Hoti thotë se punësuan mbi 22 mijë persona, Topalli i tregon ku gaboi gjatë llogaritjes

Ministri i Financave, Avdullah Hoti, ka thënë se gjatë vitit 2016, ka pasur 22.294 të punësuar të ri, “që kanë paguar tatimin në pagë dhe kontributin pensional.”

Periskopi.com Lajme

Ai ka thënë se kjo shifër është trefish më e lartë se në vitin 2014, kur sipas tij, ka pasur të punësuar rreth 7500 persona.

Javë më parë, kryeministri Mustafa kishte thënë se gjatë vitit 2015 dhe 2016 në Kosovë janë punësuar rreth 40 mijë njerëz.

E deputeti i Vetëvenmdosjes, Faton topalli që është edhe në Komisionin për Mbikqyrjen e Financave thotë se ka një diskrepancë mes shifra të prezantuara nga Ministri Hoti dhe Kryeministri me gjendjen në teren sa i përket punësimit.

“Fakti që një numër më i madh qytetarësh paguajnë tatim për të ardhurat dhe kontribute për pensionin, nuk është argument se është shtuar numri i të punësuarve. Dihet që në Kosovë informaliteti në ekonomi kalon shifrën prej 30%. Numri e rritjes së paguesve të tatimit dhe kontributeve për pensionet mund ta interpretojmë edhe si zvogëlim të vogël të informalitetit në ekonomi, por jo si rritje të punësimit. Pra shifrat lënë shumë vend për interpretime të ndryshme”, thotë Topalli për Periskopi.com

Sipas tij, diskrepanca mes shifrave të prezantuara për punësim dhe gjendja ekonomike e familjeve vërteton që në Kosovë nuk ka rritje të punësimit.

“Sikur të kishim 40 000 të punësuar, kjo do të vërehej tek mirëqenia e qytetarëve e cila dy viteve të fundit jo vetëm që nuk është përmirësuar, por është rënduar edhe më shumë. Vazhdimi i pa kontrolluar në migrim është një matës tjetër që tregon se nuk ka rritje të punësimit. Por edhe sikur shifrat të ishin të vërteta ato nuk i afrohen as përafërsisht premtimeve që ka dhënë Kryeministri Mustafa për 120 000 të punësuar brenda mandatit të tij qeverisës”, thotë Topalli./ Periskopi

Hoti beson se pakoja e re fiskale ndihmon bizneset në Kosovë

Ministri i Ekonomisë, Avdullah Hoti, ndërkohë para pronarëve të bizneseve ka prezantuar pikat e pakos së re fiskale, që, sipas tij, do të ndihmojnë në ambientin bzinesor në vend.

Periskopi.com Lajme

“Masa e parë është zgjerimi i listës së produkteve që konsiderohen si lëndë e parë, për lirim nga tatimi doganor, këtu kemi trajtuar të gjitha kërkesat që kanë ardhur nga shoqatat ekonomike. Lista përfshin të gjitha imputet që përdoren për qëllime prodhime, si industria e ushqimit, pijeve, metalurgjisë e bujqësisë dhe sektorë të tjerë”, ka theksuar Hoti, në konferencën e organizuar nga Ministria e Tregtisë dhe Industrisë me temën “Ambienti i Biznesit 2017, shkruan REL.

Për herë të parë, në fillim të vitit të kaluar Kosova pati aprovuar Strategjinë Kombëtare për Zhvillim 2016 – 2021, e cila definon zhvillimin afatgjatë dhe gjithëpërfshirës të saj.

Kjo strategji është e ndarë në katër shtylla: kapitali njerëzor, sundimi i ligjit dhe qeverisja e mirë, zhvillimi i industrive konkurruese dhe zhvillimi i infrastrukturës.

Hoti premton autobusë të rinj urbanë edhe për 6 komuna tjera

Ministri i Financave, Avdullah Hoti, i cili mori pjesë në përurimin e 15 autobusëve të rinj të Trafikut Urban në Prishtinë bashkë me kryetarin e Komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti, ka shprehur kënaqësinë e tij që pas një pune të gjatë, ia kanë dalë që qytetarëve të Prishtinës t’ju mundësohet një trafik urban më modern.

Periskopi.com Lajme

 

Hoti ka thënë se marrëveshja për Garanci Shtetërore, e cila është kërkuar nga “Trafiku Urban” dhe është negociuar nga ekipi i kryesuar nga Ministria e Financave, garanton kredinë që Trafiku Urban ka marrë për blerjen e 51 autobusëve.

“Kredia ka vlerë totale prej 10 milionë euro, me maturitet 12 vite, ku 2 vite janë grejs periudhë dhe 10 vite amortizim i kredisë. Interesi vjetor është 1% + Euribor 6-mujor, gjë që e bën këtë kredi mjaft të volitshme”, ka potencuar ministri i Financave, raporton Koha.net.

Ndërkaq, ai ka premtuar se projekte të tilla, Qeveria dhe Ministria që ai drejton do të përkrahin edhe në 6 qendra tjera të Kosovës.

“Qeveria e Kosovës dhe Ministria e Financave do të mbështesë projekte të tilla edhe në qendrat e tjera të Kosovës, Prizren, Pejë, Gjilan, Ferizaj, Gjakovë dhe Mitrovicë”, ka përfunduar ai.

Avdullah Hoti

Ekrem Rexha, ish drejtori i Isa Mustafës punësohet në ministrinë e Avdullah Hotit (Dokument)

Ekrem Rexha e pati lënë në gjysmë rrugëtimin e tij si shef i prokurimit në Komunën e Prishtinës në kohën kur nënkryetar i Komunës ishte, Avdullah Hoti. Rexha kishte rënë në burg nën dyshimin për veprën penale të korrupsionit.

Periskopi.com Lajme

Por, tash Avullah Hoti në cilësinë e ministrit të Financave do ta ketë pranë vetës përsëri Ekrem Rexhen. Ai është përzgjedhur drejtorë në Agjencinë Qendrore të Prokurimit (AQP) e cila është nën autoritetin e Ministrisë së Financave.

Agjencia Qendrore e Prokurimit nga ky vit ka marrë shumë kompetenca. Do të kryeje të gjitha prokurimet e centralizuara për autoritet kontraktuese, si dhe do të kryeje të gjitha aktivitete e prokurimit për Agjencitë e pavarura në Kosovë.

Ish shefi i Zyrës së Prokurimit në Komunën e Prishtinës, Ekrem Rexha para pakë muajve është punësuar në Agjencinë Qendrore të Prokurimit –AQP. Por, para pakë ditëve, nëpërmjet konkursit publik, është ngritur në detyre. Është emëruar drejtorë. Përshkrimi i sakët i vendit të tij të punës është “Drejtor i Drejtoratit për Procedura të Centralizuara”. Koficineti i pagës është 9.5, shkruan lajmi.net.

Konkursi ka qenë i rihapur për nëpunësit civil ekzistues në Agjencinë Qendrore të Prokurimit dhe Ministria e Financave, të cilët i plotësojnë kriteret e konkursit.

Lajmi.net ka disa muaj që ka kërkuar përgjigje nga Ministria e Financave lidhur me atë se, mbi çfarë baze është bërë emërimi i Ekrem Rrexhes në kohën sa kishte filluar punën ne AQP, dhe se çfarë posti ka. Ministria nuk ka kthyer përgjigje. Po ashtu nuk është përgjigjur as në pyetjet se “Pse transferoi Ministri Hoti pikërisht zyrtarin e lartë të prokurimit i cili vendosë direkt për dhënien e tenderëve?”, si dhe nuk është përgjigjur në disa pyetje tjera të ngjashme.

Rexha, i cili sa ishte në Komunën e Prishtinës e mbante mbi supe krejt prokurimin, në AQP do të jetë i dyti. Do ti raportojë, Kryeshefit të Agjencisë, Muresl Rraci, si dhe do ta ketë nën mbikëqyrje stafin dhe do menaxhojë punën.

Policia e Kosovës para pak javëve kishte arrestuar drejtorin e Agjencisë Qendrore të Prokurimit, Mursel Rracin. Ai dyshohej se në mënyrë të kundërligjshme anuloi një tender që peshon tetë milion euro. Por, brenda 48 orëve policia e kishte liruar nga paraburgimi Murselin.

Vet ministri i Financave, Avdulla Hoti i kishte kërkuar dorëheqje nga ky post Rracit, por ky i fundit në mënyrë kategorike kishte kundërshtuar një kërkesë të tillë duke i thënë se nuk largohet pa e përfunduar mandatin dhe se nuk kishte asnjë arsye për ta bërë një gjë të tillë.

Një muaj kishte qëndruar në paraburgim, Ekrem Rexha, deri sa ishte në krye të prokurimit komunal. 6 zyrtarë komunal të Prishtinës nën drejtimin e Isa Mustafës ishin arrestuar për një tender 3 milionë euro, në mesin e tyre ka qenë edhe Ekrem Rexha, si shef i prokurimit në Komunë. Mustafa kishte thënë që Policia po punonte për SHIK-un. Për të njëjtin rast Prokuroria Themelore e Prishtinës në fillim të vitit 2015 ka hequr dorë që të ndjekë ish-zyrtarët e Komunë së Prishtinës që i pati akuzuar për shpërdorim të detyrës zyrtare në tenderin 3 milionë eurosh- një tender i fituar nga kompania nga Prizreni, “Çlirimi”.

Arrestimi i zyrtarëve ishte bërë në vitin 2011, përfshirë edhe shefin e atëhershëm të Prokurimit, Ekrem Rexha nën dyshimin se kishin favorizuar kompaninë “Çlirimi” në tenderin “Ndërtimi i kolektorit atmosferik”, tender që peshonte më shumë se 3 milionë euro.

Atë kohë ekziston dyshimi i arsyeshëm se më 14 dhjetor 2010, në Prishtinë, me qëllim të përfitimit të kundërligjshëm për ndërmarrjen private “Çlirimi” nga Korisha e Prizrenit, në cilësinë e personave zyrtarë të Komunës së Prishtinës kanë keqpërdorur pozitën e tyre zyrtare dhe kanë tejkaluar autorizimet, në kundërshtim me Ligjin mbi Prokurimin Publik dhe nenin 2.3 të Kontratës “Ndërtimi i kolektorit atmosferik mbi lumin Prishtina”, në lagjen Kalabria në Prishtinë.

I pandehuri Ekrem Rexha, në cilësinë e menaxherit të Zyrës së Prokurimit, më 14 dhjetor 2010 kishte lëshuar aneks, me të cilin ka ndryshuar këtë kontratë bazë, duke përcaktuar se Komuna do t’i paguajë kompanisë vlerën e furnizimeve të përfunduara.

Megjithëkëtë, tash që Rexha i është rikthyer punës, do të ketë përgjegjësi të mëdha në AQP.

Detyrat dhe përgjegjësitë e tij, sipas konkursit do të jenë: Udhëheq dhe cakton objektivat e drejtorisë në përputhje me strategjinë dhe objektivat e AQP-së, dhe dizajon planet vjetore të punës të detajuara për ti përmbushur këto objektiva; Menaxhon stafin, organizon punën përmes ndarjes së detyrave tek të varurit, ofron udhëzime dhe monitoron punën e stafit për të ofruar produkte dhe shërbime cilësore që janë relevante me funksionet e drejtorisë; Analizon dhe vlerëson procedurat e brendshme dhe rekomandon ndryshime dhe përmirësime më qëllim të rritjes së efikasitetit në punë.

Po ashtu zhvillon dhe mbikëqyr zbatimin e politikave dhe procedurave dhe ofrimin e shërbimeve rreth implementimit të aktiviteteve të prokurimit për nevojat e AQP-së; Drejton funksionimin dhe administrimin e sistemit për implementimin dhe funksionimin e prokurimeve qendrore për autoritete kontraktuese; Bënë vlerësimin e rregullt të stafit nën mbikëqyrjen e tij/saj dhe përkrahë zhvillimin e tyre përmes trajnimit për kryerje të detyrave të tyre në përputhje me standardet e kërkuara. Po ashtu menaxhon edhe me nje ser detyrash tjera.

10906526_913503005356801_1385983989642605258_n-452x358 ekrem-regja

 

FOL: Si e shkeli ligjin e prokurimit engjëlli Avdullah Hoti (Vidoe)

Lëvizja FOL, për një video ilustruese shpjegon shkeljet ligjore nga Ministri i Financave, Avdullah Hoti në tre procedura tenderimi, si dhe ndikimin e këtij të fundit në pavarësinë dhe integritetin e institucioneve të pavarura.

Periskopi.com Lajme

 

Raporti “(Pa)cenueshmëria e sistemit të prokurimit në Kosovë”,nga i cili FOL ka realizuar këtë video ilustruese, është publikuar gjatë muajit nëntor.

Në raport  janë gjetur shkelje të shumta ligjore në procesin nëpër të cilin kanë kaluar procedurat për tri lloje të ndryshme të furnizimeve dhe shërbimeve nga AQP-ja për institucionet qendrore.

Sipas këtij raporti Avdullah Hoti, ka bërë shkelje ligjore gjatë kohës sa ka refuzuar nënshkrimin e tri kontratave me vlerë prej 12 milion euro, mbi gjashtë muaj.

Ministri Hoti thotë se raporti i Auditorit është më i mirë se i qeverive të kaluara

Ministri i Financave Avdullah Hoti, duke vlerësuar raportin e Auditorit, tha se nga raporti 2015 ka një rritje 29 përqind krahasuar me vitin 2014 në përmirësimin e menaxhimit financiar në nivel vendi.

Periskopi.com Lajme

Sipas tij, opinioni i kualifikuar me theksim të çështjes, është klasifikimi jo adekuat që kanë të bëjnë me blerjen e librave që për Hotin nuk janë shqetësuese në aspektin e menaxhimit financiar të mjeteve financiare.

Hoti vlerësoi qëndrimin e Auditorit për efektet e politikave fiskale.

“Nuk ka vend për shqetësim për menaxhimin e financave publike. Sa i përket disiplinës financiare mund të keni vërejtje sa të doni, por raportet ndërkombëtare flasin ndryshe. Dinamika e borxhit publik është më e ulët se ajo e qeverive të kaluara”, tha Hoti.

Ai tha se subvencionet shumica ndahen për bujqësi që janë rreth 50 milionë euro.

Ndaj ministrit Hoti kanë reaguar deputetët nga PDK Bekim Haxhiu dhe Safete Hadërgjonaj.

Ata kërkuan nga ministri që të eliminohen të gjeturat e Auditorit ndërkaq Bekim Haxhiu kërkoi nga ministri të eliminohen këto të gjetura dhe “mos t’u mbaj vais” ngase është detyrë e Ministrisë që ato të eliminohen.

Edhe ky raport pritet që të hyjë nesër në votim pasi nuk ka kuorum.

Avdullah Hoti

Hoti thotë se s’ka probleme mes koalicionit PDK-LDK, beson se buxhetin e votojnë edhe opozita

Ministri i Financave, Avdullah Hoti thotë se nuk ka probleme mes koalicionit LDK-PDK sa i përket buxhetit.

Periskopi.com Lajme

Në Klan Kosova ai duke e arsyetuar buxhetin aktual tha se atë e kundërshtojnë edhe njerëz brenda LDK-së, por është i bindur që ato janë vetëm vërejtje.

Madje Avdullahu ka besim që edhe opozita do e përkrahin në parim, ngase sipas tij, buxheti për vitin e ardhshëm është shumë më i mirë se ai i vitit që po lëmë pas.

“Nuk ka probleme mes koalicioni, por ka njerëz edhe brenda LDK-së që e kundërshtojnë. Do kalojë në lexim të parë. e pas kësaj, do ulemi do bëjmë shpërndarje. Në parim besoj që  përkrahin edhe opozita. Do e realizojmë këtë buxhet”, thotë Avdullahu.

Buxheti i Republikës së Kosovës, i paraparë për vitin 2017, do të jetë 2 miliardë e një milion euro me të cilin parashihet rritje ekonomike 4%. / Periskopi

FOL: Avdullah Hoti shkeli ligjin e prokurimit

Lëvizja FOL, ka mbajtur konferencë për media, ku është publikuar raporti “(Pa)cenueshmëria e sistemit të prokurimit në Kosovë”.

Periskopi.com Lajme

 

Në këtë raport janë gjetur shkelje të shumta ligjore në procesin nëpër të cilin kanë kaluar procedurat për tri lloje të ndryshme të furnizimeve dhe shërbimeve nga AQP-ja për institucionet qendrore.

Jeton Zulfaj, menaxher i programeve në FOL theksoi se ka disa muaj që ka analizuar të gjitha të dhënat rreth procedurave të prokurimit për tre tenderë të shpallur nga AQP-ja në vitin 2015.

“Tenderët për furnizim të institucioneve publike me material zyrtar, për shërbime të transportit ajror dhe për furnizim me goma për veturat zyrtare me vlerë rreth 12 milion EURO”, tha Zulfaj.

Sipas tij, ministri i financave, Avdullah Hoti, ka bërë shkelje ligjore gjatë kohës sa ka refuzuar nënshkrimin e tri kontratave me vlerë prej 12 milion euro, mbi gjashtë muaj.

“Ministri i Financave, Avdullah Hoti, nuk ka marrë për bazë qëllimshëm opinionin nga KRPP lidhur me interpretimin e ligjit të ri për prokurim publik dhe obligimin për nënshkrim të kontratave me vlerë të mëdha nga ana e Ministrit”, deklaroi ai.

Zulfaj tha se sipas hulumtimit nga FOL del se Ministri i Financave, Avdullah Hoti, ka ushtruar ndikim të paligjshëm mbi Drejtorin e AQP-së Mursel Rracaj kur i ka kërkuar procedimin e kontratave me mungesë të nënshkrimit të tij, transmeton Klan Kosova.

Avdullah Hoti

Avdullah Hoti shpenzon 40 mijë euro për servisim të veturave

Ministria e Financave, e drejtuar nga Avdullah Hoti, do të servisoj e mirëmbaj veturat zyrtare të Ministrisë.

Periskopi.com Lajme

Tenderi është i ndarë në dy pjesë, siç bëhet e ditur në faqen e KRRPP-së. Për pjesën e parë janë planifikuar të shpenzohen 25 mijë euro, ndërsa për të dytën 15 mijë, shkruan Gazeta Fjala.

Në përshkrimin e lëndës, janë dhënë edhe llojet e veturave të cilat do të servisohen:

“Servisimi dhe mirëmbajtja e veturave zyrtare, lloji Golf, Polo, Shkoda FË  dhe Nissan Terano për nevojat e MF”

962 euro, thuhet të jetë vlera e përgjithshme për njesi e pjësës së parë, ndërsa “Suzuki”, është operatori të cilit i është besuar puna nga MF.

Ndërkohë, që për pjesën e dytë, vlera e përgjithshme për njësi thuhet të jetë 843 euro. Nënshkrimi i kontratës pritet të bëhet me 2 dhjetor.