Kaq shumë LIDERTHË

Ibrahim BERISHA Opinione

Rutinën e agjendës së temave në Kosovë thuajse prore e prish paraqitja e liderthëve, të cilët më zë shpërthejnë në kohë krize, dalin nga anonimiteti, bëjnë emër dhe fascinojnë së pari veten e familjen, po jo rrallë edhe tmerrojnë opinion  publik. Vetëm në këto 20 vjet qindra liderthë, pa ndonjë arsye apo risi, kanë dalë me mendime dhe kërkesa nga më të ndryshmet dhe pastaj ose kanë tretur ngadalë ose janë ”krehur” përnjëherë duke lënë mbas probleme, konflikte dhe trazime që duan kohë e mund për t’i kapërcyer. Pse dalin kaq shpejtë liderthët? Është toka, ajëri apo qytetari që favorizon lulëzimin e këtij profili publik?

Duke menduar për temën e liderthëve, më ra ndërmend qasja antroplogjike e Goffmanit për rolet që luajnë njerëzit në këtë botën tonë. Ai thoshte se njerëzit performojnë role në situata të ndryshme shoqërore, me sjelljet e tyre tërheqin vërejtjen dhe kureshtjen e të tjerëve, tregojnë ego-identitetin e tyre si proces interaktiv dhe dinamik dmth. se udhëtojnë duke kërkuar të gjejnë për veten e tyre dhe “të tjerët” atribute të reja që nuk i kanë pasur dhe as nuk i kanë. Shumë nga këta njerëz që i kërkojnë këto atribute të munguara as që do t’i gjejnë ndonjëherë, por e mira e tyre është se ata nuk ndalen së kërkuari dhe këmbëngulin duke mos pasur dije për “vetëmashtrimin e ëmbël” . Ata mjaftohen, nëse mbërrijnë që t’u pranohen përpjekjet dhe mundi i tyre nga autoriteti. Pra, ky autoriteti, në Kosovë është pikërisht liderthi, ai që ka dhjetëra vjet, del, duket dhe zhduket pastaj, pa marrë një përgjegjësi të vetme për mashtrimin e madh publik. Qytetari në këso raste, është i amnistuar të mendojë, mbasi për te mendon liderthi. Ai duhet ta ndjekë besnikërisht. Do kujtuar sa njeriu shkon mbas fjalimeve patetike e të papeshuara, brohorit dhe mahnitet, e në fund kthen në shtëpinë e tij fare i zhgënjyer, me pyetjen: Ku isha dhe çfarë bëra? Kush ishte ai njeri që unë iu qepa me mendje e shpirt?

Vërtetë kush mund të jetë ky njeri, i cili fuqishëm urdhëron dhe mbërrin të mobilizojë aq shumë energji të pavërejtshme? Për të sqaruar këtë dilemë do referohem mendimit të Robert M. MacIver, se personi që urdhëron mund të mos jetë më i mençuri, më i afti, në asnjë kuptim më i mirë se sa partnerët e tij mesatarë. Nganjëherë, në ndonjë standard të brendshëm, ai madje është inferior ndaj tyre. Por, e ndihmon magjia e qeverisjes. Pra, magjia e qeverisjes është busolla për të orientuar masën kah qëllimi i papërcaktuar shpesh, dhe pa pasur që më parë ndonjë ide se cilat mjete do të përdoren deri në atë pikën e fundit të cakut, të shpeshtën, të paarritshme. Sa herë qytetari ynë është kthyer i zhgënjyer, pa mundur të dijë as edhe arsyen pse ishte mashtruar dhe nënshtruar nga liderthi. Ai është misterioz, magjik dhe e ruan anonimitetin për t’mos u deshifruar me pamjen dhe potencialin e tij të vërtet etik dhe profesional.

Magjia, në fakt, është mistifikimi i reales. Autoriteti-autoritari, misionari pra, mistifikon pamjen, ambientin, duke organizuar e dizejnuar kinse spontanisht ceremoni impulsive të ithtarëve për të dhënë nga aty mesazhe të mëdha, historike, të tilla që nxisin, mobilizojnë, emocionojnë, magjepsin duke arritur kështu qëllimin, përkatësisht, instrumentalizmin e qytetarit. Këtë e kemi parë dhe vazhdojmë të shohim edhe sot e kësaj dite. Bëhen manifestime populliste nga liderthë e njerëz anonimë, që nuk e vënë në qendër problemin e hallin e qytetarit, apo temën që e proklamojnë, por egon dhe mundësisht,sprovën e karizmës së tyre. Ky proces sprovimi krijon klimën e rritjes së konfuzionit, mistifikimin e thellë dhe indoktrinimin e gjerë, sa grupe të të indoktrinuarish përfshihen nga ekstaza dhe mrekullimi me liderthin “karizmatik”. Është pra fjala për autoritetin karizmatik, i cili nuk do as vetë të mbetet vetëm autoritet (moral, fjala vjen), por do të jetë lidership, udhëheqës, urdhërdhënës. Në një proces krize demokracie nuk hetohet edhe aq dallimi ndërmjet lidershipit dhe autoritetit, mbasi ka aq shumë liderth pa autoritet dhe liderth pa karizmë sa duket përzierja t’i bëjë të padallueshëm këto të dy. Për të pasur një mendim më të plotë për karizmën, do të ndihmojë shumë qasja e Weberit, megjithëse e shkruar për një shoqëri dhe kohë fare tjetër. Karizma, sipas tij, në kuptimin etimologjik , nuk është gjë tjetër veçse një dhunti, aftësi dhe pasuesit e një lideri karizmatik i dedikojnë atij forcën hyjnore, duke u stimuluar nga ajo forcë dhe gjithnjë, pa asnjë dilemë, arsyetojnë të gjitha veprimet e tij, qofshin ato edhe joracionale dhe madje në kundërshtim me ligjin. Liderthi në sytë e ithtarëve të tij, pra është i pagabueshëm dhe ndonjë dialog me argumente për një problem të madh, nuk ka fare peshë, mbasi ai nuk dëgjohet dhe as dëshirohet të dëgjohet. Argumenti është vetë liderthi që ka marr rolin jetik me të vërtetën e vetme që e disponon ai dhe askush tjetër.

Autoriteti në Kosovë kryesisht legjitimohet nga vetimponimi, me “guxim e trimëri”, dhe jo me racion dhe vizion. Zëri i fuqishëm, pa sens racional, dhe pamja acaruese e tij, megjithëse prore në të parë anonime, u imponohet grupeve të organizuara (qoftë edhe shoqatave etj.). Lideri është në orën e tij kur gjendet para pasusëve, para “të vetëve” dhe dekurajohet kur gjendet përpara një grupi, bashkësie, komuniteti të pakontrolluar, pra para”jo të vetëve”. Prandaj ai do të mbetet vetëm në “oborrin” që e ka uzurpuar, është pra i besnikëve të tij dhe e thotë hapur, se tashmë i përket vetëm atij dhe ndjekësve të tij syverbër. Kështu, kur mungon autoriteti i ligjshëm, autoriteti i paligjshëm bëhet ende më i paligjshëm, misioni vetë.

Liderthin e bën të kënaqur mendja dhe hija e tij, ora e delirit kur ai u drejtohet besnikëve të nënshtruar. Ai jeton për këtë çast kur edhe mediat e marrin dhe e plasojnë zërin dhe pamjen e tij. Kjo është një arsye e mjaftueshme që ai të gjykojë se është për t’i qeverisur përmes ”të tijve” një ditë edhe ”ata të tjerët” që nuk janë me ”të tij”. Liderthi ka parasysh se një pjesë e ndjekësve nuk kanë optimumin socio-ekonomik.  Andaj ata na thërrasin të mbështesim “kujtesën progresive”, e kuptuar si një harresë e përvojave personale dhe lartësim i përvojës kolektive?

Pra, këshillohet të shihet nga tradita impresionuese, injoranca aktive, duke identifikuar të ardhmen me të ardhmen e liderit lidership. Liderthi autoritar po rritet. Qytetari, është e domsodshme sipas tij, të jetë i entuziazmuar dhe i kënaqur me lirinë, të mirat që po sjell ai dhe nuk do t’i sillte askush tjetër. E qytetari fatkeq me kaq tema të mëdha e probleme personale: Heronj e heronj, Intelektual  e Mendjendritur, Komb i bashkuar, Fe shtetërore, Armiq të jashtëm kudo, Globalizëm etj. . Asnjë fjalë, në asnjë institucion, nga asnjë lider e liderth, për fatkeqësinë nartyrore, shkatërrimin e pemëve në lule, pra miliona dëme, vdekjen masive të familjeve të bletëve… Kjo është temë e vogël!

Nga ky presion persistent publik me tema që nuk janë interes themelor i qytetarit, ai pra qytetari, ikën në azil, provon të gjejë strehë në botën virtuele. Në fund të fundit, edhe qytetari ëndërron avanturat, atraksionet dhe ato i gjen në teleseritë latino-amerikane dhe turke. Tek emrat tashmë të familjarizuar të teleserive, fatbardhësitë dhe fatkeqësitë e tyre. U mjafton identifikimi virtuel për të shtensionuar emocionet. Po Ai që do të jetë i pari nuk do t’i amnistojë nëse nuk paraqiten atje ku zëri i tij i thërret (kombi, feja, atdheu, integrimi evropian, reciprociteti etj.). Temat për çështje të tilla kaq të mëdha japin mundësinë për manipulime dhe mashtrime të mëdha, dhe aty liderthi duket me rol të pazëvendësueshëm.

Teleseritë andaj janë aq të shikuara dhe duhet trajtuar si interes nacional se lirojnë qytetarin nga temat e mëdha që nuk mund t’i zgjidhë ai! E destresojnë. Qytetari është i amnistuar.

Liderthi synues nuk i pushon aventurat, atraksionet, premtimet, të cilat ia ka caktuar koha dhe fati t’i bëj në një hapësirë të pakufizuar reale, ndërkohë që qytetari, sërish rekomandohet të mos heq dorë nga kujtesa progresive. Është, përvoja, tradita dhe kultura mistifikuese, ”e të parit”, e cila nis të veprojë herë me racion e përvojë tradicionale dhe herë –herë me impulse emocionale ”moderne”. Nuk është fjala për ndërrim të identitetit (individual-kolektiv), por për një këmbim vlerash të identietit, një koincidim ky me konceptin filozofik të Marcuses. Ai gjykonte se shoqëria e konsumit krijon nevoja falso, të cilat pastaj qytetarit ia transformojnë dhe zhvendosin identitetin e tij privat. Këtë zhvendosje do ta kapë pikërisht autoriteti-lider që është duke u forcuar. Dhe nuk duhet hequr nga mendja se autoriteti (i rrugës), në kuptimin e ngushtë të fjalës, është një fenomen politik. Pra, nuk dmth se autoriteti paraqitet vetëm në organizata politike, po edhe në organizime, për të cilat thonë jo rrallë se nuk kanë asgjë të përbashkët me politikën, madje janë krejtësisht jopolitike.

Kaq shumë liderthë odash dhe kafenesh baresh e sheshesh e rrugësh dhe kaq shumë probleme sociale, politike, kulturore, ekonomike. Kaq pak liderë institucionesh shkencore, kulturore, politike, ekonomike dhe po kaq shumë probleme që presin zgjidhje. Kaq shumë liderthë! Liderthët nuk janë për t’i zgjidhur, ata janë për t’i shtuar problemet. A autoriteti dhe influenca e tyre nuk krijohet me atribute dhe kompetencë siç ngjet në shoqëritë demokratike dhe autoriteti i tyre nuk ka të bëjë me karizmën, por me lidership. Liderthi do pushtet politik për të treguar se është gjallë, është një “kryeplak” që do rrëtë rolin e shpëtimtarit “të familjes së rrezikuar”.

Në fund të fundit, liderthët janë nusprodukte krize, por qytetari e ka përpara zgjidhjen. Asnjëri nuk është i detyruar të pasojë një liderth pa vullnetin e tij. Është zgjidhja nëse do qytetari të heq dorë prej identitetit personal për të kënaqur autoritetin-liderth që është nisur dikund dhe nuk ka ndonjë përgjegjësi se ku do të mbërrijë, duke tërhequr mbas edhe besnikët e tij. Dikund, megjithatë, por më e mundshmja, në askund.

Japonia e vlerëson Kosovën të sigurt për të udhëtuar, përjashtohen tri komunat në veri

Periskopi.com Lajme

Japonia e vlerëson Kosovën të sigurt për të udhëtuar, përjashton tri komunat në veri

Ministria e Punëve të Jashtme e Japonisë ka përmirësuar vlerësimin për Kosovën.

Ajo e ka futur atë si vend të sigurt për të udhëtuar, duke e listuar atë në përditësimin e fundit të “Informacion mbi sigurinë e udhëtimit jashtë shtetit”.

Ambasada e Kosovës në Japoni ka ngritur shpesh këtë temë duke paraqitur dëshmi dhe argumente për zhvillimet pozitive të Kosovës në aspektin e sigurisë.

Kjo ambasadë thotë se ky përmirësim i vlerësimit të sigurisë mund të ndikojë në rritjen e numrin e turistëve dhe investitorëve, raporton Periskopi

Në udhërrëfyesin për siguri të udhëtimit jashtë shtetit këshillohet kujdes në rast të udhëtimit në tre komunat veriore. / Periskopi

http://www.anzen.mofa.go.jp/info/pcinfectionspothazardinfo_180.html#ad-image-0

 

 

 

 

Kjo është arsyeja pse Izraeli nuk e njeh Kosovën

Periskopi.com Video

Mediat gjermane fajësojnë Brukselin për radikalizmin islamik në Kosovë

Periskopi.com Uncategorized

Portali gjerman mdr.de ka publikuar një artikull të gjerë të njohësit të shquar të rrethanave ballkanike, Andrej Ivanji, në lidhje me gjendjen aktuale në Kosovë.

Analisti flet për gjendjen e pashpresë sociale, për varfërinë, papunësinë, izolimin dhe të këqijat tjera që i kanë zënë frymën Kosovës.

“ … por, në kryeqytet sheh fare pak nga mizerja e përgjithshme sociale. Sigurisht, fasadat e ndërtesave janë të vjetruara, rrugëz në gjendje të keqe, ka me qindra ndërtime të egra dhe në çdo kënd sheh lypës. Mirëpo atmosfera është e këndshme, e gjallë. Të rinjtë janë modernë, të veshur sipas mënyrës perëndimore, vajzat bartin fustane të shkurtër”, thuhet në artikull, transmeton albinfo.ch.

“Vetëm rrallë e tek do të shohësh ndonjë grua me mbulesë koke. Me hixhab ose niqab. Ose madje edhe me burka”.

Lufta e shqiptarëve të Kosovës kundër Serbisë, një luftë e pastër për çlirim nacional

Pikërisht këto, gratë e veshura sipas rregullave strikte të islamit, përbëjnë një fenomen të ri në Kosovë. Vendi ka qenë në mënyrë të theksuar gjithmonë sekular. Dhe këtu, autori tërheq një paralele interesante duke nënvizuar karakterin thjesht kombëtar të luftës së shqiptarëve për çlirimin e Kosovës.

“Në kundërshtim me luftërat në Kroaci dhe në Bosnjë pas shpërbërjes së Jugosllavisë në vitin 1991, lufta çlirimtare e shqiptarëve në Kosovë ishte e drejtuar kundër shtypjes nga ana e Serbisë e vetëm fare pak kishte të bënte me religjionin. Ishte një konflikt etnik, bëhej fjalë për të drejtat qytetare dhe për vetëvendosje. Edhe në rastet kur, sipas një sondazhi të bërë në vitin 2001(në fakt, regjistrimi), 95.61 e popullatës së Kosovës deklaroheshin si besimtarë myslimanë, islami për shqiptarët nuk ka pasur kurrë rëndësi  qendrore ose mbizotëruese. Ai hyri vetëm më vonë dhe çdo herë e më shumë në shoqërinë kosovare”, tërheq vëmendjen artikulli i mdr.de.

Pavarësinë e saj, Kosova e ka siguruar falë perëndimit, para së gjithash SHBA-së. Në qendër të Prishtinës qëndron një monument i ish presidentit amerikan, Bill Clinton, i cili kishte udhëhequr perëndimin në luftën e Kosovës, transmeton albinfo.ch.

Më tutje vazhdon autori të rrëfejë rrjedhën që morën zhvillimet historike me bombardimin e Serbisë nga NATO-ja, kapitullimin e Serbisë, marshimin e KFOR-it në Kosovë… Pritjet e kosovarëve ishin të mëdha se po shkohej me shpejtësi drejt Bashkimit Evropian.

Shpallja e pavarësisë 8 vite më vonë ngjall sërish një valë euforie ndër kosovarët. Por, ata u zhgënjyen. Deri tash BE-ja nuk e ka bërë madje as liberalizimin e vizave për Kosovën dhe madje një  numër i shteteve të BE-së ende AS nuk e kanë njohur pavarësinë e Kosovës, e të mos flitet pastaj për negociatat për hyrje në BE- dhe mjerimi social shtyp gjithnjë më ashpër. Ngjashëm si në Serbi, Bosnjë Maqedoni dhe në Shqipëri, edhe në Kosovë sa vjen e po humbet besimi në BE-në.

Thaçi: Hahn po kujdeset vetëm për Serbinë

Komisari i BE-së për negociata të zgjerimit, Johannes Hahn “po kujdeset vetëm për Serbinë”, ankohej presidenti i ri i Kosovës, Hashim Thaçi. Dhe pikërisht për Serbinë, një shtet i cili Kosovën e konsideron si pjesë të veten, si territor serb…!

Kosova me 1.8 milion banorët e saj është njëri ndër shtetet më të varfra dhe më të prapambetura në Ballkan. Klasa politike , cilado që e ka udhëhequr deri tash, është cilësuar si e korruptuar. Populli e ka humbur besimin dhe shprehet se nuk beson në ndryshime pozitive…

Më tutje, në artikull thuhet se zhgënjimi me BE-në ka lënë mbrapa një vakum të cilin po e shfrytëzojnë vendet si Turqia ose Arabia Saudite.

Ndërkohë që nga njëra anë, ideja e një ‘Shqipërie të Madhe’ po shprehet gjithnjë më zëshëm, në anën tjetër islami po fiton gjithnjë më shumë rëndësi në jetën publike të Kosovës.

Dhe jo vetëm islami i moderuar por edhe ai radikal. Vëmendjen e perëndimit për një “islamizim” të Kosovës e ka ngritur në fillim të vitit 2017 një artikull i publikuar në “New York Times”. Aty thuhet se imamët radikalë sauditë përmes organizatave islamike humanitare dhe ndërtimit të xhamive po e përhapin në Kosovë vahabizmin, se po i mësojnë dhe rekrutojnë kosovarët e rinj për xhihad. E gjithë kjo maskohet nën petkun e ndihmës sociale në emër të të cilave Arabia Saudite po derdh miliona euro në vendin me shoqëri të shkatërruar.

Më tutje citohet Fatos Makolli, drejtor i agjencisë kosovare kundër terrorizmit lidhur me gjykimin e një numri imamësh të akuzuar për përhapje të islamit politik.

Trend i rrezikshëm i ndryshimit të identitetit, nga nacional në atë fetar!

“Islami në fakt nuk ka rrënjë kulturore në Kosovë. Por ndërkohë në vend janë 700 xhamia të cilave u shtohen edhe shkollat ku ligjërohet Kurani. Si pasojë e frustrimit që po mbretëron me vite, gjithnjë më shumë njerëz i drejtohen islamit, disa syresh edhe ndikimit saudit, islamit radikal, vahabizmit, transmeton albinfo.ch.

Sipas vlerësimeve, rreth 50 mijë kosovarë pa asnjë dyshim mund të llogariten si ithtarë të islamit radikal, thuhet në artikull.

Trendi tregon se gjithnjë më shumë shqiptarë myslimanë identifikohen në radhë të parë si myslimanë dhe vetëm pastaj si shqiptarë. Kjo paraqet një ndryshim të madh identiteti në popullsinë sekulare e cila njëherë për një herë ende si fshehurazi po ndahet nga vlerat perëndimore.

Kongresmeni amerikan e krahason Kosovën me Arabinë Saudite

Periskopi.com Lajme

Kongresmeni amerikan, Matt Gaetz, bashkë me një grup kongresmenësh, ishte në një turne ballkanik nga Turqia nëpër Greqi, Shqipëri, Maqedoni dhe Kosovë, kurse nga dhoma e Kongresit në Washington, ka shprehur përshtypjet e tij për këtë vizitë.

Ai flet për politikën sigurinë dhe ekonominë e rajonit, duke dalë i shqetësuar me politikat dhe ndryshimet e imponuara të Recep Tayyip Erdogan në Turqi, i cili, sipas Gaetz, është duke shtruar ndikim destruktiv në gjithë Ballkanin, sidomos në Kosovë, Maqedoni dhe Bosnjë dhe Hercegovinë.

“Jam gjithnjë e më i shqetësuar se Erdogani po ka një ndikim shumë destruktiv në Ballkan dhe përgjatë Evropës. Në Turqi, qeveria po merr masa të ashpra për ta riformuar mënyrën qeverisjes dhe se si e shohin islamin në vend, duke e bërë kështu sistemin më pak gjithëpërfshirës e më shumë autokratik”, shprehet Gatez.

“Turqia e Erdoganit duhet të siguroj Shtetet e Bashkuara (SHBA) se koncepti i një islami politik të mos imponohet në vendet si Kosova, Maqedonia dhe Bosnja”, ka thënë Gatez, për gazetametro

Kongresmeni Amerikan thotë se është pak e çuditshme se pak ditë para arritjes në Kosovë, ra qeveria në Prishtinë, por siç shprehet Gaetz, Kosova e ka një borxh ndaj komunitetit ndërkombëtar dhe popullit të vet.

“SHBA-ja vazhdon të jetë e interesuar në Kosovën, pasi shumë amerikanë kanë paguar për lirinë e Kosovës. Ne presim që nga zgjedhjet e ardhshme të sigurohet një qeveri stabile, gjykata të forta dhe të drejta si dhe fuqizim i sundimit të ligjit, të drejta të plota në pronën private dhe një shtyp të lirë”, thekson Gaetz.

Ajo çka i kishte lënë përshtypje kongresmenit Gaetz, është që Kosova siç e quan ai, është një Arabi Saudite e thëngjillit, pra një vend me shumë resurse thëngjilli dhe po pengohet të shfrytëzoj këto resurse nga lobimet e disa fondacioneve si ajo e miliarderit Soros, dhe fonde të tjera nga Evropa.

Sipas kongresmenit Gaetz, pavarësimi Energjetik i Kosovës është i rëndësishëm, sepse largohet nga influenca e energjisë ruse, dhe këtë nuk duhet ta pengoj lobimet e ndryshme.

“Pavarësimi i Kosovës në energji është i rëndësishëm, sepse tepër shumë shtete janë të varura nga energjia ruse, gjë që ka ndikim negativ në politikat e tyre. Pavarësimi Energjetik përpos kësaj është interes jetik për zhvillimin e ekonomisë, dhe një Kosovë më të sigurt”, përfundon Gaetz.

Rritet eksporti 35%

Periskopi.com Lajme

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar të dhënat lidhur me rrjedhat e eksportit dhe importit për muajin prill 2017.

Të dhënat nga Tregtia e Jashtme në Kosovë tregojnë për një deficit tregtar më të ulët për (-3.1%) në muajin prill 2017, në raport me periudhën e njëjtë të vitit 2016, gjegjësisht në vlerë prej 220,6 milionë Euro, krahasuar me deficitin prej 227,6 milionë Eurosh në vitin 2016.

Eksporti mbulon importin 12.4%.

Eksporti i mallrave në muajin prill 2017 kishte vlerën 31,2 milionë Euro, ndërsa importi 251,8 milionë Euro, ku është një rritje prej 35.5% për eksport dhe 0.5% për import, krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2016.

Sipas të dhënave të grupeve kryesore të eksportit: 37.5% të eksporteve e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 21.7% e përbëjnë produktet minerale; 9.2% e përbëjnë plastika,goma dhe artikujt prej tyre; 8.4% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 4.4% e përbëjnë produktet bimore; 3.2% e përbën lëkurë dhe artikuj prej saj etj.

Ndërsa, sipas të dhënave të grupeve kryesore për import: 13.9% të importit e përbëjnë produktet minerale; 12.9% e përbëjnë ushqimet e përgatitura,pijet dhe duhani; 11.2% e përbëjnë makineritë, pajisjet mekanike dhe elektrike; 10.8% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 9.4% e përbëjnë produktet e industrisë kimike; 8.8% e përbëjnë mjetet e transportit; 6.8%) e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 5.1% e përbëjnë produktet bimore etj.

Eksportet e Kosovës në vendet e BE-së arritën në 6,3 milionë Euro, ose rreth 20.2% e eksporteve të përgjithshme, me një rritje prej 4.7%. Partnerët kryesorë për eksportin e mallrave në BE janë: Gjermania (4.4%), Holanda (2.5%), Bulgaria (2.5%) dhe Austria (2.2%).

Kurse, importet e Kosovës nga vendet e BE-së ishin rreth 108,5 milionë Euro, ose 43.1% e importeve të përgjithshme, me një rritje prej 3.4%. Importet me pjesëmarrje më të lartë ishin nga: Gjermania (12.7%), Italia (6.7%), Greqia (4.4%), Polonia (2.4%) etj.

Ndërkaq, eksportet e Kosovës me vendet CEFTA-s, në muajin prill 2017, arritën në 16,6 milionë Euro, ose 53.4% e eksporteve të përgjithshme, me një rritje prej 70.7%.

Ndërsa, partnerë kryesorë për eksport nga vendet e CEFTA-s ishin: Shqipëria (15.7%), Maqedonia (14.4%), Serbia (14.4%) dhe Mali i Zi (5.9%).

Ndërsa, importet nga vendet e CEFTA-s në muajin prill 2017, arritën në 70,8 milionë Euro, ose 28.1% e importeve të përgjithshme, me një rritje prej 2.0%. Kurse, vendet me pjesëmarrje më të lartë për import ishin: Serbia (13.3%), Shqipëria (6.0%), Maqedonia (5.3%) dhe Bosnje e Hercegovina (3.0%).

Eksportet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 8,2 milionë Euro, ose 26.4%.

Ndërsa, si partnerë më të rëndësishëm nga këto vende për eksport ishin: India (11.8%) dhe Zvicra (7.0%).

Ndërsa, importet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 72,5 milionë Euro, ose 28.8%. Kurse, vendet me pjesëmarrje më të lartë për import në këtë grup ishin: Turqia (10.9%) dhe Kina (6.5%).

Analisti serb: Ushtria e Serbisë nuk guxon as me mendu hyrjen në Kosovë

Periskopi.com Lajme

Nenad Maksimoviç, drejtor i Qendrës për Paqe dhe Tolerancë, ka thënë se nuk shanse teorike që ushtria e Serbisë të hyjë në Kosovë, njofton Klan Kosova.

Sipas tij, shteti serb ka një marrëveshje me NATO-n dhe kjo ujdi si dhe bashkëpunimet e tjera nuk e lejojnë Serbinë as të mendojë për një gjë të tillë.

Këto komente ai i bëri në një debat të organizuar në Graçanicë ku po marrin pjesë shqiptarë e serbë.

Ndërkohë, muaj më parë pjesëtarët e ushtrisë amerikane së bashku me ushtarë të ushtrisë serbe shihen në një fotografi të përbashkët e cila u realizua më 16 dhjetor të vitit të kaluar.

Mediat serbe thonë se sipas KFOR-it, ishte një “patrullë e zakontë”, e përbërë nga forcat ndërkombëtarë të Ushtrisë së Serbisë; në përputhje me Rezolutën 1244 të Kombeve të Bashkuara dhe të marrëveshjes ushtarako-teknike, në mënyrë që të ruhet paqja për të gjithë qytetarët e Kosovës.

Kjo foto thuhet se është bërë nga rreshteri amerikan, Caleb Bario, i cili ishte pjesë e patrullës.

Ambasadori: Asnjë shtetas i Kosovës nuk ka pësuar nga sulmi në Mançester

Periskopi.com Lajme

Ambasadori i Kosovës në Londër, Lirim Greiçevci, ka bërë të ditur se asnjë shtetas i Kosovës nuk është i vdekur apo i lënduar nga sulmi në Mançester. ​ Ai ka bërë të ditur se Ambasada e Kosovës gjatë gjithë kohës ka qenë në kontakt me autoritetet e Britanisë.

“Ju njoftojmë se pas sulmit të mbrëmshëm terrorist në Mançester, Ambasada e Kosovës ka qenë në kontakt të vazhdueshëm me autoritetet britanike për të kuptuar nëse ndonjë shtetas i Kosovës është prekur në këtë sulm. Ambasada gjithashtu ka kontaktuar me komunitetin tonë në Mançester, me përfaqësues shoqatash, aktivistë dhe familje kosovare. Fatmirësisht, deri më tani nuk ka asnjë informacion për ndonjë të lënduar ose të vdekur, shtetas të Kosovës, në këtë sulm terrorist”, ka shkruar Greiçevci në Facebook.

Ambasada gjithashtu ka dislokuar edhe një diplomat i cili do të qëndrojë në Manchester deri të konfirmimet vendimtare për viktimat dhe të lënduarit.

“Për të qenë në kontakt të vazhdueshëm në terren me autoritetet lokale në Mançester si dhe me komunitetin tonë atje, Ambasada ka dislokuar diplomatin Imer Berisha, i cili do të qëndrojë në Mançester deri të kemi konfirmimet përfundimtare lidhur me viktimat dhe të lënduarit. Imeri mund të kontaktohet në këtë numër telefoni: +447375725450. Ndërsa numri emergjent 24 orësh mbetet ai i njëjti i shpallur mbrëmë: +447961064763. Ju faleminderit për vëmendjen dhe bashkëpunimin”, thuhet në postimin e ambasadorit të Kosovës në Londër në facebook.

Rreth 22 persona u vranë, kurse mbi 50 u lënduan nga një sulm terrorist dje në qytetin e Manchesterit.

Serbët provokojnë në Graçanicë: ‘Kosova është zemra e Serbisë’

Periskopi.com Lajme

Serbët kanë provokuar përsëri. Ndeshja miqësore bamirëse ndërmjet Crvena Zvezdës dhe Graçanicës është përshkuar me mesazhe politike provokuese nga tifozët serbë.

“Kosova është zemra e Serbisë”, ka qenë mesazhi që tifozët e kanë shpalosur në miqësoren që u zhvillua të martën në Graçanicë, ndërkohë që u pa edhe harta e Kosovës dhe në mes të saj tifozët serbë, që po ashtu kanë bërë thirrje dhe brohoritje antishqiptare.

Rreth dy mijë shikues e kanë përcjellë ndeshjen në fjalë, ndërsa tifozët serbë nga Kosova i kanë mirëpritur heronjtë e tyre të gjigantit serb, Zvezda.

Drejtuesit e këtij klubi kishin marrë leje nga Federata e Futbollit të Kosovës për zhvillimin e kësaj ndeshjeje, sipas tyre bamirëse, por që zakonisht kthehet në politike, pasi nuk mungojnë transparentet provokuese.

FFK nga ana e saj e ka dhënë lejen me kusht që mos të ketë provokime dhe transparente që kanë prapavi politike, por më kot. Kjo është hera e tretë që Zvezda zbarkon në Kosovë për ta zhvilluar miqësoren me Graçanicën. /Zëri

The Economist: Triumfi eventual i komandantëve të PDK’s dhe AAK’s mund të jetë jetëshkurtër

Periskopi.com Lajme

Revista prestigjioze britanike The Economist ka bërë një analizë interesante rreth krizës politike në Kosovë, Shqipëri dhe Maqedoni.

“Për muaj, Kosova, Maqedonia dhe Shqipëria kanë qenë të përfshirë në kriza të llojeve të ndryshme. Por, gjatë ditëve të fundit, peizazhet politike në secilin prej këtyre vendeve janë zhvendosur papritmas, dhe për të mirë.” shkruan Economist.

Në artikull një pjesë i kushtohet krizës politike në Kosovë, që solli edhe zgjedhjet e parakohshme, që do të mbahen më 11 Qershor.

“Kriza në Kosovë ishte më e mprehta. Më 10 maj qeveria e vendit ra kur Partia Demokratike e Kosovës, (dikur e drejtuar nga presidenti aktual Hashim Thaçi), e Kadri Veselit, u tërhoq nga koalicioni qeverisës. PDK dëshironte të mbante zgjedhje para se mbështetja popullore në rënie për këtë parti të thellohej më tej. Shkaku i kolapsit politikë ishte dështimi i parlamentit për të ratifikuar një marrëveshje kufitare me Malin e Zi.”.

Por, interesante është se edhe në analizën e The Economist shprehet habia me koalicionin e PDK’s AAK’s dhe NISMA’s, që drejtohen nga politikanë të dalë nga lufta.

“Politikanë kosovarë, të cilët normalisht e përbuzin njëri-tjetrin, kanë arritur një marrëveshje për të marrë pjesë së bashku në zgjedhje më 11 qershor. Më 16 maj, krejt papritur PDK njoftoi se po formonte një koalicion parazgjedhorë me dy krerë të tjerë të rëndësishëm politikë, Fatmir Limaj dhe Ramush Haradinaj.”, thuhet nw shkrimin e The Economist.

“Ish kryekomandantët e UÇK-së njihen të urrejnë njëri-tjetrin. Por së bashku, ata kanë një shans të mirë për të fituar zgjedhjet e ardhshme. Por, triumfi i tyre do të jetë jetëshkurtër: një gjykatë e re e ngritur në Hagë për të gjykuar krimet e luftës dhe krimin e organizuar në Kosovë pritet të lëshojë aktakuza gjatë këtij viti, dhe raporti që çoi në themelimin e këtij Tribunali përmend të gjithë katër udhëheqësit, si tw dyshuar potencial (Thaçi, Veseli, Haradinaj dhe Limaj, v.j).”, vazhdon artikulli i The Economist.

Në linkun e më poshtëm mund të lexoni artikullin në origjinal:  KËTU

 

http://www.economist.com/news/europe/21722356-compromises-strike-all-once-kosovo-macedonia-and-albania-chaotic-western-balkans-take

 

 

26 subjekte politike aplikuan për certifikim në KQZ

Periskopi.com Lajme

Valmir Elezi, zëdhënës i KQZ-së ka deklaruar se janë 26 subjekte që kanë palikuar për certifikim në këtë institucion.

Nga këto, 5 janë koalicione, 19 parti dhe dy iniciativa, raporton Periskopi

Aplikimet do të shqyrtohen në ditët në vijim dhe do të merret vendimi nëse do certifikohen ose jo./ Periskopi

 

Ky është ushtari kosovar, që u shpall më i miri në Garën Ndërkombëtare në Kroaci (Foto)

Periskopi.com Lajme

Në Garën Ushtarake Ndërkombëtare, që u zhvillua në Knin të Kroacisë, nga data 18-19 maj 2017, pjesëtari i Forcës së Sigurisë së Kosovës, tetari Binak Podrimçaku u shpallë ushtari më i mirë i garës.

FSK-në në Garën Ushtarake Ndërkombëtare e përfaqësuan dy pjesëtarë, tetarët: Binak Podrimçaku dhe Liridon Selimi.

Gara ushtarake e zhvilluar në Kroaci është njëra ndër garat më të forta në botë, e ku morën pjesë mbi 150 pjesëmarrës nga vendet e NATO-s dhe vendet partnere për zgjedhjen e ushtarit më të mirë ndërkombëtar.

Garuesit në ditën e parë u testuan në gjuajtje me armë të ndryshme, dhe në ditën kryesore; marshuan 35 kilometra me ngarkesë 15.2 kg dhe ekzekutuan 12 detyra ushtarake.

Në renditjen e përgjithshme të Garës Ushtarake Ndërkombëtare për vitin 2017, Kosova zuri vendin e parë, vendin e dytë e zuri Austria, ndërsa vendin e tretë Shqipëria.

Ky është suksesi i radhës i FSK-së, që po dëshmon profesionalizmin dhe standardet e larta të ushtarëve të FSK-së.

Dy kosovarë sulmues terroristë vetëvrasës

Periskopi.com Lajme

Policia e Kosovës ka identifikuar 316 kosovarë ndër ta dy sulmues vetëvrasës, 44 femra dhe 28 fëmijë të cilët kanë udhëtuar jashtë vendit për t’iu bashkuar ISIS-it, al-Nusra dhe Ahrar al-Sham.

Kështu u tha në lansimin e raportit vlerësues i perceptimeve mbi radikalizimin në nivel të komunitetit në Kosovë, i cili u përgatit me mbështetjen teknike të Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim.

Ministri në detyrë i Punëve të Brendshme, Skender Hyseni në fjalën e tij tha se Kosova ka shënuar të arritura të mëdha në luftën kundër ekstremizmit dhe se ky rezultat vjen edhe si rezultat i një bashkëpunimi të ngushtë me organizatat e huaja e në veçanti UNDP-në.

Përfaqësuesja e përhershme e UNDP-së në Kosovë, Alessandra Roccasalvo u shpreh se një çështje e rëndësishme është integrimi në shoqëri i atyre që kthehen në Kosovë pas ikjes për veprime radikale.

Në këtë prezantim u konstatua se parandalimi i radikalizimit është sfida më e madhe dhe ajo çka duhet të bëhet në bashkëpunim të të gjithë akterëve së bashku.

Përfaqësuesja e UNDP-së tha se edukimi i të rinjve ka rëndësi prioritare. Ndryshe, ky hulumtim synon të vlerësojë perceptimet e radikalizimit në nivel të komuniteteve në mbarë Kosovën, rolin e perceptuar të individëve, institucioneve, udhëheqësve, si dhe rolin e perceptuar të ndikimit nga mediat dhe interneti.

Të gjeturat e këtij hulumtimi ndihmojnë në asistimin e hulumtuesve për të prioritizuar rrugët kritike të studimit të mëtejmë dhe udhëzojnë akterët e vendit drejt fushave prioritare strategjike.

Mediumi serb: BE-ja përmes Gjykatës Speciale po i pastron rrugën Vetëvendosjes

Periskopi.com Lajme

Bashkimi Ndërkombëtarë do që ta pastrojë terrenin e politikanëve në Kosovë, për t`i lëshuar rrugë partisë së krijuar nga Albin Kurti.

Mediumi serb “Kurir” ka paralajmëruar se nesër do ta publikojë një shkrim të plotë ku tregon për rrugëtimin e BE-së për të pastruar rrugën për Vetëvendosjen.

Sipas “Kurir”, BE-ja do ta përdorë Gjykatën Speciale për t`i gjykuar pjesëtarët e UÇK-së që sot udhëheqin Kosovën, pikërisht për të përgatitur terrenin për Vetëvendosjen, transmeton Indeksonline.

“Bashkësia Ndërkombëtare do të përdorë Gjykatën për krimet e UÇK-së për të pastruar udhëheqësit e Kosovës me një të kaluar kriminale dhe për të përgatitur terrenin për Vetëvendosjen”, shkruan mediumi serb.

Sipas kësaj gazete, Perëndimi ka plane të reja për Kosovën dhe për udhëheqësit kosovarë me të kaluar kriminale.

Dhëndrit të ministrit Hoxhaj, shteti ia paguan edhe sapunët (Dokument)

Periskopi.com Lajme

Ministri i Punëve të Jashtme, Enver Hoxhaj thuhet se nuk i lë të heqin keq të afërmit e tij në misione diplomatike. Gazeta Fjala ka siguruar dëshmi se konsullit të Kosovës në Milano të Italisë, Lavdim Morinës, përveç pagës i paguhen edhe shpenzimet e nevojave të luksit, si shampo për flokë, sapunë, e kremëra për trup.

Morina sipas dëshmisë së një burimi të Gazetës është dhëndër i ministrit Enver Hoxhaj.

Ndërkaq, fatura e blerjeve në dyqanin “Risparmio Casa”, në Milano për nevoja personale, në vlerë prej 67.81 euro, mbanë vulën e Republikës së Kosovës, si dëshmi për aprovim të shpenzimeve.

Gazeta Fjala posedon dokumentin ku shihet se pagesa është bërë me 8 dhjetor të vitit të kaluar me kartelë në ora 17:24.

Bazuar në të dhënat e siguruara dyshohet se kjo pagesë është bërë nga Morina edhe pse një gjë e tillë nuk parashihet me asnjë akt ligjor apo nënligjor.

Por, duket se kjo nuk është diçka e re për diplomacinë kosovare.

“Sipas hulumtimeve atyre përpos pagave dhe beneficioneve të larta si shpenzimet e banesave, biletat e fluturimeve për pushime, sigurimet shëndetësore, mobilimet e banesave, shpenzimet e telefonave etj., u mbulohen edhe shpenzimet e nevojave dhe luksit ditor, si shampona flokësh, zbutës për larje rrobash, detergjent, body lotion, sapunë të ndryshëm etj”, i ka thënë Gazetës Fjala ky burim, duke treguar për privilegjet që gëzojnë të afërmit e ministrit Hoxhaj.

Ndryshe thotë se diplomatëve jo të afërm me kabinetin e të parit të MPJ-së nuk i aprovohen as shpenzimet e domosdoshme të parapara me ligj.

“Pavarësisht faktit se termi diplomat në një botë normale nënkupton ajkën e ajkës së një shoqërie, në Kosovë kjo çështje ka devalvuar deri në atë nivel, saqë diplomacinë tonë sot e përbëjnë të paaftit për të gjetur punë, abuzuesit me detyrën zyrtare dhe të dështuarit, mjafton të jesh familjar apo i afërt me ministrin Hoxhaj dhe kabinetin e tij”, thotë ky burim.

Gazeta Fjala, ka kërkuar që nga java e kaluar sqarime nga Ministria e Punëve të Jashtme lidhur me lidhjen familjare të ministrit Hoxhaj me konsullin e Kosovës në Milano të Italisë, Lavdim Morina, por nuk ka marrë ende përgjigje.

Ky nuk është skandali i vetëm i MPJ-së

Kjo ministri është përballur edhe në të kaluarën me skandale të cilat u cilësuan si “zbehje të imazhit të përfaqësuesve diplomatikë të Republikës së Kosovës”.

Në vitin 2013, Urtak Hamiti, ishte shkarkuar nga posti i diplomatit në Kroaci pas skandalit diplomatik, i cili në gjendje të dehur është gjetur se kishte dëmtuar pronën e qytetarëve kroatë dhe veturën.

Enver Hoxhaj, që mbante postin e ministrit të Punëve të Jashtme edhe më 2013, kishte marrë vendimin për suspendimin e tij. Vendimi e obligonte Hamitin që të kthehej në Kosovë dhe të punonte në një post më të ulët në Ministrinë e Punëve të Jashtme.

Po ashtu, vendimi i Hoxhajt i pamundësonte Urtak Hamitit që brenda dy vjetësh të angazhohej në poste diplomatike.

Hamiti, djali i nënkryetarit të LDK-së Sabri Hamitit ishte punësuar në ambasadën e Kosovës në Kroaci, në vitin 2010. Atë kohë, ministër i Punëve të Jashtme ishte Skënder Hyseni i Lidhjes Demokratike të Kosovës.

Mësohet se çfarë u bisedua në takimin e opozitës me William Walker

Periskopi.com Lajme

Ish-shefi i Misionit  të OSBE-së, në Kosovë, William Walker është takuar  sot në Prishtinë me kryetarët e subjekteve politike në vend, VV, AAK, NISMA dhe AKR.

Përderisa partitë opozitare deklaruan se nuk ka asnjë marrëveshje për koalicione parazgjedhore, Periskopi merr vesh se çfarë u bisedua në takim.

Burime të portalit bëjnë të ditur se takimi ka qenë i një natyre jo të zakonshme.

Bëhet e ditur se është biseduar se si gjatë fushatës elektorale të mos merren me njëri-tjetrin.

Në takim është vlerësuar se fokusin duhet të kenë kundër pushtetit gjatë gjithë fushatës.

Kujtojmë që zgjedhjet në Kosovë është caktuar që të mbahen më 11 qershor të këtij viti./Periskopi.com

Yee e quan Mustafën të paguximshëm

Periskopi.com Lajme

Zëvendësndihmës-sekretari Amerikan i Shtetit, Hoyt Brian Yee, në forumin rajonal për siguri “2BS” në Budvë, e ka quajtur kryeministrin Mustafa të paguximshëm.

Siç njoftojnë mediat e Podgoricës, Hoyt Yee ka thënë se shpreson që kryeministri i ri i Kosovës do të ketë më shumë guxim dhe do të miratojë Marrëveshjen për Demarkacionin me Malin e Zi.

“Për t’iu shmangur të gjitha këtyre problemeve, liderët në rajon duhet ta gjejnë guximin politik për reforma jo-popullore, por të domosdoshme, në interes të qytetarëve. Shpresoj se kryeministri i ri i Kosovës do të ketë guxim që ta miratojë Marrëveshjen për demarkacionin më Malin e Zi”, ka thënë Hoyt Yee.

Anëtarësimi i Malit të Zi në NATO, sipas Zëvendësndihmës-sekretarit Amerikan i Shtetit, Hoyt Brian Yee, ka forcuar konsistencën e politikës së dyerve të hapura, por edhe ka zbuluar vendosmërinë e Rusisë që të minojë të ardhmen euroatlantike të Ballkanit, duke filluar nga plani i rrezikshëm dhe i ulët për destabilizimin e Malit të Zi, nga mbështetja lëvizjeve në Bosnjë dhe nga përpjekjet për izolimin e Kosovës.

“Kemi qenë dëshmitarë të retorikës nxitëse dhe të politikave ndarëse, kemi parë gazin lotsjellës në Kuvendin e Kosovës, politikanë në Republika Srpska të cilët kërcënojnë me ndarje, turmën e tërbuar që pushtoi parlamentin në Shkup, opozitën në Mal të Zi, e cila po e bojkoton jetën parlamentare”, ka thënë Hoyt Yee, duke folur për rolin e Rusisë në Ballkanin Perëndimor.

Brian Yee: Ndikimi rus në Ballkan po rritet, synohet edhe izolimi i Kosovës

Periskopi.com Lajme

Zyrtarët amerikanë dhe të NATO-s nuk e kanë përjashtur mundësinë e ndërhyrjeve të mëtejshme të Rusisë në Ballkanin Perëndimor.

Ata kanë vënë në dukje se çelësi për stabilitet në rajon është punë e secilit shtet në bazë të reformave që realizohen.

Zëvendësndihmës sekretari i shteti amerikan, Hoyt Brian Yee në takimin në Budva ka thënë se politika amerikane ndaj Ballkanit është jo e paragjykuar.

Ai gjithashtu ka komentuar edhe rolin e Rusisë në rajon, ku tha se anëtarësimi i Malit të Zi në NATO përforcon qëndrueshmërinë e politikës së kësaj organizate ndaj Ballkanit Perëndimor, transmeton lajmi.net

Kjo sipas tij, shtë shenjë që po synohet minimi i ndikimit të Rusisë në Ballkan.

Yee gjithashtu tha se Rusia mund të kishte gisht në zgjedhjet e Malit të Zi, dhe kishte synime ta pengonte këtë të fundit të hynte në NATO.

Ai e përmendi edhe Kosovën, ku tha se po bëhet përpjekje për ta izoluar shtetin kosovar.

“Ne duhet të kemi guximin politik për të kryer reforma të nevojshme, dhe të vlerësohen interesat e qytetarëve”, ka thënë Yee.

Njejtë mendon edhe zëvendësndihmës gjenerali në NATO, James Apatrej i cili tha se ndikimi i Moskës në rajon është i qartë.

“Incidentet e fundit tregojnë se me të vërtetë Rusia është e gatshme të shkojë larg dhe të shkaktojë shqetësim. Prandaj duhet t’i mbajmë sytë hapur”, tha Apatrej.

Forumi vazhdon edhe nesër ku do të flasin presidentët e Kroacisë, Sllovenisë dhe Malit të Zi.

Ramiz Kelmendi tregon çfarë tha kryeministri malazez për demarkacionin

Periskopi.com Lajme

Ramiz Kelmendi ka reaguar për deklaratën e Hajredin Kuqit lidhur me demarkacionin.

Ai thotë se kryeministri malazez ishte i gatshëm të bënte lëshime me kompensim.

Lexojeni reagimin e tij:

Në emisionin ‘Zona B’, sonte zv/Kryeministri Kuqi e citoj të cunguar qëndrimin e Kryeministrit Malazez në lidhje me Demarkacionin.

Për hir të korrektësisë, dua të sqarojë, si në vijim;

Qëndrimi i kryeministrit malazez ishte se, nëse Demarkacioni me Malin e Zi pengon;

  1. Lëvizjen e lirë të qytetarëve të brezit kufitarë,
  2. Qasjen në kullosa
  3. Qasjen në burimet e ujit
  4. Qasjen në rrugë të caktuara lokale,

Jam i gatshëm të bëjë lëshime me kompenzim të këtyre sipërfaqeve, por decidivisht, ai kishte cekur se kullosa në Bjelluhë dhe Qakorr deri ne Velikë mundë të përdorën për kullosa verore të fermerëve tuaj.

Unë si Ramiz Kelmendi, këtë informatë e kam përcjellë tek bashkëvendasit e mij që të pergatiten për ndonjë kërkesë të mundshme dhe ende nuk kam marrë ndonjë përgjigje për këtë.

Ramiz Kelmendi zv/Kryeministër në detyrë i Republikës së Kosovës

 

 

Kuçi zbulon superskandalin e Isa Mustafës për Demarkacionin

Më 11 qershor zgjedhje në Kosovë, po këtë datë ndodh diçka e madhe për vendin

Periskopi.com Lajme

Qeveria e Kosovë është në detyrë, kjo ngase u rrëzua me mocion votë-besimi, e presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi ka takuar liderët e partive të enjten, më 11 maj. Pas takimit vendosën që data e zgjedhjeve të jetë 11 qershor.

Në këtë datë, përveç që është muaji i shenjtë  Ramazanit, do të jetë edhe një ngjarje e madhe, raporton Periskopi

Në këtë datë është ndeshja Kosovë-Turqi.

Kjo ndeshje, në pamundësi të mbahet në Kosovë, për shkak të mungesës së një stadiumi me standarde të FIFA-së, do mbahet në Shkodër.

Pra, llogaritet se shumë njerëz nuk do të jenë në Kosovë atë ditë ngase do shohin nga afër ndeshjen.

Ndeshja e parë mes këtyre dy vendeve ka përfunduar 3-0 për Turqinë.

Në ndeshje mund të jetë edhe vet presidenti Thaçi, kur dihet miqësia që ka me shtetin turk dhe se si e quan vëlla Erdoganin./ Periskopi