Video ekskluzive e betimit të UÇK-së në Prekaz

“Si pjesëtar i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës betohem se do të luftojë për çlirimin e tokave të pushtuara të shqiptarëve dhe bashkimin e tyre, do të jem përherë ushtarak besnik, luftëtar i denjë i lirisë, vigjilent, guximtar dhe i disiplinuar, i gatshëm në çdo kohë, pa kursyer edhe jetën time të luftojë për t’i mbrojtur interesat e shenjta të atdheut. Nëse e shkeli këtë betim do të ndëshkohem me ligjet më të ashpra të luftës dhe nëse tradhtoj qoftë i humbur gjaku im. Betohem”

Periskopi.com Lajme

Ky ishte betimi i ushtarëve të UÇK-së, më 28 nëntorit të vitit 1998 në zonën e Drenicës. Po në atë ditë betimin e dhanë Gani Koci dhe Sami Lushtaku. Gjatë kësaj periudhe Koci ishte zëvendëskomandant i Brigadës 114 dhe shef për informim i Zonës Operative të Drenicës, raporton lajmi.net.

“Në këtë ditë ju kryet një obligim kombëtar, të betohesh në ditën e flamurit, të betohesh në ditën e lindjes së heroit dhe legjendarit Adem Jashari do të thotë më shumë se obligim. Në odën e bacit Shaban qëndronte e shkruar pranë flamurit kombëtar porosia e madhe “mos e leni malin në dushk tua ndryshk allti e pushkë” , ishte pikërisht pushka e bacë Shabanit, Hamzëz dhe Ademit  me shokët e tyre që pikërisht në këtë vend nisën krismat e para të lirisë. E kemi borxh që të ia ndrisim pamjen Kosovës t’ia kthejmë nderin e nëpërkëmbur. Gjithë anëtarëve të familjes së tyre, ia kemi borxh dhe detyrë kombëtare ta vazhdojmë rrugën e çlirimit, ne ushtarët, bijtë dhe bijat e Drenicës martire ia kemi vu vetës vetëm një detyre, ta bëjmë Kosovën të lirë dhe të pavarur”, kishte thënë Koci, tashmë zëvendësministri i Zhvillimit Ekonomik.

Ndërsa, Sami Lushtaku i cili ishte komandant i Zonës Operative të Drenicës nderim më të madh e shihte çlirimin dhe pavarësinë e Kosovës.

“Ju patët nderin të betoheni në ditën e flamurit. Ky flamur para të cilët u betuam u ngrit në Vlorën heroike ku u shpall pavarësia e Shqipërisë por që nga ajo dita e deri më sot prapë po vazhdon lufta për çlirimin e tokave shqiptare. Ju patët nderin të betoheni në ditëlindjen e komandantit Adem Jasharin. Këtë flamur para të cilët u betuam duhet ta mbajmë lartë në duart tona,  emrin dhe veprën e legjendarit ta kemi udhërrëfyes dhe ta nderojmë. Nderimi më i madh do të jetë çlirimi dhe pavarësia e Kosovës. Kërkoj të jeni të rregullt ta doni njëri-tjetrin dhe të jeni të denjë për betimin e dhënë. Askush nuk guxon të shkel gjakun e dëshmorëve, na prift e mbara në luftën tonë çlirimtare”.

Gashi: Njerëzit e LDK-së më 12 qershor ’99 kanë qenë të tmerruar në Prishtinë nga UÇK-ja

Analisti politik, Dardan Gashi, ka folur për deklaratën e fundit të Veton Surroit i cili ka thënë se disa ushtarë të UÇK-së ishin armatosur kundër Serbisë aq sa kishin kapur armët edhe kundër Rugovës e LDK-së.

Periskopi.com Lajme

“Mund të them me pak rezerva se pajtohem me atë që ka thënë Surroi në disa segmente. Kanë qenë lëvizje që e kanë kundërshtuar, kanë ekzistuar para LDK, dhe me daljen në skenë të LDK kanë humbur, dhe më pas janë ringjallur kur lëvizja e Ibrahim Rugovës nuk ipte fryte”, ka thënë ai në Klan Kosova.

“Nëse shkojmë në vitet kur UÇK-ja dhe grupet që kanë punuar në Dukagjin dhe Drenicë, ku në ‘bunaret e tyre’ është futur njëjte si një serb, ashtu një zyrtar i LDK, të tilla kemi edhe në qeveri.”

“Trajtimi që i është bërë njerëzve në terren, si edhe pas luftës, ku kemi viktima të drejtpërdrejta ku drejtojnë gishtin nga këto grupe.”

Gashi ka treguar për rastet ku në zonat ku ka operuar UÇK-ja ka pasur ndjekje të anëtarëve të LDK-së.

“Njerëzit e LDK me 12 qershor 1999 kanë qenë të tmerruar në Prishtinë nga UÇK.”

“Edhe në zonat ku ka operu UÇK ka pas ndjekje të anëtarëve të LDK.”

“Nuk po flasim për ushtarë të thjeshtë, në 25 mijë ushtarë vendime kanë marrë 25 veta.”

Gashi thekson se armiqësitë politike kanë vazhduar deri në koalicionin qeverisës të parë PDK-LDK.

“Akterët kyç të LPK kanë qenë të ky}ur në shtabin e përgjithshëm. Armiqësitë politike kanë vazhdu deri në vitin 2007 kur është bërë koalicioni qeverisës të parë PDK-LDK.

“Krahu ushtarak i LDK nuk ka qenë shtabi i përgjithshëm në Drenicë. Kjo ka qenë fillimisht një ushtri e LPK dhe më pas është zgjeru formati. Këta kanë pas orientim të theksuar anti-LDK”, ka thënë Gashi.