Imami shqiptar kundër babait që ia ndalon vajzës mësimin e notit

"Është absurde dhe tmerruese se si këta njerëz, nga njëra anë marrin ndihma sociale e në anën tjetër thonë se `nëse unë u përmbahem ligjeve në shkollë ose në Zvicër, atëherë shkoj në ferr; ndërsa nëse unë i kundërshtoj këto ligje, atëherë shkoj në parajsë”

Periskopi.com Lajme

Një baba, mysliman i vijës së ashpër nga Kreuzlingeni (Kanton i Thurgau) nuk e lejon në asnjë mënyrë vajzën e tij 8 vjeçare që të marrë pjesë në mësimin e detyruar të notit në kuadër të shkollës, shkruan sudkurier.de. Të gjitha masat që kanë ndërmarrë ndaj tij kanë shkruar huq. Atë e kanë dënuar disa herë me gjobë dhe e kanë kërcënuar edhe me burg por kot. Edhe shkolla dhe komuna janë inkuadruar në zgjidhjen e këtij problemi.

Bashkësia shkollore e ka angazhuar imamin shqiptar Rehan Neziri nga Bashkësia Shqiptare Islamike e Kreuzlingenit si këshilltar për të shpjeguar se si i qaset islami çështjes së notit për vajzat, transmeton albinfo.ch. Neziri nuk tregon fare mirëkuptim me babain që ia ndalon të bijës mësimin e notit.

I pyetur nga gazeta nëse ka shpesh mospërputhje në mes të rregullave të këtushme shkollore dhe rregullave të Kuranit, Neziri përgjigjet: “Në të vërtetë jo. Mbulesa e kokës është një nga temat, por ajo në shkollën në Kreuzlingen është e lejuar, për mësimin e notit ekziston burkini (veshja e notit për myslimane) ndërsa për kampet e shkollës mundësohet kontrollimi i ushqimit, transmeton albinfo.ch.

Ndërsa pyetjes se çfarë qëndrimi ka ai lidhur me mësimin e notit për vajzat myslimane, imami shqiptar i përgjigjet: mësimi i notit është pjesë përbërëse e mësimit në përgjithësi. Profeti Muhamed ka thënë madje vetë dhe në mënyrë të qartë se prindërit duhet që fëmijëve të tyre t`ua mësojnë shkrimleximin, notin, kalërimin dhe shënimin me shigjetë dhe hark.

Por përse megjithatë po dalin probleme sa i takon pjesëmarrjes në mësimin e notit për vajzat myslimane? Neziri kësaj pyetjeje i përgjigjet : Rregullat mbi veshjen (kodi i veshjes) janë në kundërshtim me ato për veshjen gjatë mësimit të notit. Por fëmijët, vetëm nga mosha e pubertetit janë të detyruar t`u përmbahen rregullave islame të veshjes.

Ndërkaq pyetjes konkrete lidhur me babanë që refuzon pjesëmarrje  e të bijës në mësimin e notit, imami shqiptar i përgjigjet me keqardhje. “Prindërit janë pjesëtarë të bashkësisë sonë dhe unë e konsideroj këtë rast si shumë të dhembshëm, përcjell albinfo.ch gazetën gjermane. Është absurde dhe tmerruese se si këta njerëz, nga njëra anë marrin ndihma sociale e në anën tjetër thonë se `nëse unë u përmbahem ligjeve në shkollë ose në Zvicër, atëherë shkoj në ferr; ndërsa nëse unë i kundërshtoj këto ligje, atëherë shkoj në parajsë”. Një shprehje e tillë bie në kundërshtim me islamin dhe me mendjen e shëndoshë. Është shumë dëm që nuk është gjetur një zgjidhje për këtë problem”.

Imami shqiptar kundër babait që ia ndalon vajzës mësimin e notit

 

 

.

 

Për imamin shqiptar të arrestuar edhe në Egjipt, Interpoli kërkon informacion

Imami i vetëshpallur i xhamisë së fshatit Kastriot në Dibër, Xhezair Fishti një nga katër të arrestuarit si pjesë e celulës së ISIS në Shkodër rezulton të ketë qenë i arrestuar në Egjipt tre vite më parë. Fishti ka qenë i ndaluar gjatë protestave të organizuara pas rënies së presidentit Mohamed Morsi.

Periskopi.com Lajme

Por ai është lënë i lirë, pas verifikimeve të kryera. Aktiviteti i Fishtit në Egjipt është me interes edhe për hetimin që po kryhen në Shqipëri.

Për këtë arsye Interpol Tirana i ka kërkuar informacion të detajuar Interpol Kajros mbi aktivitetin e Xhezair Fishtit në Egjipt. Arsyet pse u prangos dhe lidhjet e tij me persona të dyshuar se kanë lidhje me shtetit islamik.

Në sitën e hetuesve do të kalojnë dhe hyrje-daljet e kryera në vendet e tjera të Fishiti, të cilat kanë që të shumta gjatë tre viteve të fundit.

Prokuroria për krimet e rënda që po heton këtë dosje po verifikon të gjitha hyrje-daljet jashtë vendit edhe për tre të ndaluarit e tjerë Bekim Protopa, Medat Hasani dhe Ergys Faslia.

Ndërkohë hetuesit shqiptare po bashkëpunojnë ngushte me ata kosovarë pasi aktiviteti kryesor i celulës ka qenë në Kosovë ku pati 18 të prangosur. Sulmi dyshohet se do organizohej dhe kryhej nga shtetas kosovar, ndërsa 4 të arrestuarit në Shqipëri kishin për detyrë t’i shoqëronin.

Celula nuk konsiderohet ende e shkatërruar pasi ka dyshime se ka edhe të tjerë persona të cilët janë aktivë që janë ende të lirë./ Opinion