Isa Mustafa

Mustafa s’e bën hesap deklaratën e Kuvendit drejtuar BE-së për vizat

Kryeministri i Kosovës, ka thënë se Bashkimi Evropian nuk kërkon deklaratë për liberalizim të vizave, por përmbushjen e kriterit që është votimi i demarkacionit që të hiqen vizat.

Periskopi.com Lajme

Ai ka thënë se marrëveshja për deklaratën e përbashkët të partive politike në Kosovës në lidhje me ratifikimin e marrëveshjes me Malin e Zi nuk kryen punë, por duhet të merret vendimi në Kuvend që të ratifikohet ligji.

“Nuk shoh asnjë arsye që ne të humbim energji nëse po e bëjmë një deklaratë të shkruar ashtu, apo kështu, sepse ne mund të çojmë shumë deklarata në Bruksel por ato nuk i plotësojnë kriteret e liberalizimit. Në qoftë se ne jemi të gatshëm të pajtohemi që ta ratifikojmë marrëveshjen ose nëse ne kemi ndonjë argument të qartë se Kosova në një periudhë të caktuar kohore që i referohet edhe shpalljes së pavarësisë ka administruar ose qeverisur territor më shumë se sa ka sot, atëherë për ne ai është argument që t’i themi Malit të Zi se marrëveshja nuk është bërë si duhet. Por deri më sot përpos hartave, atllaseve, globuseve nuk kemi asnjë dokument tjetër që tregon se ne kemi humbur territor me atë marrëveshje”, ka thënë Mustafa në transmetuesin publik.

Ai ka thënë se demarkacioni duhet të ratifikohet.

“Në këtë aspekt ne duhet të ulemi të flasim konkretisht me terma, e jo që edhe më tutje të shërbehemi me kauza politike ose të shtyhemi a po e detyrojmë pozitën që tani të heqë dorë prej marrëveshjes. Ne nuk do të heqim dorë prej asaj marrëveshje dhe do të mbetet si e tillë. Është çështje e deputetëve dhe Kuvendit të Kosovës se a do të tregojë vullnet për ta ratifikuar apo jo. Nëse nuk ratifikohet kjo marrëveshje unë jam shumë i bindur se qytetarët do të mbesin ende nën regjimin e vizave, këtë e them në bazë të bisedave që kam pasur me liderët e BE-së, të cilët më kanë thënë se ju duhet ta ratifikoni marrëveshjen dhe se humbja e energjisë duke bërë deklarata është vetëm çështje për konsum të brendshëm dhe ajo nuk e rregullon punën”, ka përfunduar Mustafa.

Kuvendi i Kosoves

Nesër në Kuvend deklarata për liberalizmin e vizave

Pas seancës së jashtëzakonshme, që do të mbahet në orën 10:00 në të cilën do të debatohet për vlerat e UÇK-së në raport me situatën e krijuar, do të mbahet seanca e rregullt e Kuvendit të Kosovës në të cilën do të diskutohet propozim-Deklarata e Kuvendit të Republikës së Kosovës adresuar Bashkimit Evropian për liberalizimin e vizave.

Periskopi.com Lajme

Sipas agjendës të publikuar nga zyra për media kjo deklaratë do të shqyrtohet në pikën e katërt.

Ja rendi i ditës:

 1. Koha për deklarime jashtë rendit të ditës,
 2. Koha për pyetje parlamentare,
 3. Miratimi i procesverbalit nga seanca e mëparshme,
 4. Propozim-Deklarata e Kuvendit të Republikës së Kosovës adresuar Unionit Europian për liberalizimin e vizave,
 5. Shqyrtimi i parë i Projektligjit nr.05/L-118 për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit nr. 04/L-139 për procedurën përmbarimore,
 6. Shqyrtimi i parë i Projektligjit nr. 05/L-119 për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit nr. 05/L-043 për faljen e borxheve publike,
 7. Shqyrtimi i dytë i Projektligjit nr. 05/L-110 për kamatë-vonesat në transaksionet tregtare,
 8. Shqyrtimi i dytë i Projektligjit nr. 05/L-024 për Shërbimin Mjekësor Emergjent,
 9. Shqyrtimi i dytë i Projektligjit nr. 05/L-066 për profesionet e rregulluara në Republikën e Kosovës,
 10. Emërimi i anëtarëve të Bordit të Autoritetit Rregullativ të Hekurudhave,
 11. Zgjedhja e 1 (një) anëtari të Këshillit Prokurorial të Kosovës (votim i fshehtë),
 12. Zgjedhja e kryesuesit të Komisionit Shqyrtues në Autoritetin Rregullator për Shërbimet e Ujit (votim i fshehtë),

 

 1. Zgjedhja e zëvendësdrejtorit të Autoritetit Rregullator për Shërbimet e Ujit (votim i fshehtë),
 2. Zgjedhja e 1 (një) anëtari të Bordit të Komisionit të Pavarur për Medie (votim i fshehtë),
 3. Formimi i Komisionit ad hoc për përzgjedhjen e 1 (një) anëtari në Bordin e Ankesave të Komisionit të Pavarur për Medie,
 4. Formimi i Komisionit Hetimor Parlamentar, sipas kërkesës së deputetes Shqipe Pantina, mbështetur edhe nga 8 (tetë) deputetë të tjerë nga Grupi Parlamentar i Lëvizjes Vetëvendosje lidhur me Radiotelevizionin e Kosovës,
 5. Debati parlamentar sipas kërkesës së deputetes Margarita Kadriut-Ukelli, mbështetur edhe nga 9 (nëntë) deputet tjerë nënshkrues lidhur me detyrimet e mundshme financiare të Kosovës për pretendimet e kompanive që kanë ushtruar padi në Gjykatën Ndërkombëtare të Arbitrazhit.
Skender Hyseni

Skender Hyseni brengoset për deklarata, jo edhe për sigurinë në vend

Ministri i Punëve të Brendshme Skender Hyseni duke folur në seancën e jashtëzakonshme të Kuvendit tha se nga informatat që janë marrë nga avokatët e Nehat Thaqit se i njëjti edhe më herët ka udhëtuar për Serbi.

Periskopi.com Lajme

Duke u nisur nga kjo Hyseni tha se është e paqartë se pse mu në këtë kohë ka ndodhur kjo .

“Jemi kujdes që me asnjë deklarim publik mos ta rrezikojmë e që shkon ndesh me deklarimet që mund t’i bëj atje zotit Thaqi”, tha Hyseni.