autizmi-620x330

Gripi gjatë shtatzënisë, shkak për autizëm tek fëmijët? Ja zbulimi i shkencëtarëve

Gripi në shtatzëni nuk shkakton zakonisht autizëm tek fëmijët, ka zbuluar një studim i ri. Pas një vëzhgimi që iu bënë gati 200 mijë fëmijëve, hulumtuesit shkencorë nuk gjetën ndonjë lidhje mes këtij virusi dhe autizmit.

Periskopi.com Shëndeti

Megjithatë ekspertët theksojnë se ka një farë rreziku për zhvillim të autizmit nëse nëna preket nga gripi dhe temperatura (nëse këto zgjasin më shumë se një javë) gjatë 3 muajve të parë të shtatzënisë.

Kjo, sipas shkencëtarëve, lidhet edhe me “fatin”. Gjithsesi, ekspertët shëndetësor britanikë vazhdojnë t’i rekomandojnë gratë që të vaksinohen. Vaksinat kundër gripit mbrojnë gratë shtatzëna nga aborti, lindjet e parakohshme dhe komplikacione të tjera, si pneumonia shkruan Shendeti.com.

Ato forcojnë gjithashtu imunitetin e fëmijës në muajt e para të jetës. Një studim i vitit 2012 zbuloi se fëmijët, nënat e cilëve ishin ekspozuar ndaj gripit gjatë shtatzënisë, kishin më shumë gjasa të bëheshin autikë.

Ndërsa shkencëtarët danezë zbuluan se gratë shtatzëna, që janë me grip dhe temperaturë për më shumë se një javë janë 3 herë më të rrezikuara që të kenë një fëmijë autikë.

Shkaktari i autizmit mbetet akoma enigmë. Hulumtuesit shkencorë amerikanë monitoruan 196 mijë fëmijë të lindur mes viteve 2000-2010.

Gati 1500 nëna ishin prekur nga gripi gjatë shtatzënisë dhe 45 mijë ishin vaksinuar. Si përfundim, nga 196 000 fëmijë, vetëm 3000 prej tyre lindën autikë.

gripi

5 kurat natyrale kundër gripit

Me këtë klimë të ftohtë, me lagështirë, erë dhe ndryshime të temperaturës është e lehtë të sëmuresh. Gripi stinor është një infeksion akut viral respirator (sëmundje) i shkaktuar nga viruset e gripit stinor.

Periskopi.com Shëndeti

Çdo grip stinor përhapet nga viruse të ndryshme të tij dhe prek njerëz të ndryshëm në bazë të aftësisë së trupit të tyre për të luftuar infeksionin. Shumë prej nesh marrim ilaçe për ta mposhtur atë por ka edhe mënyra natyrale për tu mbrojtur ndaj gripit.

Ja disa këshilla të thjeshta për t’u mbrojtur nga virozat dhe për të forcuar sistemin tuaj imunitar.

1. Qëndroni në ajër të pastër dhe merruni me sport
2. Pushoni dhe ushqehuni shëndetshëm
3. Lani duart shpesh
4. Bëni gjumë të ëmbël.
5. Hani hurma, është fruti që ju mban larg sëmundjeve të stinës