Deputetët e PDK-së demantojnë ambasadorin amerikan në lidhje me Ushtrinë

Pavarësisht pretendimeve të Ambasadorit të SHBA-së në Kosovë, Greg Delawie, se presidenti Hashim Thaçi dhe kryeparlamentarin Kadri Veseli, nuk janë koordinuar me SHBA-në për transformimin e FSK-së në ushtri, deputetë të PDK-së thonë se Kosova duhet të bëhet me ushtri.

Periskopi.com Lajme

Madje, një pjesë e deputetëve nga radhët e po kësaj partie, demantojnë edhe deklaratën e ambasadorit Delawie, në lidhje me mos koordinimin e Thaçit dhe Veselit me SHBA-në, raporton GazetaBlic.com

Nait Hasani, deputet i Kuvendit të Kosovës nga radhët e PDK-së tha për “Gazeta Blic” se Delawie është i obliguar të thotë një gjë të tillë, por e vërteta është ndryshe sipas Hasanit.

“Nuk është e vërtetë që Thaçi e Veseli nuk kanë koordinim me SHBA-në për transformimin e FSK-së në ushtri, Delawie është i obliguar për ta thënë atë, të gjitha gjerat janë të koordinuara“, tha ai.

Më tej, ai vlerësoi se nisma e Thaçit për shndërrimin e FSK-së në ushtri, duhet të përmbyllet me procedimin e projektligjit për FSK-në, që e mundëson transformimin e saj në ushtri.

“Projektligji për FSK-në duhet të dërgohet në Kuvend dhe të miratohet”, tha Hasani.

Edhe Ganimete Musliu, deputete e Kuvendit të Kosovës nga radhët e PDK-së tha për “Gazeta Blic” se nuk ka kthim mbrapa në rrugën e transformimit të FSK-së, sipas saj çdo shtyrje apo ndryshim në këtë proces vetëm sa do ta komplikojë situatën politike në vend.

“Transformimi i FSK-së ka marrë drejtimin dhe mendoj që nuk ka kthim mbrapa. Çdo ndryshim apo shtyrje e këtij procesi veç sa do e komplikoj situatën politike dhe sigurinë në vend“, ka thënë Musliu.

Ndërkaq në lidhje me deklarimet e ambasadorit Delawie, ajo ka mohuar t’i komentoj ato me arsyetimin se nuk parapëlqen komentimin e deklaratave të të tjerëve.

Sipas procedurave, qeveria duhet të kthej Projektligjin në Kuvend me komentet apo rekomandimet në afatin prej një muaji. Pasi të përmbyllen procedurat e nevojshme, ai më pas vendoset për shqyrtim dhe votim në Kuvend, ndonëse pas reagimeve të para ndërkombëtare, mbetet e paqartë nëse institucionet e Kosovës do të votojnë njëanshëm themelimin e ushtrisë, pa një koordinim dhe përkrahje të plotë nga NATO.

Greg Delawie

Delawie i reagon Thaçit për Ushtrinë

Ambasadori amerikan në Kosovë, Greg Delawie sot sërish është marrë me Ushtrinë e Kosovës, respektivisht iniciativën e shndërrimit të FSK-së në ushtri.

Periskopi.com Lajme

Ai ka thënë se SHBA-të besojnë se siguria e Kosovës varet nga partneriteti.

“SHBA beson se siguria e Kosovës varet nga cilësia e partneriteteve të saj. Ne nuk duam të shohim Kosovën jashtë hapit me partnerët kryesorë”, ka shkruar Delawie në Twitter, transmeton lajmi.net.

Kjo është vërejtja e dytë e drejtpërdrejt që vije nga Amerika për iniciativën që Kosova ta formojë Ushtrinë pa ndryshimet Kushtetuese, të cilat i kërkon Amerika dhe NATO.

Në anën tjetër, institucionet e Kosovës tashmë kanë filluar procedurat për ndryshimin e ligjit që FSK-ja të merr rol ushtarak.

Delawie po fascinohet me atë që “ka parë në Gjakovë”!

Ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë, Greg Delawie, ka vizituar sot Komunën e Gjakovës, me ç’rast është pritur nga kryetarja Mimoza Kusari-Lila.

Periskopi.com Lajme

Kryetarja e ka njoftuar ambasadorin për zhvillimet në Komunën e Gjakovës, duke theksuar të arriturat e përgjatë viteve të qeverisjes së saj.

Në takim, Delawie është njoftuar për përfitimin e fondeve nga komuniteti ndërkombëtar dhe projektet kapitale, si ai i ujit të pijes për fshatrat e Komunës së Gjakovës, projekti i ngrohtores së re, projekti i impiantit të ujërave të zeza, projekti për ndërtimin e objektit të Komunës si dhe projekte tjera që kanë ndikuar në rritjen e transparencës komunale.

Delawie ka shprehur se “ndjehet i fascionuar me punën që është bërë deri tani në Komunën e Gjakovës”, si dhe se “shpreson që të ketë bashkëpunim më të mirë ndërmjet nivelit lokal dhe atij qendror”, thuhet në kumtesën për shtyp të Komunës së Gjakovës.

Delawie dhe Kusari-Lila po ashtu kanë vizituar qendrën multifunksionale “BoneVet”, si dhe Kishën Ortodokse të Gjakovës.