Dënohet me një muaj burg, i trajtonte kafshët në kushte mizore (Foto/Video)

Një grua nga Uellsi është dënuar me një muaj burg, pasi i kishte grumbulluar qentë dhe macet, duke i trajtuar në mënyrë mizore.

Periskopi.com Lajme

43 mace dhe 31 qenë, në pronësi të Valerie Hicks po trajtoheshin në mënyrën më të keqe të mundshme. Ky veprim u lajmërua nga qytetarët, dhe pasi u ndërmorr një aksion nga Policia, pronares britanike i’u shqiptuar një vendim prej një muaj burg, shkruan lajmi.net.

Ambienti ku po mbaheshin kafshët ishte aq i tmerrshëm sa kur u futën brenda zyrtarët policorë, u detyruan të hynin me aparatet e frymëmarrjes.

macee2 macee4 mace33

 

Në dimër njësoj sikur për njerëzit, duhet të kujdesemi edhe për kafshët

Afrim Shala, veterinarë në emisionin e mëngjesit në RTK, tregoi për kujdesin që duhet të kemi ndaj kafshëve bujqësore në periudhën e dimrit.

Periskopi.com Lajme

Ai tha se natyrisht si përgatitemi për stinën e dimrit për njerëzit duhet edhe për kafshët, duhet të kontrollohen për parazitët e ndryshëm e po ashtu edhe vaksinimi.

Ai tha se fermerët e dinë shumica këtë kujdes ndaj kafshëve, mirëpo ai tha se kafshët njihen për rezistim apo qëndrim ndaj temperaturave të ftohta. Kafshët e qumështit ai tha se mund të përballojnë temperaturën deri -10, ndërkaq në këtë kohë duhet kujdes më i shtuar.

Shala tha se shtallat në të cilat janë të vendosura kafshët të mbahen me dritare dhe dyer të mbyllura, ndërkaq nëse ka ftohtë ato të mbulohen edhe me batanije, e sidomos kujdes të shtuar duhet të kenë për kafshët e reja që sapo kanë ardhur në jetë, sepse mund të jenë të ndishme ndaj temperaturave të ulëta.

Ai porositi fermerët që të blejnë dhe të vendosin në shtalla të kafshëve poqa elektrik dhe t’i lënë ndezur që të kenë temperaturë normale dhe të mos ngrinë së ftohti kafshët. Ndërkaq sa u përket shpezëve ai tha se disa janë shumë të qëndrueshme, megjithatë ai tha se duhet të kenë kujdes fermerët në këtë kohë sidomos për pulat të cilat bëjnë ve, që të kenë temperaturë konstante dhe dritë.

Kujdes sipas tij duhet t’u shtohet edhe ushqimit të kafshëve gjatë stinës së dimrit, sepse tani që janë lajmëruar edhe sëmundje të ndryshme mund të ndikojnë në paraqitjen e shumë sëmundjeve.

Sa i përket mbajtjes së kafshëve shtëpiake, Shala porositi kujdestarët e tyre që të kenë kujdes në ushqim, ndërkaq qenin mos ta lejojnë të ushqehet me borë, sidomos ai që jeton brenda në shtëpi tërë kohën.

 

Kafshët po keqtrajtohen në strehimoren e Graçanicës (Video)

Strehimorja e qenve në Graçanicë është shndërruar në një vend ku keqtrajtohen kafshët, thonë aktivistët për mbrojtjen e kafshëve.

Periskopi.com Lajme

Si argument për këto pohime organizata për mbrojtjen e kafshëve PARK kanë këto fotografi që thuhet se janë bërë në këtë strehimore.

Aktivistët për mbrojtjen e kafshëve pohojnë se u alarmuan kur pamjet e këtyre qenve qarkulluan në rrjete sociale, njofton Klan

Madje, sipas aktivistëve, përgjegjësit në këtë strehimore nuk po bashkëpunojnë me ta, madje disa herë edhe nuk ishin lejuar të hyjnë brenda.

Problem me qentë endacak kanë shumë komuna të Kosovës, ku së fundmi u bë edhe sterilizimi e kastrimi i tyre.

Rihapen tregjet e kafshëve në Kosovë

Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë (AUV) në Kosovë ka bërë të ditur se nga e shtuna, 29 tetor, do të rihapen tregjet e kafshëve në Kosovë, kështu duke shfuqizuar vendimin për mbylljen e tyre në të gjitha Komunat.

Periskopi.com Lajme

Sipas saj, sëmundja gungore është parandaluar.

Sëmundja Gungore e Lëkurës është sëmundje virale e gjedhit me karakteristik tipike të nodulave ose gungave në lëkure, raporton Periskopi

Agjencia e Ushqimit dhe e Veterinarisë duke u bazuar ne raportet e shpërthimit të sëmundjes, për shtetet në të cilat është prezent sëmundja kishte marrë vendim për ndalje të importit për kafshë të gjalla.

2609 krerë ishin prekur nga kjo sëmundje, ku prej tyre 321 me shenja klinike të qarta dhe 49 gjedhe kishin ngordhur.

25 mijë doza të vaksinave ishin siguruar nga Komisioni Evropian, ku në rend të parë ishin  shpërndarë për gjitha kafshët në Komunën e Kamenicës, e cila konsiderohet zona e parë, ku ishte përhapur kjo sëmundje.

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli u pati premtuar fermerëve se gjethet e ngordhura nga kjo sëmundje do të kompensohen kokë për kokë.

AUV njofton se pas vaksinimit kishte rënë dukshëm numri i rasteve të ngordhjes së kafshëve.

Drejtoria e Shëndetit dhe Mirëqenies se Kafshëve e AUV-së ka rekomanduar  që mund të lejohet hapja dhe funksionimi i tregjeve.

Kryeshefi Ekzekutiv i AUV-së ka nxjerr vendimin për shfuqizimin e pikave të vendimit paraprak, me të cilin, lejohet hapja dhe funksionimi i tregjeve të kafshëve në gjithë territorin e Republikës se Kosovës. /Periskopi

Lejohet hapja e tregjeve të kafshëve në Kosovë

Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë ka shfuqizuar vendimin për mbylljen e tregjeve të kafshëve në të gjitha Komunat e Republikës se Kosovës datë 24.06.2016, i cili është marrë si mase preventive për parandalimin e përhapjes se Sëmundjes Gungore te Lëkurës tek kafshët e llojit të Gjedhit.

Periskopi.com Uncategorized

Tani pas vaksinimit masiv të gjitha kafshëve të llojit të gjedhit dhe kalimit të afatit kohor për tu fituar imuniteti i plotë tek kafshët ndaj sëmundjes, raporton Periskopi

AUV do të lejoj funksionimi e tregjeve dhe lejimin e lëvizjes se kafshëve.

Pasi është bërë monitorimin i kryerjes se vaksinimit, dhe vlerësimi i situatës së zhvillimit të kësaj sëmundje.

Bazuar në të dhënat nga tereni, sipas statistikave të rasteve të raportuara ka rënë numri i rasteve të ngordhjes se kafshëve ne minimum dhe vaksina ka dhënë efektin e vet.

Drejtoria e Shëndetit dhe Mirëqenies se Kafshëve e AUV-së ka rekomanduar që mund të lejohet hapja dhe funksionimi i tregjeve.

Kryeshefi Ekzekutiv i AUV-së bazuar në këtë rekomandim, ka nxjerr vendim për shfuqizimin e pikave të vendimit paraprak, me të cilin, lejohet hapja dhe funksionimi i tregjeve të kafshëve në gjithë territorin e Republikës se Kosovës./ Periskopi