isa

Nuk do ta japim asnjë hektar tokë për liberalizim

Kryeministri i Kosovës Isa Mustafa, beson që brenda mandatit katër vjeçar të qeverisjes do të arrijë ta përmbush premtimin për punësimin e 120 mijë kosovarëve.

Periskopi.com Intervista

Mustafa në intervistën për Gazetën Fjala thotë se gjatë vitit 2015/2016 në Kosovë janë punësuar afro 40 mijë persona.

I pari i ekezekutivit krenohet edhe me investimet që  kanë ardhur nga jashtë, madje nuk pajtohet edhe me faktin se në vitin e kaluar kishte rënie të investimeve.

“Me gjithë respektin, mendoj se nuk është konstatim i drejtë se janë në nivelin më të ulët që nga paslufta. Në fakt, në vitin 2015 ka pasur investime të huaja direkte në nivel më të mirë se 3 vjetët paraprak, mbi 300 milionë euro, ndërsa për vitin 2016, deri në vjeshtë kanë arritur mbi 200 milionë euro”, thotë Mustafa.

Kryeministri Mustafa në këtë intervistë ka treguar se demarkacioni me Malin e Zi do të përfundojë shpejt, derisa ka premtuar se Kosova nuk do të falë asnjë hektar të tokës në këmbim të liberalizimit të vizave.

“Ne nuk do ta japim asnjë hektar për liberalizim, por po ashtu nuk ka të drejtë askush që të mbajë peng dhe të izoluar qytetarët e Republikës së Kosovës”.

Kryeministri Mustafa në këtë intervistë ka folur edhe për raportet tregtare mes Kosovës dhe Serbisë. Për ndaljen e trenit rus, për gjykatën speciale dhe raportet mes koalicionit PDK –LDK.

 Gazeta Fjala: Kryeministër keni hyrë në vitin e tretë të qeverisjes. A vlerësoni se i keni përmbush zotimet e dhëna gjatë fushatës zgjedhore?

Kryeministri Mustafa: Mund të them se kemi bërë përpjekje maksimale, që brenda mundësive dhe rrethanave, të realizojmë premtimet dhe zotimet që kemi dhënë në fushatë, por edhe orientimet programore të partnerëve të koalicionit, të reflektuara në programin qeveritar.

Nënshkrimi i MSA-së, nisja e suksesshme e zbatimit të saj, rritja ekonomike më e lartë në rajon për dy vite, buxheti mbi 2 miliardë euro, ulja e ndjeshme e papunësisë nga 35 % në vitin 2014, në 26 % në vitin 2016, përmbushja e kritereve dhe marrja e rekomandimit për liberalizimin e vizave, kodi telefonit, rritja më e madhe e pensioneve dhe përkrahjes sociale që ka ndodhur ndonjëherë mbi 25 % deri në 70 % për pensionet, adresimi i çështjes së veteranëve, miratimi i Ligjit zhvillimor për Trepçën,  çështje të zgjidhura pas 17 viteve, anëtarësimi në UEFA dhe FIFA, vlerësimet e larta të FMN-së dhe Bankës Botërore lidhur me qëndrueshmërinë makroekonomike dhe buxhetore, stabiliteti institucional e shtetëror dhe lidershipi politik për të mos lejuar zhytjen e vendit në kaos dhe anarki, fuqizimi i subjektivitetit ndërkombëtar, ballafaqimi i suksesshëm me provokimet e rënda të Beogradit gjatë ditëve të fundit janë vetëm disa prej rezultateve konkrete, të matshme dhe të prekshme nga qytetarët të cilat janë arritur përkundër sfidave të mëdha me të cilat jemi ballafaquar.

Gazeta Fjala: Gjatë kësaj periudhe sa qytetarë janë punësuar në Kosovë? Keni premtuar 200 mijë vende pune.

Kryeministri Mustafa: Siç edhe mund ta keni përcjellë gjatë 2 viteve të qeverisjes, fokusin plotësisht e kemi pasur në gjenerimin e rritjes ekonomike dhe në krijimin e vendeve të reja të punës.

Kemi filluar me ndryshimet fiskale dhe stabilitetin financiar, për të përcjell me një sërë reformash në shumë fusha. Nuk mund të anashkalohet efekti i pakos së parë fiskale, të cilën bizneset e kanë cilësuar si masë e dëshirueshme për t’u zhvilluar më tej, e ekonomitë familjare si masë që e ka lehtësuar konsumin bazik. Kemi themeluar dhe funksionalizuar Fondin për Garanci Kreditore, që pritet të ketë efekt direkt në lehtësimin e hapjes së bizneseve të reja. Kemi investuar në energjetikë dhe jemi pranë investimeve edhe më të mëdha. Kemi nënshkruar dhjetëra marrëveshje ndërkombëtare financiare, e po ashtu, edhe MSA-në, programin me FMN-në. Kemi ndarë shuma rekorde për të subvencionuar bujqësinë. Kemi falur borxhet publike, kemi aprovuar Projektligjin për Investimet Strategjike, për Trepçën e të gjitha këto kanë ndikuar që të ketë rritje të ekonomisë me 4% për vitin 2015 dhe presim po ashtu, normë të ngjashme edhe për vitin 2016.

Në anën tjetër, Agjencia e Statistikave të Kosovës tregon se norma e papunësisë ka rënë nga 35 % në rreth 26%.

Megjithatë, burimet tjera të të dhënave si për shembull, Administrata Tatimore e Kosovës apo Fondi i Kursimeve Pensionale tregojnë se gjatë vitin 2015 kemi rreth 18 mijë mijë persona të rinj që kanë kontribuar aktivisht ose përmes taksave ose për kursimet e tyre pensionale. Kjo tregon se këta 18 mijë persona kanë hyrë për herë të parë në punë gjatë vitit 2015. Për vitin 2016 vlerësohet se kjo shifër ka arritur në mbi 22 mijë persona, që nënkupton se trendi i punësimit po vjen duke u rritur, duke pas parasysh se edhe efekti i politikave të ndërmarra më herët ka arritur të jetë më i fuqishëm dhe në vit të plotë. Presim që ky trend të përshpejtohet edhe më tutje, duke u krijuar edhe më shumë vende pune në vitin 2017 e 2018, për të arritur afërsisht atë që e kemi premtuar, që është deri në 120 mijë të punësuar.

Gazeta Fjala: Ka s’përputhje të madhe me atë çfarë deklaroni për papunësinë dhe të dhënave të Agjencisë së Statistikave të Kosovës. Kujt duhet ti besojnë qytetarët?

Kryeministri Mustafa: Në fakt mund të them se ka përputhje të konsiderueshme të asaj çfarë po deklarojmë dhe të dhënave të Agjencisë së Statistikave.

Pra, nëse krahasojmë atë që kemi premtuar dhe e kemi realizuar në dy vitet e kaluara, si dhe trendin e rënies së papunësisë, sipas ASK-së nga 35% në 26%, atëherë mund të themi se dy palët po e konfirmojnë se ka rënie të papunësisë dhe rritje të punësimit.

Gjithsesi, e rëndësishme është se Agjencia e Statistikave apo ATK e Trusti adresojnë shumë aspekte të rëndësishme të informatave për tregun e punës, dhe duhet ta kemi parasysh se ka ende informalitet në masë të konsiderueshme në ekonominë tonë. Në këtë kontekst, po e marr shembull sektorin e bujqësisë ku Anketa e Fuqisë punëtore identifikon më pak se 10 mijë vende pune, apo ATK e Trusti, ngjashëm, mirëpo, hulumtimet e specializuara të ASK-së dhe MBPZHR-së tregojnë se janë diku rreth 80 mijë njësi pune në këtë sektor për vitin 2016, duke treguar se informaliteti është i lartë dhe nuk mund të identifikohen këto vende pune as me ASK-në as me ATK-në e Trustin. Në parim, duhet të analizojmë të gjitha të dhënat në dispozicion, dhe në analizat që janë bërë në Qeveri, konkludojmë lirshëm se për dy vite janë punësuar, të paktën 40 mijë qytetarë për herë të parë.

Gazeta Fjala: Kryeministër, pavarësisht rritjes ekonomike, gjatë mandatit tuaj Investimet e Huaja Direkte në Kosovë kanë rënë në nivelin më të ulët që nga paslufta. Cili është shkaku që nuk arritët të sjellni investitorë në Kosovë?

Kryeministri Mustafa: Me gjithë respektin, mendoj se nuk është konstatim i drejtë se janë në nivelin më të ulët që nga paslufta. Në fakt, në vitin 2015 ka pasur investime të huaja direkte në nivel më të mirë se 3 vjetët paraprak, mbi 300 milionë euro, ndërsa për vitin 2016, deri në vjeshtë kanë arritur mbi 200 milionë euro.

Që të jemi sa më preciz me ju, të marrim vetëm tre vitet e fundit para marrjes së mandatit, pra vitet 2012, 2013 dhe 2014 investimet e huaja kanë qenë 229 milionë, 280 milionë përkatësisht 151 milionë euro. Në vitin 2015, që është viti i parë i qeverisjes sonë investimet e huaja direkte kanë qenë 308 milionë, pra mbi 100 % më të mëdha sesa viti paraprak dhe dukshëm më të mëdha se dy vitet tjera. Këto janë të dhëna zyrtare të BQK-së, plotësisht kredibile. Andaj, nuk e di se nga ka rrjedhur pohimi juaj se janë më të ulëtat që nga paslufta.

Prandaj, ne arritëm të sjellim investime të huaja. Personalisht kam qenë në shumë vizita jashtë vendit me qëllim të bashkëbisedimit me investitorë që do të investonin në Kosovë. Kemi pasur vizita ne Landin e Baden-Ëurtenbergut dhe Bajernit në Gjermani, në Berlin po ashtu. Gjithashtu, së fundi patëm edhe konferencën me investitorët nga Anglia, në Londër, që e konsiderojmë si sukses dhe se tani jemi në pritje të një vizite nga biznesmenët nga Londra. Po ashtu, në fund të këtij muaji do të mbajmë edhe konferencën me investitorë në Romë të Italisë prej nga ku shpresojmë po ashtu të kemi investitorë, sidomos që ka mjaft storie suksesi të bizneseve italiane në Kosovë. Tani, me mundësitë e reja që i jep Ligji për Investime Strategjike, në besojmë se do të mund të tërheqim edhe më tej investitorë dhe do të përshpejtojmë rritjen ekonomike e gjenerimin e vendeve të punës.

 Gazeta Fjala: Si mund të bëhet Kosova atraktive për investitorët e huaj, me nivelin e lartë të korrupsionit, mos efikasitetin e gjykatave, haraqin e pasigurinë politike në vend?

Kryeministri Mustafa: Ekziston një skepticizëm më i madh se që duhet për Kosovën kur shihet si vend potencial për investime. Për shumë arsye. Njëra nga to është edhe korrupsioni, percpetimi për të edhe joefikasiteti i gjyqësorit. Por, për këto Qeveria ka ndërmarrë hapat e saj kushtetues siç janë financimi dhe pavarësimi i sistemit të drejtësisë. Këtë konsideroj se e kemi bërë më shumë se gjithmonë. Po ashtu, kemi punuar edhe për të krijuar njësitë e veçanta të gjyqësorit që do të trajtojnë lëndët e investitorëve të huaj. Por në anën tjetër, një kohë e kemi rënduar ambientin tonë pasi që lajmet kryesore që i kemi shpalos para mediave të huaja ishin ato të gazit lotsjellës, po ashtu, atë perceptim se Kosova është e korruptuar. Nuk dua të nxjerr krahasime këtu, vetëm se edhe pse në raportet e ndryshme ne e vendosim veten si ndër vendet më të korruptuara, në fakt, shumë nga ne pajtohemi se Kosova nuk është më e korruptuar se asnjëri nga vendet rajonale. Anketa e fundit e Transparency International e vërtetoi këtë. Në Kosovë është raportuar se 10% e të anketuarve kanë paguar mito për ndonjë shërbim apo diçka të ngjashme, ndërsa në vendet tjera rajonale kjo ishte dy apo trefish më e lartë. Po ashtu, nuk duhet të biem në kurthin e ngjarjeve të viteve të kaluara, të cilat janë publikuar në këto vite dhe të mendojmë se tani ka korrupsion. Në këtë mandat nuk ka pasur ndonjë skandal, dhe në ato raste që kemi pasur informatë për ndonjë zyrtar që hetohet, i kemi larguar.

Gazeta Fjala: Përveç efektit në skenën politike, cili prisni të jetë ndikimi i Gjykatës Speciale në ekonominë e vendit?

Kryeministri Mustafa: Unë besoj shumë në kapacitetet tona institucionale si dhe në pjekurinë politike, stabilitetin dhe qëndrueshmërinë e shtetit të Kosovë në aspektin politik, ekonomik, social dhe kohezionin e përgjithshëm për t’u përballur me sfida të vështira.

 Gazeta Fjala: Aktualisht importojmë mbi 90 për qind të produketeve nga Serbia. Cila do të jetë alternativa për të evituar varshmërinë ekonomike nga ky shtet?

Kryeministri Mustafa: Në fakt edhe këtu kemi të bëjmë me një interpretim të gabuara të treguesve ekonomik. Për shembull, ka shumë raste kur thuhet se shumica e produkteve që Kosova importon janë nga Serbia. Kosova pjesën dërmuese të importeve e ka nga vendet e BE-së. Në anën tjetër, nga vendet e rajonit importojmë në së shumti nga Serbia (rreth 15-17% të të gjitha importeve), por assesi Kosova nuk importon përqindje çfarë edhe raportohen shpesh në këtë kontekst.

Andaj, rritja graduale e prodhimtarisë vendore, fuqizimi i eksporteve, rritja e mëtejshme e granteve dhe subvencioneve në bujqësi dhe sektorë të tjerë strategjikë, të cilat dy vitet e fundit kanë qenë në nivele rekorde, shfrytëzimi i MSA-së për eksporte, pakoja e dytë fiskale, rritja e konkurrueshmërisë së kompanive vendore, rritja e konsumimit të prodhimeve vendore nga qytetarët e Kosovës e cila shkon në proporcion të drejtë me rritjen e kualitetit,  do të bëjnë që Kosova të balancojë raportin tregtar me të gjitha shtetet, përfshirë edhe atë me Serbinë.

Unë nuk mendoj se kemi varshmëri ekonomike nga Serbia por është e vërtetë se kemi një deficit tregtar të ndjeshëm të cilin po punojmë ta balancojmë dhe stabilizojmë, me masa në shumë drejtime.

 

 Gazeta Fjala: A do të ketë liberalizim të vizave këtë vit për kosovarët pasi përveç demarkacionit pengesë janë edhe gjykimi i dhjetëra rasteve për korrupsion të profilit të lartë?

Kryeministri Mustafa: Sa i takon luftimit të korrupsionit, Qeveria tashmë ka përmbushur atë kriter, pasi që është funksionalizuar historiku i lëndëve që lidhen me krimin e organizuar dhe korrupsionin, i njohur si “track record”, dhe ka vlerësime pozitive për këtë çështje.

Ekziston një përkushtim i madh në luftimin e korrupsionit dhe Qeveria po bënë punën e saj duke marrë çdo masë ligjore në dispozicion, çdo veprim konkret, po kalohet me hapa të shpejtë në prokurimin elektronik. Qeveria ka suspenduar të gjithë zyrtarët publikë dhe përfaqësuesit politikë ndaj të cilëve janë ngritur akuza në lidhje me afera korruptive, dhe është ndërmarrë çdo masë në këtë drejtim. Nuk e kemi asnjë aferë korruptive që është shumë pozitive për më shumë se dy vjet qeverisje.

Gazeta Fjala:  Kush e ndali trenin provokues nga Serbia? Presidenti Thaçi, ju si kryeministër apo kryeministri i Serbisë Aleksandër Vuçiq?

Kryeministri Mustafa: Trenin provokues të Serbisë e ndalën institucionet e Republikës së Kosovës, me përkrahjen substanciale të partnerëve ndërkombëtarë. Pra, trenin nuk e ndalën individët si të tillë por bartësit e institucioneve të Kosovës, në koordinim të plotë mes vete dhe me bashkësinë ndërkombëtare që na ofroi përkrahje të pazëvendësueshme në këtë proces. Sa i takon Kosovës, ndalja e trenit ishte rezultat i funksionimit të tërë zingjirit kompetent institucional të Kosovës, të gjitha hallkat e të cilit funksionuan si duhet. Nëse njëra hallkë nuk do të funksiononte, së bashku do të dështonim.

Gazeta Fjala: A prisni këtë vit të zgjidhet çështja e demarkacionit me Malin e Zi dhe Asosciacioni i Komunave Serbe?

Kryeministri Mustafa: Kam besim dhe po punojmë intensivisht në drejtim të zgjidhjes së çështjes së demarkacionit me Malin e Zi. Së fundi ne e kemi themeluar edhe një komision për matjen e territorit në mënyrë që ta vërtetojmë qartë para qytetarëve se sa kilometra katrorë i ka pas Kosova para nënshkrimit të marrëveshjes më Malin e Zi dhe sa është pas nënshkrimit të marrëveshjes më Malin e Zi, në mënyrë që të shuhen të gjitha dilemat që janë krijuar te qytetarët. Ne nuk do ta japim asnjë hektar për liberalizim, por po ashtu nuk ka të drejtë askush që të mbajë peng dhe të izoluar qytetarët e Republikës së Kosovës.

Qeveria është e përkushtuar edhe për të implementuar marrëveshjen për asociacionin e komunave me shumicë serbe. Ne do të fillojmë me implementimin e saj në harmoni me vendimin e Gjykatës Kushtetuese dhe me Marrëveshjen e parë të vitit 2013, por me pjesëmarrje të serbëve dhe komuniteteve tjera në institucione. Ky proces do të jetë  transparent edhe për opozitën dhe për shoqërinë civile.

Gazeta Fjala: A mund të jenë këto dy probleme arsye për zgjedhje të parkohëshme në Kosovë?

Kryeministri Mustafa: Unë jam i bindur se këto çështje kanë më shumë mundësi të adresohen tani pasi që Qeveria ka legjitimitet, përfaqëson shumicën dërrmuese të qytetarëve si dhe po dëshmon gatishmëri e vendosmëri për t’u përballur me sfida serioze duke krijuar një klimën e unitetit për kauzat shtetërore.

Sa i takon zgjedhjeve, jam i bindur se ato nuk do t’i hapnin mundësi adresimit të këtyre proceseve pasi që proceset elektorale që nuk janë paraparë në kalendarë prolongojnë proceset,  shkaktojnë tensione dhe vështirësi në ndërtimin e institucioneve dhe zgjidhjen e problemeve. Kosova ka një momentum të mirë dhe ka hapësirë për unifikim dhe për adresimin e shpejtë çështjeve madhore duke i hapur perspektivë të fuqishme qytetarëve dhe vendit.

Demarkacioni

Javën e ardhshme mbahet mbledhja e Komisionit profesional për Demarkacion

Zëvendësministri i Administrimit të Pushtetit Lokal, Bajram Gecaj, tha se pa e dhënë dritën jeshile opozita ose Lista Serbe nuk do të mund të miratohet Marrëveshja për Demarkacionin me Malin e Zi.

Periskopi.com Lajme

Ai ka thënë se në mungesë të votave të opozitës dhe Listës Serbe, ata si koalicion qeverisës nuk i kanë votat e nevojshme.

“Ne kemi edhe disa deputetë nga radhët e koalicionit qeverisës që e kanë kundërshtuar këtë marrëveshje. Por, Qeveria e Kosovës e ka iniciuar themelimin e një komisioni profesional për zgjidhjen e demarkacionit. Në këtë komision do të marrin pjesëtarë të pozitës dhe opozitës, tre ekspertë ndërkombëtarë dhe një përfaqësues të Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës (SHBA ) – në Prishtinë, një i Bashkimit Evropian (BE) dhe një i KFOR-it”, ka shtuar Gecaj.

Gecaj për telegrafin tha se kanë kërkuar nga opozita, e cila nuk i është përgjigjur ende ftesës që në këtë komision të ketë ekspertë dhe jo politikanë, duke shtuar se “takimi i parë pritet të ndodhë gjatë javës së ardhshme”.

Propozimi për themelimin e Komisionit profesional ka ardhur ditë më parë nga kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa.

Ndryshe, për më tepër se një vit nuk ka mundur të kalojë në Kuvend Marrëveshja e Demarkacionit me Malin e Zi, në versionin të cilin e ka propozuar Qeveria e Kosovës.

Rexhep Selimi

Selimi thotë se marrëveshja për Demarkacionin ka vdekur: Qeveria s’ka si ta procedojë

Deputeti i Lëvizjes Vetëvendosje, Rexhep Selimi e ka cilësuar si diçka të pritshme, që Qeveria e Kosovës nuk e futi në agjendën e saj legjislative për vitin 2017, marrëveshjen për Demarkacionin me Malin e Zi.

Periskopi.com Lajme

Ai i ka thënë Gazetës Blic se kjo marrëveshje tashmë ka vdekur.

“Qeveria nuk mund ta përfshijë në agjendën legjislative diçka që tashmë është shpallur e vdekur, siç është Marrëveshja për Demarkacionin me Malin e Zi” tha Selimi.

Ndër të tjera ai tha se Kosova ka shpëtuar nga humbja e 8300 hektarëve të territorit të Republikës së Kosovës, përcjell GazetaBlic.

“Kjo marrëveshje  është zhbërë me anë të protestave, me anë të reagimit opozitar  dhe në sajë të vendosmërisë së Lëvizjes Vetëvendosje. Prandaj në këtë mënyrë qytetarët, opozita dhe në veçanti Lëvizja Vetëvendosje e ka shpëtuar Kosovën nga humbja e 8300 hektarëve të territorit të Republikës” përfundoi Selimi.

Ndryshe, me 25 gusht të vitit 2015, Kosova dhe Mali i Zi, patën nënshkruar në Vjenë marrëveshjen për kufirin shtetëror në mes këtyre dy shteteve.

Kjo Marrëveshje ishte nënshkruar atë kohë nga zëvendëskryeministri dhe ministri i Jashtëm, Hashim Thaçi dhe ministri i Brendshëm, Skender Hyseni, ndërsa nga pala malazeze kishin nënshkruar zëvendëskryeministri dhe ministri i Jashtëm i Malit të Zi, Igor Llukshic, e ministri i Brendshëm, Rashko Konjevic.

Për ndalimin e ratifikimit të kësaj Marrëveshje, gjatë u organizuan protesta të shumta nga opozita, të cilat protesta cilësoheshin të dhunshme.

Mirëpo as brenda në Kuvend nuk ishte më mirë se jashtë, pasi seancat karakterizoheshin me debate të ashpra, arrestime e gaz lotsjellës.

Koalicioni qeverisës e kishte proceduar në shtator të vitit të kaluar për ratifikim në Kuvend këtë marrëveshje, mirëpo e kishte tërhequr për faktin se nuk i kishte votat e mjaftueshme. Megjithatë, i pari i Qeverisë, Isa Mustafa ka theksuar se shumë shpjet do të procedohet sërish kjo marrëveshje, ndonëse nuk ka dhënë afate.

Vetëvendosje

VV nuk merr pjesë në tryezën e Veselit: Është dorëzim i pushtetit përballë Listës Serbe

Subjekti më i madh opozitar, Lëvizja Vetëvendosje vlerëson se ideja e Kadri Veselit për një tryezë me liderët e subjekteve politike është absurde dhe e dëmshme

Periskopi.com Lajme

Shkodran Hoti nga ky subjekt thotë për Periskopi.com se Asociacioni dhe Demarkacioni janë tema të vdekura, ndërsa Veseli, sipas tij, synon që t’i kthejë në diskutim të dyja këto marrëveshje që cenojnë sovranitetin dhe integritetin territorial.

“Në lidhje me këtë nuk kemi marrë ftesë, dhe kemi dëgjuar vetëm nga mediat. Por kjo ide e Kadri Veselit është jashtëzakonisht absurde dhe e dëmshme, marrë parasysh se qëllimi i kësaj tryeze është diskutimi për “Zajednicën” dhe Demarkacionin me Malin e Zi, marrëveshje të cilat ne i konsiderojmë të vdekura. Pra, Kadri Veseli synon që t’i kthejë në diskutim dy marrëveshje që cenojnë sovranitetin dhe integritetin territorial të Republikës së Kosovës, dy marrëveshje që janë antishtetërore e antikombëtare”, thotë Hoti.

Hoti thotë se nuk i përgjigjen ftesës së tillë.

“Ne nuk i përgjigjemi një ftese të tillë, e cila fillimisht është shenjë e dorëzimit të pushtetit përballë Listës Srpska, e cila po bën presion të vazhdueshëm për themelimin e “Zajednicës”. E në anën tjetër, është tentim për t’u dukur se pushteti po do që të gjejë zgjidhje për demarkacionin, gjë që nuk qëndron, pasi që pushteti s’është i interesuar ta zgjidhë këtë çështje, por të na bindë se versioni aktual i demarkacionit qenka i mirë”, thotë ai për Periskopin.

Hoti thotë se do të vazhdojnë të kundërshtojnë ndaj këtyre dy marrëveshjeve, që sipas tij, në asnjë mënyrë nuk guxojnë të jetësohen.

Vetëvendosje vlerëson se këto marrëveshje e rrezikojnë të ardhmen e Republikës sonë, dhe kushdo që tenton avancimin e tyre, do të mbahet përgjegjës./ Periskopi

Enver-Hoxhaj

Hoxhaj: Nëse Demarkacioni nuk ratifikohet në janar, vizat nuk hiqen as në vitin 2017

Kosova ka në dispozicion vetëm edhe muajin e parë të vitit të ri, janarin që të ratifikojë marrëveshjen për demarkacionin me Malin e Zi, si kusht nga BE që Kosovës t’i hiqen vizat.

Periskopi.com Lajme

Nëse një gjë e tillë nuk ndodh në fillim të vitit të ri,atëherë duhet të harrohet liberalizimi i  vizave gjatë vitit 2017.

Ky është paralajmërimi që ka dhënë ministri i Jashtëm i Kosovës, Enver Hoxhaj në një deklaratë për lajmi.net.

Hoxhaj këtë e ka arsyetuar për faktin se viti i ardhshëm, do të jetë vit zgjedhor në disa nga vendet udhëheqëse  të Bashkimit Evropian dhe problemet brenda BE-së.

“Meqë për Gjeorgjinë dhe Ukrainën do të vendosë Parlamenti Evropian në janar dhe shkurt të 2017 dhe këtu ende mendoj se kemi një mundësi. Prandaj, do të duhet të bëjmë edhe një përpjekje në janar për ta ratifikuar në Kuvendin e Kosovës”.

 

“Nëse kjo nuk ndodhë, atëherë duhet ta harrojmë liberalizmin e vizave në vitin 2017, meqë është vit zgjedhor në vendet udhëheqëse të BE-së si Francë, Gjermani, Holandë dhe ka një lodhje nga politika e lëvizjes së lirë dhe nga migrimi brenda vetë BE-së”, ka thënë ministri Hoxhaj.

Sipas tij, miratimi i marrëveshjes së Demarkacionit përveç se do të përmbushte kriterin e fundit për heqjen e vizave, kjo marrëveshje do ta bënte Kosovën me një kufi ndërkombëtar, meqë kur do të ratifikohej nga të dyja vendet, Kosova dhe Mali i Zi do ta depononin në Sekretariatin e OKB-së si një marrëveshje ndërkombëtare.

Kosova kishte marr rekomandim për heqjen e vizave më 4 maj nga Komisioni Europian.

mustafa-bajrami

Bajrami – Mustafës: Qyqarë, serbët vendosin në Kosovë

Kryeminisrti Isa Mustafa ka treguar qyqarllëkun e tij me deklaratën në lidhje me shkarkimin e Ljubomir Mariqit,  dhe njëherësh ka pranuar se ministrat e Listës Serbe janë më të fuqishëm se vet kryeministri.

Kushtrim Hajzeri Intervista

 

Kështu ka thënë shefja e Grupit Parlamentar të Nismës për Kosovën, Valdete Bajrami, në një intervistë për Periskopin.

Bajrami ka potencuar se Asociacioni i Komuna Serbe në Kosovë  është shkelje e Kushtetutës së vendit dhe nëse koalicioni qeverisës tenton që këtë marrëvjesha ta sjell në Kuvend, atëherë do të jenë përgjegjëse për zhvillimet që mund të pasojnë pas saj.

Ajo, ka theksuar se tema e korrupsionit nuk është diskutuar në Kuvend,  pasi Qeveria ka sjell marrëveshjen e demarkacionit me Malin e Zi dhe atë të Asociacit, derisa ka shtuar se këto dy marrëveshje janë të dëmshme dhe të rrezikshme për të tashmen dhe të ardhmen e vendit.

Duke folur për murin mbi lumin “Ibër” në Mitrovicë, Bajrami ka thënë se nëse bazohemi nga e kaluara se si janë zgjidhur problemet që ka shkaktuar Serbia në Kosovë, atëherë e ardhmja duket e zymtë, sepse zakonisht këto problem qeveritë e Kosovës i kanë ‘zgjidhur’ përmes legalizimeve të veprimeve të serbëve.

Intervista e plotë:

Ku dështoi Qeveria gjatë këtij viti dhe cili ishte suksesi më i madh?

Do të kisha qenë shumë e lumtur sikur të kishte pasur ndonjë sukses kjo qeveri, sepse ne këtu po jetojmë dhe sukseset e kësaj qeverie do të ishin edhe sukses të Kosovës. Mirëpo, fatkeqësisht nuk mund ta theksojmë asnjë veprim të saj që do të mund të vlerësohej si sukses. Përkundrazi, në vend të sukseseve kemi degradim të gjendjes. Kjo qeveri, në vend të sukseseve, vendit i solli vetëm dëme, i solli marrëveshje të dëmshme sikur janë ajo e demarkacionit dhe asociacionit dhe në fund edhe ndarjen faktike të Kosovës përmes murit në Mitrovicë. Gjithashtu në planin e brendshëm, degradim të gjendjes së arsimit, të shëndetësisë dhe gjithashtu zhvillimi ekonomik është në gjendje shumë më të keqe se që ka qenë vitet paraprake.

Si e komentoni ultimatumin e Gjuriqit dhënë insitucioneve Kosovare që deri më 15 shkurt të themelohet Asociacioni i Komunave Serbe ose në të kundërtën serbët do ta themelojnë vetë?

Gjuriqi dhe të gjithë të tjerët që flasin rreth çështjeve të brendshme të Kosovës kanë marrë hov sepse kjo qeveri që nga fillimi i formimit të saj ka qenë e pa vendosur kundrejt politikave kundër shtetit të Kosovës nga ana e Serbisë. Qeveria e Republikës së Kosovës ka dy alternative para saj, ose duhet t’i ndal të gjitha këto provokime të bëra nga zyrtarët serb ose të japë dorëheqje. Përndryshe dëmet afatgjata të Kosovës do të jenë edhe më të mëdha.

A mendoni që koalicioni qeverisës do të insistojë që të themelohet ky asociacion në fillim të vitit të ardhshëm?

Çdo insistim për të themeluar Asociacionin e Komunave me shumicë serbe të tillë sikur e ka nënshkruar kryeministri Mustafa me Vuçiçin do të përbënte sulm të pa presedan mbi rendin kushtetues në Kosovë. Gjykata Kushtetuese e ka thënë verdiktin e saj, ajo marrëveshje është në kundërshtim me kushtetutën. Nëse kjo qeveri nuk e respekton këtë vendim atëherë ajo do të jetë përgjegjëse për zhvillimet që mund të pasojnë pas saj.

Një ndër kushtet që BE-ja ka vënë për liberalizim të vizave është edhe luftimi i    korrupsionit, por që në karahasim me demarkacionin dhe Asociacionin kjo temë në Kuvend është diskutuar më pak. Pse po ndodh kjo?

Po keni të drejtë, arsyeja ka qenë se  kjo qeveri ka sjellë në kuvend dy marrëveshje shumë të dëmshme dhe të rrezikshme për të tashmen dhe të  ardhmen e vendit siç janë ajo  për demarkacionin dhe asociacionin. Prandaj, temat sikur është lufta kundër korrupsioni  endemik siç përshkruajnë raportet ndërkombëtare,  mungesa e zhvillimit ekonomik, shëndetësia dhe arsimi dolën në plan të dytë. Por jo me dëshirën e opozitës por me këmbëngulësinë e pushtetit për të miratuar këto dy marrëveshje. Ne nuk kemi mundur që të heshtim përballë rreziqeve që këto dy marrëveshje i sillnin vendit.

Si e komentoni deklaratën e kryeministrit që nëse Mariqi do të ishte shqiptar do ta shkarkonte shumë më herët?

Kjo tregon qyqarllëkun e tij, atë që ai vazhdimisht e ka mohuar më në fund e pranoi, se  ministrat e listës serbe janë më të fuqishëm se vet kryeministri.

Ju keni thënë se deputetët e PDK-së e të LDK-së, gjatë gjithë koalicionit, më shumë janë duke e akuzuar njëra tjetrën sesa duke u marr me çështje tjera të rëndësishme. A mendoni që këto akuza janë të sinqerta?

Përderisa edhe i kam thënë këto deklarata në mënyrë publike, besoni janë të sinqerta, shembujt më të mirë i kemi seancat e kuvendit dhe komisionet, ku problemet më të mëdha i kanë në mes vete deputetët e koalicionit qeverisës.

Si mendoni që do të jetë përfundimi i çështjes së murit mbi lumin “Ibër” në Mitrovicë?

Nëse bazohemi nga e kaluara se si janë zgjidhur problemet që ka shkaktuar Serbia në Kosovë, atëherë e ardhmja duket e zymtë, sepse zakonisht këto problem qeveritë e Kosovës i kanë “zgjidhur” përmes legalizimeve të veprimeve të serbëve. Shembuj kemi sa të doni, energjetika, sistemi i drejtësisë, dogana, telefonia mobile etj. Mirëpo shpresoj shumë që koha kur ata kanë bërë çka kanë dashur dhe si kanë dashur përfundimisht ka marrë fund dhe ky mur do të rrënohet.

 

bilall

Sherifi për formimin e komisionit për demarkacion: “Mos paç punë luaje derën”

Vendimi i Qeverisë për formimin i një komisioni të ekspertëve për matjen e kufirit me Malin e Zi, çështje kjo që ka shkaktuar kriza e trazira politike në vendin tonë gjatë vitit të kaluar, nuk po shihet me optimizëm dhe si lajm i mirë nga opozita.

Periskopi.com Lajme

Sekretari i Nisma për Kosovën Bilall Sherifi për Gazetën Monitor ka thënë se Qeveri tash ka mbetur pa punë dhe se përmes formimit të këtij komisioni donë të krijojë përshtypjen se është duke punuar, por se kjo sipas tij nuk paraqet realitetin.

Ai ka përshkruar për Gazetën Monitor në një mënyrë interesante formimin e këtij komisioni.

“Kanë mbet pa punë dhe përmes formimit të këtij komisioni po bëhen gjoja po punojnë diçka. Kësaj i thonë “Mos paç punë luaje derën”, ka thënë Sherifi për Gazetën Monitor.

Ndryshe sot gjatë ditës qeveria ka miratuar  vendimi për formimin e një komisioni për themelimin e Komisionit të ekspertëve për matjen e territorit të Kosovës.

Ky ekip do të ketë ekspert të ndryshëm përfaqësues të partive opozitare, agjencive tjera , fakultetit Matematikës Natyror, Polica , shoqëria civile, përfaqësues të komunës së Pejës, gjeodezisë dhe do të mbikëqyret edhe nga BE.

akademia e shkencave

Kryetari i Akademisë së Shkencave flet për vijën kufitare Kosovë-Mali i Zi, thotë se ajo është tërhequr

Kryetari i Akademisë së Shkencave dhe i Arteve, Akademik Hivzi Islami, në një fejton të shkruar ekskluzivisht për gazetën “Zëri”, ka thënë se të dhënat tregojnë se vija kufitare midis Kosovës dhe Malit të Zi është tërhequr menjëherë pas Luftës II, përkatësisht para 15.2.1947, shumë para këtyre “hartave” të APJ-së.

Periskopi.com Lajme

“Fundja, të dhënat tregojnë se vija kufitare midis Kosovës dhe Malit të Zi është tërhequr menjëherë pas Luftës II, përkatësisht para 15.2.1947, shumë para këtyre “hartave” të APJ-së. APJ ka bërë harta topografike të seksioneve të ndryshme (zakonisht 1: 25.000) për nevoja operative ushtarake, jo për qëllime politike. Në kontestet rreth kufijve në shtetet e reja të ish-Jugosllavisë askund nuk thirren njerëzit e ish-APJ-së si dëshmitarë! As midis Kroacisë dhe Sllovenisë (rasti i Piranit), as midis Malit të Zi dhe Kroacisë – rasti i Prevllakës (Duket se ka mbetur i heshtur problemi kufitar midis Maqedonisë dhe Serbisë – rasti i Manastirit Prohor Pčinjski, ku ka lindur ASNOM-i, por territori është i Serbisë)”, ka thënë Islami, shkruan “Zeri.info”.

Sipas tij, Komisioni Shtetëror për Demarkacion më shumë ka qenë i pranishëm në media sesa në terren.

Komisioni Shtetëror për Demarkacion thotë në raport se 16 herë ka pasur takime bilaterale, 2 takime trilaterale dhe mbi 20 herë ka pasur takime të drejtpërdrejta në terren me qytetarë dhe kryetarë të komunave, por nuk e morëm vesh sa herë dolën në terren individët “ekspertë” për çështje të kufijve, shumë të pranishëm në media tash e sa kohë.

hivzi-islami

demarkacioni-me-malin-e-zi-659x388_1472573481-5358376

Mustafa: Së shpejt bëhet ratifikimi i demarkacionit

Periskopi.com Lajme

Kryeministri i Kosovës Isa Mustafa, ka thënë se është duke punuar rreth grumbullimit të votave të nevojshme për riprocedimin e demarkacionit me Malin e Zi në Kuvend, në mënyrë që ky ligj të mos dështojë.

Mustafa, siç transmeton KP, është shprehur i bindur se ratifikimi i projektligjit për demarkimin e kufirit me Malin e Zi do të ndodhë shumë shpejt.

Këto deklarata kryeministri Mustafa i bëri gjatë fushatës promovuese të qumështit në Kosovë , ”Qumështi i vendit tim’.

demarkacioni

Isa Mustafa tregon se çfarë bisedoi me Markoviqin

Kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa ka deklaruar se vendit dhe qytetarëve po u kushton shumë shtrenjtë ngecja në ratifikimin e Marrëveshjes për demarkacionin e kuirit me Malin e Zi. Këto komente, Mustafa i ka bërë gjatë një ligjërate para studentëve të Universitetit “Kadri Zeka”, në Gjilan.

Periskopi.com Lajme

“Ngecja në demarkacion, po u kushton shumë qytetarëve të Kosovës, sepse ata po mbesin të izoluar dhe në pamundësi që të lëvizin të lirë sikurse qytetarët tjerë”, ka thënë Mustafa.

“Kjo ngecje i kushton sovranitetit të vendit, sepse nuk mund ta konsiderojmë vendin tonë plotësisht sovran në qoftë se nuk i ka kufijtë ndërkombëtar me vendet fqinjë”, theksoi tutje ai.

Kufijtë administrativë që i kishte Kosova në kohën e ish-Jugosllavisë, sipas kryeministrit Mustafa, tani duhet të shndërrohen në kufij ndërkombëtar.

Përderisa më Shqipërinë dhe Maqedoninë ai tha se nuk ka asnjë problem dhe çështja është rregulluar, problem mbetet vetëm shënjimi i vijës kufitare me Malin e Zi dhe me Serbinë.

“Tani ka mbetur vetëm vija kufitare me Malin e Zi, që duhet të ratifikohet dhe të vazhdohet tutje me Serbinë. Por, tash kriter e kemi demarkacionin me Malin e Zi”, ka thënë Mustafa.

Sipas tij, qeveria po punon që ta zgjidhet çështja e ngecur e demarkacionit.

“Ka vërejtje, por ato më shumë ndërlidhen me historinë, me të kaluarën dhe nuk ndërlidhen me momentin kur është shpallë pavarësia e Kosovës dhe mbi territorin në të cilin është shpallur pavarësia e Kosovës”, ka thënë Mustafa.

Në funksion të gjetjes së një zgjidhje për çështjen e demarkacionit, Mustafa ka dalë me idenë që të matet territori i Kosovës për të parë nëse marrëveshja me Malin e Zi i ka shkaktuar humbje të territorit Kosovës, siç po pretendojnë opozita dhe një numër i deputetëve nga partitë në pushtet.

Por, kjo ide, nuk është mbështetur nga tabori opozitar.

Po ashtu, Mustafa ka takuar të dielën edhe homologun e tij nga Mali i Zi, Dushko Markoviq në Shkodër të Shqipërisë, por nga ai takim nuk janë dhënë detaje se çka është biseduar në lidhje me shënjimin e vijës kufitare./ Zëri

Qeveria

Opozita: Kur të ndryshohet mentaliteti i Qeverisë, vijnë vizat

Akuza e kryeministrit Isa Mustafa në drejtim të opozitës se këto të fundit janë fajtore pse Kosovës nuk iu hoqën vizat këtë fundvit, njejtë si Ukrainës dhe Gjeorgjisë, vlerësohet si e pabazë.

Periskopi.com Lajme

Ndërsa opozita, sipas tyre, nuk e ka fuqinë politike e as mandatin për të qeverisur me vendin.

Donika Kadaj-Bujupi, deputete e Lëvizjes “Vetëvendosje”, njëherit anëtare e Komisionit për Integrime, ka vlerëusuar se qeveria e ka fajin kryesor për mosliberalizim të vizave.

“Natyrisht se përgjegjësia për mosliberalimin e vizave i takon krejtësisht Qeverisë. Kriteri më i rëndësishëm për liberalizimin e vizave është luftimi i korrupsionit. Kjo kërkesë është injoruar vazhdimisht nga Qeveria”, ka deklaruar ajo, shkruan Zeri

E luftimi i korrupsionit sipas saj, do të arrihej vetëm nëse kryeministri bashkë me kolegët e tjerë të tij, të dorëzoheshin në organet e drejtësisë.

“Në fakt nënkupton luftimin në majat e zhvillimit të këtij fenomeni. Luftimi i korrupsionit do të thotë që Isa Mustafa t’ia nisë prej vetes dhe t’i dorëzojë edhe kolegët e tij të koalicionit ‘Pronto’ tek organet e drejtësisë. Por, një kryeministër me 70 dosje të korrupsionit, sigurisht që nuk merret me këtë çështje”, ka theksuar deputetja e LVV-së.

Ndërkohë, shefi i Grupit Parlamentar të AAK-së, Pal Lekaj, ka vlerësuar se kryeministri Mustafa duhet ta përgëzojë opozitën për veprimet që ka bërë në të mirë të Kosovës.

“Isa Mustafa duhet ta përgëzojë opozitën që ka qenë, është e do të jetë gardiane e integritetit territorial dhe sovranitetit shtetëror, derisa të ketë kanosje nga kryeministra të papërgjegjshëm si puna e Isa Mustafës”, ka deklaruar ai për Zërin

Ndërkaq, ka thënë se vizat do të hiqen vetëm atëherë kur do të ndryshohet mentaliteti i qeverisë aktuale.

Nga ana tjetër, shefja e Grupit Parlamentar të “Nismës për Kosovën”, Valdete Dushica-Bajrami, ka vlerësuar se fajtori për mosliberalizim të vizave duhet të gjendet brenda qeverisë së Kosovës.

“Për mosrealizimin e premtimeve që i kanë prezantuar edhe gjatë fushatës e madje edhe gjatë gjithë kësaj kohe nga z. Mustafa, ashtu edhe nga partneri i tij për liberalizimin e vizave, si çdo herë këta duan ta gjejnë fajtorin”, ka deklaruar ajo.

Ajo tutje, e ka cilësuar si të ulët mospërmbushjen e detyrave të Qeverisë.

Qeveria e Kosovës e përkushtuar për thellimin e bashkëpunimit dhe miqësisë me Malin e Zi

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Isa Mustafa, priti në takim ambasadorin e Malit të Zi, Ferhat Dinosha.

Periskopi.com Lajme

Gjatë takimit, ku të pranishëm ishin edhe zëvendëskryeministri i parë, Hajredin Kuçi dhe ministri i Punëve të Jashtme, Enver Hoxhaj, ambasadori Dinosha e ka informuar kryeministrin Mustafa për ekspozenë në Kuvendin e Malit të Zi nga kryeministri i porsazgjedhur malazez, Dushko Markoviq, si dhe për prioritetet kryesore të Qeverisë së re të Malit të Zi.

Mustafa vlerësoi lartë bashkëpunimin ndërmjet dy vendeve, si dhe përkushtimin e përbashkët për zgjerimin e miqësisë.

Ai, po ashtu, tha se Kosova është e interesuar për thellimin e marrëdhënieve me Malin e Zi, me theks të posaçëm në rrugën integruese evropiane.

Edhe ambasadori Ferhat Dinosha, shprehu vullnetin e plotë të Malit të Zi dhe të Qeverisë së re për thellimin e relacioneve, shkëmbimeve si dhe bashkëpunimit bilateral me Kosovën.

 

 

 

 

isa-mustafaaaaa

Mustafa: Do të ftojë ekspertët e opozitës dhe shoqërisë civile për matje të territorit

Kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa, ka thënë se pret që shumë shpejt ministrat serbë të kthehen në qeveri, e po ashtu edhe të emërohen ministrat në ministritë, të cilat tashmë po udhëhiqen nga ushtrues detyre.

Periskopi.com Lajme

Ndërsa sa i përket iniciativave konkrete për matje të territorit të Kosovës, Mustafa tha se do t’i bëjë ftesë opozitës e shoqërisë civile që të caktojnë ekspertët e tyre, të bëhet matja dhe të shihet se ka humbur apo jo Kosova territor me Malin e Zi.

“Unë do tu dërgojë ftesa tani. Në të vërtetë kërkesa të gjithëve dhe partive opozitare dhe shoqërisë civile që ata të caktojnë ekspertët e tyre, të bëhet matja. Nuk dua ta pengoj askënd. Sepse të gjithë ne dëshirojmë dhe unë dëshiroj si kryeministër i vendit, që të kem një ekzaminim të ekspertëve dhe të thonë se sa është sipërfaqja e Republikës së Kosovës. Nëse vijmë në konstatim se është territori, atëherë mbetet vetëm çështje e tekeve politike. Por nuk kemi arsye ta pengojmë procesin e liberalizimit të vizave”. /kp/

faton-abdullahu

Abdullahu: Problemi i demarkacionit është trillim opozitar, e votojmë kur t’i kemi votat

Këshilltari i kryeministrit Isa Mustafa, Faton Abdullahu ka thënë se kur t’i sigurojnë votat, atëherë do ta dërgojnë në Kuvend të Kosovës, Marrëveshjen për Demarkacion.

Periskopi.com Lajme

Më tej, Abdullahu ka thënë se duhet t’i ndihmojnë Malit të Zi, teksa teorinë për falje të tokës së Kosovës për Malin e Zi, e ka quajtur “anti-amerikane” dhe sajesë opozitare, transmeton Koha.net.

“Ne duhet t’i ndihmojmë Malin e Zi. T’i falësh tokë Kosove Malit të Zi, është anti-amerikane. Është sajesë a trillim opozitar për ta sulmuar Qeverinë”, ka thënë Abdullahu.

Demarkacioni-710x441-1

Bulliqi e Salihaj thonë se nuk zgjidhet problemi i demarkacionit me matje të territorit

Kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa përvec opozitës nuk po arrin të bind as një pjesë të deputetëve të Lidhjes Demokratike të Kosovës, lidhur me propozimin e tij për formimin e një komisioni, i cili do të maste territorin e vendit.

Periskopi.com Lajme

Të kontaktuar nga ‘Indeksonline’, deputetët Shpejtim Bulliqi e Adem Salihaj thonë se nuk mund të matet territori për sa kohë qe nuk është bërë shënjimi i vijues kufitare me shtetin malazez dhe atë serb.

Madje, Bulliqi thotë se kjo tentative e Mustafës është vetëm për opinionin publik dhe jo si iniciative qe mund t’i japë epilog këtij procesi.

“Unë se kam të qartë se çfarë territori duhet me matë kur ne nuk i kemi vijën kufitare as me Malin e zi dhe as Serbinë dhe nuk i dimë cilin territor duhet me matë. Ne e dimë territorin e Kosovës, por pikat kufitare ende nuk janë caktuar me këto dy shtete. Puna e parë është të mbyllët çështja e kufirit edhe demarkimit edhe me Malin e Zi dhe Serbinë dhe pastaj ta masim territorin e Kosovës”, ka thënë Bulliqi për ‘Indeksonline’.

Ai e ka vlerësuar si jo fort serioze këtë çështje.

Në këtë linjë është edhe deputeti tjetër i LDK-së, Adem Salihaj. Problemi, sipas tij, nuk është matja e territorit të Kosovës, por vija kufitare me Malin e Zi.

“Ne kemi një paqartësi se ku është saktësisht kjo vijë kufitare. Me matjen e territorit nuk do të mund të zgjidhet ky problem kaq serioz. Territorin e Kosovës duhet ta matim vetëm kur t’i kemi kufijtë të përcaktuar qartë”, ka thënë Salihaj për ‘Indeksonline’.

Nuk është mirë, sipas tij, të luftojmë që vija e kufirit të jetë aty ku pretendon Mali i Zi, por aty ku pretendon pala kosovare.

“Nuk duhet të përsëritet në Kosovë ajo që po ndodh me kufirin në mes Shqipërisë dhe Greqisë, ku një pjesë e shqiptarëve po ia mbajnë anën Greqisë, në dëm të territorit shqiptar”, ka shtuar ai.

Ndryshe, një ditë më parë në mbledhjen e qeverisë, kryeministrit ka propozuar formimin e një komisioni i cili do të maste territorin e vendit, për t’i shuar dilemat lidhur rreth demarkacionit me Malin e Zi. Ai ka ftuar edhe partitë opozitare qe të jenë pjesë e këtij komisioni. Por, ky propozim nuk është mbështetur nga partitë opozitare dhe një pjesë e njohësve të çështjeve politike./Indeksonline/Leotrim Berisha/

Demarkacioni

AAK-ja e betonuar në qëndrimin e saj për demarkacion, para Komisionit për matje territori kërkon procese tjera

Partia opozitare, Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës, e cila ka qenë më e zëshmja në lidhje me Marrëveshjen për Demarkacionin me Malin e Zi mbetet e betonuar në qëndrimin e saj rreth kësaj teme.

Periskopi.com Lajme

 

Portali Koha.net ka komunikuar me zëdhënësin e AAK-së dhe anëtarin e Kryesisë së AAK-së, Muharrem Nitaj, i cili ka sqaruar situatën pas thirrjes së kryeministrit Mustafa për të krijuar një Komision Qeveritar për matjen e territorit.

Ai ka thënë se ky është një ofendim i ri për Kosovën, duke tentuar që të legjitimojë teorinë që Kosova nuk ka humbur territor.

“Përpjekja e Kryeministrit Mustafa, për të na bindur që Mali i zi është rritur por nuk është zvogëluar Kosova, është ofendimi i radhës që ky njeri provon t’ia bëjë Kosovës dhe qytetarëve të saj. Përpjekja e radhës e Kryeministrit Mustafa për të krijuar një komision gjeodetësh të tij, i cili do ta legjitimonte teorinë e tij se Kosova nuk ka humbur territor duke zbritur kufiri nga Çakorri në Kuqishtë dhe nga Kulla në Savino Vodë, është mashtrim ordiner dhe jo përgjegjësi prej burrështetasi që për qëllim ka ta zgjidh një çështje jetike për vendin në të cilin, ai e bart postin e kryeministrit”, ka thënë Nitaj për Koha.net.

Nitaj ka përsëritur atë që AAK për disa herë e ka thënë që nuk bëhet asnjë hap tjetër në këtë proces, pa u shkarkuar Komisioni Qeveritar për Demarkacionin me Malin e Zi, të udhëhequr nga Murat Meha dhe duke pranuar dështimin e marrëveshjes.

“Nuk mund të bëhet asnjë komision pa u shkarkuar Komisioni „Meha“. Nëse ai paska vullnet për ta zgjidhur këtë çështje, së pari duhet ta pranojë dështimin e marrëveshjes për kufirin dhe më pastaj të krijojë një komision që ë trajton këtë çështje nga e para, e jo do farë komisionesh që as nuk dihet çka janë, as çfarë kompetencash kanë, por që për detyrë kanë ta legjitimojnë një marrëveshje që është në kundërshtim me tërësinë tokësore të Shtetit të Kosovës”, ka shtuar Nitaj, teksa ka përfunduar duke thënë “kjo është boll ma dhe duhet të ndërpritet menjëherë!”.

AAK NISMA

AAK e Nisma nuk pranojnë komision të ri për demarkacionin

Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës dhe Nisma për Kosovën e kanë quajtur mashtrim të radhës, idenë e kryeministrit të Kosovës që të formohet një komison për të bërë matjen nëse Kosova ka humbur territor nga Demarkacioni me Malin e Zi.

Periskopi.com Lajme

Në komunikatën e dy partive opozitare thuhet se ky propozim tregon papërgjegjësi prej burrështetasit.

“Përpjekja e radhës e Kryeministrit Mustafa për të krijuar një komision gjeodetësh të tij, i cili do ta legjitimonte teorinë e tij se Kosova nuk ka humbur territor duke zbritur kufiri nga Cakorri në Kuqishtë dhe nga Kulla në Savino Vodë, është mashtrim ordiner dhe jo përgjegjësi prej burrështetasi që për qëllim ka ta zgjidh një çështje jetike për vendin në të cilin, ai e bart postin e kryeministrit”, thuhet në reagimin e tyre.

Tutje, AAK e Nisma shprehen se pa shkarkimin e Komisionit Shtetëror nuk mund të bëhet asnjë komision tjetër.

“Nuk mund të behët asnjë komision pa u shkarkuar Komisioni „Meha“. Nëse ai paska vullnet për ta zgjidhur këtë çështje, së pari duhet ta pranojë dështimin e marrëveshjes për kufirin dhe më pastaj të krijojë një komision që ë trajton këtë çështje nga e para, e jo do farë komisionesh që as nuk dihet çka janë, as çfarë kompetencash kanë, por që për detyrë kanë ta legjitimojnë një marrëveshje që është në kundërshtim me terësinë tokësore të Shtetit të Kosovës”, thuhet në reagim.

Kryeministri Isa Mustafa gjatë mbledhjes së Qeverisë, ka thënë se nëse është nevoja do të formojnë një komision për të bërë mbajtën nëse Kosova ka humbur territor, ku ka ftuar edhe opozitën të jenë pjesë e tij.

Enver Hoxhaj

Hoxhaj: BE e qartë, s’ka liberalizim vizash pa demarkacion (Video)

Ministri i Punëve të Jashtme të Kosovës, Enver Hoxhaj, nga Brukseli për InfoBox të RTV Dukagjinit ka thënë se BE-ja mbetet e vendosur që Kosova ta bëjë përcaktimin e vijës kufitare me Malin e Zi, para se të i jap dritën jeshile qytetarëve për zonën Shenghen.

Periskopi.com Lajme

Ai tha se mbetet të shihet për një momentum të ri politik në vend, për të parë nëse do të ketë mundësi ratifikimi të kësaj marrëveshjeje për demarkim.

“Ratifikimi i marrëveshjes për demarkim mbetet kusht. Ky ishte qëndrimi që u tha në takim. Ky ishte qëndrimi që u tha në konferencë për shtyp. Dhe ne duhet të shohim si elitë politike, si bartës të institucioneve, si bartës të partive politike, se çfarë forme t’i qasemi kësaj çështjeje dhe a do të ketë mundësi të krijojmë një momentum të ri që qytetarët e Kosovës të lëvizin pa viza”, tha Hoxha për RTV Dukagjini. /Telegrafi/

Isa Mustafa

Mustafa thotë se ka ende hapësirë me opozitën të gjejnë zgjidhje për demarkacionin

Kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa ka thënë se ka ende hapësirë që pozita dhe opozita të gjejnë një zgjidhje për marrëveshjen e demarkacionit dhe t’i hapet rruga liberalizimit të vizave.

Periskopi.com Lajme

“Unë mendoj se hapësira domosdoshmërisht duhet të ekzistojë, sepse ne kemi përgjegjësi para qytetarëve të Republikës së Kosovës. Këtë përgjegjësi tani ne s’mund ta zhvendosim meqë jemi në opozitë dhe të themi se është përgjegjësi e pozitës sepse vetëm ata po na bllokojnë. As opozita nuk mund të thotë se ne nuk po pajtohemi me këtë por tani do ta zgjidh pozita sepse kemi të bëjmë me interesa të qytetarëve. Ata qytetarë nuk janë vetëm qytetarë të pozitës apo opozitës, janë qytetarët tanë dhe prej të cilëve përmes votës kemi marrë obligim që t’ua zgjidhim problemet dhe të punojmë në interes të tyre”, ka thënë Mustafa.

Kreu i qeverisë kosovare është duke qëndruar në Bruksel, ku ka marrë pjesë në takimin e parë të Këshillit të Stabilizim Asocimit.

Mustafa ka thënë se procesi i integrimeve evropiane të vendit është në duart e Kosovës. Ai thotë se nëse opozita po e bllokon demarkacionin, e cila sipas tij është vendimi i parë i madh i Kosovës në rrugën e integrimeve, atëherë ata po e bllokojnë ndërtimin dhe integrimin e shtetit.

“Sot mendoj se ishin shumë të qartë edhe përfaqësuesja Mogherini edhe komisionari Hahn se ata duhet të japin përkrahje maskimale që ne ta çojmë përpara këtë proces. Është në duar tona që ne ta bëjmë hapin e parë. Unë mendoj se ne do të gjejmë një gjuhë të përbashkët me opozitën por edhe me disa deputetë të pozitës të cilët kanë agjendat e tyre personale dhe nuk janë duke menduar për përgjegjësinë e tyre dhe votën që kanë marrë nga qytetarët. Rruga jonë evropiane nënkupton unitetin e brendshëm dhe përgjegjësinë tonë. Kjo është njëra prej vendimeve të mëdha që duhet të marrim në këtë rrugë. Në të ardhmen do të marrim vendime të tjera. Nëse ne fillojmë të pengojmë, kjo do të thotë se po fillojmë të pengojmë shtetin, që ai të mos ndërtohet dhe integrohet dhe ky nuk është vullnet i qytetarëve të Republikës së Kosovës”, ka thënë Mustafa në një intervistë për RTK.

Duke folur për takimin e parë të Këshillit për Stabilizim Asocim, kryeministri Mustafa ka thënë se është konfirmuar progresi i Kosovës në zbatimin e Marrëveshjes së Stabilizim Asocimit.

Ai ka thënë se kjo marrëveshje fuqizon shumë fusha, përmes së cilave do të përfitojë Kosova.

“Fuqizon fushën e biznesit sepse mundëson që ne të kemi qasje më shumë në programet e biznesit. Fuqizon fushën e shkencës sepse do të kemi qasje në programet shkencore të Bashkimit Evropian. Në fushën e ndërtimit institucional dhe demokratizimit sepse kemi qasje edhe në ato institucione”.

BE dhe Kosova

BE-ja sërish ia rikujton Kosovës se duhet ratifikuar demarkacionin dhe luftuar krimin e organizuar

Këshilli për Stabilizim Asociim në mes të Bashkimit Evropian dhe Kosovës mbajti takimin e tij të parë më 25 nëntor 2016. Ky takim inaugurues shënon një fazë të rë të rëndësishme të marrëdhënieve BE-Kosovë.

Periskopi.com Lajme

Këshilli për Stabilizim Asociim mirëpriti hyrjen në fuqi të Marrëveshjes për Stabilizim Asociim (MSA) më 1 prill 2016.

Bashkimi Evropian bëri me dije se MSA-ja është në thelbin e marrëdhënieve mes BE-së dhe Kosovës. Ajo ofron kornizën kontraktuale në kuadër të së cilës BE-ja dhe Kosova do të intensifikojnë bashkëpunimin dhe do të kontrollojnë zhvillimet e marrëdhënieve të tyre. [Të dyja palët mirëpritën përzemërsisht nënshkrimin e sotëm të marrëveshjes për pjesëmarrjen e Kosovës në programet e Bashkimit, e cila do të ofrojë mundësi të reja për popullsinë e Kosovës, duke filluar nga hulumtimi deri te shkëmbimi i studentëve].

Gjatë takimit, pati diskutime mbi zhvillimet e fundit kryesore në lidhje me përmbushjen e kritereve politike, si dhe gjendjen aktuale të kritereve ekonomike, bashkëpunimit financiar dhe zbatimit të Marrëveshjes për Stabilizim Asociim, raporton Periskopi

Këshilli për Stabilizim Asociim mirëpriti lansimin e Agjendës për Reforma Evropiane më 11 nëntor, e cila do të luaj një rol të rëndësishëm në udhëheqjen e përpjekjeve të Kosovës për reforma, në fushat siç është qeverisja e mirë dhe sundimi i ligjit, konkurrenca dhe klima e investimeve, si dhe punësimi dhe edukimi. Kjo do t’a ndihmojë Kosovën në zbatimin e obligimeve në kuadër të Marrëveshjes për Stabilizim Asociim.

Gjatë takimit u diskutuan prioritetet e reformave në fusha të ndryshme duke përfshirë sundimin e ligjit dhe reformat ligjore, respektimin e të drejtave themelore, reformën e administratës publike dhe reformat ekonomike. Këshilli për Stabilizim Asociim mirëpriti progresin e dukshëm të Kosovës të arritur në përmbushjen e kritereve të udhërrëfyesit për liberalizimin e vizave. BE-ja nxit Kosovën për intensifikimin e punës në ratifikimin e marrëveshjes së kufirit më Malin e Zi dhe të vazhdojë të forcojë të dhënat mbi luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit.

Gjatë takimit u theksua rëndësia e progresit në dialogun në mes të Prishtinës dhe Beogradit të lehtësuar nga BE-ja dhe të zbatimit të të gjitha marrëveshjeve tanimë të arritura pa vonesë.

Takimi u kryesua nga Përfaqësuesja e Lartë për Punë të Jashtme dhe Politika të Sigurisë, Federica Mogherini, në emër të Bashkimit Evropian. Komisioneri Johannes Hahn përfaqësoi Komisionin Evropian. Delegacioni i Kosovës është udhëhequr nga kryeministri Isa Mustafa.

Kosova*

Referencat për Kosovën janë pa paragjykim për pozicionin mbi statusin. Ato janë në përputhje me Rezolutën e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara 1244/1999 dhe opinionit të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë mbi shpalljen e pavarësisë së Kosovës./ Periskopi