ff_1796

Marsh i gjelbërt në Mitrovicë

Sot në Mitrovicë janë zhvilluar një sërë aktivitetesh me karakter mjedisor, të cilat synonin të rrisin vetëdijen qytetare dhe institucionale për rëndësinë e trajtimit të çështjes së mbeturinave, dukuri kjo shqetësuese për të rinjtë dhe qytetarët e kësaj komune.

Periskopi.com Lajme

Përmes një marshi simbolik i organizuar prej nxënësve të klubeve të gjelbërta, të themeluara prej GAC në shkollat e qytetit dhe ndihmës së kompanisë publike “Uniteti” është bërë thirrje që të ruhet mjedisi dhe të zvogëlohet ndotja mjedisore që po i bëhet lumit në qytet prej anës së qytetarëve.

Sipas një komunikate të GAC, janë dhënë shembujt më të mirë të kujdesit ndaj mjedisit dhe promovimit të koncepteve mjedisore duke potencuar nisjen e sistemit të ndarjes së mbeturinave të riciklueshme në shkolla dhe amvisëri.

“Nisja dhe zgjerimi i ndarjes së mbetjeve të riciklueshme do të ndikojë në zvogëlimin e sasisë totale të mbeturinave që shkojnë në deponim dhe njëherësh do të kontribojë për përfitim ekonomik për sektorin e margjinalizuar që jetojnë përmes grumbullimit të mbetjeve të riciklueshme”, thuhet në komunikatë.

Aktivitetet janë zhvilluar në kuadër të projektit “Ecofriend- Funksionalizimi i sistemit të ndarjes së mbeturinave të riciklueshme përmes zhvillimit të programit për edukim mjedisor në institucionet arsimore“, i cili përkrahet prej komunës së Mitrovicës dhe GIZ gjerman-SMS project, implementuar prej Green Art Center-Prishtina(GAC).

 

 

Kina ndotja

Ndotje alarmante e ajrit në Kinë, rekomandohet shmangja e ambienteve të hapura

Ndotja e ajrit në veri të Kinës në masë të madhe ka vështirësuar jetën në këtë pjesë të shtetit, ndërkohë që autoritetet e vendit kanë shpallur alarmin e shkallës së verdhë dhe u kanë bërë thirrje qytetarëve që sa më pak kohë të kalojnë në ambient të hapur.

Periskopi.com Lajme

Enti Meteorologjik i Kinës njoftoi se shkalla e ndotjes së ajrit është rritur në masë të madhe dhe se alarmi i verdhë vlen për Pekinin dhe për provincat Tianjin, Hebei, Henan, Shanxi dhe Shandong, raporton AA

Sinoptikët paralajmërojnë se ndotja e ajrit dhe retë e dendura të smogut do të mbizotërojnë edhe të dielën, ndërkohë që një përmirësim i vogël i cilësisë së ajrit pritet të bëhet të hënën.

Autoritetet lokale kanë paralajmëruar qytetarët që sa më pak kohë të kalojë në ambiente të hapura, ndërsa gjatë daljes jashtë të mbajnë maska në fytyrë.

Ndotja e ajrit në vendin më të populluar në botë është një problem i përhershëm nga shkaku i zhvillimit industrial, megjithatë problemi është intensifikuar sidomos në dy vitet e fundit.

Pekini dhe Shangai kryesojnë listën e metropoleve më të ndotura të botës, dhe duket se ky është çmimi që paguajnë për zhvillimin e shpejtë industrial dhe urbanizimin galopant.