Ardian Gola

Kërkohet dorëheqja e Dhurata Hoxhës në lidhje me vdekjen e Astrit Deharit

Profesori dhe sociologu Ardian Gola thotë se Astrit Deharit iu shkelën shumë të drejta, madje edhe e drejta për të vdekur si njeri.

Periskopi.com Lajme

Ai duke kërkuar drejtësi për Astritin kërkon dorëheqjen e Dhurata Hoxhës, shkarkimin e tërë zyrtarëve që kanë përgjegjësi institucionale për rastin ën fjalë, fillimin e menjëhershëm të ndjekjes penale të përgjegjësve, raporton periskopi

Këto tria thotë se janë parakusht që do të jepnin sinjalin fillestar nga shteti që tashmë ka marr seriozisht rastin e Deharit.

Gola ka edhe kërkesë tjetër, por krejt këto, sipas tij me qëllim që të rikthehej dinjiteti post mortum Astritit dhe të bëhet rehabilitimi shpirtëror i familjes së tij.

Gola kërkon drejtësi për Astritin dhe uron që të bëhet ashtu.

Ja shkrimi i tij i plotë:

 

Ne Kosove ka 1001 arsye per te protestuar. Por neser do te protestoj vetem e vetem per Astritin. Para se t’ishte aktivist politik, qytetar i ketij shteti dhe pjesetar i kesaj shoqnie, Astriti ishte njeri. Dhe si te tille iu mohua e drejta fundamentale per nje vdekje dinjitoze. Perpos padrejtesise qe iu be qe vdiq ne institucione, ku do te duhej te ishte i sigurt, si t’mos mjaftonte, padrejtesite i vazhduan edhe me pas. Ky shtet nuk e mori me seriozitetin e duhur vdekjen e dyshimte te Astritit ne institucionet e sigurise. Perkundrazi, duke dhene deklarata kontradiktore e interpretime gjysmake, duke tejzgjatur procedurat hetimore, duke iu dhene mediumeve private ekskluzivitetin e emetimit publik te materialeve, te cilat ishin me ndjeshmeri te larte prokuroriale etj. humbi ne teresi kredibilitetin institucional, edhe ashtu mjaft te gjymtuar, per te hetuar rastin. Me kete qasje, dhimbjen dhe tragjedine njerezore te Astritit ky shtet e shnderroi ne spektakel publik dhe mjegullnaje politike. Ende nuk eshte vone te arrihet #DrejtësiPërAstritin, dhe per kete, si qytetar i rendomte i ketij shteti, kerkoj:

1) doreheqjen e ministres se Drejtesise ,

2) shkarkimin e tere zyrtareve qe kane pergjegjesi institucionale per rastin ne fjale

3) fillimin e menjehershem te ndjekjes penale te pergjegjesve.

Keto trija jane vetem parakushte qe do t’jepnin sinjalin fillestar nga shteti qe tashme e ka marr seriozisht rastin e Astritit. Me pas, si kerkese e katerte,

4) ne proceduren hetimore, do te duhej te perfshiheshin edhe zyrtare nderkombetare qe do te ndihmonin ne rikthimin e kredibilitetit te procesit hetimor.

E tere kjo, te pakten per mua, do te mundesonte rikthimin e dinjitetit post mortum te Astritit dhe rehabilitimin shpirteror te familjes se tij. Por sigurisht se do te shmangte edhe mjegullimin e metutjeshem politik te vdekjes se tij, prej te cilit do t’perfitonin me se shumti politikanet, me se paku qytetaret, nderkohe qe cmimin emocional do ta paguanin familja e Astritit. Prandaj, venia ne vend e drejtesise per Astritin eshte kerkesa me njerezore dhe me legjitime e mundshme. Ashtu u befte!/ Periskopi