Kadri Veseli dhe Isa Mustafa

‘Zgjedhjet e parakohshme do mbahen në tremujorin e parë të vitit të ardhshëm’

Zërat kritik brenda mazhorancës se “Demarkacioni është bërë në mënyrë të gabueshme dhe Kosova po humb mjaft shumë në këtë proces” ka bërë që të shtohen edhe më shumë zërat svendi do të shkojë në zgjedhje të parakohshme.

Periskopi.com Lajme

Opozita vazhdon të kërkojë me ngulm zgjedhje të parakohshme. Sipas tyre, tanimë ka shumë arsye pse duhet t’u drejtohemi kutive të votimit. Opozitarët vlerësojnë se mjafton dështimi i Demarkacionit dhe Asociacionit që kjo Qeveri të bjerë dhe të shkohet në zgjedhje të parakohshme.

Por, Demarkacioni nuk është shkaku i vetëm pse Kosova duhet të shkojë në zgjedhje të parakohshme. Njohësit e çështjeve politike mendojnë se tashmë nuk ka kurrfarë arsye pse kjo qeverisje të vazhdojë mandatin deri në fund.

Analisti Imer Mushkolaj, në një prononcim thotë se zgjedhjet janë të pashmangshme dh se ato mund të mbahen më së largu në tre mujorin e parë të vitit të ardhshëm.

“Koalicioni qeveritar ka dështuar të çojë përpara procese të rëndësishme dhe ka mbetur pa legjitimitet. Andaj, zgjedhjet janë të pashmangshme. Zgjedhjet e parakohshme mund të mbahen në tremujorin e parë të vitit të ardhshëm. Mbajtja e tyre mund ta nxjerrë vendin nga kriza politike që po zgjat tash një kohë të gjatë, duke e bërë të pamundur funksionimin normal të shtetit”, tha Mushkolaj.

Njësoj mendon edhe analisti Nexhmedin Spahiu, i cili beson se Kosova do të shkojë në zgjedhje të parakohshme.

“Besoj që patjetër do të kemi zgjedhje të parakohshme. Se kur do të mbahen është pak më e vështirë të perceptohet por qe ato do të mbahen”, ka thënë Spahiu.

Përkundër kërkesave të shumta që Kosova të shkojë në zgjedhje të parakohshme, ambasadorja gjermane në Kosovë, Angelika Viets, ka deklaruar se zgjedhjet e parakohshme do të sjellin ngecje në të gjitha reformat dhe në të gjitha fushat. Në qoftë se Kosova nuk shkon në zgjedhje të parakohshme, atëherë zgjedhjet qendrore të rregullta do të mbahen në vitin 2018./ Indeksonline

Qeveria

Buxheti rrezikon koalicionin qeverisës, zakon kanë miratimin e përshpejtuar të tij

Një nga kompetencat e Kuvendit e përcaktuar me Kushtetutën e Kosovës është miratimi i Buxhetit të Republikës së Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Sipas procedurave ligjore, Qeveria e Kosovës pasi të miratoj projektligjin për Buxhetin e Kosovës për një vit fiskal është e obliguar t’ia dorëzoj atë Kuvendit jo më larg se 31 tetor të vitit aktual.

Ndërsa Kuvendi ka afat që t’i jap miratimin përfundimtar deri në fund të muajit dhjetor.

Komisioni funksional që angazhohet për shqyrtimi të këtij projektligji ka afat dy muaj që t’i paraqes Kuvendit raportin me rekomandime, vlerësojnë KDI raporton Periskopi

Projektbuxhetet për vitin 2015 dhe 2016 janë miratuar me procedura të përshpejtuara.

Projektbuxheti për vitin 2015 është miratuar brenda një periudhë kohore prej pesë ditësh kurse projektbuxheti për vitin 2016 është miratuar brenda tri javësh.

Duhet theksuar që projektbuxheti për vitin 2016 përveç miratimit me procedura të përshpejtuar, është bërë pa praninë e opozitës e për më tepër në një sallë të improvizuar të Kuvendit.

Legjislaturat e fundit të Kuvendit kanë kthyer në praktikë miratimin dhe rishikimin e buxhetit me procedurë të përshpejtuar, duke mos lënë hapësirë që ky projektligj t’i nënshtrohet një debati konstruktiv parlamentar dhe konsultimeve të nevojshme me publikun.

“Duke marrë parasysh që me anë të këtij ligj përcaktohet plani i shpenzimeve të buxhetit të shtetit për një vit fiskal, kjo formë e miratimit me nguti krijon mundësinë për planfikim jo të duhur buxhetor i cili do të duhej të reflektonte nevojat e qytetarëve. Është më se e nevojshme që miratimit i projektbuxhetit të bëhet brenda afateve të përcaktuar me Ligjin për menaxhimin e financave publike dhe përgjegjësitë, njëkohësisht t’i nënshtrohet një debati parlamentar të mirëfilltë dhe të merren parasysh kërkesat dhe nevojat e qytetarëve”, vlerëson Instituti Demokratik i kosovës./ Periskopi