auto_bisedimet1436076339

Mustafa – Vuçiq, javën tjetër në Bruksel

Shefja e politikës së jashtme të Bashkimit Evropian, Federica Mogherini, i ka ftuar përfaqësuesit e Prishtinës dhe Beogradit në një takim të nivelit të lartë – në kuadër të bisedimeve për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet të dyja palëve – më 24 janar në Bruksel.

Periskopi.com Lajme

Në një njoftim të zyrës së Mogherinit thuhet se “zhvillimet e ditëve të fundit kanë shtruar nevojën e një përkushtimi dhe angazhimi të shtuar nga të dyja palët në bisedime. Përparimi në normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë mbetet i një rëndësie të madhe për të dyja palët, për Bashkimin Evropian deh Ballkanin perëndimorë në tërësi”.

 

 

Themelimi i pikës se VV-se në Bruksel

Vetëvendosje themelon pika në Bruksel dhe Namur të Belgjikës

Në Bruksel dhe Namur të Belgjikës janë themeluar pika e partisë më të madhe opozitare në Kosovë, Lëvizja Vetëvendosjes në këtë fundjavë.

Periskopi.com Lajme

Ky subjekt ka informuar në rrjetin social facebook se procesi i strukturimit organizativ të Lëvizjes në Belgjikë do të vazhdojë gjatë javëve në vijim përmes themelimit të pikave tjera në disa prej qyteteve kryesore ku ekziston një prezencë domethënëse e bashkatdhetarëve, si Anvers, Bruges, Liège dhe Huy.

“Ky proces po tregon se përkrahja për Lëvizjen Vetëvendosje! po rritet çdo ditë e më shumë, si përgjigje kundërshtuese ndaj regjimit autoritar në Kosovë. I ftojmë të gjithë simpatizuesit dhe përkrahësit të marrin pjesë aktive në procesin e brendshëm zgjedhor dhe në aktivitetet që do pasojnë, përmes angazhimit dhe anëtarësimit në Lëvizjen Vetëvendosje!”, thuhet në njoftimin e tyre.

Edita Tahiri

Kërkohet shkarkimi ose dorëheqja e Edita Tahirit, ajo tregon për vendimin e saj

Ministrja për Dialog, Edita Tahiri ka folur pas mesnatës, kur u lexua projekt rezoluta për murin në Mitrovicë.

Periskopi.com Lajme

Në pikën e parë të kësaj rezolute kërkohet shkarkim i saj, e në të kundërtën thuhet se ajo duhet të jap dorëheqje, raporton Periskopi

Por, Tahiri foli dhe tha se i pëlqeu shumë propozim rezoluta.

“Nuk e kam pas lehtë këto gjashtë vite me u marr me Serbinë, prej këtu është lehtë me fol por beteja zhvillohet në Bruksel. Por e kam pranu këtë detyrë edhe pse vi nga një parti e vogël, ngase kanë besu se jam profesioniste në këtë punë”, tha Tahiri.

U përgjigj edhe për kërkesën që iu bë për të dhënë dorëheqje.

Në propozim-rezolutë thuhej se duhet shkarkuar, por kreu i Kuvendi, Kadri Veseli kërkoi nga Pal Lekaj që kërkesat të jetë vetëm në lidhje me murin, e Lekaj në fund tha se pas ndryshimeve që do të bëhen, Tahiri vet duhet dhënë dorëheqje, raporton Periskopi

“Unë nuk jam emëruar dhe kandiduar si ministre nga AAK-ja. Unë kam partnerin e koalicioni, konsultohen me partnerin tim dhe pastaj shohim e bëjmë”, tha ajo. Periskopi

 

 

BE dhe Kosova

Krejt çka u diskutua në Bruksel për arsimin dhe trashëgimin kulturore në Kosovë

Përfaqësues të Qeverisë së Kosovës dhe Komisionit Evropian u takuan në Bruksel për të diskutuar zhvillimet gjatë vitit të kaluar në fushën e arsimit, punës dhe mirëqenies sociale, mbrojtjes së trashëgimisë kulturore, komunikimeve elektronike, shoqërisë së informacionit dhe politikave audiovizuale, shkencës dhe inovacionit.

Periskopi.com Lajme

Diskutimi u mbajt në kuadër të Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit e cila hyri në fuqi në prill 2016. Në të gjitha fushat, Komisioni dhe Kosova ranë dakord mbi rëndësinë e zbatimit të prioriteteve të Agjendës për Reformave Evropiane.

Në lidhje me arsimin, Komisioni ka theksuar edhe një herë rëndësinë që Kosova të vazhdojë përpjekjet për të siguruar autonominë dhe funksionimin e pavarur të institucioneve të arsimit të lartë dhe për të miratuar një ligj të ri mbi arsimin e lartë në bazë të standardeve ndërkombëtare. Komisioni rikujtoi nevojën për prioritizimin e sigurimit të cilësisë në të gjitha nivelet, nga arsimi parashkollor deri tek ai universitar, përmes ofrimit të fondeve të nevojshme. Qasja në arsim cilësor për fëmijët me aftësi të kufizuara dhe komunitetet pakicë duhet të forcohet. Sa i përket hulumtimit dhe inovacionit, Komisioni theksoi rëndësinë e kapaciteteve të mira për hulumtim dhe inovacion në nivel kombëtar për të rritur konkurrencën dhe integrimin në Zonën Evropiane të Kërkimit dhe pjesëmarrjen në programin “Horizon 2020”. Në lidhje me mbrojtjen e trashëgimisë kulturore, Komisioni theksoi se Kosova duhet të ofrojë angazhim të vazhdueshëm ndaj Këshillit për Zbatim dhe Monitorim.

Sa i përket punësimit, palët ranë dakord se ekziston nevoja për të krijuar një sinergji në mes të agjencive të ndryshme shtetërore, ligjeve dhe strategjive për të siguruar se ka një rritje të mundësive të punësimit dhe përkrahje më të madhe nga ana e Kosovës për masat e nxitjes së punësimit. Komisioni Evropian inkurajoi Kosovën për të përgaditur një plan veprimi për trajtimin e papunësisë së të rinjve bazuar në një vlerësim të sfidave dhe duke u fokusuar në përmirësimin e rezultateve të arsimit dhe mbështetjen e tranzicionit nga shkolla në vend pune.

Palët u pajtuan se përpjekje më të mëdha janë të nevojshme për të zbatuar ligjin mbi punën dhe legjislacionin mbi shëndetin dhe sigurinë në punë, veçanërisht përsa i përket çështjes së numrit të pamjaftueshëm të inspektorëve të punës.

Mbi shoqërinë e informacionit, Kosova ra dakord për të adresuar nevojat për burime, veçanërisht në lidhje me zbatimin e Strategjisë së Sigurisë Kibernetike. Komisioni i bëri thirrje Komisionit të Pavarur për Media për të përshpejtuar përgatitjen e akteve nënligjore të nevojshme dhe për finalizimin e Strategjisë për Kalimin Digjital dhe për të siguruar se fondet e nevojshme janë ndarë për zbatimin e saj. Në lidhje me politikat audiovizuale, Komisioni inkurajoi Kosovën për të gjetur një zgjidhje të qëndrueshme të financimit për transmetuesin publik në përputhje me acquis të BE-së, si një çështje prioritare.

Informata mbi historikun

Marrëveshja e Stabilizim Asociimit është korniza në kuadër të së cilës administrata e BE-së dhe Kosovës diskutojnë rregullisht çështjet teknike dhe politike lidhur me agjendën evropiane. Takimet sigurojnë të dhëna të drejtpërdrejta mbi raportet vjetore të Komisionit Evropian.

  • Çdo takim i nënkomitetit monitoron dhe përcjell arritjen e Kosovës në zbatimin e reformave dhe identifikon se si BE-ja mund të ndihmojë në këtë proces.
  • Janë shtatë fusha të cilat mbulohen nga takimet e nënkomiteteve: Drejtësia, Liria dhe Siguria; Inovacioni, Shoqëria Informative, Politika Sociale, Arsimi dhe Kultura; Tregtia, Industria, Dogana dhe Tatimi; Tregu i Brendshëm, Konkurrenca, Mbrojtja e Konsumatorëve dhe Shëndetit; Bujqësia, Peshkataria, Pylltaria, Siguria e Ushqimit; Transporti, Mjedisi, Energjia, Zhvillimi Rajonal; Çështjet Ekonomike dhe Financiare, Statistikat.
  • Dy fusha të tjera që mbulohen gjatë takimeve të grupeve speciale janë reforma mbi administratën publike dhe normalizimi i marrëdhënieve me Serbinë.
  • Takimet e Komitetit të SA dhe nënkomiteteve bashkë-kryesohen nga Komisioni Evropian dhe Kosova. Çdo takim përfundon me veprime pasuese të rëna dakord për tu ndërmarrë nga autoritetet kosovare. Përfundimet e takimet mund t’i gjeni në faqën në internet të Zyrës së BE-së në Kosovë .
Bisedimet / ARKIV

Nga 10 janari Gjyqësori i Kosovës shtrihet edhe në Veri

Shërbimi i Bashkimit Evropian për Politike të Jashtme (EEAS), ka njoftuar sot përmes një komunikate për shtyp, se Kosova do të marrë kontrollin e gjyqësorit bë veri të vendit, më 10 janar të vitit të ardhshëm.

Periskopi.com Lajme

Sipas kumtesës së BE-së, ka qenë Serbia ajo që ka njoftuar BE-në të premtën e 9 dhjetorit, se do të ndalojë së paguari gjyqtarët, prokurorët dhe stafin administrativ të gjykatave në veri të Kosovës.

“Njoftimi nga Serbia më 9 dhjetor për mbarimin e të punësuarit të gjyqtarëve, prokurorëve dhe stafit administrativ do të marrë efekt më 10 janar, që do t’i mundësojë atyre që të integrohen në Gjyqësorin e Kosovës prej asaj dite”, njofton BE-ja.

Njoftimin për implementimin e kësaj marrëveshjeje e ka konfirmuar edhe zëdhënësja e Bashkimit Evropian, Maja Kocijancic.

Marrëveshja për Drejtësi është nënshkruar në Bruksel, në bisedimet e Dialogut Kosovë-Serbi më 30 nëntor të këtij viti. Marrëveshjen e kishin nënshkruar kryeministrat e të dyja shteteve, Isa Mustafa i Kosovës dhe Aleksandar Vuçiq i Serbisë.

Në fund të njoftimit, BE ka përgëzuar të dyja shtetet për implementimin e kësaj marrëveshjeje./Insajderi/

edita

Tahiri premton sërish: Kosova së shpejti me sistem unitar të drejtësisë edhe në veri

Ministrja për Dialog njëherit kryenegociatore në dialogun me Serbinë Edita Tahiri, ka bërë me dije se së shpejti Kosova do të konsolidojë sistemin unitar të drejtësisë edhe në veri të vendit.

Periskopi.com Lajme

” Jemi shumë afër përcaktimit të datës finale për vendosjen e sistemit unitar të drejtësisë edhe në pjesën veriore të shtetit tonë, si rezultat i marrëveshjes së Brukselit”

” Zbatimi i marrëveshjes për drejtësi mundëson krijimin e sistemit unik të drejtësisë së Kosovës në pjesën veriore të Kosovës, ku një gjykatë themelore dhe një zyrë prokuroriale do të fillojnë së shpejti funksionimin në rajonin e Mitrovicës, ku përfshihen shtatë komuna ashtu siç përcaktohet me Ligjin për Gjykatat të Republikës së Kosovës”.

“Ligji për Gjykatat i Republikës së Kosovës përcakton se Gjykata Themelore e Mitrovicës me seli në Mitrovicë themelohet për territorin e Komunës së Mitrovicës Jug dhe Mitrovicës Veri, Leposaviqit, Zubin Potokut, Zveçanit, Skenderajt dhe Vushtrrisë. Sipas këtij ligji në Kosovë ekzistojnë gjithsejtë shtatë gjykata themelore”

Sipas saj, Kosova ka përmbyllur me sukses procesin e rekrutimit të stafit gjyqësor dhe prokuorial sipas ligjeve të Kosovës.

“Zbatimi i kësaj marrëveshje i jep fund ish strukturave paralele të drejtësisë në sistemin e Kosovës. Këto struktura paralele de facto kanë ndaluar operimin në fund të 2013, ndërsa de jure shpërbërja e tyre do të ndodh në momentin kur Serbia shfuqizon kontratat e punës dhe ndal pagat për këtë staf që më parë ka punuar në këto ish struktura paralele”

” Pas këtij veprimi, nis menjëherë fillimi i punës së sistemit të drejtësisë së Kosovës në pjesën veriore të vendit”, theksoi ajo, transmeton Klan Kosova.

Edita Tahiri

Nesër në Bruksel fillon raund i ri i bisedimeve

Nesër, në Bruksel fillojnë bisedimet trepalëshe në kuadër të dialogut të Brukselit.

Periskopi.com Lajme

Në këto bisedime që do të zgjasin dy ditë, në agjendë do të jenë çështjet e drejtësisë dhe kodit shtetëror telefonik për Kosovën.

Në këto takime të dyja shtetet do të raportojnë për progresin e arritur në përmbushjen e obligimeve për zbatimin e këtyre dy marrëveshjeve.

Ministrja për Dialog, Edita Tahiri, njëherësh kryenegociatore e Kosovës në dialogun e Brukselit ka arritur në Bruksel, ku sot do të zhvilloj takime me përfaqësues të Bashkimit Evropian me qëllim që të bëhet një vlerësim për rrjedhat dhe rezultatet e dialogut gjatë këtij viti i cili po i afrohet fundit, si dhe për përcaktimin e dinamikave për përmbylljen e procesit zbatues për marrëveshjen për drejtësinë dhe për kodin telefonik shtetëror për të cilën tashmë është përcaktuar se më 15 dhjetor 2016 Kosova do ta merr kodin vet telefonik nga ITU.

Në këtë raund të bisedimeve nuk do të bisedohet për çështjen e Asociacionit dhe për këtë çështje nuk është biseduar as në raundet e kaluara ashtu siç ju kemi njoftuar. Ju bëjmë me dije se lajmet e lansuara nga pala tjetër se gjoja do të bisedohet për këtë temë janë të pasakta.

Ministrja për Dialog, Edita Tahiri ka deklaruar se kjo është hera e parë në jetën e saj që për ditën e flamurit kombëtar ka vendosur të punojë në vend se të festoj siç e kanë pasur traditë familjare, mirëpo ka thënë se këtë po e bënë me kërkesën e përfaqësuesve të BE-së sipas agjendës së të cilëve këto takime janë kërkuar. Ajo ka përcjellë urimin më të përzemërt për festën e flamurit gjithë shqiptarëve kudo ku janë./ Periskopi

Hoxhaj në Bruksel: Sot u shënuan dy ngjarje të rëndësishme që e përafrojnë Kosovën me BE-në

Ministri i Punëve të Jashtme i Kosovës ka marrë pjesë në takimin e parë të Këshillit të Stabilizim Asociimit Kosovë-BE të udhëhequr nga Përfaqësuesja e lartë e BE-së për Politikë të Jashtme, Federica Mogherini dhe komisioneri Hahn, si dhe Kryeministri Isa Mustafa që ka udhëhequr delegacionin kosovar.

Periskopi.com Lajme

Në këtë takim, të parin pas hyrjes në fuqi të MSA-së, është raportuar për të arriturat në zbatimin e deritanishëm, kurse takimet e këtij niveli do të mbahen në vazhdimësi çdo vit.

Një tjetër ngjarje që ka shënuar këtë takim, është nënshkrimi i Marrëveshjes kornizë për qasjen në programet e BE-së nga ana e ministrit të Jashtëm, Enver Hoxhaj dhe Përfaqësueses së lartë të BE-së për Politikë të Jashtme, Federica Mogherini.

Hoxhaj tha se sot ka qenë një ditë e veçantë për Kosovën, për shkak se kanë ndodhur dy ngjarje shumë të rëndësishme.

“Sot ishte një ditë e veçantë për Kosovën meqë ndodhën në të njëjtën kohë dy ngjarje të rëndësishme. Së pari, nënshkruam me zonjën Mogherini, si përfaqësuese e Bashkimit Evropian marrëveshjen kornizë për qasje të Kosovës në programe të ndryshme evropiane, të cilat do ta ndihmojnë çdo qytetar, çdo biznes, çdo universitet dhe anëtar të shoqërisë civile në Kosovë. Së dyti u mbajt takimi i parë i Këshillit për Stabilizim Asociim që është një kaptinë e re e një dialogu në mes të Kosovës dhe Bashkimit Evropian”, ka deklaruar Hoxhaj.

Së shpejti, Kosova do të deklaroj orientimin e saj për programet e para që synon të ketë qasje dhe që sipas Hoxhajt do të fokusohen në arsimim, punësim, ndërmarrësi dhe fusha të tjera./ Periskopi

4-10 2-12 1-13

Enver Hadri

Vrasësit e Enver Hadrit sot u dënuan me burgim të përjetshëm

Familja e Enver Hadrit të ndjerë, të vrarë në Bruksel, ka njoftuar se sot vrasësit e Enverit janë dënuar me burgim të përjetshëm.

Periskopi.com Lajme

Dje organizatorët e vrasjes së aktivistit shqiptar Enver Hadri u shpallën fajtorë. Prokurorja e Mbretit në Belgjikë dje ka kërkuar që të dënohen të tre me nga 30 vjet burgim, por sipas një njoftimi nga familja, ata sot janë dënuar me burgim të përjetshëm, transmeton Koha.net.

Juria, e përbërë nga përfaqësuesit e drejtpërdrejtë të popullit në sistemin e drejtësisë, kanë vendosur burgim të përjetshëm.

Kjo ishte dhe kërkesa e familjes Hadri.

Ky është njoftimi i plotë, pa ndërhyrje, i familjes Hadri:

Dje me, 22 nentor 2016, Kryetarja e Trupit Gjykues ia kishte shtruar Jurise se perbere prej 12 qytetaresh te perzgjedhur me short, 3 pyetje dhe 3 nenpyetje :

  1. Pyetja e pare kryesore : … I akuzuari Veselin Vukotiq a eshte fajtor per vrasjen e Enver Hadrit, i lindur me 2 prill 1941 ?
  2. A e ka kryer i akuzuari këtë vrasje me paramendim ?
  3. I akuzuari Bozhidar Spasiq a eshte fajtor per vrasjen Enver Hadrit, i lindur me 2 prill 1941 ?
  4. A e ka kryer i akuzuari këtë vrasje me paramendim ?
  5. I akuzuari Andrija Drashkoviq a eshte fajtor per vrasjen me paramendim te Enver Hadrit, i lindur me 2 prill 1941 ?
  6. A e ka kryer i akuzuari këtë vrasje me paramendim ?

Pas nje shqyrtimi prej me shume se dhjete oresh Juria ne te gjitha pyetje e Kryetares kishte nje pergjigje te vetme : PO !

Ne kete menyre Gjykata e Madhe Penale e Brukselit, i shpalli fajtor per vrasjen e Enver Hadrit, Bozhidar Spasiq-in, ish-shef i UDB-se per operacione speciale dhe vrasesit Veselin Vukotiq dhe Andrija Drashkoviq.

Nderkaq sot, me 23 nentor 2016, ani se Prokurorja e Mbretit kerkoi per fajtoret nga 30 vjet burg per çdonjerin, megjithateJuria, e perbere nga perfaqesuesit e drejtperdrejte te popullit ne sistemin e drejtesise,vendosen ndryshe : ata vendosen qe kriminelet serbe te denohen me burg te perjetshem.

Kjo eshte nje fitore e madhe e drejtesise mbi krimin politik.

Me kete vendim Gjykata Penale e Brukselit, kryeqytetit te Evropes, krahas organizatorit dhe vrasesve te Enver Hadrit, praktikisht e denoj edhe shtetin serb. Sepse organet serbe qe nje çerek shekulli, nuk lane gur pa levizur, qe vrasja e Enver Hadrit te mos zbardhet dhe dorasit te mos ndeshkohen.

Shpresojme se edhe vrasjet e ngjashme politike te kryera kunder shqiptareve apo kujtdo qofte tjeter do te zbardhen deri ne imtesi dhe organizatoret dhe vrasesit te marrin denimin e merituar.

Per familjen Hadri

Teuta Hadri

Bruxelles, 23 nentor 2016, 18h45

Besa Luzha

Luzha marrëveshjen për kodin telefonik e quan ‘fitore e Pirros’

Profesoresha universitare, Besa Luzha e ka ironizuar këtë marrëveshjen në Bruksel për kodin telefonik shtetëror të Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Ajo e quan atë si “fitore të Pirros”.

“Edhe një fjollë e radhës që kurrsesi s’po shkrihet. Duhet me shpresu që Serbia na e jep kodin mbasi të shihet a po ia rehatojmë mirë kompaninë publike të saj në territor të Kosovës”, ka thënë Luzha, teksa ka cituar një pjesë nga njoftimi zyrtar i BE-së.

“Palët do të shqyrtojnë këto dokumente dhe në qoftë se ata bien dakord se dokumentet janë në përputhje me Marrëveshjen e Telekomunikacionit nga Marrëveshja e 2013-ës, Plani i veprimit dhe konkluzionet e lehtësuesit të BE-së të vitit 2015, Serbia do të dërgojë një letër ITU-së më 3 dhjetor duke rënë dakord se një kod treshifror mund të ndahet për Kosovën”, ka thënë ajo./ Periskopi

Bruksel

Në kryeqytetin e Evropës lypsarët janë bërë përditshmëri

Në rrugët e Brukselit, që konsiderohet si kryeqytet i Evropës, mund të shihen shumë fëmijë, por edhe të rritur se si lypin.

Periskopi.com Lajme

Institucionet kompetente nuk ndërmarrin asnjë masë kundër lypjes e cila veçmas është e shfaqur në rrugët frekuentuese të qytetit, dhe në afërsi të qendrave tregtare dhe destinacioneve turistike, raporton AA

Lypësit flenë në rrugët e qendrave tregtare, para bankomatëve dhe në hyrjet e ndërtesave të banimit. Lypësit në Bruksel kryesisht vijnë nga vendet e Evropës Lindore.

Vizitorët, por edhe banorët e qytetit nga autoritetet kërkojnë që urgjentisht diçka të bëhet kundër lypjes.

Në Belgjikë nga viti 1993 lypja nuk është vepër penale.

Ivica Daqiç

Brukseli, aq më pak Prishtina, mund ta kushtëzojnë Beogradin, thotë Daçiq

Nënkryetari i Qeverisë së Serbisë dhe ministri i saj i Punëve të Jashtme Ivica Daçiq ka thënë sonte se dialogu i Beogradit dhe i Prishtinës do të jetë neutral për nga statusi ose nuk do të ketë fare dialog.

Periskopi.com Lajme

Duke komentuar dokumentin e me katër kushte të Prishtinës për dialog me Beogradin, Daçiq ka thënë se kjo është qesharake dhe se “nuk mund të mendoj se Prishtina mund ta kushtëzojë do kënd”.

“Kë mund ta kushtëzojë? Dialogu do të vazhdojë por jo nën kushtet e Prishtinës. Serbia do të jetë konstruktive sikur dhe deri më tash e Prishtina nuk i cakton temat”, ka thënë për rts Daçiq, transmeton koha

Përpjekja sikur ajo e Tahirit deri më tash, thotë Daçiq “është pafytyrësi për përdorim të brendshëm”.

Janë disa tema për të cilat nuk më shkon kurrë mendja të bisedoj, siç është caktimi i kufirit, ka thënë Daçiq dhe ka shtuar se nuk do të ketë kurrfarë bisedimesh nëse ky është kusht.

“Këto që i ka thënë, Tahiri mund t’i varë në tabelën e shpalljeve”, tha Daçiq.

Ai ka shtuar se Serbinë nuk mund ta kushtëzojë as Brukseli dhe as Kosova. Sidomos Prishtina nuk mund të vërë kushte, ka thënë Daçiq.

Edita Tahiri

Edita Tahiri mendon se Ekipi e Unitetit la NAM në Vjenë

Kryenegociatorja e Kosovës në dialog me Serbinë në Bruksel, Edita Tahiri ka kërkuar ndryshim për përfaqësim të vendit në dialog.

Periskopi.com Lajme

Ajo sot para Komisionit Parlamentar për Politikë të Jashtme ka thënë se delegacioni duhet të jetë i njëjtë sikur ekipi përfaqësues në bisedimet e Vjenës.

“Duhet të ketë konsensus mes te gjitha partive politike dhe të shkohet në këtë fazë pasi edhe Brukseli ka thënë se ky dialog nuk mund të zgjasë aq sa ka zgjatur”, ka thënë Tahiri.

Në Vjenë ka negociuar, i ashtuquajturi Ekip i Unitetit, me përfaqësues të të gjitha partive politike. Ai dialog në Vjenë i ka paraprirë pavarësisë së vendit më 17 shkurt 2008.

Edita Tahiri ne Bruksel

Pavarësisht bisedimeve në Bruksel, ende do përdoren targat KS

Me ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian është mbajtur takimi trilateral për zbatimin e marrëveshjes së arritur më 14 shtator 2016 e cila parasheh reciprocitet në tabelat e veturave në mes të dy shteteve.

Periskopi.com Lajme

Në këtë takim delegacioni i Republikës së Kosovës i kryesuar nga ministrja Edita Tahiri, kryenegociatore, prezantoi progresin në përgatitjet për zbatimin e marrëveshjes për reciprocitet në kuadër të lëvizjes së lirë, e cila do të heqë nga përdorimi tabelat ‘prova’ të cilat njëanshëm janë aplikuar nga ana e Serbisë për qytetarët e Kosovës. Delegacioni konfirmoi se të gjitha institucionet e Republikës së Kosovës, si Ministria për Dialog, Ministria e Punëve të Brendshme, Policia e Kosovës, etj janë duke punuar intensivisht për t’i realizuar obligimet zbatuese në raport me këtë marrëveshje.

Edhe pala serbe konfirmoi gatishmërinë për zbatimin e marrëveshjes si dhe paraqiti progresin në procesin përgatitor për implementim, raporton Perskopi

Pas diskutimeve rreth pajisjes së veturave me letër ngjitëse që do të vlejnë për të dyja palët, BE-ja kërkoi që të dyja shtetet të marrin përsipër që pajisja e veturave me letër ngjitëse të bëhet pa pagesë e cila nënkupton se qeveritë e të dyja shteteve duhet t’i marrin përsipër shpenzimet për prodhimin e tyre.

Po ashtu u caktuan edhe specifikat e letër ngjitësve dhe modalitetet e zbatimit të këtij dakordimi.

Në këtë takim po ashtu u fol edhe për zbatimin e heqjes së targave ilegale që ende në disa raste përdoren nga qytetarët në komunat veriore të Kosovës. Të gjithë u pajtuan që kjo të shoqërohet nga një fushatë informuese e cila do të fillojë këtë vit, si dhe për të stimuluar këtë proces do të vazhdohet validiteti i targave KS.

Në këtë takim, delegacioni i Kosovës raportoi për progresin që është bërë për hapjen e zyrave të regjistrimit civil dhe gjendjes civile në katër komunat veriore, ku u theksua se procesi i rekrutimit, integrimit, trajnimit si dhe i krijimit të hapësirave të punës ka shënuar progres dhe se hapja e këtyre zyrave do të ndodhë gjatë muajit nëntor. Këto zyra të Qeverisë së Kosovës do të pajisin qytetarët me dokumentet e shtetësisë së Kosovës dhe të gjendjes civile.

Delegacioni i Republikës së Kosovës udhëhiqej nga ministrja Edita Tahiri dhe kishte në përbërje: Dren Zeka koordinator i çështjes, Elona Cecelia koordinatore për çështjen e zyrave, Qemajl Marmullakaj drejtor i Zyrës për Planifikim Strategjik në ZKM, Shaban Guda nga Policia e Kosovës dhe Haxhi Bajraktari nga Ambasada e Kosovës në Bruksel./ Periskopi

 

Edita Tahiri

Edita Tahiri flet nga Brukseli, thotë se Trepça asnjëherë nuk do të bisedohet atje

Në Bruksel sot u zhvillua takimi bilateral për zbatimin e marrëveshjes së Drejtësisë mes delegacionit të Republikës së Kosovës dhe përfaqësuesve të Bashkimit Evropian.

Periskopi.com Lajme

Delegacioni i Kosovës i kryesuar nga ministrja Edita Tahiri në këtë takim u angazhua që marrëveshja për drejtësi të fillojë zbatimin sa më shpejtë si dhe njoftoi Bashkimin Evropian se Kosova ka bërë gjitha përgatitjet që të shtrihet sistemi unitar i drejtësisë  edhe në veri të vendit, ku sipas marrëveshjes do të ketë një gjykatë themelore kompetente për shtatë komunat siç përcakton Ligji për Gjykatat, si dhe një Zyre Prokurorie dhe po ashtu konfirmoj se edhe aspekte tjera të marrëveshjes janë përgatitur për zbatim.

Po ashtu, çështjet lidhur me emërimin e gjyqtarëve, prokurorëve dhe stafit administrativ tashmë janë në fazën finale si dhe çështjet në lidhje me Gjykatën e Apelit, deri në përfundimin e këtij procesi Kosova mbetet e përkushtuar t’i rrumbullakësojë në bashkëpunim të plotë me Bashkimin Evropian, raporton Periskopi

Nga ana e tyre, përfaqësuesit e Bashkimit Evropian vlerësuan progresin e arritur nga ana e Kosovës në zbatim të marrëveshjes për drejtësi duke theksuar se do të angazhohen maksimalisht që ky proces të realizohet në bazë të ligjeve të Kosovës dhe Marrëveshjes së Brukselit.

Tahiri me këtë rast vlerësoi se marrëveshja për drejtësi ka rëndësi të madhe për Kosovën sepse ajo mundëson shtirjen e sovraniteti shtetëror në fushën e drejtësisë edhe në veri të vendit, që  ka munguar një kohë të gjatë dhe se do të ndihmojë qytetarët atje për çështjet që kanë të bëjnë me drejtësi dhe po ashtu vlerësoi punën e grupit punues për drejtësi  i cili tashmë një kohë është duke punuar me përkushtim për zbatimin efektiv të kësaj marrëveshje.

Gjatë ditës së nesërme do të ketë takime në çështjen e reciprocitetit për tabelat e automjeteve mes dyja shteteve me qëllim të finalizimit të planit zbatues në bazë të marrëveshjes së arritur më 14 shtator të këtij viti.

Po ashtu, do të vazhdojnë bisedimet për marrëveshjen për drejtësi për të definuar më tej detajet e procesit të zbatimit.

Pasnesër, më datën 20 tetor në agjendë do të jetë çështja e vlerësimit të zbatimit të marrëveshjes për njohje reciproke te diplomave.

Tahiri siguron se pavarësisht dezinformatave që mund të kenë dal nga pala serbe, në Bruksel nuk do të bisedohet për çështjen e Trepçës sepse Trepça dhe gjitha asetet tjera janë të shtetit të Kosovës dhe për to asnjëherë nuk është biseduar dhe nuk do të bisedohet me askënd.

Delegacioni i udhëhequr nga ministrja Edita Tahiri kishte në përbërje edhe Tonka Berishaj, Ud. Kryetare e Gjykatës së Apelit, këshilltaren dhe koordinatoren e çështjes Arjeta Rexhaj, Albert Avdiu, Drejtori i Sekretariatit të Këshillit Gjyqësor të Kosovës dhe koordinator i grupit të punës për drejtësi  dhe përfaqësuesi nga Ambasada e Kosovës në Bruksel, Haxhi Bajraktari./ Periskopi

Edita Tahiri

Tahiri: BE më ka premtuar lirimin e Thaçit

Ministrja për dialog Edita Tahiri ka thënë se Bashkimi Evropian i ka premtuar se do të ndërhyjë në lirimin e zyrtarit policor të Kosovës, Nehat Thaçi i arrestuar ditë më parë.

Periskopi.com Lajme

“Menjëherë pas arrestimit të zotëri Thaçit nuk kam kërkuar nga BE reagim të menjëhershëm për lirimin e tij dhe në takimin tre palesh për kodin telefonik kam kërkuar që të flasim për të së pari. Poashtu kam konsultuar edhe qeverinë paraprakisht. Nga BE kam marr premtime që do të angazhohen për lirimin e tij. Pala serbe nuk ka dhënë premtime por janë arsyetuar vetëm se kjo çështje u ka kaluar organeve të drejtësisë.

Në përgjigjen time kam thënë se nëse nuk e lirojnë menjëherë dhe nëse vazhdoni me arrestime të tilla, unë ftoj organet e drejtësisë që të Kosovës që të marrin masa reciproke. Edhe sot e them. Marrëdhëniet përmirësohen vetëm kur ka sjellje të ndërsjella të mira. E jo këso raste arbitrare”, ka thënë Tahiri.

 

Nehat Thaqi

Brukseli nuk flet për arrestimin e Thaqit

Bashkimi Evropian nuk është marrë me arrestimin e drejtorit të Policisë së Kosovës për rajonin e Mitrovicës, Nehat Thaqi, nga ana e autoriteteve serbe.

Periskopi.com Lajme

Nga mekanizmi i cili tash e pesë vjet po e ndërmjetëson dialogun Kosovë-Serbi kanë preferuar të mos e komentojnë këtë rast.

“Bashkimi Evropian nuk komenton çështjet në proces”, ka thënë për Tribuna Channel, Maja Kociançiq, zëdhënëse e BE-së.

Ky deklarim i BE-së vjen pas shumë kërkesave nga ana e institucioneve që në rastin Thaqi të ndërhyj Brukseli. Menjëherë pas arrestimit ministria për dialog Edita Tahiri ka deklaruar se pritjet e Qeverisë së Kosovës janë që me këtë çështje të merret edhe Bashkimi Evropian.

Ndërkohë, edhe Komisioni për Punë të Jashtme ka kërkuar nga ndërkombëtarët që t’i marrin të gjitha masat e nevojshme për lirimin kreut të Policisë në Mitrovicë.