isa

Nuk do ta japim asnjë hektar tokë për liberalizim

Kryeministri i Kosovës Isa Mustafa, beson që brenda mandatit katër vjeçar të qeverisjes do të arrijë ta përmbush premtimin për punësimin e 120 mijë kosovarëve.

Periskopi.com Intervista

Mustafa në intervistën për Gazetën Fjala thotë se gjatë vitit 2015/2016 në Kosovë janë punësuar afro 40 mijë persona.

I pari i ekezekutivit krenohet edhe me investimet që  kanë ardhur nga jashtë, madje nuk pajtohet edhe me faktin se në vitin e kaluar kishte rënie të investimeve.

“Me gjithë respektin, mendoj se nuk është konstatim i drejtë se janë në nivelin më të ulët që nga paslufta. Në fakt, në vitin 2015 ka pasur investime të huaja direkte në nivel më të mirë se 3 vjetët paraprak, mbi 300 milionë euro, ndërsa për vitin 2016, deri në vjeshtë kanë arritur mbi 200 milionë euro”, thotë Mustafa.

Kryeministri Mustafa në këtë intervistë ka treguar se demarkacioni me Malin e Zi do të përfundojë shpejt, derisa ka premtuar se Kosova nuk do të falë asnjë hektar të tokës në këmbim të liberalizimit të vizave.

“Ne nuk do ta japim asnjë hektar për liberalizim, por po ashtu nuk ka të drejtë askush që të mbajë peng dhe të izoluar qytetarët e Republikës së Kosovës”.

Kryeministri Mustafa në këtë intervistë ka folur edhe për raportet tregtare mes Kosovës dhe Serbisë. Për ndaljen e trenit rus, për gjykatën speciale dhe raportet mes koalicionit PDK –LDK.

 Gazeta Fjala: Kryeministër keni hyrë në vitin e tretë të qeverisjes. A vlerësoni se i keni përmbush zotimet e dhëna gjatë fushatës zgjedhore?

Kryeministri Mustafa: Mund të them se kemi bërë përpjekje maksimale, që brenda mundësive dhe rrethanave, të realizojmë premtimet dhe zotimet që kemi dhënë në fushatë, por edhe orientimet programore të partnerëve të koalicionit, të reflektuara në programin qeveritar.

Nënshkrimi i MSA-së, nisja e suksesshme e zbatimit të saj, rritja ekonomike më e lartë në rajon për dy vite, buxheti mbi 2 miliardë euro, ulja e ndjeshme e papunësisë nga 35 % në vitin 2014, në 26 % në vitin 2016, përmbushja e kritereve dhe marrja e rekomandimit për liberalizimin e vizave, kodi telefonit, rritja më e madhe e pensioneve dhe përkrahjes sociale që ka ndodhur ndonjëherë mbi 25 % deri në 70 % për pensionet, adresimi i çështjes së veteranëve, miratimi i Ligjit zhvillimor për Trepçën,  çështje të zgjidhura pas 17 viteve, anëtarësimi në UEFA dhe FIFA, vlerësimet e larta të FMN-së dhe Bankës Botërore lidhur me qëndrueshmërinë makroekonomike dhe buxhetore, stabiliteti institucional e shtetëror dhe lidershipi politik për të mos lejuar zhytjen e vendit në kaos dhe anarki, fuqizimi i subjektivitetit ndërkombëtar, ballafaqimi i suksesshëm me provokimet e rënda të Beogradit gjatë ditëve të fundit janë vetëm disa prej rezultateve konkrete, të matshme dhe të prekshme nga qytetarët të cilat janë arritur përkundër sfidave të mëdha me të cilat jemi ballafaquar.

Gazeta Fjala: Gjatë kësaj periudhe sa qytetarë janë punësuar në Kosovë? Keni premtuar 200 mijë vende pune.

Kryeministri Mustafa: Siç edhe mund ta keni përcjellë gjatë 2 viteve të qeverisjes, fokusin plotësisht e kemi pasur në gjenerimin e rritjes ekonomike dhe në krijimin e vendeve të reja të punës.

Kemi filluar me ndryshimet fiskale dhe stabilitetin financiar, për të përcjell me një sërë reformash në shumë fusha. Nuk mund të anashkalohet efekti i pakos së parë fiskale, të cilën bizneset e kanë cilësuar si masë e dëshirueshme për t’u zhvilluar më tej, e ekonomitë familjare si masë që e ka lehtësuar konsumin bazik. Kemi themeluar dhe funksionalizuar Fondin për Garanci Kreditore, që pritet të ketë efekt direkt në lehtësimin e hapjes së bizneseve të reja. Kemi investuar në energjetikë dhe jemi pranë investimeve edhe më të mëdha. Kemi nënshkruar dhjetëra marrëveshje ndërkombëtare financiare, e po ashtu, edhe MSA-në, programin me FMN-në. Kemi ndarë shuma rekorde për të subvencionuar bujqësinë. Kemi falur borxhet publike, kemi aprovuar Projektligjin për Investimet Strategjike, për Trepçën e të gjitha këto kanë ndikuar që të ketë rritje të ekonomisë me 4% për vitin 2015 dhe presim po ashtu, normë të ngjashme edhe për vitin 2016.

Në anën tjetër, Agjencia e Statistikave të Kosovës tregon se norma e papunësisë ka rënë nga 35 % në rreth 26%.

Megjithatë, burimet tjera të të dhënave si për shembull, Administrata Tatimore e Kosovës apo Fondi i Kursimeve Pensionale tregojnë se gjatë vitin 2015 kemi rreth 18 mijë mijë persona të rinj që kanë kontribuar aktivisht ose përmes taksave ose për kursimet e tyre pensionale. Kjo tregon se këta 18 mijë persona kanë hyrë për herë të parë në punë gjatë vitit 2015. Për vitin 2016 vlerësohet se kjo shifër ka arritur në mbi 22 mijë persona, që nënkupton se trendi i punësimit po vjen duke u rritur, duke pas parasysh se edhe efekti i politikave të ndërmarra më herët ka arritur të jetë më i fuqishëm dhe në vit të plotë. Presim që ky trend të përshpejtohet edhe më tutje, duke u krijuar edhe më shumë vende pune në vitin 2017 e 2018, për të arritur afërsisht atë që e kemi premtuar, që është deri në 120 mijë të punësuar.

Gazeta Fjala: Ka s’përputhje të madhe me atë çfarë deklaroni për papunësinë dhe të dhënave të Agjencisë së Statistikave të Kosovës. Kujt duhet ti besojnë qytetarët?

Kryeministri Mustafa: Në fakt mund të them se ka përputhje të konsiderueshme të asaj çfarë po deklarojmë dhe të dhënave të Agjencisë së Statistikave.

Pra, nëse krahasojmë atë që kemi premtuar dhe e kemi realizuar në dy vitet e kaluara, si dhe trendin e rënies së papunësisë, sipas ASK-së nga 35% në 26%, atëherë mund të themi se dy palët po e konfirmojnë se ka rënie të papunësisë dhe rritje të punësimit.

Gjithsesi, e rëndësishme është se Agjencia e Statistikave apo ATK e Trusti adresojnë shumë aspekte të rëndësishme të informatave për tregun e punës, dhe duhet ta kemi parasysh se ka ende informalitet në masë të konsiderueshme në ekonominë tonë. Në këtë kontekst, po e marr shembull sektorin e bujqësisë ku Anketa e Fuqisë punëtore identifikon më pak se 10 mijë vende pune, apo ATK e Trusti, ngjashëm, mirëpo, hulumtimet e specializuara të ASK-së dhe MBPZHR-së tregojnë se janë diku rreth 80 mijë njësi pune në këtë sektor për vitin 2016, duke treguar se informaliteti është i lartë dhe nuk mund të identifikohen këto vende pune as me ASK-në as me ATK-në e Trustin. Në parim, duhet të analizojmë të gjitha të dhënat në dispozicion, dhe në analizat që janë bërë në Qeveri, konkludojmë lirshëm se për dy vite janë punësuar, të paktën 40 mijë qytetarë për herë të parë.

Gazeta Fjala: Kryeministër, pavarësisht rritjes ekonomike, gjatë mandatit tuaj Investimet e Huaja Direkte në Kosovë kanë rënë në nivelin më të ulët që nga paslufta. Cili është shkaku që nuk arritët të sjellni investitorë në Kosovë?

Kryeministri Mustafa: Me gjithë respektin, mendoj se nuk është konstatim i drejtë se janë në nivelin më të ulët që nga paslufta. Në fakt, në vitin 2015 ka pasur investime të huaja direkte në nivel më të mirë se 3 vjetët paraprak, mbi 300 milionë euro, ndërsa për vitin 2016, deri në vjeshtë kanë arritur mbi 200 milionë euro.

Që të jemi sa më preciz me ju, të marrim vetëm tre vitet e fundit para marrjes së mandatit, pra vitet 2012, 2013 dhe 2014 investimet e huaja kanë qenë 229 milionë, 280 milionë përkatësisht 151 milionë euro. Në vitin 2015, që është viti i parë i qeverisjes sonë investimet e huaja direkte kanë qenë 308 milionë, pra mbi 100 % më të mëdha sesa viti paraprak dhe dukshëm më të mëdha se dy vitet tjera. Këto janë të dhëna zyrtare të BQK-së, plotësisht kredibile. Andaj, nuk e di se nga ka rrjedhur pohimi juaj se janë më të ulëtat që nga paslufta.

Prandaj, ne arritëm të sjellim investime të huaja. Personalisht kam qenë në shumë vizita jashtë vendit me qëllim të bashkëbisedimit me investitorë që do të investonin në Kosovë. Kemi pasur vizita ne Landin e Baden-Ëurtenbergut dhe Bajernit në Gjermani, në Berlin po ashtu. Gjithashtu, së fundi patëm edhe konferencën me investitorët nga Anglia, në Londër, që e konsiderojmë si sukses dhe se tani jemi në pritje të një vizite nga biznesmenët nga Londra. Po ashtu, në fund të këtij muaji do të mbajmë edhe konferencën me investitorë në Romë të Italisë prej nga ku shpresojmë po ashtu të kemi investitorë, sidomos që ka mjaft storie suksesi të bizneseve italiane në Kosovë. Tani, me mundësitë e reja që i jep Ligji për Investime Strategjike, në besojmë se do të mund të tërheqim edhe më tej investitorë dhe do të përshpejtojmë rritjen ekonomike e gjenerimin e vendeve të punës.

 Gazeta Fjala: Si mund të bëhet Kosova atraktive për investitorët e huaj, me nivelin e lartë të korrupsionit, mos efikasitetin e gjykatave, haraqin e pasigurinë politike në vend?

Kryeministri Mustafa: Ekziston një skepticizëm më i madh se që duhet për Kosovën kur shihet si vend potencial për investime. Për shumë arsye. Njëra nga to është edhe korrupsioni, percpetimi për të edhe joefikasiteti i gjyqësorit. Por, për këto Qeveria ka ndërmarrë hapat e saj kushtetues siç janë financimi dhe pavarësimi i sistemit të drejtësisë. Këtë konsideroj se e kemi bërë më shumë se gjithmonë. Po ashtu, kemi punuar edhe për të krijuar njësitë e veçanta të gjyqësorit që do të trajtojnë lëndët e investitorëve të huaj. Por në anën tjetër, një kohë e kemi rënduar ambientin tonë pasi që lajmet kryesore që i kemi shpalos para mediave të huaja ishin ato të gazit lotsjellës, po ashtu, atë perceptim se Kosova është e korruptuar. Nuk dua të nxjerr krahasime këtu, vetëm se edhe pse në raportet e ndryshme ne e vendosim veten si ndër vendet më të korruptuara, në fakt, shumë nga ne pajtohemi se Kosova nuk është më e korruptuar se asnjëri nga vendet rajonale. Anketa e fundit e Transparency International e vërtetoi këtë. Në Kosovë është raportuar se 10% e të anketuarve kanë paguar mito për ndonjë shërbim apo diçka të ngjashme, ndërsa në vendet tjera rajonale kjo ishte dy apo trefish më e lartë. Po ashtu, nuk duhet të biem në kurthin e ngjarjeve të viteve të kaluara, të cilat janë publikuar në këto vite dhe të mendojmë se tani ka korrupsion. Në këtë mandat nuk ka pasur ndonjë skandal, dhe në ato raste që kemi pasur informatë për ndonjë zyrtar që hetohet, i kemi larguar.

Gazeta Fjala: Përveç efektit në skenën politike, cili prisni të jetë ndikimi i Gjykatës Speciale në ekonominë e vendit?

Kryeministri Mustafa: Unë besoj shumë në kapacitetet tona institucionale si dhe në pjekurinë politike, stabilitetin dhe qëndrueshmërinë e shtetit të Kosovë në aspektin politik, ekonomik, social dhe kohezionin e përgjithshëm për t’u përballur me sfida të vështira.

 Gazeta Fjala: Aktualisht importojmë mbi 90 për qind të produketeve nga Serbia. Cila do të jetë alternativa për të evituar varshmërinë ekonomike nga ky shtet?

Kryeministri Mustafa: Në fakt edhe këtu kemi të bëjmë me një interpretim të gabuara të treguesve ekonomik. Për shembull, ka shumë raste kur thuhet se shumica e produkteve që Kosova importon janë nga Serbia. Kosova pjesën dërmuese të importeve e ka nga vendet e BE-së. Në anën tjetër, nga vendet e rajonit importojmë në së shumti nga Serbia (rreth 15-17% të të gjitha importeve), por assesi Kosova nuk importon përqindje çfarë edhe raportohen shpesh në këtë kontekst.

Andaj, rritja graduale e prodhimtarisë vendore, fuqizimi i eksporteve, rritja e mëtejshme e granteve dhe subvencioneve në bujqësi dhe sektorë të tjerë strategjikë, të cilat dy vitet e fundit kanë qenë në nivele rekorde, shfrytëzimi i MSA-së për eksporte, pakoja e dytë fiskale, rritja e konkurrueshmërisë së kompanive vendore, rritja e konsumimit të prodhimeve vendore nga qytetarët e Kosovës e cila shkon në proporcion të drejtë me rritjen e kualitetit,  do të bëjnë që Kosova të balancojë raportin tregtar me të gjitha shtetet, përfshirë edhe atë me Serbinë.

Unë nuk mendoj se kemi varshmëri ekonomike nga Serbia por është e vërtetë se kemi një deficit tregtar të ndjeshëm të cilin po punojmë ta balancojmë dhe stabilizojmë, me masa në shumë drejtime.

 

 Gazeta Fjala: A do të ketë liberalizim të vizave këtë vit për kosovarët pasi përveç demarkacionit pengesë janë edhe gjykimi i dhjetëra rasteve për korrupsion të profilit të lartë?

Kryeministri Mustafa: Sa i takon luftimit të korrupsionit, Qeveria tashmë ka përmbushur atë kriter, pasi që është funksionalizuar historiku i lëndëve që lidhen me krimin e organizuar dhe korrupsionin, i njohur si “track record”, dhe ka vlerësime pozitive për këtë çështje.

Ekziston një përkushtim i madh në luftimin e korrupsionit dhe Qeveria po bënë punën e saj duke marrë çdo masë ligjore në dispozicion, çdo veprim konkret, po kalohet me hapa të shpejtë në prokurimin elektronik. Qeveria ka suspenduar të gjithë zyrtarët publikë dhe përfaqësuesit politikë ndaj të cilëve janë ngritur akuza në lidhje me afera korruptive, dhe është ndërmarrë çdo masë në këtë drejtim. Nuk e kemi asnjë aferë korruptive që është shumë pozitive për më shumë se dy vjet qeverisje.

Gazeta Fjala:  Kush e ndali trenin provokues nga Serbia? Presidenti Thaçi, ju si kryeministër apo kryeministri i Serbisë Aleksandër Vuçiq?

Kryeministri Mustafa: Trenin provokues të Serbisë e ndalën institucionet e Republikës së Kosovës, me përkrahjen substanciale të partnerëve ndërkombëtarë. Pra, trenin nuk e ndalën individët si të tillë por bartësit e institucioneve të Kosovës, në koordinim të plotë mes vete dhe me bashkësinë ndërkombëtare që na ofroi përkrahje të pazëvendësueshme në këtë proces. Sa i takon Kosovës, ndalja e trenit ishte rezultat i funksionimit të tërë zingjirit kompetent institucional të Kosovës, të gjitha hallkat e të cilit funksionuan si duhet. Nëse njëra hallkë nuk do të funksiononte, së bashku do të dështonim.

Gazeta Fjala: A prisni këtë vit të zgjidhet çështja e demarkacionit me Malin e Zi dhe Asosciacioni i Komunave Serbe?

Kryeministri Mustafa: Kam besim dhe po punojmë intensivisht në drejtim të zgjidhjes së çështjes së demarkacionit me Malin e Zi. Së fundi ne e kemi themeluar edhe një komision për matjen e territorit në mënyrë që ta vërtetojmë qartë para qytetarëve se sa kilometra katrorë i ka pas Kosova para nënshkrimit të marrëveshjes më Malin e Zi dhe sa është pas nënshkrimit të marrëveshjes më Malin e Zi, në mënyrë që të shuhen të gjitha dilemat që janë krijuar te qytetarët. Ne nuk do ta japim asnjë hektar për liberalizim, por po ashtu nuk ka të drejtë askush që të mbajë peng dhe të izoluar qytetarët e Republikës së Kosovës.

Qeveria është e përkushtuar edhe për të implementuar marrëveshjen për asociacionin e komunave me shumicë serbe. Ne do të fillojmë me implementimin e saj në harmoni me vendimin e Gjykatës Kushtetuese dhe me Marrëveshjen e parë të vitit 2013, por me pjesëmarrje të serbëve dhe komuniteteve tjera në institucione. Ky proces do të jetë  transparent edhe për opozitën dhe për shoqërinë civile.

Gazeta Fjala: A mund të jenë këto dy probleme arsye për zgjedhje të parkohëshme në Kosovë?

Kryeministri Mustafa: Unë jam i bindur se këto çështje kanë më shumë mundësi të adresohen tani pasi që Qeveria ka legjitimitet, përfaqëson shumicën dërrmuese të qytetarëve si dhe po dëshmon gatishmëri e vendosmëri për t’u përballur me sfida serioze duke krijuar një klimën e unitetit për kauzat shtetërore.

Sa i takon zgjedhjeve, jam i bindur se ato nuk do t’i hapnin mundësi adresimit të këtyre proceseve pasi që proceset elektorale që nuk janë paraparë në kalendarë prolongojnë proceset,  shkaktojnë tensione dhe vështirësi në ndërtimin e institucioneve dhe zgjidhjen e problemeve. Kosova ka një momentum të mirë dhe ka hapësirë për unifikim dhe për adresimin e shpejtë çështjeve madhore duke i hapur perspektivë të fuqishme qytetarëve dhe vendit.

auto_bisedimet1436076339

Mustafa – Vuçiq, javën tjetër në Bruksel

Shefja e politikës së jashtme të Bashkimit Evropian, Federica Mogherini, i ka ftuar përfaqësuesit e Prishtinës dhe Beogradit në një takim të nivelit të lartë – në kuadër të bisedimeve për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet të dyja palëve – më 24 janar në Bruksel.

Periskopi.com Lajme

Në një njoftim të zyrës së Mogherinit thuhet se “zhvillimet e ditëve të fundit kanë shtruar nevojën e një përkushtimi dhe angazhimi të shtuar nga të dyja palët në bisedime. Përparimi në normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë mbetet i një rëndësie të madhe për të dyja palët, për Bashkimin Evropian deh Ballkanin perëndimorë në tërësi”.

 

 

isa-mustafa2015

Serbia kërcënon me luftë Kosovën, Mustafa ende i gatshëm ta formojë Asociacionin

Kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa ka thënë se institucionet janë të gatshme dhe të koordinuara edhe me partneret ndërkombëtar për ruajtjen e sovranitetit.

Periskopi.com Lajme

Shefi i qeverisë i ka ftuar përfaqësuesit serb që të kthehen në qeveri dhe ta respektojnë Kushtetutën e Kosovës.

“Kohëve të fundit të gjithë jemi dëshmitar të rritjes së provokimeve nga Serbia. Dëshirojë t’i sigurojë qytetarët e Kosovës se institucionet janë të gatshme dhe të koordinuara edhe me partneret ndërkombëtar për ruajtjen e sovranitetit. Ftoj përfaqësuesit serb që të kthehen në qeveri thërras edhe ata ministra që janë të gatshëm të respektojë kushtetutën dhe ligjet e vendit”, ka thënë Mustafa, raporton lajmi.net.

Ai ka thënë se dialogu me Serbinë do të vazhdojë, përkundër vërejtjeve.

Ne jemi të gatshëm  të zbatojmë marrëveshjet e arritura duke përfshirë edhe atë të Asociacionit. Ftojë edhe pushtetin lokal në veri që të respektojë ligjet e Kosovës. Muri në atë pjesë të qytetit nuk është e ardhmja. Qeveria nuk do të ndryjë në pushtetin lokal përderisa ai respekton ligjin. Sa i përket dialogut përkundër vërejtjeve dua të themi se ai do të vazhdojë por që duhet të jetë një dialog produktiv. Serbia duhet të ndal provokimet si ajo e murit trenit  flet arrestet dhe keqpërdorimit të institucioneve të Kosovës. Ka fol edhe për arrestimin e Haradinaj ku është shprehur se ai nuk do të ekstradohet po ashtu ka thënë se trenat e Serbisë do të lëvizin në Kosovës duke respektuar ligjet”, ka thënë Mustafa, raporton lajmi.net.

Ka falënderuar qytetarët dhe ka ftuar partitë opozitare e shoqërinë civile për të punuar së bashku./Lajmi.net/

bajram-gecaj

Këshilltari i kryeministrit tallet me Nikoliqin: Për luftë në Kosovë a nisesh me tren, apo pa tren?

Këshilltari i kryeministrit Isa Mustafa, Bajram Gecaj ka ironizuar me presidentin serb, i cili kishte thënë se është i gatshëm të niset për luftë në Kosovë, nëse prekën interesat e serbëve.

Periskopi.com Lajme

Në një publikim në rrjetin social “Facebook” Gecaj e ka pyetur presidentin serb, se a do të vijë me tren apo pa tren, transmeton Periskopi.

Lexoni të plotë postimin e tij:

“Nikolic gati ta lërë Presidencën dhe të niset për luftë në Kosovë së bashku me dy djemtë e tij”.

A ME TREN A PA TREN…?

1426695666qeveria-e-kosoves-ll-640x330

Detaje shtesë nga Qeveria për pensionet e kosovarëve në Zvicër

Në mbledhjen e Qeverisë janë diskutuar një sërë temash. Njëra ndër to ka qenë edhe marrëveshja për qytetarët e Kosovës të cilët kanë punuar në Zvicër.

Periskopi.com Lajme

Kryeministri Isa Mustafa e vlerësoi këtë marrëveshje që adreson problemet e kosovarëve që punojnë në Zvicër.

Ndërkohë ministri Abrashi ka treguar për efektet pozitive të kësaj marrëveshje.

“Qytetarëve të dy shteteve do t’u mundësohet lëvizja e lirë që të punojnë dhe të realizojnë të drejtat e tyre, siç janë pensionet e moshës, pensionet familjare, pensionet invalidore të punës dhe të drejta tjera nga fusha e sigurimit social. Në veçanti, me këtë marrëveshje, qytetarëve të Kosovës të cilët kanë punuar një kohë të gjatë në Konfederatën e Zvicrës do t’iu mundësohet që pas arritjes së moshës së pensionimit të kenë të drejtë që pensionin e tyre ta marrin në shtetin e tyre, pra në shtetin e Kosovës. Në bazë të kësaj marrëveshje, qytetarëve të Kosovës do t’u mundësohet e drejta për t’i bashkuar edhe periudhat kontributive. Me miratimin në parim të kësaj nisme nga Qeveria e Kosovës, Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale si bartëse e këtij procesi në bashkëpunim me institucionet tjera relevante, sikurse Ministria e Jashtme, do të angazhohet në negocimin e kësaj marrëveshje duke u bazuar në Kushtetutën e Republikës së Kosovës dhe ligjet tjera të aplikueshme. Miratimi i kësaj nisme e autorizon Ministrinë që të filloj menjëherë negocimin e marrëveshjes për sigurime sociale mes Republikës së Kosovës dhe Konfederatës së Zvicrës, negociata që parashihet të fillojnë javën e ardhshme”, është shprehur, ministri Abrashi.

Në këtë mbledhje janë aprovuar edhe udhëzimet me ligjin për kompensimin e viktimave të krimit.

Gjeni të plotë komunikatën:

Qeveria e Republikës së Kosovës, e drejtuar nga kryeministri Isa Mustafa, ka mbajtur sot mbledhjen e rregullt, të 127-ën me radhë. Kabineti qeveritar ka aprovuar dy udhëzime të parapara me Ligjin për Kompensimin e Viktimave të Krimit. Udhëzimi Administrativ për Mënyrën e Kompensimit Përfshirë edhe Llogaritjen e Kompensimit për Dëmtimet e Shumëfishta, rregullon kërkesën për kompensim e cila është e përcaktuar në detaje, përfshin plotësimin e saj, dorëzimin dhe afatin brenda së cilit duhet të dorëzohet. Kjo për faktin që të bëhet sa më e lehtë qasja e viktimave në kompensim. Ndërsa, udhëzimi administrativ për Regjistrat për Parashtruesit e Kërkesës dhe për Vendimet e Lëshuara rreth Kompensimeve përcakton rregullat dhe kushtet për mbajtjen e regjistrave, duke filluar nga pranimi i lëndës, deri tek nxjerrja e vendimit dhe komunikimin e vendimit tek pala. Po ashtu, rregullon edhe pjesën e arkivimit të dokumentacionit dhe qasjes në evidencë, si dhe dispozitave që janë të nevojshme gjatë punës së komisionit, i cili do të bëjë vlerësimin e kërkesave për kompensim. Aprovimi i këtyre dy udhëzimeve administrative, që u ndihmua nga Ambasada Amerikane në Prishtinë, bënë kompletimin e legjislacionit të nevojshëm të kësaj fushe dhe rrjedhimisht mundëson fillimin e kompensimit të viktimave të krimit. Gjatë mbledhjes është aprovuar edhe vendimi preliminar për shpronësim për interes publik të pronave shoqërore të KBI “Progres” Prizren, të cilat preken nga realizimi i Projektit për ndërtimin e Impiantit për Trajtimin e Ujërave të Zeza, Zona Kadastrale Vllashnje, Komuna Prizren. Po ashtu, është miratuar edhe Nisma për lidhjen e Marrëveshjes për sigurime sociale ndërmjet Konfederatës së Zvicrës dhe Qeverisë së Republikës së Kosovës. Ministri i Punës dhe Mirëqenies Sociale, Arban Abrashi, tha se efektet pozitive që do të dalin nga kjo marrëveshje janë të mëdha për qytetarët e Kosovës të cilët kanë punuar dhe punojnë në Zvicër.

“Qytetarëve të dy shteteve do t’u mundësohet lëvizja e lirë që të punojnë dhe të realizojnë të drejtat e tyre, siç janë pensionet e moshës, pensionet familjare, pensionet invalidore të punës dhe të drejta tjera nga fusha e sigurimit social. Në veçanti, me këtë marrëveshje, qytetarëve të Kosovës të cilët kanë punuar një kohë të gjatë në Konfederatën e Zvicrës do t’iu mundësohet që pas arritjes së moshës së pensionimit të kenë të drejtë që pensionin e tyre ta marrin në shtetin e tyre, pra në shtetin e Kosovës. Në bazë të kësaj marrëveshje, qytetarëve të Kosovës do t’u mundësohet e drejta për t’i bashkuar edhe periudhat kontributive. Me miratimin në parim të kësaj nisme nga Qeveria e Kosovës, Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale si bartëse e këtij procesi në bashkëpunim me institucionet tjera relevante, sikurse Ministria e Jashtme, do të angazhohet në negocimin e kësaj marrëveshje duke u bazuar në Kushtetutën e Republikës së Kosovës dhe ligjet tjera të aplikueshme. Miratimi i kësaj nisme e autorizon Ministrinë që të filloj menjëherë negocimin e marrëveshjes për sigurime sociale mes Republikës së Kosovës dhe Konfederatës së Zvicrës, negociata që parashihet të fillojnë javën e ardhshme”, tha ministri Abrashi. Kryeministri Isa Mustafa vlerësoi rëndësinë e kësaj marrëveshje, e cila adreson problemet e qytetarëve të Kosovës që kanë punuar në Zvicër. “Unë e konsideroj se është një hap shumë i rëndësishëm, sepse ka pas shumë probleme sa i përket sigurimeve sociale me Zvicrën dhe mendoj se është një sukses i Qeverisë që ne ta përmbyllim këtë proces tepër të rëndësishëm që drejtpërdrejt adreson problemet e qytetarëve tanë që kanë punuar atje”, tha kryeministri Mustafa.

 

 

ramush_haradinaj_863314095

Për rastin Haradinaj më seriozisht e ka Vuçiqi se sa Mustafa

Analisti politik, Petrit Zogaj duke komentuar lirimin e mundshëm me kush të kreut të AAK-së, Ramush Haradinaj ka thënë se nëse kjo është kërkesë e Haradinaj është e gabuar.

Periskopi.com Lajme

 

“Mund të jetë procedurë e Interpolit por besoj se ekipi i avokatëve është dashur të ketë vullnetin e Haradinaj në letër. Nëse kjo ka qenë kërkesa e Haradinaj, është gabim sepse po u jep mundësië autoriteteve franceze për hetime”.

Zogaj që ishte i ftuar në Zona B të Klan Kosovës ka thënë se “Serbia në aspektin juridik mund të ketë më shumë të drejta se sa ne mendojmë, edhe në raport me Kosovën”.

“Mund ta kuptoj show-un politik në Kosovë por nuk besoj se është njejtë edhe në Serbi”.

“Unë nuk besoj se ata e kanë vetëm për show politik, nëse do të kishte mundësi që Haradinaj të dërgohet në Beograd ata do ta arrestonin dhe do të nisnin proces gjyqësor”.

“Vuçiqi nuk e thotë me hipokrizi se Haradinaj duhet të arresohet nëse shkon në Serbi. Më seriozisht e ka Vuçiqi se sa Mustafa”.

Zogaj poashtu ka komentuar edhe një deklaratë të njërit nga avokatët e kreut të AAK-së, Ramush Haradinaj duke thënë se nuk ishte profesionale.

“Një avokat në ekipin e avokatëve të Haradinaj tha se Haradinaj është hero i gjallë, por me këtë logjikë nuk shkohet në Gjykatë”.

Ardian Gjini

Ardian Gjini tregon si është dashur të vepronte Isa  Mustafa kur u arrestua Haradinaj (Video)

 “Në momentin kur është ndaluar Ramush Haradinaj në Francë me fletëarrest të Serbisë, kryeministri Mustafa është dashtë të dalë menjëherë në konferencë dhe të thotë se që nga sot i suspendojmë të gjitha format e bisedimeve me Serbinë”.

Periskopi.com Lajme

 

Kështu ka deklaruar deputeti i AAK-së, Ardian Gjini në emisionin “Rrokum Roll”.

“Ne s’mundemi me qenë inferiorë tërë jetën dhe Serbia me na akuzu vazhdimisht”, ka theksuar Gjini.

 

zafiri

Zafa: Seancë koti me lot krokodili , kryeministri tregoi ‘muhalive’

 Zafir Berisha nga Nisma për Kosovën e ka quajtur seancën e jashtëzakonshme për Ramush Haradinajn në Parlamentin e Kosovës, seancë koti, e cila nuk prodhon asnjë rezultat.

Periskopi.com Lajme

 

“Kjo është seancë koti me lot krokodili dhe kryeministri tregoi ‘muhalive’ bashkë me ministrat e tij dhe shkoi”, ka thënë Berisha. Sipas tij “ekzekutivi i këtij vendi do […]

Zafir Berisha nga Nisma për Kosovën e ka quajtur seancën e jashtëzakonshme për Ramush Haradinajn në Parlamentin e Kosovës, seancë koti, e cila nuk prodhon asnjë rezultat.

“Kjo është seancë koti me lot krokodili dhe kryeministri tregoi ‘muhalive’ bashkë me ministrat e tij dhe shkoi”, ka thënë Berisha.

Sipas tij “ekzekutivi i këtij vendi do të vazhdojë nënshtrimin dhe servilitetin ndaj shtetit të Serbisë”.

Berisha thotë se kjo ndodh pasi në Kosovë kemi një “Qeveri të butakëve”.

Deputetët e Kosovës po mbajnë seancë të jashtëzakonshme në lidhje me mbajtjen në arrest të liderit të Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës në Francë.

Isa Mustafa / ARKIV

Mustafa: Fletë arrestet me tendencë për të nxitur tensione e konflikte

Kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa, tha se shpreh shqetësimin dhe papajtueshmërinë e Qeverisë së Kosovës me ndalimin e Ramush Haradinajt në Francë.

Periskopi.com Lajme

Ai tha se Qeveria konsideron se fletë arrestet serbe për qytetarët e Kosovës janë të paligjshme, të motivuara politikisht dhe me tendenca të qarta për të nxitur tensione e konflikte dhe për të dëmtuar proceset në rajon e më gjerë.

“Me të kuptuar lajmin për ndalimin e Haradinajt, të gjitha dikasteret e institucioneve të Republikës së Kosovës janë vënë në veprim në mënyrë që ai të lirohet sa më shpejt, si lider i AAK-së dhe si politikan i rëndësishëm i Kosovës”, ka thënë Mustafa.

Qeveria, sipas tij, po punon intensivisht që këto akuza tendencioze e të pabaza të Serbisë të refuzohet nga institucionet ndërkombëtare të sigurisë.

“Ne kemi bërë përpjekje maksimale që Kosova të anëtarësohet në Interpol dhe të rrisim bashkëpunimin me Europol. Ne shpresojmë se me anëtarësimin tonë në këto institucione, këto fletë arreste të motivuara politikisht do të hiqen”, u shpreh kryeministri.

“Unë shpreh bindjen e plotë se institucionet e Francës do të marrin vendim të shpejtë që Haradinaj të kthehet shpejtë në Kosovës dhe që veprime të tilla të mos ndodhin ndaj qytetarëve të Kosovës”, theksoi më tej ai.

“Haradinaj ka qenë Kryeministër, është kryetar i AAK-së, i një force të rëndësishme politike në vend, është shquar për orientimin e tij pro-evropian prandaj nuk shohim asnjë arsye që ai të mbahet edhe më tutje i arrestuar”, ka përfunduar Mustafa.

Sokol Havolli

Këshilltari i kryeministrit e quan kutërbues politik redaktorin e RTK-së

Reagon edhe një këshilltar tjetër i kryeministrit Isa Mustafa ndaj redaktorit të RTK-së, Ernest Luma.

Periskopi.com Lajme

Ky i fundit, e quajti vorr Mustfën, e pas Vlora Dumoshit ka reaguar edhe Sokol Havolli.

Havolli thotë se Ernest Luma nuk meriton as t’i përmendet emri dhe e quan kutërbues politik, raporton periskopi

Ia përmend edhe se si AAK, dy herë e ka përjashtuar nga puna për shkak të, siç e quan Havolli, nivelit të skajshëm të rrugaçërisë dhe joprofesionizmit.

Shkrimi i tij i plotë:

S’do me mbetë rrugaç pa u përpjekur të dëshmoj “potencialet” e poshtërsisë duke u përpjekur të atakoj Kryeministrin Akademik Isa Mustafën. Ngjashëm ndodhte edhe me Presidentin Historik Dr. Ibrahim Rugova.

E.L, që nuk meriton t’i përmendet as emri, i cili njihet vetëm për faqe të zeza, nuk meriton vëmendje. Është një kutërbues publik.

Çfarë mund të presësh nga një njeri, i cili sa ka qenë zëdhënës, ishte distancuar edhe partia e tij, e cila po ashtu e ka përjashtuar dy herë nga puna për shkak të nivelit të skajshëm të rrugaçërisë dhe joprofesionizmit. / Periskopi.com

Reagon Qeveria ndaj redaktorit të RTK-së që e quajti ‘vorr’ kryeministrin Mustafa

 

Qeveria e Kosoves naten

Reagon Qeveria ndaj redaktorit të RTK-së që e quajti ‘vorr’ kryeministrin Mustafa

Vlora Dumoshi, shefe e stafit në kryeministri që është edhe këshilltare e vet kryeministrit, ka reaguar pas deklaratave të redaktorit të RTK-së, Ernest Luma, i cili e ka quajtur 'vorr' kryeministrin Mustafa.

Periskopi.com Lajme

Ajo thotë se RTK duhet tërhiqet nga gjuha që ka përdorur Luma që sipas saj, është gjuhë ekstreme rrugaqërore dhe është përdhosje e gazetarisë e edhe e emrit, besueshmërisë dhe imazhit të televizionit publik, raporton periskopi

Shkrimi i saj i plotë:

Duke shprehur respektin e plotë dhe duke mos dashur në asnjë formë që të të ndikoj në punën, politikat redaktuese si dhe aspektet menaxheriale të RTK-së, shpreh keqardhjen e thellë për gjuhën ekstreme rrugaqërore që një redaktor i televizionit publik me emrin Ernest Luma, ka përdorur ndaj Kryeministrit të Republikës së Kosovës.

Duke pas parasysh edhe rastet e tjera të ngjashme në RTK, besoj se RTK-së do t’i bënte nder që së paku të distancohet nga gjuha e këtij personi.

Shpërdorimi që ky “redaktor” i bën RTK-së është përdhosje e gazetarisë dhe e emrit, besueshmërisë dhe imazhit të televizionit publik.

Ftoj edhe AGK-në që të distancohet nga gjuha e skajshme e këtij ndotësi të gazetarisë, duke kontribuuar në këtë formë për gazetarinë kosovare dhe komunitetin e nderuar të gazetarëve të Kosovës. / Periskopi

 

Redaktori i RTK-së e quan ‘vorr’ kryeministrin Mustafa

ernest-luma

Redaktori i RTK-së e quan ‘vorr’ kryeministrin Mustafa

Ernest Luma që dikur ishte zëdhënës i AAK-së, e tashmë redaktor në RTK, e ka quajtur 'vorr' kryeministrin e Kosovës, Isa Mustafën.

Periskopi.com Lajme

Ai ka reaguar kështu pas reagimit të vonuar që ka bërë Mustafa për arrestimin e Ramuhs Hradinajt nga autoritetet franceze.

Komentit të tij ai ia ka bashkuar edhe një status të vjetër që Mustafa e kishte postuar në facebook.

 

“Më në fund, paska folë sot edhe vorri i qeverisë!

E paska quajtur “të palejueshëm” ndalimin e Haradinajt në Francë.

Çu’, Isë, t’i mëshojmë bazenit not!

Ndoshta, na e shpërlanë ftyrën, pak.”, ka shkruar Luma, raporton Periskopi

Fotografia më poshtë ëhstë ajo që Luma ia ka bashkangjitur postimit të tij.

15826376_1309244765785786_3799197765332269366_n

 

Nishani dhe Haradinaj

Edhe Bujar Nishani reagon për arrestimin e Haradinajt, vetëm Isa Mustafa JO

Presidenti i Shqipërisë, Bujar Nishani ka reaguar për herë të parë për arrestimin e kreut të AAK-së Ramush Haradinaj nga autoritetet franceze si rezultat i një urdhër-arresti të lëshuar nga Serbia.

Periskopi.com Lajme

Duke folur në “Channel One”, Presidenti Nishani dënoi arrestimin në Francë të Haradinajt duke e cilësuar këtë si një veprim të pajustifikuar nga autoritetet franceze.

“Jam i keqardhur për arrestimin e Haradinajt, është arrestim i pajustifikuar. Ka fituar procesin gjyqësor në gjykatat ndërkombëtare. Haradinaj është luftëtar i lirise, kontributor i procesit të paqes”, është shprehur Presidenti Bujar Nishani.

Kreu i shtetit shqiptar komentoi edhe deklaratën e sotme të Kryeministrit serb Aleksandar Vuçiç, për të cilën u shpreh se nxit urrejtje.

“Deklarata e Vuçiç sot nxit urrejtjen, koha e hegjemonise serbe mbi vendet e rajonit ka kaluar. Në Serbi ka qarqe hegjemoniste që pengojnë agjendën e paqes dhe bashkëpunimit”, deklaroi Nishani.

Ramush Haradinaj u arrestua dje në Francë në bazë të një urdhër-arresti serb të lëshuar disa vite më parë që e akuzon për krim lufte, për të cilat Gjykata e Hagës e ka shpallur të pafajshëm ish-Kryeministrin e Kosovës.

Baton Haxhiu

Kryeministri i Qeverisë Teknike

Administrata është rutinë.

Baton Haxhiu Opinione

Por, është keq kur Qeveria dhe qeverisja bëhen rutinë.

Është shumë më keq kur liderët hyjnë brenda rutinës dhe janë të paguximshëm për vendime strategjike.

Brenda kësaj rutine burokratike ka hyrë kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa.

Janë bërë pothuajse dy vjet e gjysmë që politika e tij po vendnumëron.

Nuk po flas për reformat rutinore të Administratës Tatimore të Kosovës.

Po flas për një lider të munguar i cili fajëson opozitën për bllokim të politikës në Kosovë.

Ku gabon kjo politikë e kësaj mazhorance?

Opozita ka ndërtuar një strategji polemizuese, bllokuese dhe rrënuese për këtë Qeveri. Që është e natyrshme për një strategji opozitare. Por, habit fakti që kjo Qeveri nuk ka alternativë dalëse nga ngërçi politik.

Isa Mustafa kërkon që të mëshirohet nga Opozita.

Kërkon një mirëkuptim opozitar. Mirëpo, para kësaj ai duhet të kërkojë të mëshirohet nga LDK-ja dhe PDK-ja, që janë bllokueset kryesore të proceseve politike në Kosovë. Këto dy parti, thjesht, janë të pafuqishme për të bërë as edhe një hap tutje.

Isa Mustafa po del të jetë është i pafuqishmi brenda partisë së tij.

Kryeministri duket se nuk e ka forcën e liderit ta bindë partinë e tij të dalë nga kjo bllokadë.

Ai nuk është më lider.

Ai, tashmë, është vetëm një Administrator i Qeverise – sikur kjo Qeveri të ishte teknike, e jo Qeveri që ka mbi 90 vota në Parlament.

Duke qenë i tillë, edhe PDK-ja është bërë parti pa motivim politik dhe pa dëshirë që të gjejë zgjidhje nga kjo bllokadë.

Çka ka ndodhur realisht?

Pas zgjedhjeve të qershorit të vitit 2014, kishim bllokadën e gjatë të opozitës së bashkuar (VLAN) që besonte se i ka “numrat” dhe formulën për ta bërë Qeverinë Haradinaj, por nuk ia doli.

Numrat, dhe këto 2/3, e bënë koalicionin e madh falë pazarit të Hashim Thaçit me Isa Mustafën, sipas formulës: “Ti, Isë, Kryeministër – unë President, kur Atifete Jahjagës t’i përfundojë mandati”.

Ndonëse ky pazar funksionoi, Qeveria, me gjithë atë shumicë bindëse në Kuvend, nuk do të mund t’i imponojë agjendat e veta politike dhe zhvillimore.

Edhe pa numra, opozita nuk e pranoi disfatën duke politizuar skajshmërisht dy vendime-marrëveshje ndërkombëtarisht të nënshkruara të Qeverisë: Asociacionin e Komunave me Shumicë Serbe dhe Marrëveshjen për Demarkacion me Malin e Zi.

Opozita ndezi alarmin e tradhtisë kombëtare dhe me përdorimin e gazit lotsjellës bllokoi, ose çrregulloi, mbajtjen e seancave të Kuvendit të Kosovës, si dhe organizoi protesta, disa prej tyre tejet masive, që për qëllim e kishin dorëheqjen e Qeverisë dhe shpalljen e zgjedhjeve të parakohshme.

Por, lotsjellësi dhe retorika populliste nuk e zmbrapsën Qeverinë. Përkundrazi, kriza me kohë e kaploi Opozitën, pasi që AAK dhe Nisma nuk deshën që t’i nënshtrohen skenarëve imponues – dhe shpesh të dhunshëm – të Lëvizjes Vetëvendosje.

Kështu, e gjithë beteja e Opozitës, madje përkundër aferave komprometuese për pushtetin, siç ishte ajo e publikimit të përgjimeve “Pronto 2”, nuk pati efektet e pritura mobilizuese.

Në vend të ngërçit të përgjithshëm tani ndodhi vetëbllokada dhe defansiva e “Frontit Patriotik”, të cilit i mbetet vetëm të vetëlavdërohet se kinse e paska shpëtuar Kosovën nga lufta.

Kuptohet, ngërçi politik që ka hyrë në vitin e tretë doemos la pasoja në raportet ndërkombëtare të Kosovës, duke zvogëluar kredibilitetin e shtetit në kërkim të afirmimit dhe stabilizimit të plotë. Më e dukshmja prej këtyre pasojave ishte mosliberalizimi i vizave.

Në të vërtetë, kanë ngecur të gjitha proceset vitale për daljen e Kosovës nga gjendja e vendnumërimit.

I vetmi ngushëllim relativ ka qenë fakti se pos ngërçit të brendshëm ka pasur edhe disa zhvillime të jashtme që nuk i dramatizonin aq shumë autogolat e Kosovës. Bëhej fjalë për krizën dhe vendnumërimin e pothuajse tërë rajonit të Ballkanit, si dhe krizën e madhe të refugjatëve dhe daljen e Britanisë së Madhe nga BE-ja.

Por, tash që mjegullat janë fashitur dhe BE-ja po i rikërkon rrugët e stabilizimit dhe fuqizimit të politikave të saja, nuk ka më vend për vazhdimin e ngërçit dhe Qeveria e Kosovës duhet t’i kthehet trajtimit të punëve të mbetura.

Obligimi i parë është dialogu me Serbinë. Në nivelet teknike ai ka vazhduar, por tani kërkohet rivendosja e dialogut mes kryeministrave të të dy vendeve për jetësimin e plotë të Marrëveshjes së Brukselit të prillit 2013.

Ky proces praktikisht nuk ka alternativa të padëmshme. Kërkesat për riformatizimin e dialogut, ose ndryshimin e karakterit të tij, mendoj se nuk janë as realiste, e as të dobishme.

Qeveria e Kosovës duhet të insistojë në respektimin e plotë të marrëveshjeve të arritura deri më sot dhe plotësimin e tyre me marrëveshjet tjera që do ta rrumbullakosnin maksimalen e normalizmit të raporteve mes dy vendeve si subjekte të barabarta të së drejtës ndërkombëtare, pa e adresuar në mënyrë direkte njohjen e Kosovës nga Serbia.

Kjo çështje vetvetiu do të shtrohet gjatë bisedave për anëtarësimin e Serbisë në BE, ku njohja e Kosovës është kusht i pathënë publikisht që do ta determinojë sjelljen e Beogradit në dialogun me Kosovën.

Në bisedat me BE-në dhe në dialogun me Kosovën, Serbia nuk do të mundet më të luajë me dy karta që kushtëzojnë hezitimet dhe obstruksionet.

Por, kushti, që dialogu me Serbinë ta ketë rrjedhën e duhur është jetësimi i Asociacionit të Komunave me Shumicë Serbe.

Pas vlerësimit kritik të Gjykatës Kushtetuese të Kosovës, që taksativisht numëron pikat ku duhet pasur kujdes që ky Asociacion të mos shndërrohet në nivel të pushtetit autonom dhe potencialisht bllokues të shtetit të Kosovës, gjë që është përkrahur edhe nga faktorët ndërkombëtarë, ky projekt duhet të jetësohet, por i shoqëruar me përmbushje obligimesh që i ka Serbia për normalizimin e plotë të marrëdhënieve me Kosovën.

Çështja tjetër që duhet ta adresojë Qeveria është ajo e ratifikimit të Demarkacionit me Malin e Zi, të cilin Podgorica tashmë e ka kryer si proces, kurse në Kuvendin e Kosovës është krijuar përshtypja se Qeveria nuk i ka numrat për ratifikim.

Dy shtete sovrane gjithnjë mund të bisedojnë për korrigjimet e arsyeshme të kufirit që i ndan, por fjala “korrigjim” nënkupton një proces krejt tjetër.

Për një skenar të tillë do të duhej të ekzistonte edhe pajtimi publik i Qeverisë së Malit të Zi, ndonëse edhe atje aktualisht mund të ketë pengesa nga Opozita me motive të kundërta nga Opozita e Kosovës.

Megjithatë, proceset janë të ndërlikuara dhe Qeveria nuk e ka rrugën e hapur për suksese përkundër përkrahjes së bashkësisë ndërkombëtare rreth çështjeve më të ndjeshme dhe mund të dështojë edhe te Ratifikimi i Demarkacionit dhe në Dialogun me Serbinë nëse Asociacioni bëhet pazar i papërballueshëm.

Në këtë rast ndoshta do të bëhet e paevitueshme shpallja e zgjedhjeve të reja.

Zgjedhjet do të mund ta sqaronin çështjen e legjitimitetit dhe të numrave, duke eliminuar pretendimet përmbysëse dhe populliste pa mbështetjen e elektoratit.

Për shpërndarjen e votës ende nuk ka indikacione të sigurta dhe mund të ndodh që, me disa ndryshime të vogla, skena politike të mbetet e ndarë ashtu siç ka qenë edhe në vitin 2014.

Zgjedhjet, nëse tregohen të paevitueshme, por jo nga imponimet dhe kërcënimet e dhunshme – mbase është mirë të ndodhin pas fillimit të proceseve të Gjykatës Speciale, kur do të dihej se cili prej liderëve e ka kredibilitetin e plotë për të garuar për pushtet, dhe cilët do të jenë nën hetime dhe të gjykuar.

isa-mustafa-foto-xhemail-sllovinja-5_7120

Mustafa i bindur se drejtësia do të zbardhë vrasjen në pabesi të Kolonel Zemajt

Kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa, me rastin e 14 vjetorit të vrasjes, përkujtoi komandantin e luftës çlirimtare, Kolonelin Tahir Zemaj.

Periskopi.com Lajme

Kryeministri theksoi se “Kolonel Tahir Zemaj do të përkujtohet gjithnjë si një luftëtar i shquar i lirisë, i cili dha gjithçka për Kosovën në momentet më të vështira”.

Mustafa me këtë rast veçoi rolin e Kolonel Zemajt në Betejën Heroike të Loxhës, e cila u fitua falë udhëheqjes vetëmohuese të Kolonel Tahir Zemajt dhe luftëtarëve të tjerë të lirisë.

“Kolonel Tahir Zemaj do të mbahet mend përgjithmonë si një luftëtar besnik i Atdheut, një strateg ushtarak dhe një njeri i pakursyer për arritjen e lirisë dhe demokracisë në Kosovë”, thekson Mustafa, duke shprehur besimin se drejtësia do të zbardhë një ditë vrasjen në pabesi të Kolonel Zemajt, të djalit të tij, Enisit dhe veprimtarit të shquar politik, Hasan Zemaj.

isa-mustafa-fotot-xhemail-sllovinja-3_4076

E pranon kryeministri: Nuk mund të bëhet ushtria e Kosovës pa votat e serbëve

Muri i ngritur së fundmi afër urës së Ibrit në veri të Mitrovicës, ka përkeqësuar edhe njëherë raportet kështu ashtu të tensionuara mes shqiptarëve dhe serbëve. Megjithatë, për të parin e Qeverisë së Kosovës mbetet vetëm çështje ditësh se kur do të largohet ai mur nga aty.

Periskopi.com Lajme

Isa Mustafa, në një intervistë për KosovaPress, tha se me serbët në Bruksel asnjëherë nuk është biseduar për ndërtimin e mureve të reja.

“Është paraparë që të ketë dy rreth rrotullime edhe në pjesën jugore dhe në pjesën veriore të Mitrovicës dhe po ashtu marrëveshja parasheh që rruga e ‘Karl Petrit’ në veri të shndërrohet në rrugë të këmbësorëve. Asnjë element tjetër nuk ka të marrëveshjes e cila parasheh pengesa, parasheh barrikada, parasheh mure. Prandaj çdo veprim i tillë ka qenë veprim ilegal, sepse edhe në projektet të cilat i ka kërkuar Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor nga veriu do të thotë nuk ka asnjë projekt në të cilën shfaqet muri ose në të cilin është lejuar ndërtimi i murit. Prandaj në këtë aspekt ne konsiderojmë që është ndërtim ilegal. Është një objekt që është ndërtuar në mënyrë jo ligjore, ilegale për të cilin nuk mund të negociojmë me askënd, as me Serbinë as nuk e kemi mendjen të diskutojmë në Bruksel, sepse nuk mund ta bëjmë ne një veprim ilegal tani objekt të diskutimit. Ata munden çdo ditë të na ndërtojnë nga një mur dhe të themi ejani shkojmë në Bruksel dhe e diskutojmë këtë dhe me gjet arsye që Serbia tani po bën përpjekje me zgjidh çështjet ose kontekstet me Kosovën me dialog në Bruksel. Do të thotë ne mund të dialogojmë për çështje e kaluara, për ato që i kemi trashëguar, për asetet që po na i mbanë peng Serbia, edhe për strukturat paralele të cilat po veprojnë e të cilat duhet të hiqen ose zhbëhen, por këto tjerat nuk janë çështje të cilat ne do t’i diskutojmë. Ne e kemi bërë të qartë edhe Bashkimit Evropian edhe përfaqësuesve të tjerë ndërkombëtarë se ata mbesin obligim që ta rrënojnë atë mur ta heqin ata që e kanë ndërtuar, ndërkaq nuk ka negociata për të”, tha Mustafa

Mustafa tha se e mira e së mirës do të ishte që vetë serbët ta heqin murin, përderisa janë ata vetë që kanë provokuar me ndërtimin e tij.

Megjithatë, kryeministri i Kosovës tha se nëse serbët nuk do ta bëjnë për një kohë të shkurtër, atëherë mbetet të respektohet dhe vihet në funksion vendimi i autoriteteve tona, që vijnë nga vlerësimi i inspektorëve të Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinorë, që ai muri është ndërtuar në mënyrë ilegale dhe si i tillë duhet të hiqet.

Në pyetjen nëse qeverisja Mustafa po tregohet mjaft zemërgjerë me serbët, të cilët nuk janë pajtuar as në vitin e kaluar për ta votuar ushtrinë e ardhshme të Kosovës, kryeministri i vendit thotë se me patjetër u duhen votat e shumicës së serbëve në Kuvendin e Kosovës.

Nga ana tjetër, Isa Mustafa pranon se serbët që janë pjesë e koalicionit të tij qeverisës janë pa vullnet politik dhe sytë e veshët vazhdojnë t’i mbajnë nga Beogradi.

“Ndonjëherë lihet përshtypja në opinion se ne po i përkëdhelim serbët dhe tash për hatër të tyre po e pësojmë. Në të vërtetë nuk është për hatër të tyre, por është për mungesë të vullnetit të tyre që ata të votojnë. Ky është problemi, sepse ne duhet t’i kemi dy të treten e votave në Kuvend, që nënkupton se duhet të kemi 80 vota së paku. Sa i përket votave të shqiptarëve jam i bindur se në këtë aspekt nuk dallojnë fare dhe të gjithë deputetët shqiptarë do ta votojnë, nuk dyshoj fare, mirëpo është problem që duhet të kemi edhe dy te tretën e votave të minoriteteve ose të deputetëve jo shumicë, me u shpreh në mënyrë kushtetuese që nuk i kemi, sepse duhet të kemi së paku 14 vota, do të thotë 11 në Kuvend prej të 20 janë të listës serbe. Prandaj në këtë aspekt ne kemi bërë përpjekje deri tani të bisedojmë me Listën, të bisedojmë edhe me anëtarët e Qeverisë nga Lista Serbe që janë në Qeveri në mënyrë që t’i bindim që ata të votojnë. Kemi pasur disa takime disa biseda ju kemi dhënë gati të gjitha materialet dhe ndryshimet kushtetuese të cilat duhet të bëhen, sepse duhet të shkojnë ndryshimet kushtetuese ato i kërkojnë këto, po të mos ishin ndryshimet ne i kishim aprovuar si ligj në Kuvend sepse kemi vota të mjaftueshme. Por mund të konstatoj se nuk është fjala për vullnetin ose mos vullnetin e tyre, është fjala që qëndrimi i tyre në këtë aspekt akoma diktohet nga Serbia, nga Beogradi dhe pengohet. Do të bëjmë përpjekje t’i bindim, jo të punojmë për hatër të tyre por që t’i bindim që ata të votojnë. Përderisa mos ta votojnë ne nuk mund ta bëjmë transformimin e FSK-së në Forcë të Armatosur në mënyrë kushtetuese”, tha Mustafa.

Mustafa tha se sa i përket reformatimit të mundshëm të Qeverisë nuk ka asnjë lëvizje përveç diskutimeve të zakonshme mes partnerëve të koalicionit.

Ai tha se ide e tyre ka qenë që Qeveris e Kosovës të ketë shkurtim të ministrive në qeverisje, duke mundësuar funksionimin e disa ministrive në një, në mënyrë që të kemi më pak anëtarë në qeverisje.

Dhe kjo nuk do të sillte vetëm shkurtime të shpenzimeve, por edhe një funksionim më të mirë të dikastereve të ndryshme në ministritë që do të përcaktoheshin. Megjithatë, duke thënë se është duke u bërë një punë e mirë në qeverisje, Isa Mustafa tha se për kohëzgjatjen sa i mbetet kësaj qeverisje, është më mirë që të fokusohemi në realizimin e objektivave dhe krijimin e mundësive që këtë plan të ‘ngushtimit’ të Qeverisë ta bëjnë në mandatet e ardhshme.

Kryeministri foli edhe për çështje të tjera me rëndësi për qytetarët, përaturat e larta të energjisë elektrike dhe gjasat për ngritje të tyre me investimet në termocentralin e ri. Kryeministri Mustafa tha se po bënë përpjekje maksimale që qytetarët të mos ngarkohen me shpenzimet që vijnë të faturuara nga Rregullatori.

Ndërsa sa i përket ajrit të ndotur në rritje në rajonin e Prishtinës, kryeministri Mustafa tha se po bëjnë përpjekje që të ndërrojnë kriteret e importimit të automjeteve të vjetra dhe ndotëse, në mënyrë që të pakësohen rezultatet e ndotjes.

Mustafa tha se problem në këtë aspekt është edhe ngrohja që qytetarët shfrytëzojnë gjatë stinës së dimrit, që sjell pasoja në rritjen e treguesve të ajrit të ndotur në kryeqytet.

Raportet e Kosovës me vendet e Rajonit dhe më gjerë, i pari i Qeverisë së Kosovës i konsideron si të shëndosha.

Ai thotë se me ndërmjetësimin e ndërkombëtarëve, është arritur që vendet e Rajonit të bashkëbisedojnë për të ardhmen e tyre në infrastrukturë, lehtësime tregtare, bashkëpunime ekonomike, etj.

Se Kosova ende ka nevojë për ndihmën e Amerikës, e thotë vet kryeministri Mustafa, i cili shpreson që me amerikanët do të ndihmojnë kosovarët në forcimin e shtetit ligjor, forcimin e institucioneve dhe në njohjet që i duhen vendit.

Ndërsa sa i përket presidentit të ri të Amerikës, Mustafa beson në thellim të bashkëpunimit me administratën e presidentit Trump, ani se ai deri tash nuk ka marrë ftesë në ditën e inaugurimit të presidentit të ri të SHBA-ve.

Isa-Mustafa

Mesazhi i kryeministrit Isa Mustafa, me rastin e Vitit të Ri 2017 (Video)

Të dashur qytetarë, Po e përmbyllim një vit të rëndësishëm për Republikën e Kosovës.

Periskopi.com Lajme

 

Së bashku e forcuam shtetin tonë, e rritëm ekonominë, e ulëm papunësinë, u anëtarësuam në UEFA dhe në FIFA, miratuam Ligjin për Trepçën, morëm Kodin Telefonik, krijuam kushte për hapjen e fabrikave, avancuam raportet me NATO-n dhe me Bashkimin Evropian, miratuam një buxhet rekord mbi 2 miliardë euro e shumë të arritura tjera.

Andaj, në emër të Qeverisë së Republikës së Kosovës ju shpreh mirënjohje për kontributin tuaj për shtetin, gjatë vitit 2016.

Të dashur motra dhe vëllezër,

Përkundër sukseseve evidente, Republika e Kosovës po përballet me sfida.

Po punojmë pa pushim për lëvizje të lirë, për më shumë vende të punës, për arsim dhe shëndetësi më të mirë dhe për forcim të sundimit të ligjit.

Viti 2017 është një mundësi e hapur për ne, që së bashku, t’i përkushtohemi edhe më shumë zhvillimit të vendit.

Është koha t’i lemë anash kundërshtimet dhe t’i kryejmë punët që i kemi në dorën tonë.

Të nderuar qytetarë,

Këtë vit, Majlinda Kelmendi fitoi Medaljen Olimpike në Brazil, duke na e zbardhur fytyrën para botës.

Po ashtu, Nëna Terezë, u shenjtërua për veprat e saj madhështore në shërbim të njerëzimit.

Kosova është ende kampione e optimizmit duke pas në vete potenciale të mëdha vullneti, pune e kreativiteti.

Besoj shumë se në vitin 2017 do të kemi suksese, do të jetë vit i lëvizjes së lirë, vit i punës dhe i zhvillimit.

Andaj, të punojmë me përkushtim dhe dashuri për të ardhmen e fëmijëve tanë dhe për shtetin tonë.

Urime nga zemra Vitin e Ri 2017!

Zoti e Bekoftë Republikën e Kosovës dhe qytetarët e saj!

 

isa-mustafa-fotot-xhemail-sllovinja-3_4076

Mustafa forcën e koalicionit e mat me aprovimin e Ligjit të Veteranëve

Isa Mustafa, kryeministri i vendit pas aprovimit të Ligjit për Veteranët e UÇK-së, tha se u tregua forca e koalicionit qeverisës.

Periskopi.com Lajme

Më poshtë është  i plotë shkrimi i tij:

Aprovimi i ndryshimeve në Ligjin për Veteranët e UÇK-së dëshmon seriozitetin dhe forcën e koalicionit qeverisës. Uroj deputetët për një vendim shumë të rëndësishëm, Kryetarin e Kuvendit dhe OVL.

Është ky një vendim që ka kërkuar më shumë kohë dhe angazhim, një involvim të kreut të shtetit dhe punë me përkushtim të Ministrit të Punës dhe Mirëqenies Sociale. Kosova trasoi rrugën për zhvillim të qëndrueshëm ekomomik.

Ndodh edhe kjo, Isa Mustafa ofendon të gjithë e kërkon nga të tjerët të mos e bëjnë

Periskopi.com Video
isa-mustafa-fotot-xhemail-sllovinja-3_4076

S’diskutojmë në BE për lartësi të murit, ai rrënohet dhe pikë

Kryeministri Isa Mustafa e vlerëson vitin 2016 si të sukseshëm për Kosovën. Në një intervistë ekskluzive dhënë për Gazeta Metro, shefi i ekzekutivit duke folur për temën më të ndjeshme të kohëve të fundit, murin në veri, ka thënë se në BE Kosova nuk diskuton për gjatësi apo lartësi të murit. Ai sipas kryeministrit do të duhet të rrënohet. “Ai mur është ndërtuar në kundërshtim me çdo akt ligjor dhe si i tillë duhet të rrënohet. Pikë”.

Periskopi.com Intervista

Duke folur rreth çështjes së demarkacionit, kryeministri Mustafa ka thënë se ai është kushti i vetëm që kërkohet nga Bashkimi Europian për liberalizimin e vizave, pasi tashmë, Kosova ka plotësuar të gjithë 93 kriteret tjera të kërkuara.

Kryeministri ka shtuar se viti 2016 do të kujtohet edhe si vit për suksese që nuk lidhen drejtpërsëdrejti me punën e Qeverisë, si Medalja e Artë Olimpike e Majlinda Kelmendit, pranimi i futbollit në UEFA dhe FIFA dhe shenjtërimi i Nënës Terezë.

Keni kërkuar gjatë kësaj jave që demarkacioni me Malin e Zi të ratifikohet në Kuvend para përfundimit të këtij viti kalendarik. A është demarkacioni pengesa e vetme drejt liberalizimit të vizave për qytetarët e Kosovës. Cilat janë gjasat që të kalojë në Kuvend?

Kryeministri Mustafa: Tashmë është plotësisht e qartë që ratifikimi i marrëveshjes së demarkacionit në Kuvend, është hapi i fundit për liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës. Ne i kemi përmbushur të gjitha kriteret, më herët i kemi konkluduar 93 sosh, ndërkaq tashmë edhe historiku i lëndëve kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, i njohur si “Track Record”, ka filluar të zbatohet dhe ne krejt çfarë duhet të bëjmë për liberalizimin e vizave, është të ratifikojmë marrëveshjen e demarkacionit me Malin e Zi. Këto janë qëndrime të qarta të partnerëve tanë në BE dhe ne duhet ta bëjmë këtë hap sa më shpejtë që të jetë e mundur, në mënyrë që në muajt e parë të 2017, qytetarët e Kosovës të fillojnë të lëvizin pa viza.

Kur pritni të përfundohet çështja e liberalizimit të vizave?

Kryeministri Mustafa: Ne së fundi kemi marrë edhe një hap konkret që të jemi në shërbim të përmbylljes sa më të shpejtë të kësaj çështje që ka rëndësi esenciale si për lëvizjen e lirë por edhe për shtetësinë dhe integritetin territorial të Republikës së Kosovës.

Për këtë arsye, ne së fundi kemi ndërmarrë edhe një iniciativë konkrete shtesë dhe në Qeveri e kemi miratuar themelimin e një komisioni të ekspertëve për matjen e territorit të Kosovës. Në kuadër të këtij komisioni janë paraparë përfaqësues institucionalë nga Akademia e Shkencës dhe e Arteve të Kosovës, Fakulteti i Shkencave Matematikore-Natyrore, nga partitë opozitare Lëvizja Vetëvendosje, Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës, Nisma për Kosovën, nga Shoqëria Civile, nga Agjencioni i Kadastrave të Kosovës, nga Agjencioni i Pyjeve, KOSTT-i, Agjencia e Privatizimit, Policia e Kosovës, Agjencia e Statistikave, nga Komunat e Pejës, Deçanit, Istogut dhe Junikut, përfaqësues nga zona e Rugovës. Në Komision do t’i ftojmë edhe përfaqësuesit e BE-së, të Ambasadës Amerikane, të KFOR-it dhe të EULEX-it.

Ne vazhdojmë të kemi besim se kjo çështje mund të adresohet shpejt, të ratifikohet marrëveshja dhe të hapen dyert e qytetarëve tanë për lëvizje të lirë dhe që shteti i Kosovës të ketë kufirin me Malin e Zi ndërkombëtarisht të shënjuar dhe të pranuar.

Luftimi i korrupsionit, konkretisht arrestimi i 59 policëve a është pjesë e strategjisë anti korrupsion të Qeverisë, dhe a mos po ndalon kjo luftë vetëm në këtë nivel, duke mos prekur personat e fuqishëm politik?

Kryeministri Mustafa: Strategjia e Qeverisë për luftë të pakompromis kundër korrupsionit është gjithëpërfshirëse por ne nuk merremi me arrestime dhe nuk përzihemi në punët hetimore e operacionale të Policisë apo në raste konkrete. Qeveria e Kosovës është tërësisht e përkushtuar për të ndihmuar në aspektin e bazës ligjore, për të përkrahur institucionet kushtetuese në përmbushjen e pavarur të punës së tyre për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar. Qeveria, poashtu, në tërësi po përpiqet t’i eliminojë zbrazëtirat të cilat mund të shfrytëzohen për  akte korruptive, i kemi suspenduar të gjithë zyrtarët politikë dhe civilë për të cilët janë ngritur aktakuza për përfshirje në akte korruptive, kemi avancuar sistemin e prokurimit publik duke kaluar në prokurim elektronik si dhe kemi ndërmarrë shumë veprime dhe masa të tjera ligjore. Mirëpo, Qeveria nuk arreston njerëz pasi që ato janë çështje të policisë dhe të organeve të kompetente të zbatimit të ligjit. Qeveria e Kosovës e ka përshëndetur aksionin e Inspektoratit Policor të Kosovës dhe organeve tjera shtetërore, i cili rezultoi me ndalimin e dhjetëra zyrtarëve policorë nën dyshimin se janë përfshirë në vepra korruptive, por nuk dëshirojmë të ndikojmë në asnjë formë në punën e organeve kompetente kushtetuese dhe ligjore. Por, në Kosovë në vazhdimësi me veprime ligjore po dëshmohet përkushtimi i pakompromis i institucioneve në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit.

Çështja e buxhetit për vitin 2017 ka nxitur mospajtime me partnerin e koalicionit, PDK’në. Gjithashtu ka pasur kundërthënie se meqë e drejtoni ministrinë e Financave, keni orientuar më shumë projekte kapitale në komunat që qeverisë LDK’ja?

Kryeministri Mustafa: Në fakt, ne tashmë kemi miratuar me pajtim të plotë një Buxhet rekord me një shifër prej mbi 2 miliardë eurosh, që përbën një sukses shumë të madh dhe është një prej treguesve të progresit ekonomik që është shënuar gjatë këtyre dy viteve.

Ky buxhet i partnerëve të koalicionit, i koordinuar në çdo detaj, është Buxhet zhvillimor dhe hap perspektivë të shumanshme për vendin.

Mendoj se Buxheti 2017 është një prej sukseseve të partnerëve të koalicionit qeveritar, i cili ka pasur rol unifikues dhe jo të kundërtën.

Rreth çështjes së murit në  veri të Mitrovicës, çka po ndodhë dhe si e shihni këtë projekt? A do të qëndroj muri edhe me lartësi më të vogël se sa ajo ekzistuese duke ja vendosur shkallët ashtu siç ka aluduar shefja e diplomacisë të BE’së Federica Mogherini?

Kryeministri Mustafa: Më lejoni të jem i qartë. Muri në Mitrovicë është joligjor, nuk është i paraparë në asnjë projekt dhe ai është ndërtuar me synime të qarta që të na zhys neve në përplasje të brendshme dhe që ne të konfrontohemi me njëri tjetrin, gjë që ne nuk duhet ta lejojmë. Ai mur, në tërësi është i paligjshëm dhe duhet të rrëzohet me forcën e ligjit. Qytetarët e Kosovës dhe partitë politike nuk duhet të bien pre e këtij provokimi dhe që dikush ta shfrytëzojë politikisht por duhet të jemi unik. Përndryshe, ata që e ndërtuan do të arrijnë t’i realizojnë qëllimet për të cilën e kanë ndërtuar.

Ne nuk do ta diskutojmë në BE për gjatësi e lartësi të tij. Ai mur është ndërtuar në kundërshtim me çdo akt ligjor dhe si i tillë duhet të rrënohet. Pikë!

Agjensioni i Statistikave ka raportuar për rënie të papunësisë. Ju gjithashtu keni premtuar punësime në mandatin tuaj qeveritar prej 120 mijë vende pune. Ku janë punësuar këta njerëz, në çfarë sektorë dhe deri në fund të mandatit tuaj si do të punësohen pjesa tjetër?

Kryeministri Mustafa: Agjencia e Statistikave, në bazë të të dhënave të saj ka bërë të ditur se ka rënie të ndjeshme të papunësisë nga 35.3% në vitin 2014 në 26.2% këtë vit, që është për t’u vlerësuar. Kjo rënie e papunësisë është refleksion i reformave të shumanshme ekonomike që kemi ndërmarrë, duke filluar nga ato fiskale, stabiliteti financiar, ambienti i favorshëm i biznesit. Me përkrahjen e bujqësisë e shumë aspekte tjera. Si rezultat i këtyre reformave, ne tash e dy vjet po arrijmë rritje ekonomike mbi 4% që është më e madhja në rajon, kemi fuqizim të sektorit privat, ka vazhduar trendi pozitiv i investimeve.

Në fushën e financave, kemi rezultate të mëdha në reformat fiskale, të cilat kanë rezultuar me përmirësimin e kushteve të të bërit biznes, të cilat janë vlerësuar shumë lart nga Raporti i Bankës Botërore për vitin 2016.

Në fushën e zhvillimit ekonomik, është miratuar Ligji për Trepçën, i cili i hap mundësinë e zhvillimit të kësaj ndërmarrje vitale për ekonominë e Kosovës.

Në bujqësi është rritur ndjeshëm përkrahja për bujqit duke arritur rezultate të mëdha në prodhimet vendore. Është rritur konsumi i prodhimeve vendore, janë shtuar sipërfaqet e mbjella për shkak të rritjes të interesit të bujqve. Ka përmirësime të ndjeshme në pylltari dhe në zhvillim rural. Në infrastrukturë është punuar fuqishëm, në Tregti dhe Industri si rezultat i punës së madhe, Banka Botërore ka renditur Kosovën në raportin e të “Bërit Biznes 2017” disa vende më lartë duke konfirmuar progres të konsiderueshëm në përmirësimin e mjedisit afarist.

Sa i takon vendeve të punës të premtuara, ne me këto trende mund të jemi optimist se deri në fund të mandatit, në vitin 2018, me këtë rritje ekonomike do t’i afrohemi atyre numrave.

Vendet e reja të punës janë hapur kryesisht në sektorin privat. Mund të përmend këtu së një fabrikë me mbi 500 të punësuar u hap këtë vit në Podujevë. Ka edhe shumë biznese të tjera që janë hapur ndërkohë ose që kanë rritur kapacitetet. Janë hapur qindra vende pune në bujqësi dhe blegtori. Nga masat aktive të tregut të punës, kanë përfituar mbi 10 mijë qytetarë. Janë krijuar mundësi të punësimit sezonal jashtë vendit si dhe projekte të praktikës në punë e shumë projekte të tjera të dobishme për punëkërkuesit kosovarë.

Si do ta përkufizonit vitin 2016?

Kryeministri Mustafa: Unë mendoj që bilanci i vitit 2016 është pozitiv. A kemi mundur të bëjmë më shumë? Po! Kemi mundur që tash që po flasim të mos kemi nevojë për vizë për të udhëtuar në vendet e BE-së. Kemi mundur të kemi më shumë unitet politik, të ketë më shumë konstruktivitet. Mos të harrojmë se te në është votuar edhe kundër ratifikimit të MSA-së, kundër Ligjit të Trepçës, është bërë thirrje që Kosova të mos ketë kod telefonik ndërkombëtar të vetin po të vazhdohet me atë të vjetrin…

Megjithatë, në këto rrethana ne kemi arritur të bëjmë Kosovën vendin me rritjen më të madhe ekonomike në rajon, kemi luftuar terrorizmin duke pasur rezultate impresionuese, kemi fuqizuar subjektivitetin ndërkombëtar, kemi avancuar marrëdhëniet me NATO-n dhe me BE-në e shumë të arritura tjera.

Ky vit, po ashtu, do të mbahet mend gjithmonë edhe për ngjarje që nuk lidhen direkt me punën e Qeverisë, që janë Medalja e Artë, pranimi në UEFA dhe FIFA dhe është bërë shenjtërimi i Nënës Terezë. Andaj, është një vit i suksesshëm. Por, 2017 mund të jetë edhe më i suksesshëm, nëse agjendat tona do të jenë në shërbim të shtetit e jo të politikës ditore, të ketë më shumë debat për çështje e prekshme e jo për fiksione politike, nëse nuk do të jemi peng i asaj çfarë tha sot një “askushhiq” si Gjuriqi dhe të merremi me të tërë ditën. /gazetametro.net