Dhëndrit të ministrit Hoxhaj, shteti ia paguan edhe sapunët (Dokument)

Periskopi.com Lajme

Ministri i Punëve të Jashtme, Enver Hoxhaj thuhet se nuk i lë të heqin keq të afërmit e tij në misione diplomatike. Gazeta Fjala ka siguruar dëshmi se konsullit të Kosovës në Milano të Italisë, Lavdim Morinës, përveç pagës i paguhen edhe shpenzimet e nevojave të luksit, si shampo për flokë, sapunë, e kremëra për trup.

Morina sipas dëshmisë së një burimi të Gazetës është dhëndër i ministrit Enver Hoxhaj.

Ndërkaq, fatura e blerjeve në dyqanin “Risparmio Casa”, në Milano për nevoja personale, në vlerë prej 67.81 euro, mbanë vulën e Republikës së Kosovës, si dëshmi për aprovim të shpenzimeve.

Gazeta Fjala posedon dokumentin ku shihet se pagesa është bërë me 8 dhjetor të vitit të kaluar me kartelë në ora 17:24.

Bazuar në të dhënat e siguruara dyshohet se kjo pagesë është bërë nga Morina edhe pse një gjë e tillë nuk parashihet me asnjë akt ligjor apo nënligjor.

Por, duket se kjo nuk është diçka e re për diplomacinë kosovare.

“Sipas hulumtimeve atyre përpos pagave dhe beneficioneve të larta si shpenzimet e banesave, biletat e fluturimeve për pushime, sigurimet shëndetësore, mobilimet e banesave, shpenzimet e telefonave etj., u mbulohen edhe shpenzimet e nevojave dhe luksit ditor, si shampona flokësh, zbutës për larje rrobash, detergjent, body lotion, sapunë të ndryshëm etj”, i ka thënë Gazetës Fjala ky burim, duke treguar për privilegjet që gëzojnë të afërmit e ministrit Hoxhaj.

Ndryshe thotë se diplomatëve jo të afërm me kabinetin e të parit të MPJ-së nuk i aprovohen as shpenzimet e domosdoshme të parapara me ligj.

“Pavarësisht faktit se termi diplomat në një botë normale nënkupton ajkën e ajkës së një shoqërie, në Kosovë kjo çështje ka devalvuar deri në atë nivel, saqë diplomacinë tonë sot e përbëjnë të paaftit për të gjetur punë, abuzuesit me detyrën zyrtare dhe të dështuarit, mjafton të jesh familjar apo i afërt me ministrin Hoxhaj dhe kabinetin e tij”, thotë ky burim.

Gazeta Fjala, ka kërkuar që nga java e kaluar sqarime nga Ministria e Punëve të Jashtme lidhur me lidhjen familjare të ministrit Hoxhaj me konsullin e Kosovës në Milano të Italisë, Lavdim Morina, por nuk ka marrë ende përgjigje.

Ky nuk është skandali i vetëm i MPJ-së

Kjo ministri është përballur edhe në të kaluarën me skandale të cilat u cilësuan si “zbehje të imazhit të përfaqësuesve diplomatikë të Republikës së Kosovës”.

Në vitin 2013, Urtak Hamiti, ishte shkarkuar nga posti i diplomatit në Kroaci pas skandalit diplomatik, i cili në gjendje të dehur është gjetur se kishte dëmtuar pronën e qytetarëve kroatë dhe veturën.

Enver Hoxhaj, që mbante postin e ministrit të Punëve të Jashtme edhe më 2013, kishte marrë vendimin për suspendimin e tij. Vendimi e obligonte Hamitin që të kthehej në Kosovë dhe të punonte në një post më të ulët në Ministrinë e Punëve të Jashtme.

Po ashtu, vendimi i Hoxhajt i pamundësonte Urtak Hamitit që brenda dy vjetësh të angazhohej në poste diplomatike.

Hamiti, djali i nënkryetarit të LDK-së Sabri Hamitit ishte punësuar në ambasadën e Kosovës në Kroaci, në vitin 2010. Atë kohë, ministër i Punëve të Jashtme ishte Skënder Hyseni i Lidhjes Demokratike të Kosovës.

ATK nuk i regjistron të dhënat në kohë reale, dyshohet për keqpërdorime nga kompanitë e mëdha!

Periskopi.com Lajme

Administrata Tatimore e Kosovës me sistemin aktual të marrjes së të dhënave nga ana e tatimpaguesve, nuk arrin që ato t’i bëjë në kohë reale.

Këtë gjë për Gazetën Blic e ka konfirmuar njëri nga zyrtarët e lartë të ATK-së.

Është pikërisht zëvendësdrejtori Hamdi Hoxha, ai i cili për Gazetën Blic e ka konfirmuar se ATK nuk arrin që të dhënat e tatimpaguesve t’i mbledh në kohë reale.

“Me sistemin aktual të Administratës Tatimore të Kosovës, të dhënat përcjellën pasi që tatim paguesi të shtyp “Z raportin” i cili nënkupton përmbledhjen ditore të të gjitha transaksioneve. Tatimpaguesi është i obliguar që së paku një herë në ditë të shtyp “z raportin” me përfundimin e orarit të punës dhe në atë moment na vijnë të dhënët neve në Administrat, e përderisa tatimpaguesi nuk e shtyp “Z raportin” ne nuk kemi të dhënat e tyre”, tha Hoxha për Gazetën Blic.

Burime të Gazetës Blic theksojnë se ky sistem aktual u mundëson kompanive të fuqishme që të manipulojnë me të dhënat e tyre, dhe kjo falë mundësisë që të fshihen, para se të shtypet “Z Raporti”.

Në anën tjetër, nga Shoqata e Naftëtarëve po kërkon që të ndërrohet ky sistem aktual.

Kryetari i Shoqatës së Naftarëve të Kosovës, Fadil Berjani mbështet dhe përkrahë instalimin e softverëve me arka fiskale ku të dhënët regjistrohen në kohën reale ( ose në mënyrë automatike kur bëhet shitja të regjistrohet në ATK).

Ai ndër të tjera tha për Gazetën Blic se Shoqata  e Naftarëve asnjëherë nuk kemi qenë kundër rifiskalizimit ne kemi qenë të pajisur me arka fiskale që nga viti 2010.

“Këto arka kanë pasur çmimin 1000 € deri 1500 € dhe ne u detyruam të pajisemi me sistem të avancuar , në emër të avancimit çmimi ka qenë 18500 € me ngritjen e zërit  të shoqatës së naftarëve dhe hyrjes në treg operatorit të dytë, çmimi u ul dhe sillet rreth 4200 € kinse këto arka janë të avancuara me kontrollimin e sasisë cilësisë çdo shitje regjistrohet në mënyrë automatike në kohën reale në ATK”, tha ai.

Ai  thotë se ky ka qenë një manipulim i operatorit të arkave fiskale .

KEDS vazhdon jashtëligjshëm shpërndarjen e faturave

Në vitin 2013, KEDS u dënua me pesë mijë euro për arsye se shpërndarjen e faturave të energjisë elektrike e bëri jashtëligjshëm.

Periskopi.com Lajme

Kjo nuk i mjaftoi KEDS-it, pasi edhe më tutje vazhdoi të shpërndajë faturat në mënyrën e vjetër, pa i futur në zarf, gjë që bie ndesh me ligjin për Mbrojtjen e të Dhënave Personale, raporton KTV.

Konsumatorët e KEDS-it ankohen se kushdo që dëshiron mund t’i shohë shpenzimet e energjisë të secilit konsumator, pasi punëtorët e KEDS-it vetëm i hedhin pranë dyerve.

Thonë se një gjë e tillë është e padrejtë, derisa akuzojnë këtë të fundit se përveç shtrenjtimit të rrymës dhe vjedhjes së konsumatorit nuk di të bëjë diçka tjetër. Duke qenë se KEDS nuk është kujdesur për mbrojtjen e të dhënave duke e shkelur ligjin, Agjencia për Mbrojtjen e të dhënave ka bërë padi në adresë të tij.

Zyrtarë të KEDS-it thonë se janë duke e shikuar çdo mundësi për të ndryshuar mënyrën e shpërndarjes së faturave.