4 rregulla për të luftuar jetën sedentare

Jeta sedentare është kthyer në vrasësin e heshtur të kohëve moderne. Teknologjia dhe telekomunikaconi, gjithmonë e më shumë po bëjnë që barrierat fizike të shuhen e nga ana tjetër, në të kryejmë gjithmonë e më pak lëvizje.

Periskopi.com Lajme

Kjo do te thotë me shume probleme fizike, me shume shanse për t’u prekur nga sëmundje qe vijnë si pasoje e mungesës se aktivitetit fizik. Megjithatë me pak vullnet dhe pak kohe ne dispozicion u mund ta ndryshoni stilin e jetës suaj.

Ja cilat janë gjerat qe mund t’ju shpëtojnë jetën!

 1. Shmangni ashensorin

Vetëm pak minuta kohe me tepër ju kushton zbritja apo ngjitja ne këmbë e shkalleve te banesës ku jetoni. Mos harroni qe lëvizja ndihmon ne humbjen e kalorive dhe një qarkullim me te mire te gjakut.

 1. Bojkotoni autobusin

Nëse behet fjale për distance te afërta, zgjidhni ecjen me këmbë dhe jo autobusin. Por, edhe nëse pikëtakimi është larg, se paku një apo stacion kryejeni ne këmbë. Detyrimet dhe punët e vogla te jetës se përditshme mundohuni t’i zgjidhni pa lëvizjen e makinës. Do ta ndieni qe ne pak kohe ju do te jeni me energjike dhe ne forme.

 1. Mos u dorëzoni as në zyre

Çfarë dëmton me tepër është zyra dhe karrigia e punës. Gjate qëndrimit ne zyre çdo një ore, ngrihuni nga vendi i punës dhe kryeni lëvizje sado te vogla qofshin. Mos mendoni se këto gjëra ju marrin shume kohe. Jave veprime te vogla, por qe sjellin ndryshimin e madh ne jetën tuaj.

 1. Mbani larg telefonin

Nëse doni te takoni dike e te flisni për pune a çështje personale, shmangni bisedat telefonike. Zgjidhni takimet nëse koha nuk premton dhe për me tepër rrugën bëjeni ne këmbë.

Nga Eroll Velija

Sa nga këto produkte që ka zbuluar NASA i keni në shtëpi dhe nuk e dini?

Duke menduar që gjate tërë kohës jeta në hapsirë është një sfidë e vërtetë për astronautët, NASA gjithëmonë ka menduar të zbuloj materiale të ndryshme për të lehtësuar dhe përshatur me jetën në hapësirë me atë në planetin tokë. Por cilat janë ato materiale që ka zbuluar NASA dhe i kemi rastësisht në shtëpi, pa e kuptuar që janë zbulime nga NASA? Për më shumë lexoni si më poshtë vijon:

Periskopi.com Lajme

Super Soake

Në pamje duket shumë e njohur, por me siguri nuk e keni ditur se kjo lodër e prezantuar në vitin 1989 është zbuluar nga NASA me gjasë për të argëtuar astronautët në hapësirë.

Memory Foam (shpuza memoruese)

Ky zbulim i NASA-s është njëri ndër zbulimet që si qëllim ka pasur përmirësimin e gjumit tek astronautët pasi që është i butë dhe përshatet me formën e trupit duke lehtësuar kështu presionin në nyje dhe shtyllën kurrizore. Ky produkt po ashtu përdoret në shumicën e dyshekëve dhe shtresave në Dormeo.

Insulation (izolatori)

Zbulim ky që në shtëpitë tona gjendet në mure apo edhe në disa rubinetë që shërben si izolues i fortë. Veçanërisht përdoren për izolimin e çdo faktori të jashtëm atmosferik.

Materiali nga i cili prodhohen rrobat e zhytjes

Ky material njihet si nje nga materialet më të hollë dhe termo-rregullues, i përshatshëm për kushtet atmosferike në hapësirë apo gjatë zhytjes në ujëra të thella.

Fshesa pa kabllo

Ky është ndër zbulimet më befasues të zhvilluar nga NASA, një fshesë që nuk ka nevojë për kabllo.

Filtruesit e ujit

Pasi që në atmosferë sasia e ujit që mund të mbartet është e limituar dhe qëndrimi afatgjatë i ujit mund të shkaktoj ndryshime në cilësinë e tij, NASA është përkujdesur që astronautët mos të pijnë ujë të ndotur.

Trakat e vrapimit

Që astronautët të qëndrojnë në formë gjatë kohës që janë në hapësirë, NASA ka zbuluar trakat e vrapimit. Kjo për faktin se mundësitë që muskujt të humbasin fuqinë e tyre në hapësirë nga mos aktiviteti është shumë e madhe.

super-soaker11485279476 renew_eucalyptus_topper_061485279475 shutterstock_insulation11485279474 ribbed-swimsuit11485279472 shutterstock_cordless-vacuum11485279470 shutterstock_water-filter11485279469 2784459111485279466

7 religjionet më të reja në botë

Periskopi.com Lajme

Religjioni Open Source (Burim i Hapur)

2ce6vqf

U themelua në vitin 2001. Në krahasim me fetë që përdorin struktura autoritare, hierarkike, dhe që janë rezistente ndaj ndryshimit, ky religjion promovon diversitetin kulturor, pjesëmarrjen qytetare, vetëvendosjen, decentralizimin, dhe beson në teoritë e evolucionit.

Mrekullia e dashurisë

2pqvwo0

Themeluar nga David Swanson dhe bashkëshortja e tij Carole Seidman në vitin 1987, Mrekullia e Dashurisë predikon se ekzistenca jonë është e mbyllur në një cikël vicioz të dhimbjes, vuajtjes dhe rilindjes. Mrekullia e Dashurisë mëson se njerëzit mund të lirohen prej këtij cikli duke hequr dorë nga egoja dhe duke i shërbyer Zotit Gourasana.

Jeta Universale

1zqsgnn

Themeluar në vitin 1959 nga Kirby H. Hensley, ka 100 mijë besimtarë në të gjithë botën. I njohur gjithashtu si “ULC” (Kisha e Jetës Universale), ajo shërben edhe si një komunitet online. Ky religjion pretendon që promovon lirinë e besimit me slloganin “ne jemi të gjithë fëmijët e të njëjtit univers”.

Scientology

10dtcw7

Religjion i themeluar nga L. Ron Hubbart në vitin 1953. Ky religjion mëson besimtarët e saj që njerëzit janë qenie të pavdekshme të cilët e kanë humbur kujtesën e jetërave të mëparshme. Scientologjistët besojnë se prejardhja e njerëzve vjen nga një planet tjetër.

Shkenca e Lumtur (Happy Science)

30x78s4

Religjion që u themelua në vitin 1991 në Tyuhu Okawa. Okawa pretendon që ka kanalizuar shpirtrat e Muhamedit, Krishtit, Budës dhe Konfucios (në mesin e shumë qenieve të tjera) dhe pretendon të jetë mishërim i qenies supreme shpirtërore të quajtur El cantare.

Kisha e Modifikimit Trupor (Church of Body Modification)

zx78g6

U themelua në vitin 2010. Ky religjion ka një grup të vogël të besimtarëve (disa dhjetëra mijëra) të cilët besojnë që ritet e lashta të modifikimet trupor ngritin spiritualitetin e njeriut. Piercing dhe tatuazhi i karakterizon besimtarët e kësaj kishe.

Kreativiteti (Creaticity)

vg7ld

Është një lëvizje e re fetare me bazë në Illinois të ShBA, që u themelua nga Ben Klassen në vitin 1973. Ky religjion pretendon t’i bashkojë njerëzit e bardhë me anë të një organizate të përbashkët, raciste dhe politike. Kreativiteti fitoi vëmendje në Shtetet e Bashkuara kur Benjamin Nathaniel Smith (themeluesi i religjionit) dha dorëheqje vrau një numër të madh të njerëzve jo të bardhë./ Explorerunivers

 

 

 

 

 

 

 

Gjyshërit përjetojnë lumturinë e fëmijërisë (Video)

Një grup i pensionistëve, tashmë me flokë të zbardhur, kanë ripërjetuar ndjenjën e të qenit sërish fëmijë duke rrëshqitur mbi dëborë.

Periskopi.com Lajme

Pesë të moshuar kanë përdorur enë plastike, që shfrytëzohen për larjen e rrobave, për të rrëshqitur në një kodër në fshatin Bas Cakmaklar në provincën malore Erzurum në lindje të Turqisë, shkruan Daily Mail.

Ata lidhën me konopë dy këmbët e të moshuarve, dhe të tjerët u mbajtën për ta.

Ata qeshnin dhe luanin si fëmijët në shkollë, ndërsa e përsëritnin atë ndjenjë.

Cafer Sonmez, njëri prej gjyshërve, ka thënë se grupi u ndje sërish si në kohën kur ishin fëmijë gjatë kohës sa po rrëshqitnin mbi borë.

20170121192853464 20170121192859400 20170121192926684

 

Data e lindjes në muaj cakton karakterin dhe të ardhmen tuaj

Numerologët besojnë se karakteri ynë dhe e ardhmja në masë të madhe caktohen me numra, përkatësisht datën në të cilën kemi lindur.

Periskopi.com Lajme

Dita e lindjes së personit flet për personalitetin e tij, sepse pikërisht që të gjithë lindin nëntë muaj pas ngjizjes.

Ndoshta pikërisht ato disa ditë të lindjes së hershme apo të vonë caktojnë karakterin e njeriut. Gjeni ditën tuaj të lindjes në muaj dhe kontrollojeni nëse ka diçka të vërtetë në përshkrimin e personalitetit tuaj dhe çfarë ardhmërie ju kanë caktuar numrat.

Data 1 e muajit

Të lindurit në ditën e parë të cilitdo muaj mund të jenë persona të falshëm, si dhe të jenë të vërejtur në bazë të veprave të tyre të mira dhe të këqija. Këtyre njerëzve u jepet mundësia të lënë shenja prapa vetes. Lehtë përparojnë dhe bëhen liderë, e më shumti suksese mund të kenë në punët shoqërore. Keni talent për veprim të pavarur, jeni origjinalë dhe kreativë dhe silleni me kujdes.  Do të arrini shumë në jetë nëse koordinoheni me rrethin tuaj, por shmangeni të jeni vetjakë, kokëfortë dhe të mos jetë gjithçka siç thoni ju. Nëse mendoni lart për veten tuaj, kjo nuk dërgon askund, e ata që mendojnë se gjithmonë e kanë mirë, shpeshherë gabojnë.

Data  2 e muajit

Nëse në jetë ju shkon keq, ju po mendoni tepër. Njerëzit e lindur në ditën e dytë të muajit do të duhej t’i përkushtohen jetës shoqërore, të punojnë në ekip e jo në mënyrë individuale, gjejeni veten përreth njerëzve të mirë. Mos u mundoni që gjërat t’i ndryshoni në mënyrë revolucionare, sepse nga kjo jetë duhet të mësoni. Kënaquni me atë që keni, por edhe ruajeni atë që keni. Keni lindur për t’ju ndihmuar të tjerëve, por kujdes, mos lejoni që të tjerët t’ju shfrytëzojnë. Jeta ju sjell shumë ndryshime, pasiguri dhe kjo do t’ju shqetësojë. Për këtë duhet të gjeni ilaçin për tensionimet tuaja, për pakënaqësitë dhe depresionin. Nëse gjeni ilaçin për nervat tuaja (ndoshta në art), do të përjetoni lumturi të madhe, e madje edhe famë.

Data 3 e muajit

Keni dhunti për komunikim dhe zgjedhjen e situatave të ndryshme jetësore, gatishmërinë për t’ju ndihmuar të tjerëve, guxim që të përballeni me problemet e ndryshme, lojalitet dhe vetëdisiplinë. Për këtë arsye, në jetë do të jeni në gjendje të merrni përgjegjësinë, dhe me dhuntitë tuaja të mbroni atë që është e drejtë. Do të keni shumë fat dhe përkrahje nga të tjerët, që ju ndihmon të theksoheni dhe të merrni pozita të larta.  Nuk është mirë që nganjëherë të thoni se do të përmbushni diçka e nuk e bëni. Prandaj, kujdes të mos premtoni gjithçka dhe mos pikëlloni ata që presin shumë prej juve. Te ju mundet të vijë te ndryshime të mëdha, sidomos në disponim. Përndryshe, do të punoni shumë në jetë dhe do të mundoheni, por në fund do të shpaguhet.

Data 4 e muajit

Jeni të lindur që në jetë të keni shumë pengesa dhe probleme, por kjo nuk ju jep shkas që të tërhiqeni dhe të vajtoni, jini praktikë, punoni në shtigje të gjata, përkushtojuni që t’ju ndihmoni të tjerëve. Te ju është e theksuar dëshira për vlerat materiale, shtëpi, patundshmëri dhe tokë. Nuk ju pëlqejnë ndryshimet, kështu që do ta provoni secilën mundësi për ta siguruar të ardhmen. Kujdes të mos jeni vetëm për vete, idealist i madh. Kjo ju mundon, e në punë nuk ju sjell dobi, përpos punë dhe vetëm punë.

Data 5 e muajit

Nëse keni lindur në ditën e pestë të muajit, mos shikoni të kaluarën, jini të kthyer drejt të ardhmes. Rreth vetes përhapni vibrime pozitive dhe jetoni në të tashmen, për këtë moment. Nëse shoqëroheni, ata do t’ju kujtojnë për lëvizshmërinë, natyrën jo të qetë, se keni shumë të njohur nga gjinia e kundërt dhe për aftësinë se dini të bëni punë të ndryshme. Mos jini kryefortë dhe të papërgjegjshëm, dhe nuk është mirë të ndryshoni shpesh zanatet. Pleqërinë do ta kaloni të qetë dhe do të jetoni gjatë. Të tjerët ju ndihmojnë, sikurse ju atyre.

Data  6 e muajit

Keni fatin që të jeni njerëz besnikë, të heshtur, të tërhequr dhe të sakrifikuar. Dikush do t’ju thotë se jeni të neveritshëm, por kjo është gabim, sepse ju ndjenjat tuaja i mbani në vete. Jeni mjaft kryefortë dhe nuk lëshoni pe, por njerëzit ju duan. Detyra juaj është të gjendeni atje ku ndodh diçka e bukur, ku ka atmosferë të relaksuar, të prisni njerëzit, ku ofrohet dashuri dhe përkrahje. Kjo është arsye e mjaftueshme që të dilni nga jeta e vetmuar dhe vetmia.

Data 7 e muajit

Gjithmonë do të jeni në kontakt me njerëzit, kështu që jeni miqësor dhe me diskonim ndaj të tjerëve dhe pranoni njerëzit ashtu si janë. Jeta ka gjasa t’ju tërheqë në izolim, ose do të keni një lloj të tillë të punës, ku do të jeni të pavarur.  Do të mund të zhvilloni talent për analiza të thella mendore. Ana juaj shpirtërore duhet të zhvillohet edhe më shumë, dhe këtë e arrini me veten tuaj. Për juve me rëndësi është të mësoni që autoriteteve t’ju thoni “jo”, t’ju tregoni se vleni.

Data 8 e muajit

Nëse keni lindur në ditën e tetë të muajit, në jetë më shumë do të merreni me gjendjen materiale se atë shpirtërore. Për juve puna do të jetë më e rëndësishmja, keni talent që situatën ta vlerësoni mirë dhe gjithmonë të gjeni një dalje. Por, mënyra se si do të arrini deri te caku, shumicës nuk do t’i pëlqejë. Dëshironi të dominoni dhe të tjerëve t’jua vendosni vullnetin. Por kjo është vetëm maskë, sepse e keni të rëndësishme të lini përshtypje të mirë dhe të mos u lejoni të tjerëve t’i zbulojnë pikat tuaja të dobëta.  Do të ishte çudi nëse do të ishit të varfër.

Data 9 e muajit

Keni talente të ndryshme, intuitë të fortë dhe vullnet, jeni të fortë, të përmbajtur, të sinqertë dhe të hapur. Shkaku i pavarësisë dhe vendosmërisë tuaj mund të bartni të gjitha peshat e jetës, e mund të arrini edhe famë. Dinamika e jetës tuaj theksohet në planin fizik, keni një tërheqje të veçantë.  E gjithë kjo gjithmonë nuk sjell dashuri dhe lumturi e fat, por ju ia dilni disi. Rrini njeri human përkundër pikëllimeve dhe humbjeve në jetë. Të tjerët do t’ju lëndojnë shpesh, por edhe ju do t’i lëndoni të tjerët. Familja nga ju nuk pret vetëm të mira materiale, por edhe më shumë.

Data 10 e muajit

Personat e lindur në ditën e dhjetë të muajit janë me vetëbesim, luajal dhe të ndershëm. Do të keni probleme në jetë, por edhe mundësinë që t’i mposhtni se keni vullnet të fortë, shëndet të mirë dhe mënyrës pozitive të menduarit,  kështu gjithmonë përmirësoni gjërat përreth vetes. Nëse prisni që dikush me këtë rast t’ju ndihmojë, ky është gabim i madh dhe keqkuptim, sepse të tjerët këtë e kërkojnë prej jush. Nuk keni pse t’ia keni frikën jetës, por kini kujdes me energjinë që ju është dhënë. Te ju fshihet diçka, shumë burrështetas kanë lindur me datën dhjetë.

Data 11 e muajit

Kini shumë kërkesa, punoni sipas kokës tuaj. Partneri nuk ju është stabil, janë të pranishme shumë ndarje, ndërsa që jeta do të jetë me shumë batica dhe zbatica në rrafshin emocional. Në jetë do të keni dëshira të posaçme, e kur të keni arritur sukses në diçka, këtë do ta bëni në mënyrë të jashtëzakonshme. Keni talent që vizionet tuaja t’i shndërroni në realitet, sidomos në art. Kur nuk kaloni mirë me rrethin, mund të keni tensionime dhe nuk jini të aftë të punoni diçka. Në situata të tilla do ta pyesni veten pse jeni kaq të pafat dhe pse po ju shfaqen kaq shumë armiq, si dhe probleme në jetën private me personat e dashur me gjininë e kundërt. Më së shumti fajet i keni vetë, sepse i nxisni.

Data 12 e muajit

Po mendoni tepër dhe shumë po i ndryshoni mendimet, kështu që miqtë dhe të afërmit kurrë nuk janë të sigurt në juve. Keni mendje filozofike dhe religjioze, keni talent për komunikim, ndërsa që qëndrimi në jetë ju ndihmon t’ju përshtateni situatave në jetë.  Shpeshherë nuk i shikoni problemet, jetoni duke u munduar shumë. Shpeshherë gjendeni në situata aspak të këndshme, ju lejoni të tjerëve t’ju shfrytëzojnë, e jetën nganjëherë e keni në kaos. Por, ju ndihmojnë shumë miqtë dhe njerëzit përreth. Por, pa marrë parasysh sa shumë fitoni, gjithmonë gjendet dikush pranë teje që t’jua shpenzojë të hollat.

Data 13 e muajit

Nga ju pritet që të jeni besnikë, të vetëdijshëm, praktikë dhe person i hareshëm që mundet t’i kuptojë gjërat dhe t’i zgjidhë problemet. Por, për t’i ndihmuar të tjerët dhe për të qenë të përgjegjshëm, duhet t’i zgjidhni konfliktet e brendshme dhe të mos shfryheni me të tjerët. Shmangni fjalosjet dhe konfliktet, sepse kjo është mënyra e vetme që të gjeni paqe me veten tuaj. Shmangni situatën që të tërhiqeni në vetmi, mposhteni pesimizmin. Po ashtu, duhet ta kuptoni se dashuria nuk ka lidhje me fizikë dhe logjikë.

Data 14 e muajit

Ju është e shkruar të jeni të vërejtur dhe të suksesshëm, por kjo ndoshta nuk ju sjell shumë lumturi, shkaku i ndryshimeve që i kërkon jeta. Kjo sidomos ka të bëjë me punën dhe mundësitë në të holla. Zgjidhni punën në të cilën kërkohet lëvizje, ide revolucionare, ku sfida e mposht frikën. Kini  kujdes, sepse jeni të prirë për bixhoz, alkool dhe seks. Duhet të prisni shumë konflikte në jetë, shumë humbje financiare, probleme me partnerët, por edhe në komunikacion. Për t’i parandaluar këto, ndaluni, përmbushni premtimet.

Data 15 e muajit

Ju është e shkruar që të jeni një person pozitiv, që pëlqen luksin dhe të mirat materiale, te ju është e pranishme kombinimi i mendimeve, suksesit material, shoqërisë dhe popullaritetit. Ju intereson leximi, arti, udhëtimet dhe dashuria. Të tjerët ju ndihmojnë dhe janë gjithmonë të gatshëm për bashkëpunim. Te ju njerëzit shohin një person sentimental, të ndjeshëm dhe person tërheqës. Jeni plot me disponim dhe energji, sepse dini të kënaqeni me jetën. Kur të zemëroheni, do të kalojë kohë te gjatë për ta kaluar atë zemërim.

Data 16 e muajit

Më shumë do të ëndërroni se sa që do të mendoni, do të mund të sillni vendime të gabuara dhe më pas të jeni të dëshpëruar. Ju jeni një idealist, një ëndërrimtar, e madje edhe bohem, e në fund mund të përfundoni në shkretëtirë.  Të lindurit në këtë ditë shpeshherë kanë mungesë të ambicieve dhe iniciativave. Më me dëshirë përcaktoheni për ëndrra se sa për t’u kënaqur. Lejoni që me juve të mbizotërojë kokëçarja, e nganjëherë jeni edhe destruktiv dhe nuk keni fare disponim. Në jetë do të përjetoni shumë rënie dhe ngritje. Keni lindur me qëllim që bëjeni të përsosur dhe ekspert në një zanat, se gjithçka do të arrini qetë, e jo në mënyrë të imponuar dhe eksploduese.  Keni detyrë të mirë – që të merreni me veten tuaj, me ndryshimin tuaj, dhe mos kaloni jetën duke u marrë me problemet e të tjerëve.

Data 17 e muajit

Njerëzit ju njohin si të lumtur dhe me obligime, ju quajnë të lumtur, por ngadalë – deri te suksesi nevojitet punë e lodhshme. Juve ju është dhënë një detyrë e rëndësishme, të punoni shumë me veten tuaj dhe pas vetes të lini rezultate të prekshme, për të cilat do të kujtoheni edhe pas vdekjes. Nëse ia dilni të zhvilloheni shpirtërisht, mund të arrini gjithçka dhe të kaloni të gjitha pengesat. Njerëzit e lindur në ditën e 17-të të muajit shpeshherë janë në gjendje ta zgjedhin secilin problem, janë realë, të këndshëm, dhe konstruktivë për rrethin, janë të ndershëm dhe të respektuar. Do të pasuroheni në gjysmën e dytë të jetës tuaj. Por, në familje dhe dashuri nuk do ta keni këtë sukses. Para se të merrni vendime, mendoni mirë. Me kujdes zgjidhni miqtë dhe kujdes familjen.

Data 18 e muajit

Do të ballafaqoheni me shumë pengesa në jetë. Rrezatoni me energji dhe silluni ashtu, por kjo mundet t’ju dërgojë në situata të pakëndshme. Ju nuk mendoni për pasojat, kështu që kini kujdes me ngjarjet. Njiheni si luftues i fortë, që ju sjell në mbijetimin e rrethanave të vështira. Mu për këtë arsye, më së shumti ju përshtatet puna e ushtarit apo marinarit. Fuqinë tuaj nuk do të ishte mirë ta tregoni me familjen apo me të dobëtit. Jeni të prirë për të fituar të holla në mënyrë aspak të ndershme, që nuk  ju bën më të preferuarin në shoqëri. Nëse prirjen tuaj për të fituar të holla e përdorni me kujdes, deri në moshën 40 vjeçe do të keni pozitë të lartë. Thuhet se personat që kanë lindur në ditën e 18-të të muajit janë liderët më të suksesshëm në botë.

Data 19 e muajit

Pak a shumë nga natyra jeni kompleks – nuk duroni ndikimet e të tjerëve dhe dominimin. Por, kjo nuk është  karakteristika kryesore e personave të lindur në këtë datë, sepse do të keni shumë fat në jetë, forcë dhe mundësi të mirë në ballafaqimin e sfidave serioze. Jeni me vlerë, punoni shumë, nuk ndryshoni dhe dëshironi të jeni të pavarur – e kështu do të arrini deri te suksesi, por edhe vetmia – sepse në majë ka vend vetëm për një person.  Vetëm kini kujdes të mos ju kap lakmia për të mirat materiale, për pozita më të larta në shoqëri, pasuri, sepse të gjitha këto mund t’i arrini në mënyrë të ndershme.  Nëse nuk keni pozitë të lartë, atëherë jeni bashkëpunëtor i vlefshëm, plot entuziazëm, që nuk është negativ, por plot me vullnet pozitiv. Por, do të keni edhe shumë pengesa dhe jostabilitet në jetë.

Data 20 e muajit

Prej juve pritet përgjegjësi e shtuar dhe obligime. Jeni tepër të ndjeshëm, që mund të ndikojë në zhvillimin e talentit tuaj, apo në kuptimin e të tjerëve. Në variantin harmonik ju dallojnë brengat për të tjerët dhe se nga ju pritet të krijoni harmoninë përreth vetes. Nëse zhvilloni dashuri të madhe ndaj njerëzve, do të mund të shndërroheni në një paqeformues me domethënie. Ju thjesht armatosni të tjerët me bujarinë dhe dashurinë tuaj. Por në jetë nuk do të shpërbleheni për të gjitha mundimet e dhëna dhe duhet vetë të luftoni për sigurinë materiale. As jeta martesore nuk do të jetë e suksesshme. Familjen do ta lini nga anash, sepse jeni tip materialisti. Në variantin negativ, nëse jeni tepër të ndjeshëm, mund të keni probleme psikike ose të jeni shumë nervoz. Duhet të keni një zanat të pavarur.

Data 21 e muajit

Nëse keni lindur në këtë ditë të muajit, në jetë do të jepni më shumë se sa që do të merrni. Prej juve pritet që të jeni komunikues, që të lëvizni në shoqëri, e kurrsesi që të jeni të vetëm. Vetëm kështu do të arrini sukses, e këtu ju ndihmon edhe gjinia e kundërt. Për këtë jeni të vetëdijshëm, kështu që lehtë lëshoheni në njohjen e njerëzve. Në punë, e keni të vështirë të arrini në pozitën që dëshironi, por vështirë e keni edhe ta mban pasi ta keni arritur. Por, mund të mposhtni pengesa të ndryshme. Talentin se gjendeni mirë në situata të ndryshme, shfrytëzojeni në punë.  Të lindurit në këtë datë të muajit janë më nervoz. Duhet të kenë më shumë durim dhe, kjo është  e tëra.  Ankoheni se nuk keni aspak fat, se askush nuk ju dashuron, ose se jeni të pikëlluar. Por, duhet ta dini se fatin e keni brenda. Kjo varet edhe në suksesin në jetë që e arrini.

Data 22 e muajit

Nëse keni lindur në këtë datë, në jetë gjithmonë dhe gjithçka duhet ta bëni dy herë, dhe në njëfarë mënyre do të vuani se jeni të ndarë nga familja.  Nga pak, jeni person pa fat nga natyra. Në planin e punës duhet të keni kujdes, sepse nuk do ta keni përkrahjen e kolegëve, miqve, familjes apo farefisit – të cilët ju punojnë prapa shpinës. Përmes problemeve në martesë do të arrini përvojën për t’i zgjedhur problemet e tjera në jetë. Nuk ju pëlqejnë rregullat.  Në jetën private jeni shumë kokëfortë, e familja dhe miqtë ju konsiderojnë si person të vështirë. Ardhmëria ju ka caktuar që për të arritur diçka duhet të mundoheni shumë, por nëse jeni të organizuar, do ta arrini suksesin. Mos lejoni që tepër të jepen pas punës, e të harroni miqtë e rinj dhe të vjetër. Është me rëndësi që të pushoni më shumë , pasi  organizmin e keni shumë të ngarkuar. Nuk keni pse të brengoseni për gjendjen e krizës, sepse ju ndihmojnë të kthjelleni për diçka të rëndësishme.

Data 23 e muajit

Keni më shumë liri në jetë se sa të tjerët që ju nevojitet që më lehtë ta krijoni lumturinë dhe të jeni të kënaqur. Njerëzit me siguri se do t’ju kujtojnë sipas suksesit dhe si person i dashur. Keni status të lartë, ju pret edhe fama – e ju duhet të theksoheni. Në variantin harmonik ju pret suksesi në jetë. Nëse talentet tuaj i përdorni me kujdes, mënyrat e jetës ju sjellin popullaritet. Në rrugën tuaj, do të hasni në ndihmën që ua ofron gjinia e kundërt, autoritetet si dhe disa njerëz me pozita të larta në shoqëri. Rënie tuaja shndërroni në fitore. Duhet të jetoni me jetë më aktive në shoqëri dhe do të siguroni edukim solid. Në përgjithësi, ju nuk mund të ankoheni, sepse ju është ofruar e gjithë liria e mundshme për të vepruar, talenti dhe mundësia apo shanset e mira.

Data 24 e muajit

Nëse keni lindur më datën 24, ju pret një kthesë e madhe në jetë. Asgjë që do ta bëni në jetë nuk do të jetë kaq e lehtë. Keni detyra të vështira, por sa më të vështira që janë ato detyra, fitimet do të jenë më të mëdha. Prej juve pritet që të jeni më seriozë, të fortë, të punoni fort, por edhe t’ju ndihmoni të tjerëve. Do të jeni në situata kur nga ju kërkohet shumë besnikëri dhe besim në ruajtjet e fshehtësive.  Do të keni shumë dobi nga gjinia e kundërt, porse nuk do të jeni mirë me familjen, e cila në njëfarë mënyre do t’ju tradhtojë. Kujdes në kokëfortësinë tuaj, dhe mos mëtoni që të tjerëve t’jua impononi mendimin tuaj. Jeni orator bindës, prind i mirë dhe pedagog i lindur. Mënyra sa të hapur jeni ju bën simpatik, sidomos kur jeni shumë të disponuar. Kujdes nga xhelozia.

Data 25 e muajit

Ju do t’ju ndihmoni të tjerëve dhe do t’ju sillni fat. Njiheni se jeni të butë. Disa rrethana nga rinia juaj nuk janë më të lumturat, nga natyra ëndërruese dhe filozofike. Fjalët tuaja duken se kanë dy mendime, që juve ju argëtojnë. Në variantin harmonik do të arrini sukses të madh në jetë dhe do t’ju qaseni formave tradicionale.  Kini iniciativë, kështu që aftësitë kreative do të gjenden në miratimin nga autoriteti, qoftë në pyetje arti apo ndonjë hapësirë tjetër e veprimit. Por karshi kësaj, duhet të reagoni gradualisht, pa rrezikuar dhe pa e tepruar.  Pa mundim të shtuar, ngadalë por sigurt, do të arrini në pozitë të mirë. Në lidhjet në dashuri nuk keni edhe aq shumë fat, e telashe do të keni edhe në martesë.

Data 26 e muajit

Gjatë jetës ju ndjek fati. Por, ai vjen në shprehje vetëm në pjesën e dytë të jetës, kur në një mënyrë të rëndë do të mësoni se duhet ta përfundoni atë që e keni nisur. Në shumë gjëra do të vareni nga të tjerët, veçanërisht nga personat e gjinisë së kundërt. Njerëzit e lindur në këtë ditë janë fatalistë dhe materialistë. Në vitet e hershme të jetës do të përballen me shumë probleme dhe pengesa. Duhet të jeni shumë të kujdesshëm në investime financiare, madje edhe nëse janë brenda familjes. Sa më me kujdes që ta zgjidhni shoqërinë, aq më lehtë  e më mirë do ta keni në jetë. Jeni shumë tërheqës për personat e gjinisë së kundërt, por ajo tërheqje është shkaktarja kryesore e problemeve në jetën tuaj. Pra, keni kujdes me zgjedhjen e partnerit martesor! Njerëzit harmonikë të lindur në këtë ditë janë të zellshëm, këmbëngulës, optimistë dhe zemërgjerë. Ata jo harmonikë janë hakmarrës, të vrazhdë dhe xhelozë.

Data 27 e muajit

Me kundërshtime të forta të brendshme, me shumë rrethana fatkeqe dhe varësi të madhe ndaj të tjerëve, megjithatë në jetë do t’ia dilni që të pavarësohen. Të dhënë e keni iniciativën, shpikjen, fuqinë dhe aftësinë e planifikimit. Personat e lindur në këtë ditë punën e sotme nuk e lënë për nesër. Kur silleni mirë, ju zbukuron këndshmëria dhe kujdesi për familjen, ndërsa do ta realizoni secilin projekt që e keni planifikuar mirë. Bëhuni pozitivë, konstruktivë, të pavarur dhe të sigurt në vete dhe në qëndrimin dhe diturinë tuaj. Për këtë arsye duhet ta zgjidhni ndonjë punë të pavarur, sepse nuk preferoni që të punoni nën autoritetin e dikujt tjetër. Jeni ambiciozë, të vendosur dhe shumë efikas. Për shkak të ndjeshmërisë duhet të jeni më të kujdesshëm me sjelljen tuaj, sepse mund të reagoni shumë ashpër.

Data 28 e muajit

Keni vullnet të fortë. Luftoni, por edhe të tjerët i nxitni që ta bëjnë këtë, por do t’ju duhet që t’i kontrolloni pasionet tuaja të fshehta. Kjo aftësi e kontrollimit do t’ju ndihmojë në jetë, sepse në ndonjë rast duhet që të përmbaheni ose t’ia falni gabimin dikujt, e kjo do të jetë e mirë për përparim në punë. Janë të mundura pozitat udhëheqëse. Por duhet ta dini, ju presin edhe humbje të mëdha, ju pret një hap i gabuar. Në jetë do të kaloni nëpër shumë vështirësi, me shumë mundime dhe kundërshtarë publikë. Në rastin tuaj është e rëndësishme edhe kjo: të jesh i pari do të thotë t’u shërbesh të tjerëve dhe të luftosh për ta, kundër padrejtësisë, shtypjes, sepse vetëm ashtu mund të bëheni hero. Ju pret një rol i madh, e si do ta luani atë varet nga ju. Thuhet se në këtë ditë lindin udhëheqës të mëdhenj.

Data 29 e muajit

Do të keni mjaft fat në jetë, edhe pse fillimi do të jetë i mbushur me pasiguri. Jeni të prirë për sjellje ekstreme, e për këtë arsye detyrë juaja është që ta gjeni një mes, ta shmangni ngutjen, dhe ta zbutni tendencën për pavarësi. Ka gjasa që ta arrini suksesin dhe të përfundoni në pozitë të lartë, por duhet të siguroni shkollim solid. Megjithatë, gabimet janë të pashmangshme në jetën profesionale, dashurore dhe martesore. Për këtë arsye zgjidheni me kujdes partnerin martesor. Pozitën e lartë e keni të sigurt, e me të edhe vetminë, nga jashtë dukeni të lumtur, qeshni vazhdimisht, por brenda jeni të ftohtë dhe egoistë, gjë që për fat të keq ka ndikim edhe në jetën familjare. Mendoni për tolerancën personale dhe për nevojat e të tjerëve. Është gjë interesante që të lindurit në ditën e 29 të muajit martohen në moshë të re, që është gjë e mirë, sepse martesa e mëvonshme u sjell fat të keq dhe probleme.

Data 30 e muajit

Do të keni më pak fat sesa të tjerët, por kjo ndodh për të qenë në gjendje që ta zhvilloni personalitetin tuaj. Në jetë ju presin shumë pasiguri, vetmi dhe probleme. Kjo do të thotë se do t’ju duhet që të investoni më shumë mund sesa të tjerët dhe t’i shfrytëzoni të gjitha talentet për ta siguruar një jetë të mirë. Njerëzit do të mendojnë se të gjitha i keni arritur pa mund, por ju e dini më së miri se kjo nuk është e vërtetë. E keni një filozofi të veçantë jetësore të bazuar në përvojën e hidhur nga rinia dhe vështirë do ta pranoni ndonjë tjetër. Më së lehti mund të gjeni punë në institucione shtetërore dhe kudo që kërkohet kreativitet dhe talent. Të pranishme janë edhe tendencat jo harmonike: egoizmi, mendimi i pandryshueshëm, bindja se gjithmonë keni të drejtë, dominimi dhe fanatizmi.

Data 31 e muajit

Fati edhe nuk është aq shumë në anën tuaj. Shpesh jeni të vetmuar, njerëzit nuk ju kuptojnë. Do të jeni kryengritës dhe do të luftoni kundër padrejtësisë. Njerëzit e lindur në ditën e 31-të të muajit shpesh mund të jenë asocialë, t’i kundërshtojnë idetë e pranueshme dhe t’i pranojnë ato që janë më ndryshe, ndërsa në politikë zgjedhin gjithmonë opozitën. Dëshironi drejtësi, e nuk i aplikoni mjetet e drejta. Edhe pse jeni të zellshëm, do t’ju duhet punë shumë e madhe për t’u theksuar në shoqëri. Në jetë nuk do të kuptoheni dhe do të keni pak miq. Harmoninë do ta arrini nëse bëheni më praktikë, më realë, më të kuptueshëm, më të përgjegjshëm dhe nëse këmbëngulni që të jeni me një person besnikë, sepse ju presin qëllime të larta. Përpiquni që problemet në të cilat hasni të mos i merrni tepër personalisht. E ndaj të afërmve tregoni më shumë tolerancë dhe mos u bëni kërkesa të paarritshme.

ILUSTRIM

20-vjeçarja shqiptare lë në rrugë 3 vajzat: Nuk i dua, kam gjetur të dashur

Tre vajza të mitura, përkatësisht 4-vjeçe, 18-muajshe dhe 5-muajshe janë gjetur të braktisura në rrugë, në Patra të Greqisë.

Periskopi.com Lajme

Rreth një javë më parë, ato kanë tërhequr vëmendjen e kalimtarëve, të cilët kanë lajmëruar policinë; më pas janë çuar në spitalin e qytetit, ku po trajtohen nga psikologët.

Sipas burimeve të policisë, pasditen e së enjtes është arrestuar babai i tyre, 27 vjeçari nga Shqipëria, që punon në fermat bujqësore të fshatit Lehena, të prefekturës së Ilias në Peloponez. Një muaj më parë, atë e ka braktisur gruaja për një person tjetër, duke i lënë edhe të 4 fëmijët që kishin bashkë, 3 vajza dhe një djalë.

Për t’i rifituar zemrën, shqiptari në fjalë, identiteti i të cilit ende nuk bëhet i njohur publikisht, ka lënë djalin në shtëpinë e tij në fshat, ka marrë vajzat dhe i ka çuar te shtëpia e vjehrrës në qytetin e Patrës. Pasi është njoftuar nga e ëma, nëna e 3 vajzave ka shkuar në shtëpi për t’i lënë vajzat në rrugë dhe është larguar.

Me të dëgjuar lajmin në media, babai ka shkuar në polici, bashkë me avokatin e tij, ku edhe është arrestuar. Policia mësoi cila ishte nëna e tre vajzave dhe tentoi ta kontaktojë, ndërsa ajo thuhet t’i jetë përgjigjur: ‘Nuk i dua fëmijët, kam gjetur një dashuri tjetër, jepini për birësim!’. Sipas policisë, nëna e vajzave, edhe ajo shtetase shqiptare, është vetëm 20 vjeçe.

Burimi: Top Channel

Pse Charlie Sheen deshi t’i jap fund jetës?

Tashmë është bërë e ditur që aktori i famshëm dhe problematik nga serialit “Two and a half Man”, Charlie Sheen është diagnostifikuar me sëmundjen e HIV.

Periskopi.com Limonada

E si është ndjerë ai kur e ka kuptuar këtë gjë, e ka treguar vete aktori gjate një interviste se fundmi.

Aktori 51 vjeçar ka rrëfyer se për një çast donte të vriste veten, por ishte nëna e tij, ajo që e ndaloi ta bënte këtë akt.

“Ditën që u diagnostifikova, menjëherë mendova t’ia fusja me plumb vetes. Mami im ishte aty, kështu që nuk doja ta bëja në sy të saj ose të më gjente të vdekur” ka thënë Sheen.

Misteri që fshihet brenda shkëmbit Majishan në Kinë (Foto)

Shpellat Maijishan është emërtimi i kompleksit prej 194 shpellave të gdhendura në shkëmbin Majishan në Tianshui, të provincës Gansu në Kinën veriperëndimore. Ky projekt i mahnitshëm arkitekturor përmban mbi 7.200 skulptura budiste dhe më shumë se 1000 metra katror të zbukuruara me një shumëllojshmëri të dekorit mural.

Periskopi.com Lajme

Besohet se historia e kompleksit daton rreth vitit 400, kur Budizmi kishte nisur të përhapet nga India në Kinë. Gjatë kësaj periudhe kishte  filluar  tradita e ndërtimit të faltoreve në shpella, e cila përmes Rrugës së Mendafshit shumë shpejt kishte arritur edhe deri në qendër të Kinës.

Ende nuk dihet sigurt se si është ndërtuar ky kompleks dhe si ka qenë i organizuar komuniteti i  parë. Pothuajse të gjitha statujat janë të punuara nga argjila të cilës i është shtuar një material që është përdorur për lidhjen e masës në një tërësi, ndërsa vetëm disa prej tyre janë të punuara prej guri.

Ende mbetet mister se ku janë punuar, si janë punuar dhe si janë vendosur në shkëmb këto statuja mahnitëse. /Nngjyra.com

majishan11484052951 majishan7-1024x7681484052950 majishan121484052949 majishan101484052948 majishan141484052946 majishan4-1024x7681484052945 majishan6-1024x10221484052943 majishan13-1024x6821484052942-1 majishan13-1024x6821484052942 majishan21484052939 majishan81484052937

10 filmat vizatimor më të jashtëzakonshëm për ata që nuk mund ta gjejnë të bukurën në botën reale

Shumë filma vizatimorë të prodhuar kohëve të fundit në disa aspekte janë më të mirë se filmat.

Periskopi.com Uncategorized

Skenari i tyre dhe karakteret pavarësisht faktit që janë të vizatuar me dorë të njeriut ose shumica e tyre të bërë me kompjuter kanë kapur syrin e njeriut duke qëndruar në kujtesën e tyre për shumë gjatë.

Periskopi ju sjell 10 filmat vizatimorë më të jashtëzakonshëm të cilët do ju zhysin në një botë magjike.

Kubo and the Two Strings

8347910-11-1482483485-650-07a2bfcc6e-1482934540

Moana

8347810-maxresdefault1-1482474534-650-d6aba65f8c-1482934540

 

The Little Prince

8347860-cb636db230b723214fb57f47c6a2597b-1482474272-650-92fddd3264-1482934540

Mune: Guardian of the Moon

8348010-1111111-1482483825-650-3415edd2fb-1482934540

The Good Dinosaur

8348060-upload-05-pic905-895x505-19149-1482473488-650-bfceca69b5-1482934540

The Book of Life

8347660-maxresdefault-1482473973-650-7118753472-1482934540

 

Porco Rosso

8347960-1466596089_01-1dfb_big_1-1482473298-650-9abcafe7df-1482934540

The Secret of Kells

8347710-tayna-kells-sekret-kells-1482474881-650-6895ab71c9-1482934540

Finding Dory

8347610-0605161612063-1482475388-650-bfceca69b5-1482934540

Nocturna

8347760-nocturna2x-1482475729-650-f4a66f93cb-1482934540

Nëse planifikoni të punoni në Gjermani mund të dëshpëroheni

Shqiptarët në Gjermani nuk kanë gati kurrfarë shansi për azil. Por vala e ardhjeve nga Kosova dhe Shqipëria ka vazhduar. Ata shpesh nuk e dinë se çfarë i pret.

Periskopi.com Lajme

Me qëllim zvogëlimin e numrit të të ardhurve ilegalë, Gjermania dhe Shqipëria kanë nisur disa projekte të përbashkëta. Ndër to është edhe ai i Qendrës për ndërmjetësim në punësime ndërkombëtare i Agjencisë për Punë.

„Kur flasim për Shqipërinë, prej disa vitesh kemi një bashkëpunim të mirë në fushën e ashtuquajtur ‘kalimi i njohurive’, respektivisht përparimin e administratës së shtetit. Ne kemi shkolluar këtu në Gjermani për shembull, disa nga personat që punojnë në administratën e Shqipërisë”, thotë Kea Decker, shefe për bashkëpunim ndërkombëtar në Agjenci.

Gjermania në fund të tetorit të vitit të kaluar e ka ashpërsuar regjimin e marrjes së azilit për shtetasit e vendeve të Ballkanit Perëndimor. Nga ana tjetër, shtetasve të këtyre vendeve u është lehtësuar ardhja legale dhe futja në tregun e punës në

Gjermani. Ai që në Shqipëri mund të dëshmojë se ka gjetur një punë në Gjermani, më lehtë mund të marrë një vizë pune.

Ardhja e shumë shqiptarëve në Gjermani ka filluar në fillim të viteve 90-të. Ndërsa gjatë luftës së Kosovës është shtuar dukshëm numri i shqiptarëve të strehuar në Gjermani – në radhë të parë të atyre me origjinë nga Kosova. Në fund të viteve 90-të numri i shqiptarëve nga Kosova në Gjermani kishte arritur shifrën prej rreth 400.000. Deri në vitin 2008, gati 100.000 janë kthyer vullnetarisht. Por më pas sërish është shtuar numri i shqiptarëve në këtë vend.

Vala e re e shqiptarëve në Gjermani

Nga fundi i vitit 2014 dhe në veçanti në fillim të vitit 2015, Gjermania është vërshtuar nga një valë e re e shqiptarëve, fillimisht nga Kosova e më pas edhe nga Shqipëria. Vetëm nga Shqipëria në Gjermani gjatë vitit të kaluar kanë kërkuar azil rreth 55.000 persona. Në fund të tetorit 2015, Gjermania i ka shpallur Shqipërinë, Kosovën dhe Malin e Zi vende të sigurta të origjinës, që do të thotë se shtetasit e këtyre vendeve nuk kanë gati kurfarë shansi të marrin azil politik në këtë vend. Kjo ka bërë që shumë shqiptarë të kthehen vullnetarisht në vendlindje, por ka pasur edhe shumë raste të kthimit me detyrim.

Puna legale në Gjermani

Marisa Kacori nga Enti për punësim në Tiranë thotë se ata “në Tiranë u ofrojnë personave të kthyer nga Gjermania këshilla për punësim në Shqipëri dhe për një rifillim”. „Në kuadër të projekteve të përbashkëta me institucionet gjermane atyre u jepen njëkohësisht informacione për punësim legal në Gjermani”.

Shumë shqiptarë, në radhë të parë ata të fushës së medicinës, kanë ardhur në Gjermani për të kërkuar punë. Të ardhurat mujore këtu janë shumë më të larta se në Tiranë, ku një mjek në klinikë paguhet për shembull rreth 230 euro. Ndërsa në klinikat në Gjermani mungojnë rreth 10.000 punonjës. Në Shqipëri çdo vit kryen shkollën e mesme të mjeksisë rreth 2000 persona, ndërsa punë gjejnë vetëm 300 prej tyre. Në Shqipëri aktualisht të papunë janë rreth 20.000 persona që kanë kryer ndonjë shkollë të mjeksisë.

Situatë e ngjashme është edhe në Kosovë. Dëfrim Rifaj, drejtor i departamentit për punë në Kosovë, thotë se ata “u ofrojnë qytetarëve mundësinë e ardhjes legale në Gjermani. Nuk duam që shtetasit tanë të vijnë në Gjermani si azilkërkues“, pohon Rifaj.

“Nga rajoni ynë vjen në Gjermani forca e shkolluar punëtore. Por shumë prej tyre nuk punësohen në profesionet që kanë mbaruar. Pavarësisht se çfarë shkolle kanë kryer në Shqipëri, ata shpesh në Gjermani punojnë vetëm në asistencë. Ne duam ta ndryshojmë këtë. Duam që forca e kualifikuar nga Shqipëria të punojë punët për të cilat ka kryer shkollë”, thotë Kea Decker.

Kushte të shumta për bashkim familjar

“Të gjithë ata që planifikojnë të punojnë në Gjermani, duhet të informohen mirë me kohë, sepse në fund mund të dëshpërohen shumë. Në veçanti sa i përket bashkimit të familjes”, thotë Ditmar Bandke, i cili në Düren të Gjermanisë ofron infromacione për punësim në Gjermani.

Një prej problemeve më të shpeshta është bashkimi i familjeve. “Kjo temë është shumë e komplikuar dhe kërkon njohuri të mirë. Të gjitha duhet të bëhen në bashkëpunim me Zyrën për të huajt, ambasadën gjermane dhe personat e kualifikuar për këtë punë”, thotë ai.

Bandke shpjegon se për një familje më të madhe duhet të mjaftojnë të ardhurat financiare dhe hapsira e banimit. Personat duhet të kenë para të mjaftueshme për qira, ujë, rrymë, siguracione, veshmbathje… Personat duhet të japin dëshmi konkrete për të ardhurat e tyre. Në veçanti problematike është për ata që kanë të ardhura më të vogla.

 

http://www.dw.com/sq/shqiptar%C3%ABt-dhe-pun%C3%ABsimi-n%C3%AB-gjermani/a-36918824

 

Selfie zbulon sa gjatë do të jetoni!

Shkencëtarët kanë zbuluar që selfi nuk është e thënë të jetë e dëmshme. Fotografitë tuaja mund t’ju tregojnë se a vuani nga ndonjë sëmundje, si edhe sa gjatë do të jetoni.

Periskopi.com Shëndeti

Ekzistojnë dy tipa buzëqeshjeje – artificiale dhe natyrale. Për dallim nga artificialja, e cila aktivizon vetëm muskujt rreth gojës, buzëqeshja e natyrshme (e sinqertë) aktivizon kontraksionet e qëllimta por edhe të rastësishme të muskujve, të cilat ngrenë këndet e buzëve dhe të faqeve, por edhe krijojnë rrudha rreth syve.

Hulumtimi ka treguar që personat, fytyrat e të cilëve në foto selfie i zbukuron buzëqeshja e sinqertë jetojnë më gjatë.

Buzëqeshja është ilaçi më i mirë i lirimit të stresit, sepse zgjeron enët e gjakut, shton qarkullimin e gjakut dhe zvogëlon rrezikun e sëmundjes së zemrës.

Sipas hulumtimeve, njerëzit që buzëqeshin jetojnë shtatë vjet më shumë se ata që janë të vrenjtur.

Buzëqeshja artificiale (e rreme) nuk i ka ato efekte pozitive, andaj shpesh zbulon emocione negative, të cilat mund të shkurtojnë jetëgjatësinë.

Për të zbuluar a do të keni jetë të gjatë, kthejeni objektivin e aparatit nga vetja, buzëqeshni dhe bëni selfi, pastaj krahasojeni me vijat e përshkruara të fytyrës.

Nëse konstatoni që buzëqeshja juaj është e sinqertë (e natyrshme), vazhdoni të krahasoni dhe bëni selfi të reja çdo muaj për të parë se a është përmirësuar buzëqeshja juaj.

– Rrudhat e gjera dhe të thella rreth syve janë shprehje e qëndrimit pozitiv ndaj jetës, gjë që do të thotë që personi të cilit “i qeshin sytë” gjatë do të jetë më i shëndetshëm dhe që do të jetojë më gjatë – thonë hulumtuesit e Universitetit Vine.

Selfi mund të zbulojë shumë më tepër.

Shikoni sytë tuaj. Gropat e errëta të syve mund të zbulojnë edhe alergjitë, ndërsa linja e hollë e bardhë rreth skajit të bebes së syrit ngjyrë pak si dyllë i bardhë të puçrrave rreth syve, si edhe njolla të verdha në kapakë të syve mund të jenë shenjë e ngritjes së nivelit të kolesterinës.

Skuqja e të bardhëve të syve shkakton zgjerimin e kapilarëve të cilët janë cekët nën sipërfaqen e syve, mirëpo skuqja e syve mund të jetë edhe simptomë e alergjisë, e syve të tharë, lisë dhe konjuktivitisit, baktereve shumë infektuese të infeksioneve të syrit.

Sytë e shtrembëruar mund të jenë edhe shenjë e inflamacionit të bebes së syrit, e cila mund të jetë e shkaktuar na infeksioni virusal, por në raste të rralla edhe e sëmundjeve autoimune.

Kapakët e lëshuar mund të tregojnë sasinë e madhe të stresit, apo edhe kancerin e mushkërive. /Telegrafi

Fisi i çuditshëm, japin jetën për lopët

Periskopi.com Video

Në Mars ka jetë? Gjendet lugë (Video)

Në videon e bërë publike nga NASA mund të duket qartë sipërfaqja ranore e Marsit.

Periskopi.com Lajme

Ata që kanë një dobësi për alienët mendojnë se kanë gjetur një gjurmë emocionuese për sa i përket ekzistencës së jetës në planetin e kuq.

Zbulimi i lugës gjigante është një provë e mjaftueshme për të menduar se alienët ekzistojnë. Më parë në planetin e panjohur ende për njerëzimin janë gjetur dhe objekte të tjera si unaza apo dorashka.

Videoja është bërë virale pasi është publikuar në You Tube nga profili i UFO Hunter me përshkrimin: “Është gjetur një lugë gjigante në Mars! Kjo është e mahnitshme! Mbase është provë e një civilizimi të hershëm!”.

9 gjëra që i bëjnë të tjerët të largohen nga ju

Ka shumë gjëra që ju i bëni dhe të tjerët pastaj largohen prej jush.

Periskopi.com Uncategorized

Në fakt, të largosh të tjerët është e lehtë, por e kundërta e saj, kërkon shumë mund.

E ka nga ata që ju mjafton të hyjnë në profil tuaj në rrjetin social Facebook apo një takim I shpejt në rrugë dhe të  mos ju flasin, mos rrinë me ju apo edhe të ju largojnë nga lista e miqve në këtë rrjet social.

Këto janë disa nga arsyet:

 1. Shpërndarja e shumë fotove në Facebook
 2. Duke pasur tepër ose shumë pak miq në Facebook
 3. Zbulimi i diçkaje shumë personale në fillim të një marrëdhënieje
 4. Bërja e shumë pyetjeve pa folur aspak për vete
 5. Postimi i fotografive të bëra shumë afër
 6. Fshehja e ndjenjave
 7. Duke vepruar shumë sjellshëm
 8. Mburrja dhe përulja
 9. Kur bëheni shumë nervoz / Periskopi

Unikkatil ndan me publikun një moment të rrallë (Foto)

Deri vonë në internet ishin gjithsejt dy – tre foto të tij ku madje as aty nuk është se vërehej qartë.

Periskopi.com Limonada

Por me kalimin e viteve dhe ‘shpërthimin’ e rrjeteve sociale, gjërat ndryshuan për figurën mistike të reperit shqiptar Unikkatil ndonëse sërish duke mbajtur një limit mes familjes dhe publikes.

E një përjashtim është bërë sot kur Viktori ka ndarë me fansat një imazh me djalin e tij Ronin i cili duket se është rritur shumë krahasuar me fotografitë paraprake që qarkullojnë.

‘Kurgjo nuk vlenë më shumë se familja’ – ka deklaruar Paloka i cili tashmë është i qasshëm edhe në Snapchat nën llogarinë Vik Paloka. /Prive

Unikkatil

Fobitë më të çuditshme të botës, nga pambuku, nga adoloshentët e edhe nga puplat

Kur flitet për fobitë, ta mendosh mirë, nuk ka vend për shaka: Kush ka frikë nga gjarpërinjtë, merimangat, të mbetet i mbyllur në ashensor, e di mirë sa terrorizuese është, qoftë edhe vetëm ta mendosh.

Periskopi.com Shëndeti

Por ama, ndërsa disa prej fobive mund të jenë pjesërisht të shpjegueshme, po të kesh parasysh ndjenjën e frikës që gjenerojnë, rezulton e vështirë të imagjinosh se si mund të jenë të rrezikshëm e efektivisht të frikshëm… kastravecët.

Sipas Tecno Cientista, këta bëjnë pjesë në fobitë më të çuditshme të botës. Cilat janë fobitë e tjera? Secila çudi më vete.

Fobia nga palaçot

Pas filmit, të frymëzuar nga një libër i Stephen King-ut, vështirë të mendosh se është e çuditshme apo groteske dhe jo e formuar një fobi e tillë. Megjithatë, palaçot duhet të ishin të këndshëm, argëtues ose të paktën zbutës. Për shumë njerëz duket e çuditshme se si palaçot që bëjnë fëmijët të qeshin, trembin disa të rritur, kur në të vërtetë, këto fytyra janë bërë enkas për qëllime argëtimi. Për studiuesit, kjo lloj frike është nga më interesantet për t u shpjeguar. Fytyra e palaços mund të jetë “përqeshësi” i tyre. Për disa është “deformim psiqik” i një imazhi normal. Njerëzit që kanë frikë nga palaçot, ndryshe nga persona që vuajnë nga disa lloje të tjera fobish, besohet se kanë një hipersensibilitet për marrëdhëniet ndërnjerëzore dhe mund të provojnë më shpesh neuroza. Një palaço mund të jetë për ta, një person që maskohet, por pas maskës është diçka tjetër. Ja që edhe shtirja bën pjesë në skedarin e fobive njerëzore.

Globofobia apo fobia nga topat e vegjël

Po, po, pikërisht nga ata me ngjyra të ndezura që u blihen kudo fëmijëve nëpër panaire, kënde lojërash a plazhe! Më tepër se të brishtë e megjithatë, të tmerrshëm për kë vuan nga kjo lloj fobie. Objektet e rrumbullakëta u heqin humorin dhe zakonisht, në dekorimin e veshjeve e shtëpive të tyre ka vetëm forma gjeometrike me kënde, harqe, por kurrsesi topa. Studiuesit mendojnë se kjo lloj frike mund të lidhet me frikën nga Universi, ekzistencën mbi një planet të rruzullit dhe rrezikun e rrokullisjes bashkë me të, pamundësinë e qëndrimit menjëherë në një vend të diçkaje që rrokulliset. Për këtë arsye, nuk preferojnë të ndjekin asnjë lojë me top dhe as vallet në rreth.

Fobia nga pambuku

Ose, për të qenë më të saktë, nga shukat e pambukut! Ja, nga ato që përdoren për të pastruar fytyrën. Disa mendojnë se kjo mund të jetë bashkëshoqëruar me injeksionin e gjilpërës të bërë që në fëmijëri. Vetë injeksionet janë një fobi mjaft e përhapur, që nga fëmijët e deri tek burrat. Por të tjerë studiues e lidhin frikën nga pambuku me ndjesinë e peliçes së ndonjë kafshe të rrezikshme. Ndërkohë, shembuj të tjerë tregojnë se sasia e pambukut është e rëndësishme në zhvillimin e fobisë. Dëngjet e mëdha të pambukut i bëjnë disa persona që të mbushen me zor me frymë, pra për ta, sasia e pambukut do të thotë “marrje fryme”, kurse për të tjerë, është ngjyra e bardhë.

Fobia nga kastravecët

Tamam-tamam, është fjala për kastravecët turshi, që janë aq të gjelbër, krokantë dhe të shijshëm. Askush nuk i ka gjetur një shpjegim për të qenë kësaj fobie. Disa besojnë se është shija e kastravecave turshi shkaku, e të tjerë, se është zhbërja e ngjyrës së tij nga jeshile e errët i freskët, në ngjyrë “të kalbur”. Këta njerëz besojnë se po përtypin një “kalbësirë”. Një frikë të ngjashme paraqesin disa njerëz ndaj mishit- ushqim, pasi u duket se përpara kanë jo mishin e gjallë, por mishin-kufomë. Këtu hyn edhe frika nga veza e rrahur më shpesh, por edhe nga e skuqura. mos I thoni kurrë një fëmije se jeni duke ngrënë materiali nga i cili bëhet një zog, pasi ka shumë të ngjarë t i krijoni një fobi të pashqitshme për vezën.

Ithyphallofobia

Nuk është gjë tjetër, veçse saktësisht frika nga penisi i erektuar. Askush nuk do t ia uronte kurrë një burri! Zakonisht, ato gra që vuajnë nga kjo frikë, mund të kenë pasur një përvojë të mëparshme jo të pëlqyeshme, besonin më parë disa seksologë. Por ideja më e pranuar tani është se pas intervistave me gra të tilla është kuptuar që kjo frikë i ka shoqëruar që nga përvoja e parë. Kjo i pengon ato të tregohen shumë miqësore me trupat e burrave të tyre e në disza raste shkon deri në panik. Me terapi mund të kapërcehet deri diku, por asnjëherë plotësisht.

Efebofobia: frika nga adoleshentët

“Po bëhen gjithmonë e më të terrorizues për më të moshuarit…”, thonë sociologët më pesimistë. Të jemi realistë: A nuk është pikërisht i tillë alternimi i zakonshëm midis gjeneratave? Në të vërtetë, frika nga adoleshentët është më tepër frika e largimit të madh nga një moshë energjike, që secili do të donte ta kishte por e ka humbur. Nga ana tjetër, në raste të veçanta, ndodhi të pakëndshme mund të kthehen në fobi të një individi të vetëm. Po kaq e vërtetë sa frika nga fobia, është friksa nga ritmi i jetës, që më të vjetrit nuk e përballin dot.

Gimnofobia

Frika e të qenit lakuriq apo e lakuriqësisë së të tjerëve. Pas gjithë këtyre, ndoshta duket më pak e çuditshme nga të gjitha, nëse marrim parasysh sa rëndësi ka sot aspekti social i një personi dhe pranimi i lakuriqësisë pa qenë i mbrojtur. Kjo është shpesh e lidhur me ankthin në planin seksual. Kjo është një frikë e përhapur, madje edhe disa foshnja e shprehin pakënaqësinë e lakuriqësisë duke qarë, edhe pse nuk ndjejnë as ftohtë dhe as bezdi të tjera nga mjedisi. Kjo frikë është më e fortë për meshkujt sesa për femrat, dhe sipas psikanalistëve, lidhet me faktin se meshkujt kanë më tepër se femrat për të fshehur ose mbuluar. Por, bëhet fjalë për ekspozim të plotë e jo të pjesshëm të trupit.

Fobia nga mobiljet antike

Nëse imagjinojmë se njësoj si tek “Harry Potter” një skrivani mund të tentojë të na sulmojë, atëherë do të ishte plotësisht e justifikueshme. Por fobitë, dihet, janë të një natyre irracionale… Kështu që, përse vallë poltronat e vjetër të preferuar të tetos që vdiq shumë plakë, nuk duhet t i kallë datën ndokujt? Frika nga sendet e vjetra i detyron disa njerëz që vazhdimisht të rinovojnë mjedisin dhe t i hedhin objekte të tilla. Këta persona kurrë nuk shkojnë në muze, pasi mund të pësojnë një atak paniku, po ashtu, nuk ndjehen mirë nga filmat që paraqesin objekte të tilla të vjetra.

Neofobia

Apo kainotofobia: Eshtë e kundërt me frikën e mësipërme është pikërisht kjo, fobia nga e reja, nga risitë, për shkak të drojës se mos nuk arrijmë ta kuptojmë apo ta zotërojmë atë. Sot kjo lidhet në thelb me teknologjinë, në kuptimin praktik të fjalës, por në kuptimin e gjerë mund t i referohet çdo lloj ndryshimi të relievit në jetën e atij që vuan nga kjo lloj fobie. Personat që vuajnë nga neofobia janë më tepër se ata që vuajnç nga fobia prej antikiteve. Më tepër njerëz ndihen më komod në kontakt me të vjetrën dhe kjo duket për studiuesit se nuk është aspak çështje moshe.

Pteronofobia

Frika nga puplat. Eshtë shumë më tepër se frika e gudulisjes së thjeshtë që ato mund të shkaktojnë. Dhe nuk është fjala për ata që kanë alergji prej tyre. puplat shndërrohen në disa persona në objekte paniku, sikurse janë për disa të tjerë lëkurat e kafshëve apo e gjarprit, kthetrat e zogjve, foletë e tyre. Të tjerë njerëz madje kanë frikë nga mustaqet e misrit, aroma të caktuara lulesh, zhardhokët e disa bimëve. Madje, edhe nga shelgjet lotuese. Njihet rasti i një poeti i cili ndërroi shtëpinë, sepse nuk mund të duronte dot praninë e shelgjeve të porsambjellë pranë rrugës së tij.

Si të mësojmë t’i menaxhojmë fobitë tona

Përsa i përket kohës së fobive që kemi, janë të shumta shkaqet nga të cilat ne jemi të predispozuuar të kemi fobi . Disa nga këto raste po i përmendim më poshtë si dhe mënyrën për të menaxuar ato dhe për të larguar fobitë tona.

 1. Ka të bëjë me fëmijërinë tonë. Kjo ka të bëjë me disa frikëra të imponuara nga vetë prindërit tani si psh. kur thone “Erdhi gogoli” apo gjëra të kësaj natyre. Në njëfarë mënyre, vetë prindërit tanë na ekspozojnë ndaj një fobie.

2. Janë traumat që kalojmë në jetë, një eksperiencë e hidhur në jetën tonë ose e dëgjuar nga një person që mund të përcjellë fobinë e tij tek ne. Përshembull, nëse kemi ndër mend të bëjmë një udhëtim me avion, duke patur parasysh ato që kemi dëgjuar për aksidente ajrore, në njëfarë mënyre ne mendojmë se çfarë mund të na ndodhte, nëse do të udhëtonim me avion.

Mënyrat për të menaxhuar këto frikëra apo për t i “shëruar”

Disa persona gjejnë një mënyrë shumë të thjeshtë për të shmangur fobitë e tyre duke mos u ekspozuar ndaj tyre. Kjo është gjëja më e thjeshtë që mund të bëjmë, por dhe kjo nuk është një zgjidhje sepse në një moment apo në një tjetër, ne do të përballemi me to! Atëherë lind pyetja: Si mund t i menaxhojmë apo “shërojme” këto fobi ?! Atëherë, nëse do ta bënim vetë një gjë të tillë, do të bënim këtë si fillim: Në një copë letër do të shkruanim fobitë tona dhe do t i vlerësonim me një notë nga 1 deri në 10.Atëherë ne do të merteshim me atë fobi që tek ne ka më shumë efekte anesore (marrje mendsh, të vjella puls të lartë etj) dhe nëse do të donim që të menaxhojme këtë, mund ta bëjmë nën mbikqyrjen e një eksperti apo dhe vetë, nëse vetë fobia nuk ka shumë pasoja.

Po flasim për fobinë ndaj udhëtimeve me avion. Gjëja e parë që duhet të bëjmë është të mendojmë, se pas dy javësh do të kemi një udhëtim me avion dhe të mendojmë paraprakisht se çfarë do të bënim a) Vajtja në aeroport b) ngarkimi i bagazheve c) hipja në avion d) nisja apo ngritja me avion . Nëse bëjmë këtë gjë, do të vini re (po flasim për një fobi nga avioni, nuk mund të bëjmë një gjë të tillë pa patur një fobi të tillë) se do të përjetoni situata të ngjashme me ato që do të përjetoni në një udhëtim me avion. Kjo gjë duhet bërë 3 herë në javë dhe për një periudhe 2- javore do të shikoni që do të jeni në gjendje të menaxhoni frikërat tuaja dhe t i kontrolloni ato.

 

Diktaturë? Do befasoheni me këto fotografi të Koresë së Veriut (Foto)

Koreja e Veriut është një prej diktaturave më të egra në botë.

Periskopi.com Galeria

Të paktën kështu paraqitet nga mediat perëndimore.

Por këto foto tregojnë një Kore krejt ndryshe nga sa përshkruhet.

Femra me çanta dhe rroba firmato, makina luksi dhe smartfonë.

Sigurisht që në fshat jetojnë keq dhe punojnë shumë, por të kamurit duket se nuk kanë asgjë ndryshe nga perëndimorët./ Opinion

d2-339 d3-332 d5-287 d6-255 d7-211 d8-173 d9-151 d10-124 d11-91 d12-82 d13-63 d14-51 d15-42 d16-33 d17-27 d18-23 d43