SPECIALJA

Nga Klina kërkohen ndryshime në ligjin për Specialen dhe dialogun me Serbi

Fiks 166 nënshkrime të qytetarëve të Klinës janë mbledhur, që për qëllim kanë ndryshimin e ligjit për Gjykatën Speciale.

Periskopi.com Lajme

Kërkohet që Kuvendi i Kosovës, me ndryshimet e këtij ligji të mundësojë edhe gjykimin e ushtrisë dhe policisë serbe që kreu krime në Kosovë.

Letra i është dërguar në mënyrë të veçantë dy deputeteve të Kuvendit të Kosovës që vijnë nga Klina, Shqipe Pantina (VV) dhe Mirjeta Kalludra (LDK).

Letrën e plotë po e botojmë më poshtë:

Zonjat Shqipe Pantina (VV) dhe Mirjeta Kalludra (LDK) – deputete nga komuna e Klinës në Parlamentin e Kosovës.

Ju ftojmë që t’iu bashkëngjiteni 166 qytetarëve të Klinës (86 familjarëve të viktimave të Masakrës së Kralanit dhe familjarëve të viktimave të tjera të luftës së komunës sonë të vrarë nga ushtria dhe policët serbë gjatë luftës 1998-1999), dhe të nënshkruani kërkesën për plotësimin e këtij ligji në mënyrë që kjo gjykatë të mund të hetojë krimet serbe të luftës në Klinë dhe të gjitha komunat e tjera nëpër Kosovë dhe gjykojë edhe përgjegjësit dhe ekzekutuesit e më të dashurave tanë.

Me 13 Nëntor, unë përfaqësuesja e shoqatës « Familja dhe Shpresa », Zana Bytyqi, iu jam drejtuar me një ftesë publike të gjithë deputetëve të parlamentit të Kosovës për të iniciuar ndryshimin/plotësimin për Gjykatën Speciale për Kosovën me seli në Hagë, të krijuar nga parlamenti i Kosovës, që kjo gjykatë të merret edhe me krimet e Serbisë ndaj më të dashurave tanë – Kralan 04 Pril 2016 – dhe ndaj të gjithë civilëve shqiptarë në Kosovë në luftën e viteve 1998-1999.

Me 21 nëntor e njëjta kërkesë publike iu është drejtuar edhe kryetarëve të të gjitha partive politike shqiptare (pra edhe kryetarëve të partive tuaja, zotëri Isa Mustafës dhe Visar Ymerit). Edhe kjo kërkesë publike, zonjat Pantina dhe Kalludra, është shpërndarë në adresat tuaja elekronike.

Ju zonjat deputete, Shqipe Pantina dhe Mirjeta Kalludra, që të dyja nga Komuna e Klinës, ende nuk jeni përgjigjur në letrën e parë.

Ndërkohë ju njoftojmë se shoqata « Familja dhe Shpresa » ka mbledhur 166 nënshkrime për një kërkesë kryetarit të Parlamentit të Kosovës, Kadri Veseli – kësaj here jo në cilësinë e tij si kryetar të PDK-së, por në cilësinë e më të madhit të legjislativit të vendit tonë, të cilën do t’ia dorëzojmë këtyre ditëve administratës së parlamentit sipas rregullave protokolare.

Zonjat deputete nga Klina, Pantina dhe Kalludra, ju ftojmë pra, që t’iu bashkëngjiteni këtyre 166 qytetarëve të Klinës (familjarëve të viktimave të Masakrës së Kralanit dhe familjarëve të viktimave të tjera të luftës të vrarë nga ushtria dhe policët serbë gjatë luftës 1998-1999), dhe të nënshkruani kërkesën për plotësimin e këtij ligji në mënyrë që kjo gjykatë të mund të hetoj krimet e luftës në Klinë dhe të gjitha komunat e tjera nëpër Kosovë dhe gjykoj edhe përgjegjësit dhe ekzekutuesit e më të dashurave tanë të cilët ende pas 17 viteve janë të lirë dhe gjenden në Serbi.

Kërkesa e dytë në këtë letër është dhe ndalja e dialogut me Serbinë deri në plotësimin e kushteve…

Zonjat deputete nga Klina, Pantina dhe Kalludra, po deshët të mësoni për këto kushte ejani lexojeni dhe nënshkruajeni këtë kërkesë (aty para dyerve të parlamentit të Kosovës), siç e kanë nënshkruar bashkëqytetarët tuaj nga Klina të cilëve ua keni marrë dhe turpëruar votën e tyre tash e plot 2 vite.

Mund të na kontaktoni lirisht përmes e-mail-it dhe telefonit për të caktuar ditën dhe kohën e takimit për nënshkrimin.

gjykata-speciale-780x439

Holanda ratifikon marrëveshjen me Kosovën për Gjykatën Speciale

Mbretëria e Holandës ka ratifikuar Marrëveshjen për Shtetin Nikoqir për Dhomat e Specializuara të Kosovës, Gjykatën Speciale.

Periskopi.com Lajme

Në ueb-faqen zyrtare të Gjykatës Speciale, shkruan se kjo marrëveshje siguron bazat ligjore të Dhomave të Specializuara të Kosovës për të kryer procedurat në Holandë, e cila do të hyjë në fuqi më 1 janar të viti të ardhshëm.

Po ashtu në këtë njoftim thuhet se deri në hyrje në fuqi të kësaj marrëveshje Dhomat e Specializuara do të vazhdojnë funksionimin nën dispozitat e Marrëveshjes së Përkohshme të Shtetit Nikoqir, e cila lejon zbatimin e mandatit të Regjistrit dhe punës përgatitore në lidhje me procedurat gjyqësore.

“Dhomat e Specializuara të Kosovës mirëpresin ratifikimin e Marrëveshjes për Shtetin Nikoqir nga Mbretëria e Holandës mes Kosovës dhe Holandës. Kjo marrëveshje siguron bazat ligjore të Dhomave të Specializuara të Kosovës për të kryer procedurat në Holandë dhe do të hyjë në fuqi më 1 janar 2017. Deri në hyrjen në fuqi, Dhomat e Specializuara do të vazhdojnë funksionimin nën dispozitat e Marrëveshjes së Përkohshme të Shtetit Nikoqir,e cila lejon zbatimin e mandatit të Regjistrit dhe punës përgatitore në lidhje me procedurat gjyqësore”, thuhet në këtë njoftim. /Zeri/.

SPECIALJA

Mbretëria e Holandës vendos për Gjykatën Speciale

Mbretëria e Holandës ka ratifikuar Marrëveshjen për Shtetin Nikoqir për Dhomat e Specializuara të Kosovës, Gjykatën Speciale.

Periskopi.com Uncategorized

Kështu shkruan në ueb-faqen zyrtare të Gjykatës Speciale, transmeton Koha.net. Kjo marrëveshje pritet të hyjë në fuqi më 1 janar 2017.

“Dhomat e Specializuara të Kosovës mirëpresin ratifikimin e Marrëveshjes për Shtetin Nikoqir nga Mbretëria e Holandës mes Kosovës dhe Holandës. Kjo marrëveshje siguron bazat ligjore të Dhomave të Specializuara të Kosovës për të kryer procedurat në Holandë dhe do të hyjë në fuqi më 1 janar 2017. Deri në hyrjen në fuqi, Dhomat e Specializuara do të vazhdojnë funksionimin nën dispozitat e Marrëveshjes së Përkohshme të Shtetit Nikoqir,e cila lejon zbatimin e mandatit të Regjistrit dhe punës përgatitore në lidhje me procedurat gjyqësore”, thuhet në njoftimin e Gjykatës Speciale.

Serbët presin zhgënjim nga prokurori i Speciales, Schwendiman

Kryetari i Organizatës republikane të familjeve të ushtarëve të arrestuar e të vrarë dhe civilëve të zhdukur, Nedeljko Mitroviq ka thënë se serbët e Kosovës mund të presin zhgënjim nga prokurori i Gjykatës Speciale për krimet e supozuara të luftës ndaj serbëve, David Schwendiman.

Periskopi.com Lajme

Mitroviq thotë kështu duke u nisur nga ajo që Schwendiman ka qenë ish-shef i Prokurorisë për krime lufte në Bosnje dhe Hercegovinë, ku përmend se “ka mbyllur punën e hetimit për krime lufte, me rastin e kolonës së Tuzlës dhe rrugës Dobrovoljaçka, por edhe me hetimin e disa rasteve shumë më pak të ndërlikuara”.

“Njeriu nuk mund ta ndryshojë aq shpejt qëndrimin, qëndrim dhe projekt me të cilin ka ardhur në BeH, sikur tash në Serbi. Do të bëjë gjithçka që të mos bëjë ato që ka paralajmëruar. Koha do të tregojë se serbët që janë dëbuar e vrarë në Kosovë, do të përjetojnë një tjetër zhgënjim”, tha Mitroviq.

Mitroviq më pas vuri në dukje se plani i Schwendimanit për hetimin e krimeve të supozuara të luftës kundër serbëve në Kosovë duhet të kërkojë data shumë specifike dhe emrat e kriminelëve të supozuar, si dhe kushtet e ndjekjes së këtyre rasteve.

“Kurse, le të tregojë se si s’ka prova në Bosnjë dhe si ka qenë praktika e tij e rregullt atje”, ka thënë Mitroviq.

Gjykata Speciale

Gjykata Speciale sjell probleme në Kosovë

Përfaqësuesit politik nga Kuvendi dhe Qeveria e Kosovës nuk i fshehin rezervat që kanë në raport me fillimin e punës së Gjykatës Speciale për krimet e luftës.

Periskopi.com Lajme

Shqetësimi më i madh i tyre ka të bëjë me, siç thuhet, “rrezikun nga ndikimi politik i vendimeve që mund të merren në këtë Gjykatë” e cila kryesisht pritet t’i trajtojë rastet e krimeve të dyshuara të luftës, ku protagonistë kryesor do të jenë ish-pjesëtarë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Ndonëse Qeveria dhe Kuvendi i Kosovës ishin pajtuar për themelimin e kësaj Gjykate, shqetësimet janë në rritje, sidomos tani, kur disa ish-komandantëve dhe figurave të larta të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës iu konfirmua dënimi nga organet vendore të drejtësisë, çka e shtyu Kuvendin e Kosovës të thërras një seancë të jashtëzakonshme për të enjten, në mbrojtje të vlerave të luftës së UÇK-së.

Infrastruktura juridike e Gjykatës Speciale për krime lufte në Kosovë tashmë është ndërtuar, përfshirë këtu aprovimin nga Kuvendi i Kosovës të Ligjit për Dhomat e Specializuara dhe Zyrën e Prokurorit të Specializuar, si dhe nënshkrimin e marrëveshjes ndërmjet Kosovës dhe Holandës për rivendosjen e kësaj gjykate në Holandë.

Mirëpo ende nuk dihet saktë se kur do të nisin punën dhomat e specializuara në Kosovë. Disa nga Deputetët e Kuvendit të Kosovës konsiderojnë se fillimi i punës së kësaj gjykate mund të paraqes problem për sistemin e drejtësisë.

Deputetja Albulena Haxhiu, Kryetare e Komisionit për legjislacion në Kuvendin e Kosovës vlerëson se roli i kësaj gjykate do të jetë më tepër politik, andaj si i tillë, sipas saj, mund të sjell probleme të ndryshme.

“Do të jetë goxha problematike roli i Gjykatës Speciale duke marrë parasysh tendencën për të njollosur luftën e UÇK-së. Do të ketë probleme edhe për sistemin e drejtësisë edhe për faktin që parasheh një sistem paralel të sistemit të drejtësisë dhe kjo ka qenë e pa drejtë qysh atëherë kur është bërë. Ne kemi nevojë për forcimin e sistemit të drejtësisë dhe dënim të gjenocidit që e ka bërë Serbia në Kosovë”, thotë Haxhiu.

Ndërkaq, deputetja Selvije Halimi, nënkryetare e komisionit për legjislacion nga Partia Demokratike e Kosovës, thotë për Radion Evropa e Lirë se në rast se puna dhe vendimet e gjykatës do të jenë politike, problemet do të jenë evidente.

Halimi mendon se gjykata duhet të punojë në bazë të fakteve reale të cilat mund të dëshmohen dhe vërtetohen.

“Vendimet, qofshin në gjykatat vendore sot qofshin nesër ato në speciale, duhet të jenë mbi bazën e fakteve dhe provave të dëshmuara dhe të vërtetuara [kështu] nuk do të ketë kurrfarë shqetësimi”.

“Por, nëse vendimet janë pa prova, pa dëshmi relevante, dhe vendime që të lënë të kuptosh se janë kryekëput politike, atëherë normalisht se do të ketë shqetësime”, tha Halimi.

Kurse, Ministrja e Drejtësisë, Dhurata Hoxha, ka deklaruar se ministria pas miratimit të ligjeve nuk ka asnjë detyrim apo obligim në raport me Gjykatën Speciale.

Por, ajo tha se do të kërkoj transparencë për proceset që do t;i zhvillojë ky mekanizëm.

“Do të kërkojmë, do të jemi insistues, që të kemi transparencë në lidhje me hapat, procesin i cili po na vjen. Por, nuk mund të ndikojmë. Ajo është gjykatë, ka pavarësinë e vet dhe vetëm në kuadër të një bashkëpunimit juridiko-ndërkombëtar ne mund t’i ndihmojmë”, tha Hoxha.

Dhomat e specializuara do të trajtojnë çështjet që dalin nga raporti i Dick Martit, që u shndërrua në raport të Këshillit të Evropës, e që “fajëson ish-pjesëtarë të UÇK-së, për krime lufte përfshirë edhe trafikim të organeve njerëzore”.

Zbardhja e krimeve gjatë periudhës së luftës pritet të jetë një nga qëllimet kryesore edhe të Gjykatës Speciale apo Dhomës së Veçantë, që është krijuar për hetimin e krimeve të supozuara të ish-pjesëtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ndaj civilëve serb.

Kryeprokurori i Zyrës së Prokurorisë Speciale, David Schwendiman, kohë më parë në një konferencë me gazetarë në Hagë ka thënë se do të zhvillojë hetimet e tij “pa frikë dhe pa asnjë favor”.

Schwendiman ka theksuar se “është i vetëdijshëm për ndjeshmërinë politike të asaj çfarë po bën, por në punën e tij do të udhëhiqet vetëm nga faktet dhe nga ligji.

Gjykata Speciale do të merret me akuzat për krime gjatë viteve 1999-2000. Ajo do të financohet nga Bashkimi Evropian dhe vepron në përputhje me ligjet e Kosovës, ndonëse prokurorët dhe gjykatësit do të jenë ndërkombëtar. (REL)

Tome Gashi

Tomë Gashin e kanë kontaktuar klientët e parë për Gjykatën Speciale

Avokati Tomë Gashi ka folur për krijimin e Dhomave të Specializuara, që do të gjykojnë drejtpërdrejtë pjesëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Periskopi.com Uncategorized

Gashi ka thënë në Tv Dukagjini se krijimi i Gjykatës Speciale nuk do të duhej të ndodhte jashtë Kosovës, dhe se mbrojtja e dëshmitarëve nuk mund të jetë justifikim i formimit të saj jashtë Kosovës.

Sipas Gashit, asnjë qytetar i Kosovës, në çfarëdo pozite, nuk ka imunitet, dhe nuk mund t’i shpëtojë gjykimit nga Dhomat e Specializuara.

Avokati ka treguar se si rrjedhojë e qëllimit të krijimit të kësaj gjykate, të akuzuarit edhe mund të dihet se kush janë.

Dhe, për shkak të sukseseve të tij në fushën e drejtësisë pas lufte, Gashi ka zbuluar në “Komiteti” se vetëm kanë filluar interesimet për mbrojtje nga ana e tij, në rast të akuzimit për krime të luftës.

objekti-i-gjykates

Kosova është përlyer nga dështimet e Eulex-it – thotë gazetari

Periskopi.com Lajme

Në një shkrim të publikuar në Koha.net, gazetari Augustin Palokaj flet për “Dhomat e specializuara të Kosovës”. Ai tregon problematikën e emërtimit të kësaj gjykate dhe anonimitetin e përgjithshëm të saj. Nuk dihet saktësisht se me çka do të merren këto “dhoma” megjithëse dihet që ajo do të bazohet në raportin e Dick Martyt.

Palokaj tregon se kjo është një njollë e madhe për vendin tonë, për shkak se Kosova bëhet i vetmi vend ish-Jugosllav, të cilit i nevojitet një seri seancash jashtë territorit të saj, për krime lufte. Madje as Sërbisë nuk i është kërkuar kjo gjë.

Por i kujt është faji? Gazetari nga Brukseli mendon se themelimi i këtyre “dhomave” nënkupton se ka dështuar sistemi i drejtësisë në vend dhe se ka dështuar edhe Eulexi.

Shkrimi i tij përfundon duke e hedhur fajin e dështimit pikërisht në mekanizmat e Eulex-it. Por a mund të merrej Eulex-i me këtë çështje duke marrë parasysh se ai erdhi në Kosovë në vitin 2008 dhe fuqia e saj u zbeh në vazhdimësi pas 2012-ës e tutje.

Akuzat e Martyt janë bërë para 5 vitesh ndërkohë që prokurori amerikan Williamson hetoi për këto akuza që prej 2 vitesh. E shtrirë në kohë, kjo nuk mund të ndodhte më herët. Situata është me të vërtetë e komplikuar dhe e ndjeshme. Autori nuk e ka parasysh ndjeshmërinë edhe të opinionit publik në Kosovë.

Akuzat pa dyshim, janë shumë të rënda. Por rrugë tjetër për zbardhjen e tyre nuk mund të ketë veç hetimit të tërësishëm të tyre. Qoftë nën emrin e Eulex-it apo të “Dhomave të Specializuara”.

lexo shkrimin e plotë në: http://koha.net/?id=31&o=1460

/periskopi