duhani

Llojet e kancereve që shkaktohen nga Duhani

Pirja e duhanit mund të shkaktojë kancer kudo në organizmin e njeriut. Të gjithë i dinë rreziqet mirëpo, e kanë te pa mundur ta braktisin atë. Mirëpo, nëse lexoni më shumë rreth sëmundjeve dhe e kuptoni se mbi 12 kancere shkaktohen nga konsumimi i duhanit, patjetër që do ju shkoj mendja ta braktisni.

Periskopi.com Shëndeti

Përmes konsumimit të duhanit mund të shkaktoni kancer:

Në mushkëri

Në gjak, kështu duke shkaktuar leukemi akute

Në zverk (pjesa e prapme e qafës)

Në zorrën e trashë

Në ezofag (pjesë e aparatit të tretjes)

Në veshka

Në fyt

Në melqi

Në gjuhë, qiellzë dhe bajame

Në pankreas

Në stomak

Në fshikëzen e urinës.

Gjithashtu, pirja e duhanit mund të ndikojë edhe në shëndetin e njerëzve për-rreth edhe nëse ata nuk janë konsumues të duhanit./ Indeks

 

Edi Rama

Rrëfimi i Edi Ramës për luftën e djalit të tij me kancerin

Kryeministri Edi Rama, flet për herë të parë për momentet dramatike kur ai mësoi se djali i tij ishte prekur nga sëmundja e rëndë e kancerit. Rama tregon kohën e gjatë dhe të rëndë që ka përjetuar për shkak të Gregorit, djalit të tij të parë që e vuajti këtë sëmundje për një kohë të gjatë.

Periskopi.com Lajme

Rama foli në Kongresin e Onkologjisë që po zhvillohet në Tiranë. Ai ndau me mjekët, momentin vështirë që nisi 11 vjet më parë dhe vazhdoi për muaj e muaj të tërë. Në rrëfimin e tij, kryeministri i foli mjekëve për momentin kur mësoi se djali i tij i madh, Gregu ishte i sëmurë me kancer.

“Njëmbëdhjetë vjet më parë m’u desh të luftoja një realitet shumë të keq për mua dhe familjen time, pasi mora vesh se djali im ishte i sëmurë me kancer”, rrëfeu Edi Rama për djalin që kishte nga martesa e tij me aktoren e mirënjohur Matilda Makoçi e cila prej shumë vitesh është tërhequr nga bota e kinemasë, raporton NOA.

Rama tha se në vitin 2005 ka mësuar sëmundjen e rëndë të djalit dhe vazhdoi: “Mësimet që nxora nga kjo përvojë transformuese ishin të mëdha, por një nga gjërat që m’u desh të provoja në lëkurën time ishte dallimi që bën dija, kur ne kemi të bëjmë me kancerin”.

“Një dallim që ndryshon në vende të ndryshme. Shqipëria është e mbushur me burime natyrore ose me ato çfarë na dha Zoti. Në krahasim me vendet më të zhvilluara, sigurisht që jemi më të pasur. Por çfarë i bën ato më të pasur, është dija e tyre. Kjo lloj mbledhjeje është thelbësore për këtë aspekt, se sjell më shumë dije dhe njohuri”, u shpreh kryeministri duke vlerësuar kongresin e Onkologjisë.

Gregor Rama, djali i madh i kryeministrit që shumë e njohin me emrin Greg, qëndroi në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ku iu bënë ndërhyrjet e plota mjekësorë. Shpesh në SHBA ka udhëtuar edhe Edi Rama, sidomos pas zgjedhjeve të vitit 2009, kur situata e Gregut ishte përkeqësuar.

Gregor Rama arriti ta kalojë sëmundjen e tij dhe aktualisht gëzon shëndet duke përbërë një ndër pak raste kur kanceri nuk merr jetë njerëzish.

Në Shqipëri, sëmundjet tumorale janë shndërruar për fat të keq në një faktor të gjerë te shumë njerëz duke marrë përditë jetë shqiptarësh. Një pjesë e tyre nuk arrijnë të kurohen, të tjerë nuk kanë shpëtim, disa bëjnë shumë përpjekje dhe nuk ia dalin dot, duke lënë pas jo vetëm ikjen e tyre nga kjo botë por edhe brenga të mëdha familjare e shoqërore.

download

E JASHTËZAKONSHME: Kompania Microsoft thotë se do ta shërojë kancerin brenda 10 vitesh duke e trajtuar si virus kompjuteri

Periskopi.com Lajme

Ekspertë që punojnë për kompaninë Microsoft kanë thënë se trupi i njeriut ka mundësi që të riprogramohet për t’u kthyer në gjendje të shëndetshme përsëri, si një kompjuter.

Për 10 vjet ata mendojnë se problemi i kancerit do të zgjidhet.
Kompania në fjalë po punon duke e trajtuar sëmundjen si një virus kompjuterik, që përhapet dhe i prishë qelizat trupore. Nëse e arrin këtë, do t’ia dalë t’i monitorojë ato dhe eventualisht edhe t’i riprogramojë për t’u shëruar sërish, kanë thënë këta ekspertë
Kompania e ka ndërtuar një njësi kompjuterike biologjike, qëllimi i së cilës është të krijojë qeliza brenda kompjuterëve të gjallë. Si të tillë, ata do të ishin në gjendje të programoheshin dhe riprogramoheshin vazhdimisht për të trajtuar çdo sëmundje, ndër tjera edhe kancerin.
Kjo njësi po i përdorë hulumtimet e avancuara kompjuterike për t’i shtyrë kompjuterët që të mësojnë për ilaçin dhe sëmundjen – në mënyrë që të gjenden tratmane të reja për të ndihmuar të sëmurët me kancer.
Ekipi i Microsoft shpreson se do t’i aftësojë këta kompjuterë që të mendojnë dhe të mësojnë si njerëzit – në mënyrë që të lexojnë gjithë ato hulumtime rreth kancerit për të kuptuar sëmundjen dhe për të gjetur ilaçet që e kurojnë atë.
Për momentin, janë publikuar aq shumë hulumtime për kancerin sa është shumë e zorshme, për të mos thënë e pamundur, për një doktor që t’i lexojë të gjitha. Por kur kompiuterët të mund të lexojnë dhe të mësojnë shumë më shpejtë sesa mëson njeriu, sistemet do të jenë të aftë të lexojnë gjithçka nga të dhënat ekzistuese dhe t’i fusin ato në punë për situata të caktuara.
Kjo bëhet e mundur duke i bashkëngjitur dijet nga biologjia, matematika dhe kompjuterika. Këto fusha janë trajtuar për një kohë të gjatë si gjëra të ndryshme, por në vitet e fundit po lidhen shumë me njëra tjetrën nga studime të ndryshme, siç është ky investim i Microsoftit.
“Fusha e biologjisë dhe ajo e kompjuterikës duken si shkumësi me djathin,” tha kreu i këtij hulumtimi Chris Bishop. “Por proceset komplekse që ndodhin në qeliza kanë ngjashmëri me ato që ndodhin në kompjuterët standardë.”
Nëse kjo bëhet e mundur, atëherë kompiuterët jo vetëm që do të kuptonin se pse qelizat sillen ashtu siç sillen dhe pse ato bëhen kanceroze. Por edhe do t’ia dilnin t’i riprogramonin ato duke i bërë të shëndetshme përsëri.
Microsofti ka thënë që zgjidhjen e këtij problemi do ta gjejnë për 10 vjet.
Andrew Philips, i cili e udhëheqë grupin e kompjuterikës biologjike, i tha The Telegraphit, se në më pak se pesë vite shpreson ta zhvillojë sistemin për detektimin e problemeve.
|The Telegraph | Përktheu: Periskopi.com