Eksportet e Kosovës me vendet e tjera arritën në 4,6 milionë Euro, ose 17.1%. Ndërsa, si partnerë më të rëndësishëm nga këto vende për eksport ishin: Zvicra (5.7%) dhe Kina (3.9%).

Ndërkaq, importet e Kosovës me vendet e tjera arritën në 68,0 milionë Euro, ose 28.2%. Kurse, vendet me pjesëmarrje më të lartë për import në këtë grup ishin: Kina (9.5%) dhe Turqia (9.2%).

Ndërkaq, importet e Kosovës me vendet e tjera arritën në 65,0 milionë Euro, ose 27.9%. Kurse, vendet me pjesëmarrje më të lartë për import në këtë grup janë: Turqia (9.0%) dhe Kina (8.9%).

Bashkëpunimi ekonomik Kosovë – Shqipëri, i pamjaftueshëm

Vullneti dhe dëshira e afaristëve të Kosovës dhe Shqipërisë për bashkëpunim, sipas ekspertëve, konsiderohet e madhe, por ky bashkëpunim dominon vetëm në shkëmbime tregtare, eksport –import dhe atë në nivel të ulët, nëse krahasohen me shtetet tjera të rajonit.

Periskopi.com Lajme

Të dhënat zyrtare tregojnë se deri më tani vlera e importit për vitin 2016, ka arritur në 2.86 miliardë euro, nga kjo shumë mbi 99 milionë euro janë produkte që janë importuar nga Shqipëria.

Në anën tjetër, vlera e eksportit deri në fund të muajit tetor ka qenë rreth 300 milionë euro, nga kjo shumë në Shqipëri janë eksportuar produkte me vlerë vetëm 15 milionë euro.

Për të pasur një bashkëpunim më të lehtë ekonomik, madje janë investuar miliarda euro në infrastrukturë. Autostrada Durrës – Kukës – Morinë që lidh Kosovën me Shqipërinë, e quajtur “Ibrahim Rugova”, ka lehtësuar qarkullimin e mallrave nga të dyja palët.

Përveç kësaj, ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë janë nënshkruar disa marrëveshje për bashkëpunim ekonomik, por edhe në fusha tjera. Gjatë këtij viti është nënshkruar edhe marrëveshja për nxitjen dhe mbrojtjen e reciproke të investimeve.

Një bashkëpunim që tashmë konsiderohet tradicional, është Panairi “Blej Shqip”, që mbahet në Prishtinë.

Ky panair është hapur të dielën, në një nga sheshet e kryeqytetit të Kosovës, në të cilin produktet e tyre po i ekspozojnë mbi 100 prodhues dhe kompani shqiptare.

Me këtë rast, ministrja e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes të Republikës së Shqipërisë, Milva Ekonomi, ka thënë se janë duke punuar me institucionet e Prishtinës dhe Tiranës zyrtare që prodhimet e Kosovës dhe Shqipërisë të regjistrohen si marka, si mundësi më e lehtë për eksport.

“Prandaj, po punojmë bashkërisht, për ta bërë këtë gjë, regjistrimin si marka. Dhe, e dyta që të marrim në konsideratë që edhe konsumatori ka nevojë të mbrohet në momentin që konsumon një produkt të këtij lloji. Prandaj, edhe për këtë po punohet që marrëveshjet tona të rregullohen dhe të jenë të barabarta në fushën e prodhimit të produkteve që janë për eksport”, ka thënë Ekonomi.

Panairi është organizuar nga Komuna e Prishtinës dhe Ministria e Zhvillimit Ekonomik të Shqipërisë. Genc Bashota nga Komuna e Prishtinës, ka treguar se interesimi i bizneseve për këtë panair nuk po mungon.

“Sivjet ka qenë interesimi më i madh, nga të gjitha vitet tjera. Kemi mbi 120 prodhues nga Kosova, Shqipëria dhe nga viset tjera ku banojnë shqiptarët. Që do të thotë se është një vetëdijesim i vazhdueshëm edhe i prodhuesve edhe konsumatorëve që këmbejnë produkte kombëtare”, ka theksuar Bashota.

Edhe ekspertë për çështje ekonomike, konsiderojnë se bashkëpunimi ekonomik ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë ka shënuar disa përparime të vogla, por statistikat e bilancit tregtar tregojnë se ky përparim është shumë minor.

Profesori Naim Gashi, për Radion Evropa e Lirë ka thënë se Qeveria e aktuale e Shqipërisë, ndonëse kishte një fillim pozitiv të bashkëpunimit ekonomik, tregtar dhe investiv, megjithatë me kalimin e viteve, u dëshmua se edhe kjo qeveri vazhdon avazin e qeverive të kaluara, që Kosovën e përdorin si kartë, sa herë që kanë kriza të brendshme politike.

“Shqipëria ende nuk njeh certifikatat e origjinës së mallrave të lëshuara nga autoritetet kosovare, me çka vështirëson eksportin e prodhimeve tona dhe shkakton kolona dhe pritje të panevojshme në kufirin në Vërmicë”, ka thënë Gashi.

Ndryshe, sipas të dhënave të Ministrisë se Tregtisë dhe Industrisë, 78 është numri i bizneseve të regjistruara në këtë ministri me pronarë nga Shqipëria.

Kurse, sa i përket vlerës së investimeve të huaja, gjatë vitit të kaluar Shqipëria në Kosovë ka investuar mbi 34 milionë euro.

Në qershor të këtij viti, është finalizuar projekti më i rëndësishëm energjetik “Linja e interkoneksionit 400 kilovatësh në mes Shqipërisë dhe Kosovës”, me një gjatësi totale prej 241.1 km, nga të cilat 151.1 kilometra shtrihen në territorin e Shqipërisë dhe 90 kilometra në territorin e Kosovës.(REL)

Të burgosurit presin faljen nga Hashim Thaçi

Të burgosurit në qendrat korrektuese të Kosovës tashmë kanë nisur kërkesat e tyre për të përfituar nga falja presidenciale.

Periskopi.com Lajme

Ata janë njoftuar zyrtarisht nga Shërbimi Korrektues që të bëjnë gati dokumentacionet e nevojshme që atyre u duhen dorëzuar tek zyra e presidentit në këmbim të lirisë së tyre.

Ministria e Drejtësisë i ka konfirmuar televizionit se të burgosurit tashmë kanë nisur kërkesat për të përfituar nga falja, të cilat do shqyrtohen për muajin shkurt, saktësisht përvjetorin e 9 të pavarësisë.

Televizioni përkundër insistimit më shumë se 2 javorë, nuk ka arritur të marrë një përgjigje nga zyra e Presidentit se sa persona do përfitojnë nga falja.

Falja e presidentit për të burgosurit përcaktohet me nenin 84 të Kushtetutës e që bazohet në ligjin për amnisti.

Sipas këtij ligji janë rreth 60 vepra penale të cilat përfshihen në faljen presidenciale.

Përzgjedhja e listave për personat e falur bëhet nga një rekomandim i shërbimit korrektues të Kosovës rreth sjelljeve të të burgosurve në burg.

KEDS

Importi i energjisë elektrike fryn faturat në Kosovë

Kohëve të fundit qytetarët janë ankuar se ka ngritje të çmimeve të energjisë elektrike dhe se faturat e tyre janë më të larta për dallim nga muajt e tjerë.

Periskopi.com Lajme

Adelina Murtezaj-Bajrami zyrtare për media në Zyrën e Rregullatorit për Energji, tregoi se në Kosovë nuk ka prodhim të mjaftushëm të ernegjisë dhe në raste kur ngritet konsumi i energjisë, e që ndodhë gjatë kohës se dimrit, ne detyrohemi të importojmë energji dhe kjo reflektohet në faturat e konsumatorve.

Ajo tha se problemi me tarifat  përsëritet çdo vit dhe kjo ndodhë kryesisht në kohën e sezonit dimërorë.

Hoteli Grand / Ilustrim

Pas gati 2 vjetësh, zhbllokohet procesi i privatizimit në Kosovë

Pas më shumë se dy vjet bllokade, në fillim të dhjetorit pritet të kthehet procesi i privatizimit nga Agjencia Kosovare e Privatizimit.

Periskopi.com Lajme

Për shkak të aseteve jo shumë të mëdha, kjo agjenci ka vendosur që shitjen e 50 aseteve të ndryshme ta bëjë përmes procesit të likuidimit, raporton KTV.

Zyrtarë të kësaj agjencie kanë bërë të ditur se deri në përfundim të këtij viti do të jenë dy procese të likuidimit. Ndërsa për vitin e ardhshëm, procesi i shitjes do të dinamizohet.

Zëvendësdrejtoreshë menaxhuese e AKP-së, Valbona Dibra ka thënë se AKP-ja është duke vlerësuar mënyrën e privatizimit të ndërmarrjeve të mëdha siç janë ato në Gjakovë, por edhe Hotel Grandin në Prishtinë.

Nga ana tjetër, përfaqësuesit e bizneseve presin që menaxhmenti dhe bordi i ri të mësojnë nga gabimet e kaluara e kësaj agjencie, pasi i njëjti ka rëndësi për zhvillimin ekonomik të vendit.

Madje sipas tyre, bllokada në privatizim është një nga faktorët ndikues të rënies së investimeve të jashtme.

20161126162617387646

Komandanti i KFOR-it: Jemi gati për të intervenuar në çdo situatë

Pjesëtarë nga Policia e Kosovës, EULEX-i, FSK-ja, si dhe ata të KFOR-it, përfunduan ushtrimin “Shpata e Argjendtë 2”. Në këtë ushtrim ata kanë demonstruar ballafaqimin me katastrofat natyrore dhe protestat, ku u ndeshën me koktej molotovi, mjete të forta, gaz lotsjellës dhe përleshje mes tyre.

Periskopi.com Lajme

Pjesëtarë nga Policia e Kosovës, EULEX-i, FSK-ja, si dhe ata të KFOR-it, përfunduan ushtrimin “Shpata e Argjendtë 2”. Në këtë ushtrim ata kanë demonstruar ballafaqimin me katastrofat natyrore dhe protestat, ku u ndeshën me koktej molotovi, mjete të forta, gaz lotsjellës dhe përleshje mes tyre.

Ushtrimi u zhvillua në bazën e Njësive Speciale, të kampit Vrella. I pranishëm në këtë ushtrim ishte edhe komandanti i KFOR-it, Giovani Fungo, i cili shprehu gatishmërinë për t’i ndihmuar pjesëtarëve të FSK-së.

“Jemi këtu për të testuar aftësinë tonë dhe të tregojmë që jemi gati për të intervenuar. Sot do të shihni vetëm majën e Ajsbergut, puna me partnerë, puna me Policinë e Kosovës, dhe me EULEX-in bën të mundur që të implementoj moton time “Besim dhe përkushtim”. T’i besojmë njëri-tjetrit, të përkushtohemi ndaj njëri-tjetrit për mjedisin e sigurt dhe lirinë e lëvizjes së të gjithë qytetarëve të Kosovës, për këtë jemi trajnuar, këtë mundohemi të arrijmë”, tha Fungo, raporton Kosovapress.

Kurse, zëvendëskomandanti i KFOR-it, Christian Rreiner, tha se qëllimi i ushtrimit është t’i ofrojmë mjedisit një platformë dhe siguri në Kosovë. Ai tha se pjesëtarët e KFOR-i, së bashku me Policinë e Kosovës dhe Forcat e Sigurisë së Kosovës, e kanë dëshmuar se janë të aftë të përballen me incidente, katastrofa të natyrës dhe të mjeteve shpërthyes.

“Qëllimi im është që t’iu jap një prezantim të shkurtër që ta kuptojmë se cili është qëllimi i ushtrimit tonë. KFOR-i gjatë trajnimit dhe kombinimit të ushtrimeve, mundëson mjedisit platformë dhe mundësi për të sjellë së bashku një numër relevant të organizatave që janë përgjegjëse për sigurinë në Kosovë. Policia e Kosovës, Forcat e Sigurisë së Kosovës dhe menaxhmenti i emergjencave kanë dëshmuar gjatë viteve të fundit nga një numër i incidenteve se janë të aftë të përballen me incidente, katastrofa të natyrës dhe mjete shpërthyese. Këto janë dëshmi dhe prova pozitive të progresit. Trajnimi dhe ushtrimet të kombinuara me forcën dhe udhëheqjen janë faktorët më të rëndësishëm për të arritur suksesin në problemet e përditshme”, tha Rreiner.

Ushtrimi fushor “Shpata e argjendtë 2”, i cili u përmbyll sot, kishte nisur më 21 të këtij muaji. Qëllimi i këtij ushtrimi ishte avancimi profesional i pjesëtarëve të sigurisë në Kosovë.

Rrëfehen tre burrat kosovarë që u përdhunuan gjatë luftës nga serbët

Janë 20 mijë gra kosovare që u përdhunuan gjatë luftës, por asnjëherë nuk kishte të dhëna apo të paktën nuk u treguan haptazi se viktima të këtyre akteve barbare ishin edhe burrat.

Periskopi.com Lajme

RTK në emisionin e tyre “Udhëve”, si asnjëherë më parë ka tre burra që rrëfehen për përjetimet e tyre të rënda që iu ndodhën gjatë luftës, e të cilët u bën viktima të përdhunimeve nga policia serbe.

Burri në rastin e parë tregon se ishte vetëm 15 vjeç kur u përdhunua nga tre serbë, ndërsa kishte zgjedhur që të flas më në fund pas 17 vjetësh pasi kishte dëgjuar se nuk ishte i vetmi që kishte përjetuar një gjë të tillë.

“Gjatë luftës s’jam larguar kurrë, në shtëpinë time kanë ardh 3 vetë më kanë kap ma ka shti njoni thikën në fyt, mi kanë lidh edhe kanë fillu” rrëfen rastin viktima e përdhunimit, transmeton lajmi.net.

Ai thotë se deri në vitin 2015 nuk ka folur më askënd për këtë punë, ndërsa në vitin 2015 tregon se kishte shkuar në EULEX për ta njoftuar me rastin.

Në rastin e dytë rrëfehet viktima e dytë e përdhunimit. Ai ishte i martuar dhe kishte fëmijë. Tregon se kishte jetuar në Kroaci por vendosi që të kthehet të luftonte për Kosovën.

Më e tmerrshme në gjithë këtë, ishte fakti se burrë e grua që të dy u përdhunuan në të njëjtën dhomë.

Ai tregon se pasi i ka ndodhur rasti vetëm pas një jave i ka treguar gruas “Oj gru më kanë bo hor”, rrëfen ai.

“Më kanë dhunu forcat serbe gjatë luftës. Fëmija e mi nuk e dinë. Kam problem më shëndet kam stres. Kam dhimbje në mjedis”, rrëfen ai. Ndërsa thotë se përdhunuesit nuk i njeh.

Nga institucione e Kosovës ai pret kujdes respekt për përdhunimet e luftës seksuale në Kosovë, transmeton lajmi.net.

Viktima e tretë duke folur për përdhunimin që iu bë gjatë luftës thotë se 7-8 policë që kishin hyrë në shtëpinë e tij.

“Kanë hyrë brenda, veç me shoqen kam qenë në shtëpi”, thotë ai. Atë moment e përshkruan si një rast të tmerrshëm, ndërsa thotë se kishte shumë turp për këtë që ia bënë.

Për përdhunimin tregon se kurrë s’ka folur me askënd deri më sot.

Toka

Në Skenderaj më së shumti mbillet gruri dhe jonxha, në Podujevë misri

Rezultatet e Regjistrimit të Bujqësisë (RB) 2014 kanë treguar se pjesëmarrja e tokës së punueshme-arave, në gjithsej sipërfaqen e shfrytëzuar të tokës bujqësore është 43.6% (180 381 ha). Sipërfaqja mesatare e tokës së punueshme - arave për ekonomi bujqësore është 1.6 ha.

Periskopi.com Lajme

Drithërat zënë pjesën më të madhe të tokës së punueshme – arave, ku gjithsej janë 97 026 ekonomi bujqësore, me sipërfaqe të përgjithshme të kultivuar me drithëra 131 949. 39 ha. Madhësia mesatare e sipërfaqes me drithëra për ekonomi bujqësore është rreth 1.36 ha. Mbi 81.8% e ekonomive bujqësore, ose 79 396 sosh, kanë nën 2 ha sipërfaqe për ekonomi bujqësore të kultivuara me drithëra.

Kultura, që zë pjesën më të madhe të tokës së punueshme-arave është gruri (50.3%), i pasuar nga misri (19.4%).

Prodhuesit më të mëdhenj të grurit në nivel global në vitin 2013, sipas statistikave të FAOSTAT-it (2013) ishin: Kina, 115 milionë/t; India, 80 milionë/t; ShBA, 60 milionë/t; Rusia, 41 milionë/t; dhe Kanada, 23 milionë/t. Ndërsa, nga vendet e BE-së, sipas Eurostat-it (2013), prodhuesit më të mëdhenj ishin: Franca, me rreth 37 milionë/t; Gjermania, me rreth 25 milionë/t; dhe Bullgaria, me 5.4 milionë/t. Kurse, nga vendet e ish-Jugosllavisë, prinë Serbia me 563 403 ha, e pasuar nga Kroacia me 204 506 ha, të mbjellur me grurë.

Sipas Regjistrimit të Bujqësisë në Republikën e Kosovës, (RB) 2014, sipërfaqet e kultivuara me grurë, ishin 90 727.78 ha, ndërsa numri i ekonomive bujqësore, që kanë kultivuar grurë ishte 74 532 ekonomi bujqësore, ose rreth 1.22 ha për ekonomi bujqësore.

Komuna me pjesëmarrjen më të lartë në kultivimin e grurit për nga sipërfaqja e kultivuar me grurë është Skenderaj, me sipërfaqe 6 936.96 ha, ndërsa komuna e Podujevës ka numrin më të madh të ekonomive bujqësore, që merren me kultivimin e grurit.

Prodhuesit më të mëdhenj të misrit, sipas FAOSTAT (2013) janë: ShBA me mbi 350 milionë/t;

Kina me mbi 217 milionë/t; Brazili me rreth 80 milionë/t; dhe Argjentina me mbi 32 milionë/t. Ndërsa, në vendet e BE-së (Eurostat, 2013) prodhuesit më të mëdhenj janë: Franca me mbi 15 milionë/t; Spanja dhe Rumania me mbi 11 milionë/t; dhe Hungaria me rreth 7 milionë/t.

Sipërfaqet me misër, në nivel vendi sipas RB 2014 ishin 35 038.22 ha, ndërsa numri i ekonomive bujqësore, që merren me kultivimin e misrit është 64 979. Mesatarja e sipërfaqes së kultivuar me misër për ekonomi bujqësore është 0.54 ha. Vetëm 15% e sipërfaqes së kultivuar me misër i përket klasës me mbi 5 ha, kurse 66% e sipërfaqes së kultivuar me misër i përket klasës nën 2 ha.

Sa i përket komunave, Podujeva ka numrin më të madh të ekonomive bujqësore, që merren me kultivimin e misrit, me gjithsej 5 237, ndërsa komuna e Lipjanit ka sipërfaqen më të madhe të kultivuar me misër, 2 222.40 ha.

Sa u përket bishtajoreve kokërr, kultura më e kultivuar është fasulja. Sipërfaqet e përgjithshme me fasule kokërr janë 3 958.55 ha, ndërsa numri i ekonomive bujqësore, që kultivojnë fasule kokërr është 34 925.

Sipas komunave, Podujeva ka sipërfaqen (375.26 ha) më të madhe me fasule kokërr, krahasuar me komunat e tjera, në nivel vendi. Gjithashtu, kjo komunë ka edhe numrin më të madh të ekonomive bujqësore (3 951), që kultivojnë fasulen kokërr.

Sa u përket frytrrënjorëve, patatja është kultura kryesore frytrrënjoreve, që kultivohet në Kosovë. Sipas RB 2014, sipërfaqet e përgjithshme në nivel vendi me këtë kulturë janë 3 694.53 ha, të kultivuar nga 18 732 ekonomi bujqësore. Komuna, që ka sipërfaqen më të madhe të kultivuar me patate është komuna e Vushtrrisë, me sipërfaqe 1 327.84 ha.

Sa u përket bimëve foragjere, jonxha, tërfili, përzierja e barit, misri i gjelbër dhe kungulli foragjer janë kulturat më të kultivuara, si për nga sipërfaqja, ashtu edhe për nga numri i ekonomive bujqësore, që i kultivojnë këto kultura. Sipas Regjistrimit të Bujqësisë 2014, në Kosovë jonxha kultivohet në sipërfaqe prej rreth 15 010.77 ha, nga gjithsej 23 687 ekonomi bujqësore.

Komuna që dallohet për nga numri më i madh i ekonomive bujqësore dhe sipërfaqes me kultivim të jonxhës është Skenderaj me 2 419 ekonomi bujqësore dhe sipërfaqe 1 734.75 ha.

Sipas RB-së 2014, 34 827 ekonomi bujqësore merren me kultivimin e perimeve, në një sipërfaqe të përgjithshme prej 6 689.15 ha. Me perime është e mbjellë 3.7% e tokës së punueshme – arave (6 689 ha). Në mesin e perimeve, më shumë se 38% e tokës së mbjellë është me speca, kurse janë 30 533 ekonomi familjare, që e kultivojnë këtë kulturë në sipërfaqe të përgjithshme prej 2 553.01 ha.

Sipas komunave, dominimin si për nga numri i ekonomive bujqësore, që kanë kultivuar speca    (2 779 sosh), ashtu edhe për nga sipërfaqja kultivuese me këtë kulturë, 1 160.48 ha e ka komuna e Rahovecit./ Periskopi

 

 

 

 

 

Kapen 2000 litra naftë gjatë tentim kontrabandës në Mitrovicë

Dogana e Kosovës ka arritur të parandaloj kontrabandimin e 2000 litra naftë në rajonin e Mitrovicës.

Periskopi.com Lajme

Gjatë patrullimeve rutinore njësit e doganës kanë pikasur një automjet te dyshimte te llojit Opel Sintra ngjyrë të gjelbër pa targa i cili po lëvizte me shpejtësi nga drejtimi i Zubin Potokut për në Mitrovicë. Automjeti i dyshimte ka tentuar që të kthehen në rrugë anësore në drejtim të fshatrave por njësit e doganës kanë arritur ta ndalin. Pas ndaljes dhe hapjes së automjeti brenda është gjetur një rezervar postfabrikat i mbushur me derivate te naftës.

  1. Rezervar postfabrikant metalik
  2. Derivate te naftës = Rreth 2000 Litra

Pas përfundimit të rasti vozitësi është shoqëruar dhe është marr në pyetje, derisa mallrat dhe automjeti janë konfiskuar./ Periskopi

foto-1

MPJ e Kosovës dhe Shqipërisë funksionalizojnë Sekretariatin e përbashkët

Zëvendësministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Valon Murtezaj dhe homologia e tij nga Republika e Shqipërisë, Odeta Barbullushi sot zyrtarisht kanë funksionalizuar Sekretariatin e përbashkët, Kosovë - Shqipëri.

Periskopi.com Lajme

Ideja e këtij Sekretariati ka dalë nga mbledhja e tretë e qeverive të të dyja vendeve. Qëllimi i funksionalizimit të tij ndërlidhet me gjetjen e modeleve më të mira të implementimit të të gjitha obligimeve që kanë dalë nga takimet e përbashkëta të dy qeverive.

Me këtë rast zëvendësministri Murtezaj ka vlerësuar se marrëdhëniet mes dy vendeve, tashmë kanë fituar një dimension të ri, atë të partneritetit strategjik, që i hap rrugën institucionalizimit të marrëdhënieve dypalëshe në çdo fushë.

“Nën optiken e këtij relacioni edhe ky takim i sotëm  para së gjithash rikonfirmon vullnetin dhe angazhimin e përbashkët politik për të forcuar kuadrin e bashkëpunimit të gjithanshëm të dy vendeve tona me synim krijimin e një hapësire të lirë ndërveprimi për idetë, kapitalet, tregtinë, inovacionin, si dhe çdo fushë tjetër me interes të përbashkët”, ka thënë Murtezaj.

Ai ka shtuar se pas mbledhjeve të përbashkëta të të dy qeverive është krijuar një bazë e rëndësishme për ndërtimin e politikave të përbashkëta, në ekonomi, tregti, energjetikë, infrastrukturë, arsim, kulturë, mjedis e fusha tjera me interes dypalësh. Më tej zëvendësministri Murtezaj ka thënë se “të dyja vendet kanë ende shumë hapësira të pashfrytëzuara në funksion të zhvillimit të gjithanshëm”.

Nga ana tjetër, zëvendësministrja e Punëve të Jashtme të Republikës së Shqipërisë, Odeta Barbullushi, ka vlerësuar bashkëpunimin ndërmjet dy vendeve në fushat si ekonomia, kultura, arsimi, infrastruktura, etj. Sekretariati sipas zëvendësministres Barbullushi është një mekanizëm ndërinstitucional që shërben për bashkërendimin dhe koordinimin./ Periskopi

11689209216_4e4df07a8b_b

ASK: 64.8 për qind të papunë në Kosovë

Agjencia e Statistikave të Kosovës ka realizuar anketën e fuqisë punëtore (AFP), për tremujorin e parë të këtij viti, ku thuhet se në kuadër të popullsisë me moshë të punës, shkalla e pjesëmarrjes në fuqinë punëtore është 35.2 për qind, transmeton, Koha.net.

Periskopi.com Lajme

Sipas ASK-së anketa ka pasur shtrirje në 591 qarqe regjistruese në tërë territorin e vendit, ku janë anketuar 3 702 ekonomi familjare, të përzgjedhura sipas metodës së rastit nga korniza e regjistrimit të popullsisë, ekonomive familjare dhe banesave, 2011.

“Punësimi më i lartë është te meshkujt, 38.6%; ndërsa punësimi te femrat është 12.2%. Femrat janë të punësuara, kryesisht në sektorët e arsimit, tregtisë dhe kujdesit shëndetësor, me rreth 51% të tyre, ndërsa meshkujt janë kryesisht të punësuar në sektorët e prodhimit, tregtisë dhe ndërtimtarisë, me rreth 44%.

Ky publikim përmban të dhëna të detajuara mbi punësimin dhe papunësinë sipas moshës, gjinisë, statusit të punësimit, aktiviteteve ekonomike, profesioneve dhe çështjeve të tjera të ngjashme, që kanë të bëjnë me tregun e punës. Sipas rezultateve të dala nga ky publikim, del se dy të tretat e popullsisë në Kosovë janë popullsi në moshë pune, ku në popullsinë e moshës së punës përfshihen moshat 15-64 vjeçare. Në kuadër të popullsisë me moshë të punës, shkalla e pjesëmarrjes në fuqinë punëtore është 35.2%”, thuhet në komunikatë.

Shkalla e punësimit në anketën e fuqisë punëtore për tremujorin e parë të këtij viti, është 25.5%.
“Punësimi më i lartë është te meshkujt, 38.6%; ndërsa punësimi te femrat është 12.2%. Femrat janë të punësuara, kryesisht në sektorët e arsimit, tregtisë dhe kujdesit shëndetësor, me rreth 51% të tyre, ndërsa meshkujt janë kryesisht të punësuar në sektorët e prodhimit, tregtisë dhe ndërtimtarisë, me rreth 44%.

Sektorët ekonomikë, që prijnë me punësim, vazhdojnë të jenë: tregtia me 16.2%; prodhimi me 13.7%; arsimi me 11.8%; dhe ndërtimtaria me 8.9%. Ndërsa, sektorët e tjerë marrin pjesë me përqindje më të vogël në punësim. Sa i përket të punësuarve me kontrata, del se 29.2% e personave të punësuar kanë kontratë të përhershme në punën e tyre kryesore, ndërkohë që 70.8% kanë kontratë të përkohshme”, thuhet në komunikatë.

Sipas rezultateve të AFP-së, në tremujorin e parë të këtij viti, shkalla e papunësisë është 27.7%. Papunësia më e theksuar është te femrat me 30.0%, krahasuar me meshkujt, që është 26.9%. Shkalla më e theksuar e papunësisë është te grupmoshat 15-24 vjeçare me 53.8%.

Sipas rezultateve të AFP-së, në tremujorin e këtij viti, fuqia joaktive është mjaft e lartë, 64.8%, me fokus të veçantë te femrat me 82.6%, krahasuar me meshkujt, 47.2%.

“Për realizimin e AFP-së, TM1 2016, metodologjia dhe standardet e aplikuara nga ana e ASK-së janë të harmonizuara me rekomandimet e Eurostat-it. Është hera e parë që ASK-ja publikon të dhëna tremujore nga AFP-ja. Këto të dhëna në baza tremujore ASK-ja i publikon për shkak të interesimit të madh të përdoruesve të statistikave zyrtare dhe konsiderohen si të dhëna preliminare. ASK-ja, brenda mundësive buxhetore, në vazhdimësi po bën përpjekje për ngritjen e kapaciteteve për të publikuar statistika të qëndrueshme dhe sa më cilësore”, thuhet në komunikatë.

duam_pune-780x439

Nga 30 mijë vende pune të premtuara, nuk u realizuan as gjysma

Në dy vitet e fundit, numri i punëkërkuesve të regjistruar në Kosovë ka arritur në mbi 32 mijë, derisa numri i vendeve të lira të punës të gjetura përmes zyrave të punësimit, gjatë kësaj periudhe, është rreth 25 mijë.

Periskopi.com Lajme

Ndërkohë, numri i përgjithshëm i punëkërkuesve aktivë, të regjistruar në Kosovë, është mbi 137 mijë.

Këto të dhëna janë bërë të ditura për Radion Evropa e Lirë nga zëvendësministrja e Punës dhe Mirëqenies Sociale në Qeverinë e Kosovës, Rita Hajzeraj.

“Në bazë të statistikave në periudhën janar – tetor 2016, në zyrat e punësimit janë regjistruar 17,480 punëkërkues. Ndërkohë, në periudhën e njëjtë të vitit të kaluar kanë qenë të regjistruar 15, 214 punëkërkues. Përmes Zyrave të Punësimit janë ndërmjetësuar në punësim të rregullt 3,466 persona. Në periudhën e njëjtë të vitit të kaluar kanë qenë 3,335”.

“Po ashtu, përmes këtyre zyrave të punësimit, brenda dy viteve, janë ndërmjetësuar në programet aktive të tregut të punës mbi 4 mijë punëkërkues. Mbi 7 mijë persona brenda dy viteve kanë qenë pjesë në trajnime profesionale”, thekson Hajzeraj.

Por, këto të dhëna, krahasuar me premtimet elektorale të dhëna nga partitë në pushtet për krijimin e vendeve të reja të punës, nga ekspertët e fushës së ekonomisë dhe përfaqësues të bizneseve në vend, nuk janë përmbushur as për së afërmi.

Koalicioni qeverisës, Lidhja Demokratike e Kosovës dhe Partia Demokratike e Kosovës, ka filluar mandatin qeverisës dy vite më parë.

Kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa, jo vetëm në fushatë, por edhe në plan-programet qeveritare, pati premtuar se për 4 vjet do të punësohen 120 mijë qytetarë, që sipas ekspertëve të ekonomisë, i bie që 125 qytetarë të punësoheshin për çdo ditë pune, pa përfshirë festat, apo në vit do të duhej të punësoheshin 30 mijë persona.

Ibrahim Rexhepi, njohës i çështjeve ekonomike, në një prononcim për Radion Evropa e Lirë thotë se premtimi i dhënë për krijimin e 120 mijë vendeve të punës ishte një premtim elektoral i pamundshëm dhe i paarritshëm.

“Zbatimi apo përmbushja e këtij premtimi është në fazën fillestare dhe unë nuk besoj që mund të arrihet as 50 për qind në këtë mandat qeveritar”, thekson Rexhepi.

Jostabiliteti politik që ka përcjellur Kosovën gjatë kësaj periudhe, shton Rexhepi, ka pasur efekte negative në ekonomi.

Edhe kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Safet Gërxhaliu, thotë se koalicioni qeverisës është larg objektivave të premtuara në kampanjën zgjedhore.

 

Në tri vitet e fundit, shton Gërxhaliu, Kosova është ballafaquar me një situatë të rëndë politike dhe agjenda politike ka qenë në fokus të institucioneve të vendit, duke lënë anash agjendën ekonomike.

“Nëse ekonomia nuk është prioritet i prioriteteve, atëherë si mund të krijohen vende të reja të punës. Duhet të kuptohet që kriza ekonomike në Kosovë gjenezën e ka në krizë juridike. Derisa Kosova nuk e zgjedh krizën juridike, ne do të flasim për ekonomi, por do të jemi shumë larg ekonomisë dhe do të jemi shumë larg përmbushjes së premtimeve elektorale”, thekson Gërxhaliu.

Të dhënat e fundit të Agjencisë së Statistikave të Kosovës tregojnë se për vitin 2015, niveli i papunësisë në Kosovë ka arritur në 32.9 për qind, ndërsa shkalla e punësimit 25.2 për qind.

Gjatë nëntorit 2014 – qershorit 2015, ishte shënuar një fluks i madh i largimit të qytetarëve të Kosovës për në vendet e Evropës Perëndimore, ku arsyeja e largimit të këtyre banorëve nga Kosova ishte thënë të ishte papunësia dhe gjendja e rëndë ekonomike e tyre.

Bazuar në trendet e zhvillimit ekonomik në vend dhe parashikimet e Bankës Botërore, si dhe në vlerësimet e ekspertëve të fushës, shkalla e papunësisë pritet të mbetet e njëjtë edhe për dy vitet e ardhshme për shkak të nivelit të ulët të rritjes ekonomike. (RFE)

Kodheli

Mimi Kodheli nesër në Kosovë

Periskopi.com Lajme

Ministrja e Mbrojtjes e Republikës së Shqipërisë, Mimi Kodheli të shtunën do të jetë në një vizitë zyrtare në Kosovës, ku do ta takojë ministrin për Forcën e Sigurisë së Kosovës, Haki Demolli.

Sipas një njoftimi për media të MFSK-së, pas këtij takimi do të vazhdohet me një takim bilateral në mes të dy delegacioneve, ku më pas dy ministrat do t’i drejtohen medieve.

Rrëfimi i mjekut nga Kanadaja për varrezat masive të luftës në Kosovë

Brian Honeybourn është veterani kanadez i cili ka punuar si hetues i vrasjeve të pazgjidhura në shtetin e tij, Kanada.

Periskopi.com Lajme

Pjesa tjetër e karrierës së tij e ka gjetur si punonjës i mjekësisë ligjore në Kosovë, i autorizuar nga NATO-ja për të hetuar krimet e luftës të kryera në Kosovë.

“Pas bombardimeve kur NATO kishte hyrë në Kosovë, forcat e armatosura kanë gjetur prova të varrezave masive dhe gjenocid. Ata nuk ishin të pajisur për t’u marrë me këto.”, ka rrëfyer Brian Honeybourn, për thememoryproject, përderisa ka treguar se si është ftuar për të ardhur në Kosovë, si mjek ligjor.

Edhe pse ishte në përfundim të karrierës së tij ai kishte vendosur për të ardhur në Kosovë, në mënyrë që të kontribuoj nga përvoja e tij për të hetuar krimet e bëra në Kosovë, raporton Insajderi.

“Në fillim ne kemi kryer 55 autopsi në terren dhe kemi hetuar disa krime duke zbuluar një varr masiv ku ka pasur 20 njerëz në të. Në bërjen e 55 autopsive në terren, ne kemi qenë të suksesshëm duke rezultuar me identifikimin e rreth 53 viktimave”, rrëfen Brian Honeybourn për punën e tij në Kosovë.

Pas gjetjes së trupave të të vdekurve, ishte në përgjegjësinë e tij për të identifikuar eshtrat e kufomave.

Ai këtë e kishte bërë me ndihmë e popullatës në  Kosovë, duke identifikuar kufomat në bazë të veshjes së tyre, apo gjërave të tjera që ata kishin në trupin e tyre si orët, unazat apo edhe parat dhe se “kishte aq shumë njerëz të pagjetur që të afërmit, miqtë dhe fqinjët donin të vijnë në skenat ku ne ishim duke i hapur varret dhe at më jepnin mua me një përshkrim të viktimës që mund të çojë në identitetin e tyre. Në thelb ky ishte funksioni im.”

Ai ndjehet krenarë për punën e bërë në Kosovë dhe thotë të ketë ndihmuar shumë popullatën, për punën e bërë ai thotë se Kanada duhet të mbaj kokën lart, pasi jo të gjithë kanë bërë atë  që shteti i tij ka bërë pasi që ai thotë se  një ekip i ishte kërkuar për tu larguar.

“Ne kemi ndihmuar shume popullatën atje dhe mendoj se Kanadaja do të mund të mbajë kokën e saj shumë lartë në atë që kemi bërë dhe mënyra profesionale në të cilën ne e bëmë atë. Por unë nuk mendoj se të gjitha ekipet kanë bërë këtë. Në fakt, unë e di një rast kur një ekip është kërkuar të largohet.” vazhdon në rrëfimin e tij Honeybourn.

Rrëfimin e tij në fund Brian Honeybourn e përmbyll me krenarin për Ushtrinë Kanadeze, pasi që sipas tij, ata nuk kanë punuar në kushte të volitshme dhe me orar të tej zgjatur.

burgu

Suspendohet tetë oficerë korrektues

Sot janë suspenduar tetë oficerë korrektues me vendim të Shërbimit Korrektues të Kosovës.

Periskopi.com Lajme

“Ministria e Drejtësisë, përkatësisht Shërbimi Korrektues i Kosovës, ka pranuar Aktakuzën e ngritur nga Prokuroria Themelore në Prishtinë – Departamenti për Krime të Rënda, ku është informuar se ndaj tetë oficerëve korrektues të Qendrës së Paraburgimit në Gjilan dhe Qendrës së Paraburgimit në Lipjan, është ngritur aktakuzë për veprën penale ‘Keqpërdorim i pozitës apo autoritetit zyrtarë’”, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Drejtësisë, transmeton Koha.net.

Më poshtë janë inicialet e oficerëve korrektues që janë suspenduar:

 

  1. G.S
  2. XH.D
  3. K.RR
  4. M.M
  5. A.L
  6. D.B
  7. M.M
  8. A.S

Për ambasador të Kosovës në Tiranë janë dy emra, vendimi merret pas zgjedhjeve në Drenas

Me kandidimin e ambasadorit të Kosovës në Shqipëri, Ramiz Lladrovci, si kandidat i Partisë Demokratike të Kosovës për kryetar komune në Drenas, vendi i ambasadorit ka mbetur i zbrazët.

Periskopi.com Lajme

Burime të Telegrafit, bëjnë të ditur se janë përmendur dy emra si kandidatë potencialë për ambasador të Kosovës në Shqipëri, Izet Ibrahimi dhe Sylë Ukshini.

Mirëpo sipas burimeve, thuhet se ende nuk do të vendoset se kush do ta marrë vendin e ambasadorit pa u kryer zgjedhjet në Drenas.

Ndërkaq, Ministria e Punëve të Jashtme e ka caktuar Sylë Ukshin, i cili aktualisht ka pozitën Ministër-Këshilltar që përkohësisht ta zëvendësojë ish-ambasadorin në Tiranë, Ramiz Lladrovcin.

Ndërsa, Izet Ibrahimi ka qenë kryetar i degës së Nismës në Drenas, i cili sipas burimeve të Telegrafit aktivitetin e tij politik është duke e bërë në PDK.

Ndryshe, Ramiz Lladrovci ish-deputet në Kuvendin e Republikës në vitin 2014 u caktua si ambasador i Kosovës në Shqipëri duke zëvendësuar kështu ish komandantin e UÇK-së, Sylejman Selimin, i cili ishte Ambasador kur u ftua për t’u gjykuar me pretendimet se ka kryer “krime lufte”.