Fidel Kastro

Intervistë me Fidel Kastron: Për komunizmin, vdekjen e vet dhe historinë e mjekrës

Në maj 1975, isha mes gazetarëve që shoqëruan një senator amerikan në një udhëtim në Kuba.

Barbara Walters Intervista

Në atë kohë, takova Fidel Kastron, i cili kishte një zakon të zhdukej e të dilte papritur në stilin e rojeve vetmitare.

Gjatë një prej shfaqjeve të tij në publik, e pieta nëse mund ta intervistoja gjerësisht.

Kastro ra dakord që në çdo kohë në të ardhmen që ai do të jepte një intervistë televizive për një reporter amerikan, do të isha unë.

Ai më premtoi se do lidheshim brenda vitit, por kurrë nuk më sqaroi brenda cilit vit.

Prita për dy vjet. Çdo disa muaj shkruaja ose telefonoja në misionin kubanez në OKB në Nju Jork, duke u kujtuar atyre premtimin e Kastros. Më në fund, përgjigja erdhi “po” dhe unë u ktheva në Kubë më 16 maj, 1977.

Gjeta një Fidel Kastro të sjellshëm. Ai më kërkoi falje që më bëri të pres kaq gjatë dhe tha se dëshironte të bashkëpunonte tani me mua.

Kastro (që u kërkoi gjithë pjesëtarëve të ekipit ta thërrisnin Fidel, përveç kohës së intervistës) më sugjeroi disa vende ku ai do na shoqëronte personalisht. Zgjodha Gjirin e Derrave dhe malet Maestre ku ai jetoi me një ushtri të vogël luftëtarësh guerrillë për tre vjet përpara se të vinte në pushtet.

….Kastro flet anglisht me ndalesa dhe pranoi të fliste këtë gjuhë vetëm në pyetjen e fundit, për shkak se nuk shprehej dot mirë. Pjesa më e madhe e pyetjeve u dha në spanjisht me përkthim simultant.

Kastro veçanërisht dukej i dëshiruar të vinte në dukje gjatë intervistës se ai ishte revolucionar dhe komunist shumë përpara se të vinte në pushtet. Ai këmbënguli se gazetarët që shkruanin të kundërtën nuk tregoheshin korrektë. Ai u bë komunist, siç tha, përmes leximeve në kolegj. Kastro nuk dëshiron që amerikanët të besojnë se ai do të ndryshonte filozofinë e tij nëse marrëdhëniet midis Shteteve të Bashkuara dhe Kubës përmirësohen.

Specialja prej 1 ore “Flet Fidel Kastro” u shfaq në ABC News mbrëmjen e 9 qershorit, 1977. Por në një veprim të paprecedent, Kastro e shfaqi të gjithë intervistën prej pesë orësh, së bashku me diskutimet tona, argumentet dhe konfliktet që patëm, në televizionin shtetëror të Kubës. Pjesa e vetme që ai kishte fshirë ishte pyetja ime nëse ishte i martuar dhe përgjigja e tij evazive “jo formalisht”.

Më poshtë janë disa pjesë të intervistës të shkëputura nga transkripti i viti 1977.

Kur do të kenë marrëdhënie normale vendi juaj dhe imi?

Unë besoj se Karteri personalisht duhet të heqë shumë pengesa të brendshme. Historia ka provuar se çdo ndryshim në politikën amerikane ka nevojë për kohë dhe se duhen kaluar pengesa.. nuk është e mundshme që në katër vjetët e ardhshëm të rivendosen marrëdhëniet nëse duam rivendosjen e tyre mbi baza serioze dhe solide. Ndoshta në mandatin e dytë të Karterit, midis viteve 1980-1984.

Supozojmë se embargoja hiqet… a do të thotë kjo marrëdhënie të normalizuara?

Mendoj se do të jetë një hap drejt marrëdhënieve normale. Atëherë ne mund të ulemi me kushte të barabarta dhe të diskutojmë diferencat midis Shteteve të Bashkuara dhe Kubës. Mund të diskutohen shumë probleme.

A do të lejoni kubanezët të vizitojnë vendin tim, familjet e tyre?

Jo derisa marrëdhëniet me Shtetet e Bashkuara të normalizohen.

A ka ndonjë mënyrë për të liruar të burgosurit amerikanë?

Nuk mund ta angazhoj veten tani për të marrë ndonjë masë, por nëse ka diçka që mund të merret në konsideratë, kjo do të bëhet. Ju nuk mund të shpresoni se ne do i lirojmë të gjithë, pasi mes tyre janë disa agjentë të rëndësishëm të CIA-s… dhe duke folur për gjeste, kam dëshuar se jeni shqetësuar për disa nga këta agjentë të CIA-s që janë në burg dhe kjo është humane: dhe pyes veten përse nuk ka pasur asnjëherë përpjekje për të liruar Lolita Lebron, për shembull, dhe një grup patriotësh nga Puerto Rican që janë në burg për më shumë se 25 vjet në Shtetet e Bashkuara?

Mendoni se një ditë SHBA do të jenë një vend socialist?

Kështu mendoj. Pak kohë më parë, Shtetet e Bashkuara ishin një koloni angleze. Nëse një anglez pyetej nëse SHBA do të ishin të pavarura, ai do të kishte thënë “jo”, se do të ishin gjithnjë një koloni angleze.

Por më pas, kolonitë e çliruan veten por mbajtën skllavërinë.  Pronarët e skllevërve do të kishin thënë se skllavëria nuk do të përfundonte kurrë, por ja që mori fund.

Ndonjë ditë, sistemi kapitalist do të zhduket në SHBA, për shkak se asnjë sistem klasash sociale ka qenë i përjetshëm. Një ditë, shoqëritë me klasa do të zhduken. Por mund të qëndroni i qetë, nuk parashikoj që ndryshimi në SHBA drejt socializmit të ndodhë në një kohë të shkurtër.

A mendoni se do të jeni president deri në vdekjen tuaj?

Nuk e dëshiroj këtë. Por nuk mendoj se kam të drejtën të jap dorëheqjen… do të ishte, sipas meje, egoizëm nga ana ime. Kështu që nuk do mund ta bëja. Nëse do ndjehesha i paaftë, do të kisha detyrimin të veproja kështu, dhe gjëja më e mundshme është që nëse unë vetë nuk e kuptoj këtë, shokët e mi do të më zëvendësojnë. Por përsa kohë kam aftësinë dhe sa kohë jam i dobishëm në pozicionin që kam apo ndonjë tjetër, është kërkesë e revolucionit të vazhdoj punën. Deri kur? Nuk e di se kur do të vdes, nesër, sot, në një aksident, vdekje natyrale… ndoshta nëse do të jem i aftë deri në atë moment, unë mund të jem president derisa të vdes.

A mund të flasim për Kinën? A e konsideroni Kinën mik apo armik?

E konsideroj Kinën një aleat të mirë të Shteteve të Bashkuara.

Kjo do të thotë se është armike e Kubës?

Deri në nivelin që Shtetet e Bashkuara janë armiku ynë. Por ju keni bërë një punë vërtet të mirë diplomatike me Kinën. I keni në anën tuaj tani në të gjitha çështjet thelbësore.

Po thoni se Kina është në xhepin e Shteteve të Bashkuara?

Nuk mund ta them se Kina është në xhepin e SHBA pasi Kina është tepër e madhe që të futet aty.

A mendoni se Mao CeDuni ishte një revolucionar i vërtetë?

Po. Unë besoj se ai ishte një lider i madh revolucionar. Por unë besoj se Mao e shkatërroi me këmbët e veta atë që bëri me kokën e vet për shumë vjet. Jam i bindur për këtë. Dhe një ditë edhe populli kinez, partia komuniste e Kinës do ta kuptojë. Është çështje kohe. Ky është opinioni im modest.

Çfarë mendoni se bëri Mao për të shkatërruar, cilat ishin gabimet e tij?

Së pari, kulti i personalitetit. Ai praktikisht shkatërroi partinë Komuniste kineze. Ai ndërmori një gjueti shtrigash kundër kuadrove më të mirë të partisë. Ai pranoi të shndërrohej në zot dhe tradhtoi solidaritetin revolucionar të popullit. Ky ishte gabimi më i madh i Maos. Unë mendoj se ai ishte një njeri i jashtëzakonshëm, me kapacitet të madh që e transformoi Kinën. Njerëzit që marrin pjesë në këto procese fitojnë pushtet të madh dhe më pas abuzojnë me pushtetin.. edhe unë kam pushtet të madh, por kurrë nuk kam abuzuar me të, dhe nuk e kam përqendruar në duart e mira. E kam shpërndarë. Ia kam dhënë institucioneve revolucionare.

Po Stalini, Lenini? A kishte kult personaliteti. Këta njerëz janë bërë gjithashtu, heronj, legjenda.

Nuk mund të krahasojmë Leninin me Stalinin. Lenini ishte një njeri i jashtëzakonshëm në të gjitha aspektet, dhe nuk ka as edhe një njollë të errët në jetën e tij nga pikëpamja ime. Stalini ka gjithashtu merita të jashtëzakonshme, por gjatë kohës së Stalinit, kulti i personalitetit u zhvilluar dhe ndodhën abuzime me pushtetin.

Si e shpjegoni dominimin sovjetik të vendeve si Çekosllovakia apo Jugosllavia? Si e shpjegoni shtypjen nga sovjetikët të asaj që e quajtën kryengritje në Çekosllovaki?

Unë kam marrëdhënie me këto vende. Këto vende kanë marrëdhënie shumë të ngushta me Bashkimin Sovjetik në fusha si ekonomike, politike dhe ideologjike. Por unë mund të them se janë shtete tërësisht të pavarura. Ajo që e quani dominim është një lloj uniteti që është krijuar brenda këtyre vendeve.

Mendoni se Rusia është një vend i lirë?

Mendoj se është më i liri nga të gjitha vendet.

Kam një pyetje personale: a do ta hiqni ndonjëherë atë mjekër?

Në shkëmbim të çfarë, të ndaljes së bllokadës?

Nëse ne ndalojmë bllokadën, ju do ta rruani mjekrën, eh? Nuk mendoj se kjo do ta bënte Amerikën të hiqte bllokadën, por…

Ne do të nisnim të importonim brisqe Gillete, e drejtë? Nuk e di nëse i prodhojnë ende në Shtetet e Bashkuara, por… e dini përse i rritëm mjekrat? Ne lamë mjekër pasi nuk kishin brisqe rroje në atë kohë. Ndërsa koha kaloi, guerrilët u bënë të njohur nga mjekrat e tyre. Dhe në fund, mjekra u bë simbol. Po tani çfarë ndodh? Kur shfaqen thinjat, së pari duken në mjekër, dhe vihen re më shumë. Ideja ime tani është të pres derisa të jetë tërësisht e bardhë. Dhe atëherë do të marr një vendim, nëse do ta shkurtoj apo do ta heq.

Do doja të kërkoja disa fjalë për popullin amerikan për çfarë të doni. Në anglisht, të lutem.

Ndjej urimet më të mira për popullin e Shteteve të Bashkuara. Sa herë që njoh një amerikan, gjithnjë kam arsye të kuptoj popullin tuaj. Mendoj se amerikanët, gazetarët, punëtorët teknikët janë njerëz të mrekullueshëm. Vërtet. I vlerësoj dhe i admiroj njerëzit e Shteteve të Bashkuara për atë që kanë arritur në teknikë, në shkencë, pasi shoh se është një popull që punon mirë dhe është i ndershëm dhe idealist. Shpresoj që në të ardhmen të kuptohemi më mirë dhe të jemi miq.

 

Intervistë me Fidel Kastron: për komunizmin, vdekjen e vet dhe historinë e mjekrës (viti 1977)

 

Traian Basescu

Ish-presidenti rumun tregon se çka kërkoi Amerika prej tij, në lidhje me Kosovën

Ish-presidenti i Rumanisë, Traian Basescu ka thënë se e vetmja kërkesë që Ambasada Amerikane në Rumani ia kishte bërë atij për 10 vite si president, ishte njohja e pavarësisë së Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Në një debat televiziv në Rumani, ish-presidenti i Rumanisë nga viti 2004 deri më 2014, ka debatuar me deputetin e Parlamentit të Rumanisë, Sebastian Ghita, rreth shërrbimeve sekrete në Rumani.

Ai ka rrëfyer se gjatë kohës sa ai ishte president i shtetit, Ambasada Amerikane nuk ishte përzier në punët e shtetit rumun, derisa ka rrëfyer se e vetmja kërkesë që SHBA kishte, ishte njohja e pavarësisë së Kosovës.

“Secili shtet ka një sistem që nuk ndryshon, politikanët nuk mund ta ndryshojnë sistemin. Unë isha president për 10 vjet dhe Ambasadori amerikan kurrë nuk erdhi të më pyes për çështje të caktuara. E vetmja kërkesë ishte njohja e pavarësisë së Kosovës”, ka thënë Basescu, shkruajnë mediet rumune.

Më tej, ish-presidenti rumun ka treguar se cila ishte arsyeja që presidenca e tij nuk e njohu kurrë pavarësinë e Kosovës.

“I thash se për sa kohë që ne kemi probleme me Moldavinë, nuk mund ta pranojmë Kosovën”, ka thënë Traian Basescu.

Rumania është njëra nga pesë vendet e Bashkimit Evropian që nuk e ka njohur ende pavarësinë e Kosovës. /Insajderi.com

Kosova, Amerika dhe UNDP me marrëveshje bashkëpunimi në luftës kundër ekstremizmit

Të mërkurën u nënshkrua Marrëveshja e Bashkëpunimit në Fushën e Luftës Kundër Ekstremizmit të Dhunshëm Ndërmjet Zyrës së Kryeministrit të Kosovës, Ambasadës së SHBA-ve në Prishtinë dhe Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP).

Periskopi.com Lajme

Marrëveshja është nënshkruar nga kryeministri i Republikës së Kosovës, Isa Mustafa, ambasadori i SHBA-ve në Kosovë, Greg Delaëie dhe koordinatori për zhvillim dhe përfaqësuesi i përhershëm i UNDP-së, Andreë Russell, raporton Periskopi

Kjo Marrëveshje Bashkëpunimi, ofron kornizën e përgjithshme të bashkëpunimit ndërmjet ZKM-së, Ambasadës së SHBA-së dhe UNDP-së për zbatimin e një projekti për të kryer një vlerësim bazik të luftëtarëve të huaj që vijnë ose që janë të lidhur me Kosovën.

Qëllimi i projektit është që të prodhojë një vlerësim gjithëpërfshirës që mund të përdoret për hartim të politikave të bazuara në dëshmi për parandalimin e radikalizimit të dhunshëm në burgje dhe në komunitete, për të informuar aktivitetet për deradikalizëm dhe riintegrim, si dhe për të siguruar një drejtim strategjik për Strategjinë e Kosovës për Luftën Kundër Ekstremizmit të Dhunshëm dhe Planin e saj të Veprimit./ Periskopi

zkp-004 zkp-002

Ambasada amerikane ne Prishtine

Njoftim i Ambasadës Amerikane – në çfarë rasti mund të merrni vizën në Prishtinë

“S’ka më udhëtim për viza deri në Shkup!”. Kështu njofton Ambasada e SHBA’së në Prishtinë

Periskopi.com Lajme

Ambasada Amerikane në Prishtinë njofton se për vazhdimin e vizave nuk do të ketë më nevojë të udhëtoni deri në Shkup, por këtë mund ta bëni tani edhe në Prishtinë.

Ambasada Amerikane njofton se në qoftë se viza e juaj është ende e vlefshme ose e skaduar jo më shumë se 48 muaj, ju mund të aplikoni për ta ripërtërirë atë në Zyrën e Ambasadës së SHBA’së në Prishtinë.

Krejt çka duhet, është të plotësoni aplikacionin në faqen e internetit “DS-160” dhe pastaj të aranzhoni një takim për në Ambasadë, ku ju nevojitet të keni dokumentet e kërkuara bashkë me pagesën e aplikimit.

“Shtetasit e Kosovës që posedojnë vizat B1/B2, C, D, C1/D, I, F, M, O, ose J (ende të vlefshme ose të skaduara jo më shumë se 48 muaj më parë), apo vizat E, H, L, P, ose R (ende valide ose të skaduar jo më shumë se 12 muaj më parë), dhe të cilat kanë dhënë një seri të plotë të shenjave të gishtërinjve, janë legjitim për Programin e Ri-dhënies së Vizave.

Aplikuesit duhet të jenë në Kosovë në momentin që aplikojnë. Nëse keni vizë valide, nuk duhet të prisni derisa ajo të skadojë para se të aplikoni për një vizë të re.

Ambasada njofton se për këtë nuk do të ketë tarifë shtesë, por aplikantët duhet të paguajnë tarifën e rregullt MRV, e cila varet nga lloji i vozës që aplikoni.

Këto pagesa që bëhen përmes bankave lokale nuk pranohen në rastet e përpunuara në Prishtinë. Aplikantët duhet të paguajnë sistemin konsullor në Prishtinë, ndërsa zyrtari Konsullor rezervon të drejtën të kërkojë që çdo aplikant të jetë i pranishëm personalisht.

Arma surprizë e Donald Trump

Donald TrumpMjaft me ulërima dhe deklarata të fortë, asnjë polemikë. Por “memecëria” e tij fsheh në vetvete një strategji. Me një surprizë në fund.

Nga Paolo Guzzanti, Il Giornale Opinione

Presidenti i 45-të amerikan nuk bërtet më, nuk kërcënon më Hillaryn apo të tjerë rivalë, nuk thotë asnjë fjalë jashtë vendi.

Donald Trump ka ndryshuar totalisht dhe bie në sy heshtja e tij, një heshtje që fsheh në vetvete një strategji. Shumë i qetë për shtypin amerikan që merret me të, ose të paktën shtypin liberal si Nju Jork Times. Nuk është më ai fëmija i ç’ekuilibruar që thyen diçka apo shkakton rrëmujë. Në fakt ai po shkakton shumë rrëmujë dhe diskutime, por këtë radhë me heshtjen e tij. Në kundërshtim me zakonet amerikane: kur një kandidat fiton, në pritje për të marrë zyrën presidenciale, komenton dhe prezanton njerëzit që do qeverisin me të. Por jo Donald Trump.

Kur presidenti i ri i zgjedhur shkon në Shtëpinë e Bardhë në Uashington për ndërrimin e postit me të vjetrin ndodh zakonisht një ceremoni bashkuese. Presidenti Obama pikërisht dje ka kujtuar harmoninë patriotike kur ndërroi vendet me George Bush. Ishte një skenë popullore dhe aristokratike njëkohësisht. Një shkëmbim rolesh me përulësi dhe dolli.

Kështu duhet të shkojë edhe këtë radhë normalisht, por shumë njerëz kanë dyshime se Trump do të thyejë edhe një tjetër zakon të “politikisht korrekt”, duke ndryshuar stafetën tradicionale.

Përse do të donte ose duhet ta bënte? Për të pagëzuar në mënyrë demonstrative, qoftë edhe simbolikisht një procedurë të re dhe realiste që kujton paksa kohën e Napoleonit i cili në ditën e kurorëzimit perandorak ia mori me dhunë kurorën Papës dhe e vuri në kokë duke bërtitur “Zoti ma dha këtë kurorë dhe do ketë telashe për atë që prek”.

Trump mund ta bëjë shumë mirë rolin e Napoleonit rebel. Ka edhe disa si p.sh. Uashington Post, që zbulon se Trump ka përdorur emrin si kandidat për president për të regjistruar 8 shoqëri të mëdha hoteliere në Arabinë Saudite.

Disa gazetarë që ishin në një takim të Trump në mes të gushtit kujtojnë se ai tha “Sauditët blejnë nga unë shtëpi dhe apartamente luksozë dhe paguajnë rreth 50 milionë dollarë për to. A duhet të më vijë keq? As që e mendoj!”.

Mbiemri Trump si brand reklamues është përdorur edhe në Turqi, në Stamboll, ku një ndërtues turk i paguan qira Trumpit për “Kullat Trump të Stambollit”. Vetëm nga kjo Trump ka marrë 10 mln dollarë në vitin 2014.

Këto fakte hapin vazhdimisht çështjen e konfliktit të interesit, por me ligj askujt nuk i ndalohet të shfrytëzojë emrin e  tij për të bërë biznes. Gjëja do të ndryshonte nëse Presidenti i ri do të vijonte të shiste me emrin e tij pasi të hyntë në zyrë. Lidhur me çështjen e dy muajve tranzitorë dhe komentet politike të Obamës me Trump, ka pasur shumë vëmendje.

Çfarë thotë Obama? Presidenti në fuqi ka folur nga Peruja ku është në një vizitë zyrtare. Ai ka folur lidhur me kodin e etikës: Obama nuk do të komentojë deklaratat e Trump pasi do të shkelte Kushtetutën. Fjalë të thëna qartë, por edhe shumë elastike. Si do të sillet Obama kur Trump  të marrë detyrën? “Do ta lë të qetë. Por nëse do të gjendem përballë një situatë që përfshin vlerat dhe traditat amerikane, atëherë do ta konsiderojë si detyrën time të mbroj idealet dhe traditat e vendit”, tha Obama.

Trump hesht dhe me heshtjen e tij shqetëson këdo, por për Douglas Brinkley, historian në Rice University, Trump e ka çdo gjë të qartë: Ai po bën detyrat dhe do të prezantohet në 20 janar me “qeverinë në xhep”, duke qenë më i shpejtë se çdo paraardhës i tij. Por në këtë shpejtësi të heshtur fshihet gjithë simbolika e mesazhit të tij duke lënë një mesazh të qartë për këdo: Bëhet siç them unë dhe pikë! Kështu që nuk u paraqet zgjedhësve kush janë njerëzit e tij, dhe vijon drejt rrugën.

Përgititi pë gazetën TemA, Amarildo Lumani.

scott

Ambasadori amerikan në Serbi nuk pret që Amerika ta ndryshojë politikën ndaj Kosovës

Ambasadori amerikan në Serbi, Kyle Scott, ka thënë se nuk pritet që të ndryshojë në mënyrë të konsiderueshme qëndrimi i Amerikës nda rajonit pas fitores së Donald Trump në zgjedhjet presidenciale.

Periskopi.com Uncategorized

“Kur bëhet fjalë për Serbinë, fokusi do të jetë në përparimin e mëtejshëm të vendit, rritjen ekonomike, si dhe në mbështetjen e rrugës evropiane”, tha ai në konferencën e organizuar nga Oda Ekonomike Amerikane në Serbi ku u diskutuan rezultatet e zgjedhjeve amerikane, raporton Tanjug, përcjellë Klan Kosova.

Ai tha se nuk pret që Shtetet e Bashkuara ta ndryshojnë politikën e saj ndaj Kosovës, sepse, siç tha ai nuk ka asnjë tregues se një gjë e tillë do të ndodhë.

“Nuk ka asnjë arsye për të besuar se Trump do të sjellë ndryshime të rëndësishme në lidhje me Ballkanin”, tha Scott.

Sipas tij, Amerika është një vend i madh që respekton interesat e veta, si dhe që nuk do të ndryshojë politikën e saj lehtë.

Ambasadori amerikan në Beograd tha gjithashtu se në të ardhmen në fokus të Amerikës për këtë rajon me siguri do të jetë stabiliteti.

Abraham Lincoln

Ky është fjalimi më rëndësishëm në historinë amerikane

Më 19 nëntor të vitit 1863, Presidenti Abraham Linkoln mban një fjalim në ceremoninë e përkushtimit të varrezave për ushtarët e rënë në betejën në Gettysburg.

Periskopi.com Lajme

Fjalimi i tij zgjati vetëm dy minuta, dhe një gazetë e kohës e quajti “fjalim që do të mbulohej nga mjegulla e kohës”.

Por ndodhi e kundërta, fjalimi i Getisburgut sot u mësohet fëmijëve të shkollave për recitim, dhe cilësohet si më i rëndësishmi në historinë amerikane; ndërsa gazeta Patriot News, pasardhëse e gazetës Patriot & Union e cila botoi komentin nënçmues më 1863, vetëm pak ditë më parë, 13 nëntor 2013, në një shkrim të saj kërkoi ndjesë duke thëne se redaktorët e asaj kohe nuk e kishin kuptuar “rëndësinë e momentit, elokuencën e përjetshme dhe rëndësinë e vazhdueshme të fjalimit të presidentit Linkoln.”

Beteja në Gettysburg, u zhvillua nga data 1 deri më 3 korrik të vitit 1863, fitorja e saj nga ushtria e Unionit shënoi pikëkthesën në luftën civile, që përfundoi më 1865 me fitoren e forcave të bashkimit.

Presidenti Linkoln mbajti fjalimin e tij të famshëm që zgjati dy minuta, gjatë të cilit vetëm kujtoi të rënët në luftë dhe ripërkufizoi Luftën Civile si një betejë jo vetëm për Unionin, por edhe për rilindjen e lirisë që do të sillte barazi të vërtetë për të gjithë qytetarët.

Presidenti Lincoln tha se bota do ta harronte shpejt atë që ndodhi, por nuk e priste asnjëherë që fjalimi i tij i Getisburgut të bëhej një nga më të famshmit dhe një pjesë klasike e historisë amerikane.

***

Fjalimi i Getisburgut, 19 nëntor, 1863 nga Abrahm Lincoln

Abraham“Bota nuk do t’i mbajë mend për një kohë të gjatë ato që kemi thënë këtu, por kurrë nuk mund ta harrojë atë që kemi bërë këtu”.

Tetëdhjetë e shtatë vite më parë, etërit tanë lindën në këtë kontinent një komb të ri, të ngjizur në lirinë dhe të përkushtuar të vërtetës se të gjithë njerëzit janë krijuar të barabartë. Tani jemi të përfshirë në një luftë të madhe civile, dhe po testojmë nëse ai komb apo çdo komb i ngjizur në mënyrë të tillë dhe kaq i përkushtuar mund të ketë jetëgjatësi të madhe. Jemi njohur në një fushë të madhe beteje të asaj lufte.

Ia kemi dedikuar një porcion të asaj fushe, si vendpushim për ata që kanë dhënë jetën, që kombi të jetojë. Është gjithashtu e drejtë dhe e duhur që ne ta bëjmë këtë. Por në një kuptim më të gjerë, nuk mund t’ia dedikojmë, nuk mund t’ia kushtojmë, nuk mund ta shenjtërojmë këtë vend.

Ata burra trima, të gjallë apo të vdekur, të cilët luftuan këtu e kanë shenjtëruar shumë më tepër nga sa mund ta bëjë forca jonë e dobët. Bota nuk do t’i mbajë mend për një kohë të gjatë ato që kemi thënë këtu, por kurrë nuk mund ta harrojë atë që kemi bërë këtu.

Na takon ne të gjallëve t’i përkushtohemi punës së papërfunduar të atyre që kanë luftuar këtu, dhe që kanë përparuar kaq shumë. Na takon neve që jemi këtu t’i përkushtohemi detyrës së madhe që na pret përpara, që nga këta të vdekur të nderuar, të ecim me devotshmëri për atë kauzë për të cilën ata dhanë masën e fundit të devocionit, që ne që jemi këtu të marrim vendimin që këta të vdekur të mos kenë vdekur më kot, se ky komb nën Perëndinë të ketë një rilindje lirie, dhe se qeveria e njerëzve, nga njerëzit, për njerëzit, të mos humbasë nga faqja e dheut./Tirana Observer

Nga Abraham Linkoln/ Ky është fjalimi më rëndësishëm në historinë amerikane

putin

Putin paralajmëron se po punojnë për zhvillimin e armëve të reja

Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin, ka thënë se vendi i tij po punon në zhvillimin e armëve të reja për të siguruar ekulibrin strategjik.

Periskopi.com Lajme

Putini duke folur para liderëve ushtarak dhe prodhuesve të armëve të premten në Sochi theksoi se Rusia, si dhe kombet e tjera, punojnë në nivelin më të lartë për zhvillimin e teknologjisë së armëve, duke përfshirë armët lazerike, hipersonike dhe robotike.

Studentet / Ilustrim

Sivjet në SHBA shkuan për të studiuar 268 kosovarë

U mbajt dita informuese e të rinjve për të studiuar me programe të ndryshme studimore në universitetet amerikane, në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Arsimit të organizuar nga Ambasada e Amerikës në Kosovë.

Periskopi.com Lajme

Ambasadori amerikan në Kosovë Greg Delawie tha me këtë rast se vetëm këtë vit nga Kosova kanë shkuar në Amerike 268 të rinj për të studiuar.

Delawie tha se këtë vit, numri atyre që kanë shkuar në Amerikë për të studiuar është shumëfish më i madh se në vitet e kaluara.

Rene Rexhepi

Amerikanët kërkojnë të largohen, ja çfarë i ndodhi kuzhinierit shqiptar

Mesa duket, jo vetëm yjet e show bizzit botëror, por edhe një shqiptar, që me shumë mundësi nuk është i vetmi, kanë ndjerë pasojat e zgjedhjeve në Amerikë.

Periskopi.com Lajme

Shefi i famshëm shqiptar i kuzhinës, Rene Rexhepi, është zgjuar sot me aplikime të shumta nga amerikanët për të punuar në restorantin e tij në Kopenhagen.

Kujtojmë këtu faktin se ai drejton një prej restoranteve të konsideruar si më të mirët në botë, “Noma”.

“U zgjova në Kopenhagen dhe ç’të shoh: inbox-i plot me aplikime pune nga amerikanët”, kishte shkruar ai në rrjetin social Facebook sot në mëngjes.

Teksa mediat pasqyronin fitoren gjithmonë e më të qartë të Donald Trump-it, sajti për emigrimin në Kanada, u bllokua për shkak të fluksit të madh të aplikimeve nga ana e amerikanëve. /albeu

Donald Trump

Profecia e Nostradamus për zgjedhjen e Trump: Pas kësaj, vjen fundi!

Mesa duket Nostradamus “qëllon” sërish. Ose të paktën ashtu besojnë një pjesë njerëzish.

Periskopi.com Lajme

Prej disa ditësh në rrjet qarkullonte “profecia” e tij që parashikonte fitoren e Trump.

Ja çfarë thuhej në të:

Kush mbështeste teorinë se Nostradamus parashikoi revolucionin francez dhe gjëra të tjera, është i sigurtë që në dokumentat e tij parashikohet edhe fitorja e kandidatit republikan në Amerikë.

Në një pjesë të letrave të tij (strofa 40)m thuhet se “false trumpet”, pra Trumpi, si president i SHBA-ve do të bëjë që “bizanti të ndryshojë ligjet”.

Sipas ekspertëve të Nostradamus, me bizant nënkuptohet Greqia nga ku nisi ardhja e emigrantëve që pushtuan Europën. Dhe emigracioni siç dihet është pika e doktrinës së Trump.

Por jo vetëm kaq. Në strofën 57 shkruhet se “false trumpet” do të provokojë mosmarrëveshje të mëdha.

“Një marrëveshje do të thyhet dhe fytyra e mbuluar me mjaltë e qumësht do të shtrihet në tokë”. Për disa kjo ka të bëjë me Izraelin, që në Bibël cilësohej si “vendi i qumështit dhe mjaltit” (Bibla, Numerikët, 13, 27-29).

Kjo do të thotë se fitorja e Trump mund të sjellë edhe fundin e Izraelit si shtet.

Në fund, strofa 50: “Republika e qytetit të madh”, pra SHBA, “do të çohet nga false trumpet në operacione të kushtueshme ushtarake”.

“And the city will repent”. Dhe qyteti do të pendohet!/ Tema

Hillary & Trump

Votuesit në SHBA votojnë për presidentin e ri

Votuesit në SHBA do të votojnë më 8 nëntor në zgjedhjet thellësisht të përçara presidenciale, që mund të përcaktohen nga disa prej shteteve të pavendosura, ku kandidatët – Hillary Clinton dhe Donald Trump - u përpoqën t’i bindin votuesit në ditën përfundimtare përpara ditës finale të votimit.

Periskopi.com Lajme

Kandidatja e Partisë Demokratike, Hillary Clinton dhe kandidati i Partisë Republikane Donald Trump, kanë bërë fushatë deri në minutat e fundit më 7 nëntor, në disa prej shteteve fushëbetejë, ku pritet që vota të kalojë në favor të njërit nga kandidatët. Sondazhet kanë treguar se gara po ngushtohet në ato shtete përpara zgjedhjeve të 8 nëntorit.

Shtetet amerikane dhe vëzhguesit e zgjedhjeve njoftojnë se ka pasur një numë rekord të votimeve të hershme, me një pjesëmarrje të madhe të pazakontë të votuesve hispanikë, që duket se i kanë dhënë përparësi Clintonit.

Agjencia AP njoftoi se të paktën 43.2 milionë njerëz tashmë kanë votuar më 7 nëntor dhe pritet që numri i votuesve të hershëm – pasi të jetë përmbyllur – të arrijë deri në mbi 50 milionë në këto zgjedhje.

Kjo do të thotë se afro 40 për qind e votuesve amerikanë kanë votuar deri tani përpara fillimit të ditës së zgjedhjeve më 8 nëntor, shkruan AP. Nivele rekorde të votuesve të hershëm janë njoftuar nga 23 shtete, përfshirë edhe distriktin e Columbia.

 

Në orën 12, sipas kohës evropiane, vendvotimet janë hapur në nëntë shtete të bregut lindor, ndërsa tashmë në tri fshatra të vogla zgjedhjet kanë përfunduar.

Vendovotimet janë hapur në Konektikat, Indiana, Kentaky, Main, Nju Hempshër, Nju Xherzi, Nju Jork, Vermont dhe Virxhinia.

Një numër rekord i amerikanëve, më se 46 milionë, tashmë kanë votuar me postë apo në kuadër të votimeve të hershme.

Kandidatja demokrate, Hillary Clinton, sot në ditën e zgjedhjeve, ka hyrë me një epërsi në pjesën më të madhe të hulumtimeve të opinionit në krahasim me kandidatin republikan, Donald Trump.

Pritet se rezultatet e para të zgjedhjeve të sotme presidenciale do të fillojnë të paraqiten nesër në orën 6 të mëngjesit, sipas kohës evropiane.

Fituesi do të bëhet presidenti i 45-të i Shteteve të Bashkuara dhe do të inaugurohet më 20 maj, duke e zëvendësuar presidentin aktual, Barack Obama, që ishte presidenti i parë afrikano-amerikan.

Si zgjidhet Presidenti – Vota dhe Kolegji Zgjedhor

Miliona amerikanë që do të votojnë në zgjedhje do të tregojnë emrin e kandidatit që ata e mbështesin. Por, në fakt, rezultati do të përcaktohet nga një kompozicion prej 538 anëtarësh të Kolegjit Zgjedhor që formalisht do të zgjedhin presidentin e ri.

Votën elektorale e kanë zbuluar me 1787 autorët e Kushtetutës së SHBA-së si një kompromis ndërmjet atyre që donin votim të drejtpërdrejt të popullit dhe atyre që dëshironin që Kongresi ta zgjedh Presidentin.

Një prej synimeve ishte që të mbrohen të drejtat e shteteve të më të vogla dhe të parandalohej dominimi i atyre me popullatë më të madhe mbi ato me më të vogël.

Prandaj sot, secila prej 50 shteteve amerikane ka numrin e njëjtë të votave elektorale, siç kanë edhe numër të njëjtë të anëtarëve të Kongresit.

California, shteti më i populluar amerikan, ka 2 senatorë dhe 53 përfaqësues, kështu që merr 55 vota elektorale.

Shtetet më të vogla kanë tre zgjedhës: dy për senatorë amerikanë dhe nga një për përfaqësues.

Uashington DC është një distrikt i veçantë federal, dhe jo shtet, prandaj edhe nuk ka asnjë senator e as edhe përfaqësues në Kongresin e SHBA-së. Por, sipas amendamentit 23 të Kushtetutës së SHBA-së, Distriktit Columbia i janë ndarë tri vota elektorale në mekanizmin zgjedhor.

Për t’u zgjedhur President, kandidatit i nevojitet mbështetja e një shumice të thjeshtë të votave elektorale. Aktualisht, për sigurimin e fitores nevojiten më së paku 270 vota elektorale.

Nëse votimi elektoral është i ngushtë, Dhoma e Përfaqësuesve është e autorizuar që ta zgjedh presidentin. Të vetmen herë kur Dhoma e Përfaqësuesve e mbivotoi votimin elektoral ishte më 1800, kur numri i votave elektorale të Thomas Jeffersonit ishte i njëjtë me ato të Aaron Burr. Dhoma e Përfaqësuesve zgjodhi Jeffersonin për president.

Faktori Kolegji Zgjedhor

Presidenti i Shteteve të Bashkuara nuk zgjidhet nga vota popullore, por nga votat e asaj që njihet si Kolegj Zgjedhor, i cili përbëhet nga 538 “zgjedhës” individual presidencial. Për të fituar në zgjedhje, kandidati duhet t’i ketë së paku 270 vota të këtij kolegji.

Secili shtet e ka të fiksuar numrin e anëtarëve të Këshillit Zgjedhor dhe është i barabartë me numrin e anëtarëve të zgjedhur të shtetit në Kongres. Ky numër është i bazuar në madhësinë e popullatës. Në Kaliforninë e banuar në mënyrë të dendur, për shembull 55 legjislatorë e përfaqësojnë shtetin në Kongres. Pra, Kalifornia i ka, po ashtu, 55 vetë në Kolegjin Zgjedhor.

Nga ana tjetër, Alaska, me popullatë të vogël, i ka vetëm tre legjislatorë në Kongres dhe rrjedhimisht tre anëtarë në Kolegjin Zgjedhor.

Por, ka ndodhur që Kolegji Zgjedhor të jetë kundërthënës, pasi mund ta zgjedhë kandidatin, që e ka humbur votën popullore.

Kjo ka ndodhur në vitin 2000 kur kandidati demokrat, Al Gore, ka fituar më shumë vota, por në Kolegjin Zgjedhor nuk e fitoi shumicën.

Atë vit, president u shpall, George W. Bush, me 271 vota të Kolegjit Zgjedhor, derisa Gore i kishte vetëm 266. Kjo kundërthënie ka ndodhur edhe dy herë në shekullin e XIX.

Në vitin 1876, kur kandidati republikan Rutherford B. Hayes u zgjodh president, demokrati Samuel Tilden u bë i vetmi kandidat presidencial amerikan që ka marrë më shumë se 50 për qind të votave të trupit zgjedhor, por humbi për shkak të votave elektorale./REL

Lajmi i fundit: Vriten dy amerikanë në Jordan, po hynin në bazë ushtarake

Një trajner ushtarak amerikan dhe një oficer jordanez janë plagosur pas një përleshje me armë jashtë bazës ajrore Prince Faisal.

Periskopi.com Lajme

Dy trajnerë ushtarak amerikanë u vranë në Jordani të premten kur po tentoni me veturë të hynin në bazën ushtarake pa leje dhe forcat jordaneze kanë shtënë me armë duke i ndaluar ata, ka thënë një burim i kësaj ushtrie.

“Ka pasur të shtëna armësh në hyrje të bazës ushtarake, pa asnjë përpjekje nga ana e veturës së trajnerëve për të hyrë në portë po zbatuar urdhrin e rojeve në hyrje”, i ka thënë një burim ushtarak agjencisë së lajmeve Reuters, raporton Periskopi

Një amerikanë i tretë dhe një oficerë jordanez thuhet se janë plagosur gjatë të shtënave.

Incidenti ndodhi në Prince Faisal bazë ajrore në al – Jafr, në jug të Jordanit.

 

Greg Delawie

Amerika paralajmëron Kuvendin e Kosovës: Respektoni institucionet e drejtësisë

Ambasada amerikane në Prishtinë po përcjell punimet e Kuvendit të Kosovës kushtuar dënimeve të disa pjesëtarëve të UÇK-së nge EULEX-i e të konfirmuara edhe nga Gjykata e Apelit të gjykuar për krime lufte.

Periskopi.com Lajme

“Ne jemi duke e përcjell këtë çështje. Sundimi i ligjit është top prioritet i Ambasadës sonë në Kosovë. Respektimi i vendimeve të institucioneve të drejtësisë dhe principi që të gjithë të jenë të barabartë para drejtësisë, janë esenciale në çdo demokraci”, ka thënë për KTV Michelle Schohn, zëdhënëse e Ambasadës amerikane.

C-5M

Në Prishtinë ateroi aeroplani më i madh i Forcave Ajrore (Foto)

Periskopi.com Lajme

Në Aeroportin e Prishtinës, kryesisht atë Ushtarak të KFOR-it, ka zbarkuar një aeroplan përgjues luftarak i tipit C-5M, amerikan.

Ky aeroplan është një ndër më të mëdhenjtë të Forcave Ajrore dhe është hera e parë që në Kosovë vjen një i tillë.

Fotografitë janë postuar në faqen zyrtare të Ambasadës Amerikane në Prishtinë.

 

C-5M 14853138_1613721441987338_6987055950539028190_o

Barack Obama

Ky është emaili i Obamës, Wikileaks e publikoi atë

Wikileaks ka publikuar listën e emaileve të Presidentit të SHBA Barack Obama, që me shumë mundësi është përdorur përpara se të fitonte zgjedhjet në Nëntor të vitit 2008.

Periskopi.com Lajme

Në dokumentin e publikuar nga Wikileaks, Obama ka shkëmbyer emaile me John Podestan.

Ky i fundit i ka dërguar email Obamës më 30 tetor 2008 në adresën elektronike [email protected], duke diskutuar për çështje ekonomike për të cilat Barack Obama duhet të fillonte përgatitjet përpara se të merrte mandatin në janar rë 2009-ës.

 

Arian Zeka

Zeka thotë se Amerika humb rreth 3.5 milionë vende punë me Trumpin në krye

Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë në këto zgjedhje presidenciale në Amerikë nuk mbështet asnjërin kandidat. Ajo nuk pajtohet me programin e asnjërit prej tyre.

Periskopi.com Lajme

Arian Zeka nga Oda Ekonomike Amerikanë në Kosovë ka thënë se pajtohen vetëm tek pjesa e infrastrukturës.

Ai në “Rubikon” të KTV-së ka thënë se shqetësim i tyre mbetet te kandidatura e Trumpit pasi nëse ai vjen në krye të Amerikës vendi do të humb 3.5 milionë vende të punës dhe rrjedhimisht do të ketë ekonomi më të dobët.

“Çka e shqetëson Odën Ekonomike të Amerikës ata kanë qenë shumë më kritik ndaj Donald Trump pasi vjen nga bota e biznesit dhe besoj se Donald Trump do të duhej të ishte pjesë e Odës por siç thash ata janë shumë të shqetësuar më kandidaturën dhe deklaratat e tij. Nëse Donald Trump vjen në krye të SHBA-ve atëherë Amerika do të humb rreth 3.5 milionë vende të punës dhe rrjedhimisht do të ketë ekonomi më të dobët”, përfundoi ai.